צמא למה?

ד"ר חנה קטן

ד"ר חנה קטן

רופאה גניקולוגית, מומחית לפריון, מרצה וסופרת

בפרשה שלנו מתלוננים עם ישראל על משה על שאין להם מספיק מים. האם אבותינו לא הגזימו קצת? הקב״ה לא כועס על העם. אולי בגלל שבאמת חוסר מים במדבר יכול להביא את האדם ללחץ אדיר, וכאשר שישים ריבוא גברים ועוד טף ונשים וערב רב ובהמות רבות צריכים כולם למים ואין – אפשר בהחלט להבין שהאנשים מרגישים שהם במצב קטסטרופלי.
זכינו לארץ זבת חלב ודבש, אבל בקיץ זוהי ארץ חמה. לעיתים חמה מאוד. האדם הוא יצור די מפונק, וחריגה של גופו מטמפרטורה של 36-37 מעלות מביאה אותו למצוקה. יותר מ-50 אחוז ממשקל הגוף שלנו הוא נוזלים, שנמצאים בתוך התאים ובין התאים ובדם ובמקומות נוספים. כל שינוי במאזן הנוזלים הזה עלול לגרום לפגיעה בתפקוד הגוף כולו. הנוזלים סכים ושומרים על לחות האיברים השונים, הם חיוניים לפעילות מערכת העיכול, מעבירים דרך מחזור הדם חומרי מזון ובניין לכל חלקי הגוף, ומפנים את ההפרשות דרך מערכת השתן. החשוב ביותר הוא שהמים הם חלק משמעותי מהמנגנון ששומר על הגבלת עליית חום הגוף, בעיקר בעזרת מערכת הזעה. ההערכה היא שאדם מבוגר מפריש כל יום בערך ליטר וחצי של נוזלים, והוא חייב להחזיר אותם לגוף במהלך הפעילות היומית. אם היום היה חם במיוחד, או שהוא כלל פעילות גופנית משמעותית – צריך להחזיר לגוף את הנוזלים החסרים גדל בהתאם.
מאין המים האלה מגיעים? מזון מוצק ׳נורמלי׳ שאנו אוכלים במשך היום מכיל כרבע ליטר נוזלים, כך שצריך לשתות בכל יום 4-5 כוסות מלאים במים או נוזל אחר כדי להשלים את הנוזלים שנגרעו מאיתנו ביום רגיל, ויותר, ואפילו הרבה יותר, כאשר מדובר כנ״ל ביום חם במיוחד או יום שכלל פעילות גופנית משמעותית. בדרך כלל אצל אנשים בריאים קיים חוש צמא שמאותת לגוף שחסר לו נוזלים, והאדם הצמא דואג למלא את גופו במים. נשים מיניקות ונשים בהיריון צריכות לשתות יותר, וחוש הצמא שלהם לא תמיד מכוונן למצבם המיוחד.
ומה לשתות? הכי טוב זה מים קרירים (לא קרים מאוד), ובארצות המפותחות כולל בארצנו מי ברז מצוינים לשתייה, ואין צורך לקנות דווקא מי מעיינות ובארות וכד׳. משקאות ממותקים רעים מאוד לבריאות כידוע, וגם ממתיקים מלאכותיים שאינם סוכר לבן אינם מוסיפים הרבה בריאות. קופאין ואלכוהול – טוב להרגיש את טעמם מידי פעם, אבל בוודאי שאינם יכולים להיות המשקה המועדף. בסך הכול אדם צריך לשתות הרבה, קצת יותר ממה שהוא מרגיש צורך, ואין לו מה לחשוש מהעודף – הגוף יפריש אותו אם יהיה צורך בכך הרבה יותר מהר ממה שהוא חושב… לכן בכל מיני טבלאות שמפרסמים משרד הבריאות וגורמים אחרים על כמות המים שיש לשתות במצבים שונים, כמעט אף פעם לא רשום רף עליון, למרות שבמקרים קיצוניים קיימת תופעה של ׳הרעלת מים׳, אך היא נדירה ביותר.
למרות שכמובן שזה מורכב לנו להצדיק את חוסר האמונה שפקד אותם כאן. אבל זהו פרט, הכלל נאמר על ידי הנביאים: ״זכרתי לך חסד נעורייך אהבת כלולותייך, לכתך אחריי במדבר בארץ לא זרועה״. ■

שתפו

Scroll to Top
גלילה למעלה