טור אורח

סמכות של תורה מהשמיים

המונופול הממשלתי שמי שלא רוצה לשבת בחושך או להפוך לשלולית מהחום חייב להשתמש בו בכל מקרה? מה הצעד הבא, בנק ישראל עושה פרסומות לכסף? בעצם גם זה כבר היה.

ההבחנה בין תפיסת עולם דתית לזו החילונית מתמקדת בשאלה: מהו מקור הסמכות? מי קובע מהו טוב ומהו רע? האם האדם, על אופנותיו המשתנות והמתחלפות, או מקור עליון, קבוע ונצחי?

'לא תרצח', למשל, שונה במהותו כאשר הוא צו א-לקי שניתן בסיני, מאותו ציווי ממש אם הוא נחקק על ידי חברי פרלמנט או כנסת. כאשר הצו הוא א-לקי הוא מוחלט, אין לאף אדם סמכות לערער עליו או לשנותו. אולם כאשר הצו הוא אנושי מתחיל המדרון החלקלק. היכן הגבול? המדרון מתחיל בכך שמותר להרוג עוברים במעי אמם ללא הצדקה, אחר כך חולים סופניים, אחר כך זקנים ותשושים, ולאחר מכן בעלי מום אחרים. על פי צו אנושי, מותר לאישה לרצוח את בעלה המתעלל בה במקום לפתור את הבעיה בדרכים מקובלות. וכך נגיע חלילה למצב שבו לית דין ולית דיין.

כן הוא גם ביחס לאיסור 'לא תנאף'. איסור זה היה מוסכם על החברה האנושית כולה, בהיותו הבסיס האיתן לתא המשפחתי, שרק על יציבותו יכולה להיבנות חברה מתוקנת. אולם עתה התרופף הצו, ועמו הולכת המשפחה ומתפוררת לנגד עינינו. אך כאשר האיסור הוא איסור מוחלט אין אף רוח בעולם שיכולה להסיטו ממקומו, ועמו נשמרת היציבות המשפחתית והאווירה הנאותה בהן גדל דור העתיד.

עם זאת, 'תורה מן השמיים' אין משמעותה שלאדם אין חשיבה עצמית משלו. אדרבה, התורה מחייבת את האדם להתמודד בכל עת ובכל שעה עם בעיות רבות ומגוונות. החיים מזמנים לאדם אין ספור מצבים בהם הוא צריך לקבל החלטות ולהכריע בין אפשרויות שונות. מה עליו לעשות כאשר שודד רודף אחריו? האם מותר לו להורגו? או שמא מותר רק לפוצעו ולא להורגו? ואולי עליו לוותר על כספו? ומה עושים כאשר עובר מסכן את אמו? והאם יש להבחין בין ניתוק חולה סופני ממיכל החמצן לבין אי התערבות כירורגית, הגורמת להארכת חייו ללא קץ מתוך סבל וייסורים נוראים? בכל המקרים האלו יש להפעיל חשיבה אנושית על מנת ליישם את העיקרון השמיימי, אם כי על פי כללי פרשנות ומסורת שנמסרו מסיני, אשר רק מי שבקי ומוסמך לדון בנושא יכול להשתמש בהם כהלכה.

יתרה מזאת: הצו השמיימי העליון לא בא לדכא את המצפון האנושי שלנו. המצפון האנושי אף הוא חלק מצלם הא-לקים הנטוע באדם. גם אדם שאינו מכיר בהכרתו הגלויה בתורה מן השמיים, מודה בסתר לבו, במצפונו, שיש ערכים עליונים, שישנם צווים מוחלטים ושישנו מקור סמכות על-אנושי. נמצא שגם לו יש בעצם תורה מן 'השמיים'. אם כי במילים אחרות. לזהות זו בין המצפון האנושי שלנו לבין הצו הא-לקי השמיימי התכוונו חז"ל באומרם: "כפה עליהם הר כגיגית". כלומר, התורה אינה תלויה רק ברצוננו האישי, באופנותינו המתחלפות, בנוחיותנו ובתועלתנו. התורה היא צו א-לקי עליון מוחלט הבא מן השמיים, אולם עם זאת קיבלנו אותה מרצוננו. 'נעשה ונשמע' אמרנו. קודם נעשה, נקבל את מה שניתן לנו; ועם זאת הזדהינו והסכמנו לכל מילה שבתורה ואנו מקיימים אותה באהבה וברצון. נעשה ונשמע

עוד במדור זה

שתי סליחות והתנצלות

שתי סליחות והתנצלות

״הוא היה עושהכל שביכולתו להרבות אהבה ואיחוד״ בנר שמיני של…
שתי סליחות והתנצלות

שתי סליחות והתנצלות

סליחה ראשונה.״מה כותבים בטור סוגר שנה? על סליחה, זה ברור.…
המהפחחחה המשפטית

המהפחחחה המשפטית

01
רבות נכתב ונאמר על הרפורמה במערכת המשפט, כאן ובכלל. נדמה כאילו לא משנה כמה נכתוב ונאמר, תמיד יישאר מה להוסיף. אחרי האירוע ההזוי שהיה השבוע באוניברסיטת תל אביב, בהחלט יש עוד מה לכתוב.
אם לא עקבתם: באוניברסיטת תל אביב נערך ביום ראשון פאנל בנושא הרפורמה המשפטית, בחסות תא הסטודנטים ׳לביא׳ של הליכוד ותא ׳כחול לבן׳. הוזמנו ארבעה: פרופסור רבקה ווייל מאוניברסיטת רייכמן וד״ר דייבי דישטניק מאוניברסיטת תל אביב. היו שם גם עורכת הדין יסכה בינה מ׳התנועה למשילות ודמוקרטיה׳, שבין מייסדיה נמנה שמחה רוטמן, חבר הכנסת ויו״ר ועדת החוקה בהווה, שהוזמן אף הוא לאירוע.
סטודנטים נאורים רבים ניסו למנוע את השתתפותו. מה זה ניסו, הגיעו פיזית עד אליו בטרם הצליח להיכנס לאולם שבו נערך הפאנל. אם לא היו סביבו מאבטחים ושוטרים רבים, ייתכן בהחלט שהאירוע המביש היה נגמר בצורה אחרת. כשרוטמן כבר הצליח להיכנס סטודנטים לא נתנו לו לדבר תוך צרחות ״בושה״, ״פשיסט״ ועוד גינויים שימנים רגילים לספוג, כולל הערה מגברת צעירה שדרשה ממנו להוריד את הכיפה.
הד״ר דישטניק ביקש מהסטודנטים הצרחנים שיתנו לו לדבר: ״אני יכול להסביר למה התוכנית המשפטית גרועה לכלכלה״, אמר מי שמזוהה עם השמאל, אבל זעקות הגוועלד נמשכו והוא אמר בעצב למיקרופון: ״זה גול עצמי מפואר״. הייתי כותב כאן על חוסר היכולת שקיים בקרב חלקים בשמאל לקבל דעות שונות, אבל זה לא הזמן, היה שם משהו חמור יותר שנעשה על ידי כמה עורכי חדשות.
02
אחרי אותו ׳גול עצמי מפואר׳ רוטמן עוד אמר כמה מילים, ואז קרה דבר מדהים: הוא הפך לאשם בגלל שדיבר ואמר מילה אסורה. ״ולכן העדפת לקרוא להם מוגבלים״, שח לו עודד בן עמי במהלך ריאיון שקיים עימו, ובעצם טען שיו״ר ועדת החוקה כינה את המפגינים המטורללים – ״מוגבלים״. רוטמן לא נבהל, לא התנצל והסביר כי תיאר את היכולת של המפגינים לטעון – ״אתם מוגבלים בטיעון שלכם״.
השימוש של רוטמן במילה ׳מוגבלים׳ העלים כמעט לחלוטין את האלימות שספג מחוץ לדיווחים שעלו באתרי החדשות הגדולים, והפך אותו לאשם. הכותרות דיווחו על השימוש במילה הנ״ל במקום לדבר על האלימות, כאילו עורכי החדשות נרמלו את מה שעבר חבר הכנסת מהציונות הדתית. כך נהג גם בן עמי בריאיון שערך עם רוטמן ולא התייחס כלל לאלימות באותו אירוע מביש.
03
בטח אתם חושבים שנפלה טעות בכותרת של הטור שלי, ולא כך הדבר. ערוצי התקשורת והעיתונאים הדגולים נוהגים לעשות שימוש בביטוי השגוי ׳המהפכה המשפטית׳.
את אותו ריאיון מדובר בן עמי פתח בהצגת הכנס בתל אביב ככזה שעסק ב׳מהפכה המשפטית׳, אלא שרוטמן ענה לו כמו שצריך, וכמו שצריך לענות בכל הזדמנות. ״אני חייב לתקן אותך״, פתח והסביר רוטמן, ״הכנס לא עסק במהפכה המשפטית אלא בדרכים לתקן את המהפכה המשפטית, אותה מהפכה משפטית שעשה אהרן ברק אי אז בשנות התשעים״.
אהרן ברק ביצע מחטף לילי ושינה את פני מערכת המשפט הישראלית, והיום משום מה מנסים להציג לנו את הרצון לחזור למערכת הישנה כמהפכה משפטית. לכן זו מהפחחחה משפטית מבחינתי.
04
מילה אחרונה: החודשים האחרונים לימדו אותי שהרפורמה נחוצה עם שינויים כאלה ואחרים. היא באמת נחוצה, אבל מה שעוד יותר נחוץ זה שיח מכבד, שיח שיכול להכיל דעות רבות ומגוונות כמו השיח שהצגנו כאן ב׳גילוי דעת׳ בשבוע שעבר. לדעתי שיח שכזה צריך להיות חשוב לכולנו, גם לחלקים בשמאל שלא מוכנים לקבל את המציאות שמשתנה לנגד עינינו, את הדמוגרפיה שעושה את שלה. כשהשיח ישתנה לא נדבר על רפורמה או על מהפכה, נדבר על תיקונים במערכת המשפט. ■

כמו במגילת רות

כמו במגילת רות

שלמה (סולומון) מולוגטה יחגוג בקרוב את יום הולדתו ה-23. הוא…
דבר כזה עוד לא קרה לי

דבר כזה עוד לא קרה לי

01לא בטוח שאני עושה את הדבר הנכון, ולמרות זאת אכתוב…
יש לנו פה הכול

יש לנו פה הכול

כילד וכנער, וגם כחייל, יצא לי לראות פעמים רבות את…
חובת מצוות כיבוד הורים

חובת מצוות כיבוד הורים

לא משנה באיזו שעה של היום, באיזה ערוץ, באיזו במה,…
הטובים למשטרה

הטובים למשטרה

לא משנה באיזו שעה של היום, באיזה ערוץ, באיזו במה,…
לא מתנצל על הסרטון<br>של בנות האולפנה

לא מתנצל על הסרטון
של בנות האולפנה

זה קרה בסוף שבוע שעבר, וזה עדיין מרגיז אותי. כמה…
אלפי תיירים יגיעו לשומרון בפסח לצפות באירוס השומרון הנדיר

אלפי תיירים יגיעו לשומרון בפסח לצפות באירוס השומרון הנדיר

זה קורה פעם בשנה ולמשך מספר שבועות בודדים בלבד: פריחת…
"פורום קהלת אוכלים נזלת"

"פורום קהלת אוכלים נזלת"

01מעולם לא כתבת על אופנה. מצד שני תמיד יש פעם…
קשה היא ההורות כקריעת ים סוף

קשה היא ההורות כקריעת ים סוף

01אין טעם להתחמק מזה. הורות. לכתוב על הורות. אז כמו…
הדיקטטורה הישראלית

הדיקטטורה הישראלית

01שלא ישקרו לכם. מה שקורה היום במדינת ישראל זה דיקטטורה.…
להחזיר את פעולות התגמול לשירות המדינה?

להחזיר את פעולות התגמול לשירות המדינה?

01רצח שני האחים לבית משפחת יניב, הלל מנחם ויגל יעקב…
תגיד לי מה אתה רוצה

תגיד לי מה אתה רוצה

01כשקמה עלינו ממשלת בנט-לפיד לא התחברתי בכלל לקריאות "המדינה היהודית…
כך נוטעים היח״צנים

כך נוטעים היח״צנים

01איזה חג יפה הוא ט״ו בשבט. לרוב הוא מספק לנו…