אלישע בן קימון

אר"ן לדמוקרטיה

קשה להגיד מתי הונחו זרעי התרעלה הללו ומי נתן את ההוראה. האם זה נעשה ביחידה סודית שיושבת בתוך קופסא שחורה נטולת פיקוד ופיקוח בה כל אחד עושה מה שהוא רוצה? מעין פלגנה טכנולוגית חסרת מעצורים? או שדווקא זה תחת עיניהם של הבכירים ביותר?

טלפון סלולרי

01
פרשת השימוש בתוכנת פגסוס של חברת nso פרצה לחיינו ומתחילה להתבהר כפיגוע רב נפגעים בדמוקרטיה. במידה והפרסום נכון ואכן המשטרה עשתה מעין "פישינג" בטלפונים של בכירים בשירות הציבורי, מנכלי"ם של חברות אנשי עסקים, פוליטיקאים ועיתונאים – הרי שמדובר ברעידת אדמה של ממש. ככה סתם בלי צו בית משפט, בלי פיקוח, בלי הבחנה, וגם בלי בושה, בחרו אנשי יחידת הסינגט של המשטרה ל"הדביק" טלפונים בזה אחר זה ולשאוב מהם את המידע הכי רגיש, אישי ואינטימי שיש לכל אחד מאיתנו. קראתם עד לפה? תנשמו רגע ותחשבו שיש מישהו שרואה וקורא עכשיו את כל מה שיש לכם בנייד. מפחיד, הא?
02
קשה להגיד מתי הונחו זרעי התרעלה הללו ומי נתן את ההוראה. האם זה נעשה ביחידה סודית שיושבת בתוך קופסא שחורה נטולת פיקוד ופיקוח בה כל אחד עושה מה שהוא רוצה? מעין פלגנה טכנולוגית חסרת מעצורים? או שדווקא זה תחת עיניהם של הבכירים ביותר?
ברור מעל לכל ספק כי מדובר בשיכרון כוח. וחשוב לנסות להבין מהיכן שאבה אותו המשטרה. אני מציע לחזור אחורה בזמן לרגע בו חוקרי המשטרה הרגישו על גג העולם. זה קרה בינואר 2020 אז החליט היועמ"ש הקודם, אביחי מנדלבליט, להגיש כתב אישום נגד ראש הממשלה לשעבר – ח"כ בנימין נתניהו. ההחלטה הייתה למעשה חותמת כשרות של הפרקליטות למשטרה ולשיטות החקירה שנקטו בה החוקרים ורוני אלשיך, מפכ"ל המשטרה בזמנו, בראשם. בחודשים שקדמו להחלטה ספגה המשטרה מסע דה לגיטימציה מטורף ערב ערב. אלשיך הותקף מכל כיוון. בשיא הפרשה הוא התראיין לתכנית עובדה של אילנה דיין בה אמר כי "גורמים בעלי כוח והשפעה שלחו חוקרים פרטיים לאסוף מידע אישי נגד החוקרים בתיקי נתניהו". נראה, כי אז החליטו החוקרים ללכת צעד אחד רחוק מידי. והם עשו הכל כדי להוריד את האיש החזק במדינה על הברכיים. מבלי להיכנס לשאלה האם נתניהו מושחת או לא, נראה כי המערכת דהרה למיצוי הדין עימו ובדרך פגעה בכל חלקה טובה. אם נרצה – המכונית הגיעה ליעד אבל בדרך עשתה תאונה רבת נפגעים.
03
במקביל למערכה של המשטרה שותקה גם מח"ש הכפופה לפרקליטות. עד היום מח"ש נראית צל של עצמה ואף אחד כבר לא מצפה ממנה לחקור את החוקרים. שלל פרשות כמו האירוע בו נהרג סלומון טקה ז"ל, או חקירת מותו של הנער אהוביה סנדק ז"ל, רק הגבירו את חוסר האמון במחלקה, ואלו רק מקרים בודדים. מסתבר אם כן, שהמלחמה הזו בין נתניהו למערכת אכיפת החוק חרגה מכל הקווים האדומים. לא ברור מה תוליד החקירה או וועדת הבדיקה שתקום לבירור תחקיר "פגסוס" אבל מה שבטוח הוא שהכל כבר הפך פחות דמיוני, מאוד הגיוני והרשות נתונה.

עוד במדור זה

הצעד הראשון

הצעד הראשון

בנוסעי לעבודה באחד הימים האחרונים שמעתי ברדיו את יו״ר ארגון…
שוב"בים

שוב"בים

מאז הושבעה הממשלה החדשה אנו שומעים אישים מכובדים משני צידי…
לוקחים אחריות

לוקחים אחריות

בפרשתנו, פרשת ויחי, אחי יוסף פונים אל יוסף ואומרים לו:…
כרטיס צהוב

כרטיס צהוב

בפרשת השבוע פרשת וישב (אשר יוצאת ערב גמר המונדיאל), אנו…
למצוא חן

למצוא חן

פרשת וישלח אנו מוצאים את יעקב אבינו עושה ופועל רבות…
מונדיאל זוגי

מונדיאל זוגי

עולם הספורט מרותק למסכים בשל המונדיאל המתקיים כעת (פעם ב-4…
אחריות

אחריות

פרשת תולדות פותחת בפסוק מעניין: ״אלה תולדות יצחק בן אברהם,…
ספייק ניוז

ספייק ניוז

פעם לפני לא הרבה שנים, האזרח בארץ היה מקבל את…
בזוגיות אין מנצח

בזוגיות אין מנצח

טור זה נכתב שבוע לפני הבחירות כך שאינני יודע את…
מחמאות

מחמאות

ידוע כי בתורה אין מילים מיותרות ובוודאי שאין מחמאות מיותרות.…
מערכת יחסים

מערכת יחסים

אנו נמצאים ׳אחרי החגים׳ שבהם המשפחתיות בכללותה התבטאה ביתר תקיפות…
זוגיות מלכותית

זוגיות מלכותית

לפני כשבועיים נפטרה המלכה אליזבת׳ השניה בגיל 96. אליזבת׳ הייתה…
פרסטרויקה

פרסטרויקה

לפני כשבוע וחצי נפטר מיכאיל גורבצ׳וב, נשיא ברית המועצות לשעבר.…
לראות את כל התמונה

לראות את כל התמונה

פרשת השבוע פותחת בפרשיית אשת יפת תואר וכך היא כותבת…
שופטים ושוטרים של עצמנו

שופטים ושוטרים של עצמנו

התורה אומרת לנו: ״שופטים ושוטרים תיתן לך בכל שעריך אשר…
ויסעו ויחנו ויסעו ויחנו

ויסעו ויחנו ויסעו ויחנו

הבחירות המתקרבות מביאות עימן תופעות מבישות של נבחרי העם: חכי״ם…