טור אורח

אבולוציה ויהדות

המונופול הממשלתי שמי שלא רוצה לשבת בחושך או להפוך לשלולית מהחום חייב להשתמש בו בכל מקרה? מה הצעד הבא, בנק ישראל עושה פרסומות לכסף? בעצם גם זה כבר היה.

שני מישגים נפלו בחלקם של תוקפי ד"ר גבי אביטל: מההיבט המדעי ומההיבט הדתי. הטענה כי תפיסה אבולוציונית-דארווינסטית היא היא האמירה המדעית וכי כל טענה אחרת – כטענת בריאתנות – היא "פרימיטיבית", אינה עולה בקנה אחד עם המידע המדעי העדכני. נכון שהעולם המדעי מקבל את התפיסה ההתפתחותית, ותפיסה זו אכן מוכחת זה כבר בעשרות ומאות דוגמאות אשר עיקרן חשיפת העובדה שהעולם משתנה חדשות לבקרים. ואולם מכאן ועד לטענת ברירה טבעית- "הישרדות המין החזק" או "המין המתאים ביותר", קפיצה לא מבוקרת לתיאוריית "מוצא המינים", ומכל שכן הכחשת בריאת עולם בשל כך, הדרך ארוכה ולמעשה חסומה. אישי מדע רבים מאוד ניפצו תפיסה שטחית זו, וכלל וכלל לא מחמת מוטיבציה דתית. מהם דתיים ומהם אתיאיסטים, מהם יהודים ומהם נכרים, רבים-רבים אינם מקבלים הסקה לא מבוססת זו. מכאן שהטוען כי תפיסה אבולוציונית המכחשת את הבריאה היא היא האמירה המדעית, ולעומתה "בריאתנות" אינה חלופה מוצלחת, מעיד על עצמו שמדעית אינו מעודכן.

אשר להיבט הדתי – ידועה האמירה כי "בא-לוהים כזה שאתה מתאר, גם אני אינני מאמין". הוא הדין בנדון דידן. מנין הקולמוסים ההגותיים שנשברו על הסברת דרכי התמודדות עם "מתקפת התפיסה האבולוציונית" גדול מאוד. ראש לכל לימדנו מרן הראי"ה זצ"ל ב'אגרותיו' כי גם לו יצויר שתפיסה אבולוציונית תהא מוכחת, עדיין אין בכך כדי להשפיע מאומה לא על תורה ולא על מצוות, לא על מוסר ולא על ערכים. לצד זה התווסף מגוון ביאורים, מהם יותר ריאליים מהם יותר ספקולטיביים, שנתנו דעתם לסוגיה וביארוה בדרכים שונות: "שמיטה שנייה"; "בורא עולמות ומחריבן"; "יום" שבבריאה אינו יום דידן; אינו דומה הליך בריאה להליכים המוכרים לנו; תורת "התכנון התבוני", ועוד ועוד שלל רחב של ביאורים. מכנה משותף לכולם: הכל תלוי בנקודת המוצא, ומשזו אמונית – דרכי ההתמודדות קיימות. יתירה מזו, מתוך תפיסה אמונית, אין נבהלים אפילו אם נשארים ב'צריך עיון'. לא פלא שהרב סולובייצ'יק מצא לנכון לומר: "מעולם לא הוטרדתי באורח רציני על-ידי הבעיה של תיאור בריאת העולם אשר בתורה לעומת התיאור המדעי של האבולוציה, הן במישור הקוסמי והן במישור האורגני" (איש האמונה הבודד).

נקלעה אם כן לנגד עינינו הזדמנות טובה לברר עם תלמידינו מהי "אמירה מדעית" ומה משקלה בהלכה. הקו המפריד בין תיאוריה לעובדה אינו תמיד מובהר, ולא מעט מהתיאוריות מוצגות כאמת חלוטה – ולא היא. כך מדעית- פילוסופיה של המדע, וכך גם תורנית. סוגיית "נאמנות רופאים"- הרלוונטית לאמירות מדעיות רבות ביותר- מלמדת אותנו כיצד משקללים נתונים מדעיים הלכה למעשה. לעניין זה אינן דומות הלכות נפשות להלכות ממונות, ושתיהן להלכות איסור והיתר. לכל "סוג" הלכתי יש את כלליו, והשקלול מתבצע בהתאם. אמירה אנושית לעולם לא תצא מכלל "ספק" ואף פעם לא תגיע – במימדים הלכתיים – לכלל "ודאי". אגב, זו אינה גריעותא כלל ועיקר – "והארץ נתן לבני אדם" ו"לא ניתנה תורה למלאכי השרת". זו המסגרת בה אנחנו פועלים, ואל לנו לשכוח את המגבלות.

אתגר חינוכי חשוב רובץ אפוא לפתחנו, וטוב יעשו המסגרות החינוכיות אם יראו במתקפה זו הזדמנות לליבון יסודי של הסוגיה, לא רק לגבי פרט זה אלא ככלל: יחסי תורה – ומדע

עוד במדור זה

בהר בחוקותי: ירושלים: ציפור הנפש של האומה

בהר בחוקותי: ירושלים: ציפור הנפש של האומה

מועדי‭ ‬אייר‭ ‬מזמנים‭ ‬לנו‭ ‬את‭ ‬האפשרות‭ ‬להתבוננות‭ ‬בדבר‭ ‬ה‮'‬‭ ‬המופיע‭…
אמור: על העומר, התורה ומה שביניהם

אמור: על העומר, התורה ומה שביניהם

את‭  ‬ספירת‭ ‬העומר‭ ‬אנו‭ ‬סופרים‭ ‬כדי‭ ‬לחשב‭ ‬את‭ ‬זמנו‭ ‬של‭…
אחרי מות קדושים: להיות ׳קדוש׳ – מהו סוד הדבר?

אחרי מות קדושים: להיות ׳קדוש׳ – מהו סוד הדבר?

מי‭ ‬רוצה‭ ‬להיות‭ ‬קדוש‭? ‬במציאות‭ ‬של‭ ‬חיינו‭ ‬זה‭ ‬אולי‭ ‬נראה‭…
תזריע מצורע: ליל הסדר: לא חוזרים לשגרה!

תזריע מצורע: ליל הסדר: לא חוזרים לשגרה!

לכל‭ ‬אדם‭ ‬יש‭ ‬רצון‭ ‬טבעי‭ ‬‮'‬לחזור‭ ‬לשגרה‮'‬‭. ‬השגרה‭ ‬מוכרת‭, ‬אינה‭…
פסח תשפ״ו: ליל הסדר: הופכים את הגנות לשבח

פסח תשפ״ו: ליל הסדר: הופכים את הגנות לשבח

חג‭ ‬הפסח‭ ‬הוא‭ ‬חג‭ ‬של‭ ‬הפכים‭, ‬הדבר‭ ‬בא‭ ‬לידי‭ ‬ביטוי‭…
צו - שבת הגדול: פסח תשפ״ו: ממשיכים להגאל

צו - שבת הגדול: פסח תשפ״ו: ממשיכים להגאל

כל‭ ‬חגינו‭, ‬שבתותינו‭ ‬ושאר‭ ‬ימי‭ ‬החול‭ ‬מלאים‭ ‬בזכירת‭ ‬יציאת‭ ‬מצרים‭,…
ויקרא: לחמם את האמונה בלימוד תורת הקרבנות

ויקרא: לחמם את האמונה בלימוד תורת הקרבנות

בס"ד‭ ‬מתחילים‭ ‬אנו‭ ‬השבת‭ ‬את‭ ‬חומש‭ ‬ויקרא‭, ‬תורת‭ ‬הכהנים‭ ‬השייכת‭…
ויקהל פקודי: שגרה ומחוץ לשגרה

ויקהל פקודי: שגרה ומחוץ לשגרה

חיי‭ ‬האדם‭ ‬מורכבים‭ ‬משני‭ ‬חלקים‭ ‬עיקריים‭: ‬הדברים‭ ‬השגרתיים‭ ‬של‭ ‬חיי‭…
כי תשא - פרה: אין הסבר? זה גם הסבר!

כי תשא - פרה: אין הסבר? זה גם הסבר!

'אז יאמרו בגויים הגדיל ה' לעשות עם אלה… הגדיל ה'…
תצוה - זכור: מצווה לשנוא את עמלק!

תצוה - זכור: מצווה לשנוא את עמלק!

מצווה‭? ‬לשנוא‭? ‬הרי‭ ‬התורה‭ ‬והמצוות‭ ‬שלנו‭ ‬מלאות‭ ‬אהבה‭ ‬ומה‭ ‬פתאום‭…
תרומה: לבנות משכן בלב

תרומה: לבנות משכן בלב

פרשיותינו‭ ‬עוסקות‭ ‬בציווי‭ ‬האלוקי‭ ‬לבנות‭ ‬משכן‭. ‬כיצד‭ ‬באמת‭ ‬בונים‭ ‬משכן‭?…
יתרו: לשמוע בשכל ובלב

יתרו: לשמוע בשכל ובלב

פרשתנו‭ ‬פותחת‭ ‬במילים‭ ‬‮'‬וישמע‭ ‬יתרו‭…‬‮'‬‭. ‬איפה‭ ‬בדיוק‭ ‬שמע‭ ‬יתרו‭? ‬בחדשות‭?…
בשלח: במקום עצות, קורעים את הים!

בשלח: במקום עצות, קורעים את הים!

אחד‭ ‬הנסיונות‭ ‬הגדולים‭ ‬ביותר‭ ‬שקרו‭ ‬לעם‭ ‬ישראל‭ ‬במדבר‭, ‬מתרחש‭ ‬על‭…
בא: כיצד משכנעים לצאת ממצרים?

בא: כיצד משכנעים לצאת ממצרים?

העולם‭ ‬שלנו‭ ‬מתחלק‭ ‬כנראה‭ ‬לשניים‭ [‬לפחות‭…] ‬אנשים‭ ‬שיש‭ ‬להם‭ ‬אומץ‭…
שמות: דרוש מנהיג שמאמין בדור

שמות: דרוש מנהיג שמאמין בדור

לע״נ הרב אלישע וישליצקי זצ״ל אילו‭ ‬רצינו‭ ‬לבחור‭ ‬מנהיג‭ ‬לפי‭…
ויחי: המבט האנושי והמבט האלוקי

ויחי: המבט האנושי והמבט האלוקי

פרשתנו‭ ‬מסיימת‭ ‬את‭ ‬חומש‭ ‬בראשית‭, ‬ושוב‭ ‬אנו‭ ‬שואלים‭ ‬מדוע‭ ‬נצרך‭…