אורי שכטר

אין אדם נוגע במוכן לחברו כמלוא הנימה

נקניקיה בלחמניה
אורי שכטר

אני זוכר שראיתי את האמרה הזאת של חכמינו זיכרונם לברכה מתרחשת ממש מול עיניי.
לפני מספר שנים כשניהלתי את קניון התחנה המרכזית בירושלים, היה בקומה השלישית דוכן של נקניקיות שהצליח מאוד. מכיוון שהתפנה דוכן בקומה הראשונה ממש בכניסה, מישהו בהנהלה הבכירה של התחנה החליט להכניס לשם דוכן נקניקיות.
בהתחלה ניסיתי לעצור את המהלך ולמנוע אותו, אבל לא הצלחתי. בעל דוכן הנקניקיות מהקומה השלישית קבע איתי פגישה דחופה, נפגשנו למוחרת והוא סיפר לי על כל ההשקעה הרבה שהשקיע בדוכן, ואיך עכשיו הולכים לקפח את פרנסתו בהצבת הדוכן הנוסף, במיוחד שהדוכן מוצב ממש בכניסה לתחנה, סמוך לדרגנוע שעולה למעלה, וכך כולם יקנו לחמנייה עם נקניקיה למטה ואף אחד לא יקנה אצלו למעלה.
נזכרתי במשפט הזה של חכמינו זיכרונם לברכה "אין אדם נוגע במוכן לחברו אפילו כמלוא הנימה" – שכוונתו שאחד מפלאי בריאת האדם הוא שכל אחת ואחת משערות ראשינו (נימה) ניזונה משורש אחר. לא תיתכן מציאות ששתי שערות יינקו משורש אחד. חכמינו זיכרונם לברכה ראו בתופעה פלאית זו רמז לדרך הנהגת הבורא את עולמו – "אין אדם נוגע במוכן לחברו", לכל אדם יש את השורש שממנו הוא יונק, לכל אדם יש את המקור שממנו הוא מקבל את השפע האלוקי, והוא ולא צריך לחשוש או לדאוג ממתחרים. הכרה זו משחררת את האדם מקנאה ומתחרות ומאפשרת לו להתמקד במוכן לו.
ואז אמרתי לו "תאמין ואל תדאג. אתה לא תיפגע בכלל מהדוכן החדש". וכך אכן קרה, אבל להפתעתנו הרבה לא רק שהפדיון של הבעלים של הדוכן בקומה השלישית לא נפגע, אלא שהוא כמעט הכפיל את הפדיון שלו.
כשבדקנו איך זה קרה התברר שהאנשים היו מריחים את הנקניקיות מייד כשהיו נכנסים לתחנה המרכזית, לאחר מכן הם היו עולים בדרגנוע ועוברים ממש ליד הדוכן שממנו הם לא יכלו לקנות כי הם היו באמצע העלייה, ואז הם היו מגיעים לקומה השלישית ושם קונים את הנקניקיות.
יצא שגם בקומה הראשונה הייתה לבעל הדוכן פרנסה מכובדת, ולבעל הדוכן בקומה השלישית הפרנסה כמעט הוכפלה. למרות ההסבר הטכני לי זה היה ברור שיד בורא עולם הייתה בדבר.
שמעתי פעם סיפור בשיעור של הרב בידרמן על הגאון רבי שלמה כהן ז"ל שהתפרנס מבית ׳דפוס׳ שהיה בבעלותו ברחוב רבי טרפון בבני ברק, בית הדפוס היה מוצלח מאוד ופרנס אותו ואת בני ביתו בצורה מכובדת.
יום אחד פתח מישהו בית דפוס חדש נוסף ממש בסמוך לבית הדפוס שלו, נכנס אליו ר׳ שלמה ואיחל לו בהצלחה רבה בעסק החדש ורף הזמין אותו לביתו בסוף היום כדי שהם יוכלו לשבת בנחת.
כשהגיע אליו הבחור שפתח את בית הדפוס בסמוך לבית הדפוס שלו, ישב איתו ר׳ שלמה והחל להדריך אותו ולייעץ לו כיצד לנהל את בית הדפוס שלו בצורה טובה ומוצלחת, הוא ייעץ לו באלו סוגים של דיו ושל לוחות כדאי לו להשתמש, ובכלל ייעץ לו בשאר העניינים הקשורים לבית הדפוס.
בניו של שלמה שאלו אותו "אבא מה אתה עושה? זה שלא תבעת אותו על שהוא מסיג את גבולך אנחנו לא מתערבים, אבל למה אתה מייעץ לו ונותן לו טיפים וסודות מתוך ניסיון של שנים רבות כיצד להצליח בבית הדפוס, את זה אנחנו לא מצליחים להבין?".
ענה להם ר׳ שלמה אביהם "הרי כתוב שמזונותיו של אדם קצובים לו מראש השנה ועד ראש השנה מאת בורא עולם, אבל עלינו כאנשים נגזר לעשות השתדלות עבור הפרנסה שלנו, ולכן פתחתי את ׳בית הדפוס׳, אך עכשיו כשהגיע עוד יהודי ופותח בית דפוס נוסף, הרי הוא מקל עליי את עבודתי, כי חלק מהקונים יעברו אליו ויהיה לי מעתה יותר זמן פנוי לתורה, לתפילה ולמשפחה, ונראה לכם שאני לא אסייע בידי מי שבא להקל עליי מעול עבודתי?".
את אותו הסיפור מספרים על זלמן בריזל שהקים בעשר אצבעותיו את ׳מאפיית בריזל׳ הנודעת בירושלים. באותם הימים הייתה המאפייה כמעט בלעדית, עד שבאחד הימים אחד מעובדיו פסק מלעבוד אצל ׳בריזל׳ ופתח מאפייה לעצמו. מה עשה זלמן? לא כעס ולא רגז, לא קצף ולא תבע אותו, אדרבה, עלה לבקרו בביתו ונתן לו עצות מתוך ניסיונו הרב כיצד ישביח את ׳סחורתו׳ עד שיצא שמו כאומן מומחה ורווחיו גדלו. ולבני משפחתו ששאלו הוא נתן תשובה דומה לתשובת ר׳ שלמה "בהכנסות שלי הוא לא יפגע כי זה מה שנגזר לי מראש השנה, אבל לעזור לי ולהוריד לי את כמות הקונים הוא יוריד, אז אם הוא עוזר לי אני לא יכול להיות כפוי טובה ולא לעזור לו".
ומה שהיה משותף לשלמה מהדפוס ולזלמן מהמאפייה זה ששניהם היו מסתובבים תמיד כשחיוך של רוגע היה מרוח על פניהם.

עוד במדור זה

בר המשכן, שילה

בר המשכן, שילה

אנחנו מתחילים את החיים שלנו בתוך כיתות סגורות, שלא תמיד נוסכות בנו את הביטחון שאנו זקוקים לו. שם הכל נמדד בציונים ובתוצאות, שלרוב לא תואמות את רזי החיים עצמם. מלמדים אותנו שם משוואות טריגונומטריות ואת השפה האנגלית, ועוד כל מיני חוקים אזרחיים וחוקים בלשון, בזמן שהלב שלנו נותר מאחור. על אהבה ורגשות נוספים אנחנו לא לומדים שם, על כלכלה נבונה, על ההתנהלות בעולם גדול ודורשני, על לאגור מוטיבציה לקום בבוקר גם כשאין כח – על כל אלה אנחנו לא לומדים, ובטח שלא נבחנים. כותב שורות אלה משתייך לקבוצה שטוענת שהגיע הזמן לעשות שינוי. אנחנו בשנת תשפ”ד כבר, ואין סיבה שמערכת החינוך לא תציב לעצמה מטרות עדכניות יותר. הראשונה שבהן – האמונה של הנער בעצמו. ולא רק כקלישאה שמודבקת על לוחות המודעות בבית הספר, אלא כהתנהלות של ממש. שינוי כזה שיגרום למתחנכים לצאת לחיים ולהאמין ביכולותיהם, לממש את שהם מסוגלים וראויים לו, להוציא לפועל את כוחות חייהם. אז בוודאי יהיה לנו יותר מקומות כמו ‘בר המשכן’.

בר המשכן הוא מקום חינני במרכז המסחרי של שילה, שהוקם לפני כשנה וחצי. אליה לוי, במקור מראש העין, כיום נשוי למתנחלת משבות רחל, הוא הבעלים של הבר-מסעדה, והוא רק בן 25. לצידו עומדת משפחה של אחים מנהלי ברים, והוא בעל מוטיבציה גבוהה וקול של נער פלא, כשהוא מזמר. כל אלה ביחד הביאו את אליה להקים את המקום, להשקיע בו את נשמתו, ולהתעקש עליו גם כשהמיקום לא כ”כ צלח – ולהעביר אותו למיקום החדש. כי כשאליה מאמין בעצמו אין איש שיעמוד בדרכו.

את כל אלה לא ידענו כשהגענו, שלושה מאחיי ואני, לבלות בבר הנחמד. חנינו באחת החנויות שבאזור, השתאינו מגודלו של המרכז המסחרי ומאפשרויות הרכישה הקיימות בו – החל מקרמיקות וחומרי בנייה ועד גלידריה וסופר, ונכנסנו למתחם. לצד במה להופעות שמקיימות במקום ונותנות אפשרות ליוצרים צעירים, מתחום הסטנדאפ, המוזיקה וכדו’ ותפסנו לנו את אחד הספסלים במקומות הישיבה שבחוץ, במקום שבו הבריזה פוגשת את האווירה.

אחרי כמה חיוכים ומילים עם הבחור הצעיר והנמרץ, התחילו לזרום אלינו לשולחן המנות. לפתיחה קיבלנו צ’יפס בטטה עשוי היטב (26 ₪), כרוביות שמנמנות – בציפוי פריך לצד צ’ילי מתקתק (35 ₪) ופופקו עוף משובח שמתיימר לחקות את מנת הדגל של KFC, בהצלחה גדולה. בקטגוריית ‘צמאה נפשי ויאללה אוכל’ עמדו לפנינו שתי אפשרויות. כמובן שבחרנו בשתיהן. הראשונה והמוצלחת היא ‘קריספי צ’יקן’ שמורכבת מרצועות פילה עוף בציפוי קריספי (בליווי רוטבי הבית כמובן) על לחמנייה טריה עם ירקות רעננים, ותוספת של צ’יפס או טבעות בצל, שלגמרי עושה את העבודה, וכל זה רק ב-55 ₪. האפשרות השנייה, והמוצלחת עוד יותר היא – סלופי ג’ו, כלומר – סנדוויץ’ אסאדו מפורק ברוטב מתקתק גם כן בליווי רטבי הבית, גם כן בלחמנייה טרייה, גם כן עם ירקות רעננים וגם כן עם תוספת של צ’יפס או טבעות בצל, ב-62 ₪. חשוב לומר, בר, כשמו כן הוא, מכיל גם משקאות אלכוהולים, אותם ראוי לצרוך במידה הנכונה. בבר המשכן תוכלו למצוא את שחשקה נפשכם, החל מבירות פשוטות ועד שוטים של משקאות חריפים טובים ואיכותיים וקוקטיילים מובחרים כפי רוחכם. 

בקיצור: עם תפריט חדש בקרוב, והרוח החדשה והקלילה המפעמת בהתיישבות הצעירה, נראה שעדיין לא מאוחר בכלל לפנות לעצמכם ערב בקרוב, וליהנות משפע של אפשרויות בבר המשכן. ■

לחם וגבינה

לחם וגבינה

מסעדה חדשה עם עיצוב מרהיב, שירות אדיב, ויכולות קולינריות פנומנליות, זה משהו שבאמת לא פוגשים בכל יום. במבשרת ציון, בתוך מרכז קניות מהמם עם חניה מקורה ונוף לירושלים, קמה לה מסעדה חדשה עם ריצוף שגורם לכם להרגיש בחו״ל, מרפסת שתמלא את הריאות שלכם באוויר, ותפריט מרהיב ומסוגנן במיוחד עם בעלים בעל ניסיון עשיר. הצטרפו אליי לסבב טעימות בסניף המבשרתי של לוצ׳נה:

משב – פוד טראקס

משב – פוד טראקס

זה לא סוד שבתוך כותבי המדור יש אחד שחובב במיוחד…
גשם של שלום

גשם של שלום

גם מי שלא גר ביהודה ושומרון יכול לחזק את ההתיישבות.…
אפילו הדגים במים רועדים

אפילו הדגים במים רועדים

אחר הקוראים האדוקים טען באוזניי לאחרונה: תן לנו תמונות. והרבה.…
מעבר להרים

מעבר להרים

אומנם מדור אוכל, אבל מותר לפעמים לגוון ולפתוח בדמיון מודרך…
מחליק בגרון

מחליק בגרון

לא בטוח שהקורא הממוצע יודע להעריך את סדר הגודל של…
ללקק את האצבעות

ללקק את האצבעות

עברו כבר כמה אלפי שנים מאז יצאנו ממצרים ומאז בכל…
דגים רבותיי, דגים

דגים רבותיי, דגים

אם תכתבו בגוגל חיפוש את המילים ׳מסעדת דגים׳, תמצאו בעיקר…
גורמה בבית מלון

גורמה בבית מלון

הכל יודעים שאוכל הוא כבר מזמן לא רק מזון. הסעודה…
בואו לבשל איתי

בואו לבשל איתי

בינינו, זה לא באמת אפשרי ללכת בכל שבוע למסעדה. זאת…
חוגגים פסח בבן עמי

חוגגים פסח בבן עמי

אפתח בגילוי נאות: את מסעדת בן עמי אני מכיר מהקרביים…
'גורמהדרין' – המומלצים שלנו

'גורמהדרין' – המומלצים שלנו

בוא האביב וחג הפסח עשו לנו חשק עז לרענן את…
בשורה בחלה: המבשר

בשורה בחלה: המבשר

במרכז המסחרי של אפרת דרום בילתי רבות בימי נערותי. אחרי…
שחור-לבן וצבעוני: סולו קרנה

שחור-לבן וצבעוני: סולו קרנה

״כאן, ממש על הקרקע הזו״, כך על פי העמוד הראשון…
טאבום

טאבום

בתקופה האחרונה יש טרנד שצץ בכל פינה – הפודטראק, ואם…