טור אורח

אמונה של בכי

המונופול הממשלתי שמי שלא רוצה לשבת בחושך או להפוך לשלולית מהחום חייב להשתמש בו בכל מקרה? מה הצעד הבא, בנק ישראל עושה פרסומות לכסף? בעצם גם זה כבר היה.

לעילוי  נשמותיהם של נפתלי חיים הלוי ושרה גבל שנרצחו באושוויץ

השואה מערערת את האמון בחיים, ואת האמונה באלוקים. היא אסון וזוועה לעם היהודי ולאנושות כולה, וחילול ה' נוראי. אין תשובות לשאלות הקשות שהשואה מעוררת בליבנו הכואב. הסתר פנים זה נותר עבורנו 'חור שחור'.

כשהגמרא במסכת חגיגה בפרק ראשון מתייחסת לטרגדיה של חורבן המקדש, להרג העצום בעמינו ולגלותנו מן הארץ, מגיבה בסוג אחר של אמונה: אמונה של בכי.

מהי אמונה של בכי?

'רבי אמי, כשהגיע לפסוק "ייתן בעפר פיהו, אולי יש תקווה" בכה ואמר: כולי האי ואולי' – על אף כל הייסורים שסבל אדם, רק אולי יש תקווה. רבי אמי מציע לנו סוג אחר של אמונה בעקבות חורבן – חיפוש אחרי תקווה. האמונה כבר אינה מזוהה עם הוודאות בתקווה, אלא עם החיפוש אחריה. האמונה הופכת לבקשה, לחיפוש, ל"אולי…". רבי אמי שוב בכה כשהגיע לפסוק "בקשו צדק בקשו ענוה, אולי תסתרו ביום אף ה'". בכה והאמין מתוך בכי. אין כאן חולשה אלא מפגש מסוג אחר עם הקב"ה.

רב יוסף, כך מספרת הגמרא, בכה כשהגיע לפסוק "ויש נספה בלא משפט", בכי מתוך מפגש עם המוות הבלתי צודק. הסתר פנים של הקב"ה נוכח באמונה שלנו. דומה כי הסבל בלתי נפרד מן החוויה של היהדות, ונדמה שהוא כאות אותו העם היהודי עונד בכל מקום שהוא הולך. על הפסוק "וחרה אפי בו ביום ההוא ועזבתים, והסתרתי פני מהם" אומר רב 'כל שאינו בהסתר פנים אינו מהם'.

חז"ל מציעים למאמין שפוגש את הכאב האין סופי של השואה, לא לעסוק בשאלת ה'למה', או בשאלת הצדק האלוקי ורחמיו. השאלות הללו לא יתנו מנוח ללבו הפצוע. אין להם תשובות שייתנו פשר שיישב את דעתו. סוגיית הגמרא מזמינה את המאמין לדרך אחרת, דרכו של רבי אמי, חיפוש מתוך בכי. יש בה פניה ואתגר: האם האדם בוחר להאמין בה'? האדם נקרא לבחור לחיות באמון באלוקים ואדם, ולפעול להשיב את גילוי הפנים של השכינה לעולם. יש כאן הזמנה לאדם המאמין לקחת אחריות להעצים את נוכחות ה' בעולם, להחזיר למציאות את הפשר ואת המשמעות. חיים של חיפוש אחרי הארת פנים אלוקית, נותנים כח לחיות באמונה לפני ה', בהסתרת פנים כמו בהארת פנים.

כשאנו בוכים על השואה אנו פוגשים את הקב"ה בוכה איתנו "ודמע תדמע ותרד עיני דמעה, כי נשבה עדר ה" (ירמיה י"ג, י"ז), וכפי שאומרת הגמרא בחגיגה שהקב"ה בוכה על מקדש ראשון ושני ועל ישראל שגלו ממקומן… כשאנו פוגשים את הקב"ה בוכה איתנו, אנו מקבלים כוחות להמשיך לחפש את האמונה שלנו המופיעה בהבזקים של בהירות, בעולם שהסתר וגילוי משמשים בו בערבוביא. מסופר על רב אידי שהיה הולך שלושה חודשים בדרך, בחיפוש, כדי לראות פני רבו יום אחד. אמר עליו רבי יוחנן "ואותי יום יום ידרשון, ודעת דרכי יחפצון… קרבת אלוקים יחפצון" (ישעיהו נח, ב). חיי אמונה כוללים הרבה הסתר וחיפוש לצד גילוי פנים 

עוד במדור זה

הצעד הראשון

הצעד הראשון

בנוסעי לעבודה באחד הימים האחרונים שמעתי ברדיו את יו״ר ארגון…
שוב"בים

שוב"בים

מאז הושבעה הממשלה החדשה אנו שומעים אישים מכובדים משני צידי…
לוקחים אחריות

לוקחים אחריות

בפרשתנו, פרשת ויחי, אחי יוסף פונים אל יוסף ואומרים לו:…
כרטיס צהוב

כרטיס צהוב

בפרשת השבוע פרשת וישב (אשר יוצאת ערב גמר המונדיאל), אנו…
למצוא חן

למצוא חן

פרשת וישלח אנו מוצאים את יעקב אבינו עושה ופועל רבות…
מונדיאל זוגי

מונדיאל זוגי

עולם הספורט מרותק למסכים בשל המונדיאל המתקיים כעת (פעם ב-4…
אחריות

אחריות

פרשת תולדות פותחת בפסוק מעניין: ״אלה תולדות יצחק בן אברהם,…
ספייק ניוז

ספייק ניוז

פעם לפני לא הרבה שנים, האזרח בארץ היה מקבל את…
בזוגיות אין מנצח

בזוגיות אין מנצח

טור זה נכתב שבוע לפני הבחירות כך שאינני יודע את…
מחמאות

מחמאות

ידוע כי בתורה אין מילים מיותרות ובוודאי שאין מחמאות מיותרות.…
מערכת יחסים

מערכת יחסים

אנו נמצאים ׳אחרי החגים׳ שבהם המשפחתיות בכללותה התבטאה ביתר תקיפות…
זוגיות מלכותית

זוגיות מלכותית

לפני כשבועיים נפטרה המלכה אליזבת׳ השניה בגיל 96. אליזבת׳ הייתה…
פרסטרויקה

פרסטרויקה

לפני כשבוע וחצי נפטר מיכאיל גורבצ׳וב, נשיא ברית המועצות לשעבר.…
לראות את כל התמונה

לראות את כל התמונה

פרשת השבוע פותחת בפרשיית אשת יפת תואר וכך היא כותבת…
שופטים ושוטרים של עצמנו

שופטים ושוטרים של עצמנו

התורה אומרת לנו: ״שופטים ושוטרים תיתן לך בכל שעריך אשר…
ויסעו ויחנו ויסעו ויחנו

ויסעו ויחנו ויסעו ויחנו

הבחירות המתקרבות מביאות עימן תופעות מבישות של נבחרי העם: חכי״ם…