בקול רב

הנני! לאור הרב חיים דרוקמן זצ״ל

הרגשנו נבוכים. חששנו שהרב יכעס עלינו על שבזבזנו את זמנו היקר. אבל הוא חייך אלינו ואמר כך: ״תראו, אתם עוד צעירים. אבל בואו תשמעו עצה מאדם עם זקן לבן...״

הרב יוני לביא

אראל ודקלה היו זוג צעיר. רק לפני חצי שנה התחתנו ולא תיארו לעצמם שמחלוקת על נושא שגרתי תהפוך אצלם לוויכוח לוהט. ״איפה עושים את הסדר – אצל ההורים שלו או אצל ההורים שלה״, הוא מוקד קלאסי לחילוקי דעות אצל זוגות, אבל שעות של דיונים סוערים שגלשו לכעסים ו׳ברוגז׳ הובילו את אראל ודקלה למבוי סתום. מה עושים? היות שהבחור למד בישיבת אור עציון ושניהם העריכו מאוד את ראש הישיבה, הרב חיים דרוקמן, הם החליטו ללכת אליו יחד כדי שיעזור להם לצאת מן הסבך.
מה אמור רב לעשות במקרה כזה? הרי לא מדובר בשאלה הלכתית והרב גם אינו יועץ זוגי שמתמחה בהשכנת שלום בין זוגות מסוכסכים?
הרב דרוקמן האזין בקשב רב לשני הצדדים שהרצו בלהט את טענותיהם. ״יש לי בקשה אליכם״, אמר להם בנחת, ״בואו ותתחלפו לרגע. אני מבקש שאראל יסביר למה נכון יותר לעשות את הסדר אצל ההורים של דקלה, ודקלה תסביר למה מוצדק לחגוג את הסדר עם ההורים של אראל״. בני הזוג הרימו גבות בתמיהה. ׳מה הקטע?׳, חלפה מחשבה במוחם, ׳הרי אנחנו יודעים בדיוק מה הסיבות של הצד השני. כבר שמענו אותם ממנו אלף פעם. מה יעזור שנחזור עליהם שוב בעצמנו?׳
אבל הרב ביקש והם נענו. כל אחד מהם הסביר בטוב טעם ובפירוט למה נכון יותר לעשות את הסדר אצל משפחת השני כשבן זוגו מהנהן בהתלהבות. כשסיימו אמר להם הרב: ״עכשיו אני הולך להכין לנו קפה, ואתם תחשבו בינתיים ביחד ובאופן יצירתי מה אפשר לעשות״.
כמה זמן לוקח להכין קפה? אולי שלוש דקות, אבל כשהרב חזר התברר שקרה פה ׳קסם׳. האנרגיות השתנו, השיח נרגע והזוג הצעיר הצליח לגבש מתווה ל׳תורנות ליל הסדר׳ לשנים הבאות, ושניהם יצאו ממנו מרוצים.
איך נותנים ביקורת?
בליל נר שמיני של חנוכה הסתלק מאיתנו אור גדול. הילד שגדל בפולין תחת שלטון קומוניסטי, עלה לארץ כפליט ללא הוריו אחרי שניצל ממוות שלוש פעמים, וגדל להיות אחד מגדולי המחנכים והמנהיגים הרוחניים של הדור האחרון. האיש שהעמיד עשרות אלפי תלמידים והפיח רוח של אמונה, אופטימיות, שליחות ומסירות אינסופית לכלל ישראל ולכל יחיד. אומנם לא זכיתי ללמוד ממנו באופן ישיר, אבל בפעם הראשונה שזכיתי להיפגש איתו אישית יצאתי עם לימוד גדול לחיים. ומעשה שהיה כך היה:
קבענו פגישה של עשרים דקות ואיחרנו אליה בעשרים דקות. הרב דרוקמן כיהן אז כחבר כנסת וביקשנו להיפגש איתו כדי שיסייע לקדם את הקו החם לנוער 'חברים מקשיבים' שהקמנו. היינו חבורה של ביני"שים נלהבים, אבל איך נאמר? לא הכי מחוברים למציאות… התרגשנו מאוד מההזמנה להגיע ללשכת הרב במשכן הכנסת, אבל התעכבנו ועד שמצאנו את דרכנו בתוך מבוך המסדרונות, הזמן שנקצב לפגישה כבר הסתיים. עמדנו מולו כחבורת ילדים שנתפסה על ידי המנהל מבריזה משיעור והרגשנו מבוכה גדולה. חששנו גם שהרב יקפיד על שבזבזנו את זמנו היקר והוא המתין לנו לשווא. אבל לא. כמובן שבתור מחנך בנשמתו הוא לא היה יכול להתעלם ממה שקרה, אבל הביקורת שנתן לנו אז הייתה הכי עדינה ומתוקה שקיבלתי מעולם.
הוא הביט בנו כמו סבא על נכדיו, חייך בחום ובקולו הצרוד אמר לנו כך: ״תראו, אתם עוד צעירים. אבל בואו תשמעו עצה מאדם עם זקן לבן. לפעם אחרת, כדאי לכם לקחת בחשבון שכשמגיעים למקום עלולים להיות עיכובים בדרך. בוודאי כשמדובר בכניסה אל מקום מכובד כמו כנסת ישראל שיש בידוק ביטחוני ולאחריו עוד צריך למצוא את המקום המדויק. אני לא אומר זאת, חלילה, כביקורת, רק כחומר למחשבה בשבילכם לעתיד. כדי שלא תפסידו, כדאי לכם להתארגן יותר זמן מראש וכך תספיקו את כל מה שאתם צריכים".
למרות שהזמן הרשמי של הפגישה הסתיים עוד לפני שהתחיל, הרב שינה את הלו"ז שלו והקדיש לנו בכל זאת כמה דקות לטובת המיזם שלנו.
חלפו מאז 20 שנה ואני בקושי זוכר מה יצא מהפגישה הזו. אבל לראות יהודי בן 70 יושב מול חבורת צוציקים בני 20 שפישלו, ואין לו שום מילה שלילית להגיד להם, רק 'עצה לחיים מאדם עם זקן לבן', היה שווה הכול.
הנני!
הביוגרפיה של הרב היא כותרת בת מילה אחת והיא מסכמת את החיים של הרב חיים: הנני! ההכרה בכך שיש בשורה גדולה שאנחנו זוכים להיות חלק ממנה ושלכל אחד מאיתנו יש תפקיד ייחודי בתוכה. ממילא, עלינו לרתום את כל כוחותינו כדי להביא טוב לעם ישראל.
לפני שנתיים הייתה לי הזכות להיפגש פעם נוספת ואחרונה עם הרב (הפעם הגעתי בזמן…) ולשוחח איתו לרגל הוצאת פירושו למסכת אבות. דיברנו על האבות ועלינו: האם העולם באמת שייך לצעירים, האם מוסר של יהודי שונה משל גוי, על תרבות הפנאי וגם אם הרב דרוקמן היה צריך להוסיף משנה למסכת אבות מה הוא היה אומר. הינה השיחה לצפייה. שזכותו תגן עלינו ועל כל ישראל ונזכה ללכת לאורו.

עוד במדור זה

דוקא בגלל הבחירות המתקרבות

דוקא בגלל הבחירות המתקרבות

בארץ‭ ‬מתחיל‭ ‬להיות‭ ‬מעניין‭. ‬בעיקר‭ ‬את‭ ‬כותבי‭ ‬וקוראי‭ ‬הטורים‭. ‬הקואליציה‭…
פתח של אולם

פתח של אולם

במלחמת‭ ‬ששת‭ ‬הימים‭ ‬קרה‭ ‬לעם‭ ‬ישראל‭ ‬דבר‭ ‬משמעותי‭ ‬מאד‭. ‬משהו‭…
אל הר הקודש אנו שואפים

אל הר הקודש אנו שואפים

לפני‭ ‬59‭ ‬שנים‭ ‬נחתה‭ ‬עלינו‭ ‬מתנה‭ ‬משמים‭. ‬לא‭ ‬כ"כ‭ ‬ידענו‭…
למה חילונים קיצונים אוהבים רבנים ש״סניקים

למה חילונים קיצונים אוהבים רבנים ש״סניקים

האופנה‭ ‬היום‭ ‬בקרב‭ ‬ציבור‭ ‬מסויים‭ ‬היא‭ ‬להתלונן‭ ‬על‭ ‬כך‭ ‬שהחרדים‭…
זאת האידאולוגיה, תבחרו

זאת האידאולוגיה, תבחרו

כידוע‭, ‬האתר‭ ‬המשמח‭ ‬ביותר‭ ‬את‭ ‬הציבור‭ ‬הימני‭ ‬בארץ‭ ‬הוא‭ ‬האתר‭…
מהי ציונות היום?

מהי ציונות היום?

הפרוייקט הציוני של היום ציונות‭ ‬היא‭ ‬שיבת‭ ‬עם‭ ‬ישראל‭ ‬לציון‭,…
ביד רמה

ביד רמה

יציאת‭ ‬מצרים‭ ‬החלה‭ ‬בי‮'‬‭ ‬בניסן‭, ‬היום‭ ‬בו‭ ‬לקחו‭ ‬ישראל‭ ‬את‭…
שיח חמוצים

שיח חמוצים

‭- ‬אני‭ ‬לא‭ ‬יכול‭ ‬לסבול‭ ‬את‭ ‬כל‭ ‬הבוטים‭ ‬השוטים‭ ‬של‭…
מי מנהל אותנו?

מי מנהל אותנו?

כשקמה‭ ‬המדינה‭, ‬אחוז‭ ‬ניכר‭ ‬ממקימי‭ ‬המדינה‭ ‬היו‭ ‬ניצולי‭ ‬שואה‭, ‬אודים‭…
למדנו לחיות בתודעת נצחון

למדנו לחיות בתודעת נצחון

שבת‭ ‬אחרונה‭ ‬של‭ ‬חדש‭ ‬אדר‭, ‬והשנה‭ ‬בחדש‭ ‬אדר‭ ‬זכינו‭ ‬למחות‭…
הצלחנו להתנחל בלבבות

הצלחנו להתנחל בלבבות

אי‭ ‬שם‭ ‬בתחילת‭ ‬דרכו‭ ‬של‭ ‬מפעל‭ ‬ההתיישבות‭ ‬נולד‭ ‬המושג‭ ‬‮"‬להתנחל‭…
בגדי הלמך החדשים

בגדי הלמך החדשים

עם‭ ‬ישראל‭ ‬מחולק‭ ‬היום‭ ‬לשני‭ ‬מחנות‭. ‬בצד‭ ‬אחד‭ ‬נמצאים‭ ‬ביבי‭…
שאלה מהותית בהבנת זהותנו

שאלה מהותית בהבנת זהותנו

פתאום‭ ‬התהפכו‭ ‬היוצרות‭, ‬בחודשים‭ ‬האחרונים‭ ‬הימין‭ ‬הוא‭ ‬זה‭ ‬שהתעקש‭ ‬לא‭…
לא כי אתה

לא כי אתה

ביד‭ ‬אחת‭ ‬הם‭ ‬מחזיקים‭ ‬שלטים‭ ‬שכתוב‭ ‬עליהם‭ ‬דמוקרטיה‭, ‬וביד‭ ‬השניה‭…
ויקם מלך חדש

ויקם מלך חדש

המלך החמוץ המשנה‭ ‬ליועהמ״שית‭, ‬מר‭ ‬לימון‭, ‬הגיע‭ ‬לישיבת‭ ‬הממשלה‭ (‬מה‭…
לחיות באירוע היסטורי

לחיות באירוע היסטורי

עד‭ ‬לאחרונה‭ ‬היינו‭ ‬משועבדים‭.‬ בכל‭ ‬דבר‭ ‬היינו‭ ‬מוגבלים‭, ‬כי‭ ‬ידענו‭…