יהדות עכשיו

השחתה בשומרון העתיקה

רצפת הכיכר המרכזית של העיר שומרון הקדומה נחשפה לאחר עבודות של גורמים פלסטינים המכשירים את המקום לקראת השתלטות עליו

בשבועות האחרונים מבצעים פלסטינים עבודות ריצוף בשטחי B שבאתר העתיקות שומרון הקדומה. לאחרונה, תוך כדי עבודות להצבת תשתית חשמל שנעשתה במקום, נחשפה רצפת הפורום, הכיכר המרכזית של העיר ששימשה לפני יותר מ-000,2 שנה. ככל הידוע מדובר ברצפת הפורום היחידה שנתגלתה בארץ, אך מסתבר כי למרות החשיפה החשובה עבודות הבנייה במקום נמשכות אגב השחתה חמורה של העתיקות שנחשפו, ואף מרצפים מחדש על גבי העתיקות.
הפורום, צורת בניית נפוצה ומקובלת בעיקר בערים אשר נבנו בתקופה הרומית, הוא משטח מרוצף במרכז העיר המחבר בין הרחובות המרכזיים בעיר ובו יושבים בדרך כלל עסקי המסחר והתרבות המרכזיים בעיר וכן מוסדות הדת, המשפט והשלטון.

"הרשות הפלסטינית מנסה להשתלט על מזבח יהושע בן נון, ואנחנו שומעים ש'מדובר בשטחי B', אז אין מה לעשות. כעת אנחנו נתקלים בהשחתה לאור היום של ממצא ארכאולוגי נדיר שאפשר למצוא כמוהו רק במקומות יחידים בעולם, ובוודאי לא בישראל, ומדינת ישראל קושרת ידיה בטענה שמדובר בשטחי B.

העיר שומרון הקדומה שימשה עיר הבירה של ממלכת ישראל בימי מלכי ישראל: אחאב, עמרי ועוד, ובנה אותה מחדש המלך הורדוס בתקופה הרומית, ואז נבנה במקום הפורום העתיק, אשר כאמור שימש מרכז העיר, ואיתו נבנו גם תיאטרון, אצטדיון ומקדש מפואר לקיסר רומי.
הגן הלאומי שומרון העתיקה יושב בסמוך לכפר הערבי סבסטיה שבשומרון, וחלק משטחי העיר הקדומה נמצאים בשטחי B שבהם נערכות העבודות. יוסי דגן, ראש המועצה האזורית שומרון, קרא בתגובה לרשות העתיקות ולגופי הממשלה למצוא פתרון למצב הסבוך ולהרס המתמשך של עתיקות יקרות ערך במקום. לדבריו, "רק לפני כשבועיים בישרה לנו הרשות הפלסטינית שאין היא מתכוונת להתייחס מעתה לחלוקה לשטחי A, B ו-C וכי היא מתכוונת לבנות על כל השטח.

"הרשות הפלסטינית מנסה להשתלט על מזבח יהושע בן נון, ואנחנו שומעים ש'מדובר בשטחי B', אז אין מה לעשות. כעת אנחנו נתקלים בהשחתה לאור היום של ממצא ארכאולוגי נדיר שאפשר למצוא כמוהו רק במקומות יחידים בעולם, ובוודאי לא בישראל, ומדינת ישראל קושרת ידיה בטענה שמדובר בשטחי B. אם הרשות הפלסטינית אינה מתכוונת לכבד את החלוקה לשטחי A, B ו-C, מדוע נכבד אנחנו את החלוקה? אני קורא לגורמים הרלוונטיים, בגיבוי ממשלת ישראל, לעצור את ההשחתה הפושעת הזו ולהציל את שומרון הקדומה", מוסיף דגן.
יאיר אלמקייס, מנהל מרכז סיור ולימוד שומרון אשר חשף את השחתת הפורום, מסר: "לא הגיוני שכל הגופים במדינה פשוט מתעלמים מטיפול מהסיפור הזה כי מדובר בשטח B. אם הכותל היה בשטח B היינו מתעלמים ממנו? היינו נותנים שיהרסו ולא היינו עושים כלום? אין פה שום קשר לפוליטיקה, יש פה ערכים היסטוריים שהולכים לאיבוד פעם אחר פעם. זה לא נתפס. בסוף לא חזרנו לארץ בגלל שיקולי נדל"ן אלא בגלל מורשת, וכרגע היא נהרסת פה לנגד עינינו. אנחנו מצפים לטיפול מהיר מהנוגעים בעניין". 

עוד במדור זה

במשמרת של גנץ

במשמרת של גנץ

בערב שמחת תורה התפוצץ מטען חבלה בצומת העליה ל"מוצב הסלע" מעל לציר גלעד בשומרון, בנס ללא נפגעים. הפיגוע, כמו ארועי טרור רבים לאחרונה, התרחש בסמוך לרצף מבנים פלסטיניים בלתי חוקיים שנבנו בשנה האחרונה. לפי תנועת רגבים, העליה החדה בטרור מתכתבת עם מצב הבניה הפלסטינית בשטח ודו"ח חדש שפורסם בערב החג חושף את מספר המבנים שבנו פלסטינים בשטחי C ביהודה ושומרון בשנה האחרונה בלבד ומציג זינוק מטאורי בקצב הבניה.
בשנת 2022 היקפי הבניה הפלסטינית הבלתי חוקית בשטחי C ביהודה ושומרון זינקו ב-80% לעומת שנת 2021. על פי נתוני רגבים בשנת 2022 נוספו 5,535 מבנים בלתי חוקיים פלסטינים בשטחי c, לעומת 3,076 אשר נוספו בשנת 2021, ונתונים דומים בשנת 2020. הנתונים סקרו את היקף הבניה מחודש אפריל 2021 עד אפריל 2022, על ידי ניתוח תצלומי אוויר והשוואת מפות לאורך השנים, תוך התייחסות לסטטוס הקרקעות בכל אזור. המבנים בלתי החוקיים נבנו לצד הכשרת שטחי חקלאות ופריצת דרכים לאורך קילומטרים. בניה שמייצרת בשטח מציאות של רצף התיישבות פלסטיני המבודד יישובים יהודיים ומהווה סכנה ביטחונית של ממש. על פי הדו"ח, מספר המבנים הבלתי חוקיים עומד כיום על 81,317, בכל מרחבי יו"ש מצפון השומרון ועד מדבר יהודה.
ברגבים מצביעים גם כי בשנה זו בניגוד לשנים קודמות, מאפייני הבניה חריגים. אופי המבנים מתאפיין לא עוד בפחונים ובקתות, אלא הבניה הפלסטינית הבלתי חוקית השנה, מאופיינת דווקא בטירות פאר, מתחמי נופש ובילוי, פארקים וגני ארועים, בריכות וצימרים ובניינים רבי קומות. כמו כן במקומות רבים בוצעו עבודות לפיתוח מגרשים מסודרים, כמו ח'רבת חת'ה בסמוך לתרקומיא ולאקף סמוך לקרני שומרון.
הבניה הבלתי חוקית שתועדה הינה בשטחי C בלבד, הנמצאים על פי ההסכמים בשליטה ישראלית, אזרחית וביטחונית מלאה. כיום, עומדת הבניה הבלתי חוקית על 81,317 מבנים, התופסים על פי ההערכות כ 150,000 דונם, פי שניים מכלל שטח ההתיישבות הישראלית ביהודה ושומרון, חוקית ולא חוקית. לעומת זאת, הבניה היהודית הבלתי חוקית כוללת 4,382 מבנים, כאשר בשנה האחרונה נספרה בניה חדשה של 406 מבנים בלבד, אשר בניגוד לבניה הפלסטינית הנבנית במרוחק ממקבצי הבניה והכפרים, נמצאים כולם בתוך תחומי הקו הכחול של ההתיישבות היהודית.
מאחורי המספרים מסתתרות מספר עובדות מעניינות: בתצלומי האוויר ניתן לראות כי בשטחי A ו- B ישנם מרחבים שוממים ופנויים לחלוטין, והבניה זולגת משטחים אלו לשטחים הפתוחים בשטח C. ממעוף הציפור, ניכר כי הבניה אינה אקראית אלא מפוזרת באופן אסטרטגי ומתוכנן בהלימה לתכנית סאלאם פיאד הידועה, בכמה היבטים: יצירת רצפי התיישבות פלסטינית, דוגמאות רבות לכך ניתן לראות בצפון השומרון, בידוד וחניקת ההתיישבות היהודית, בניה על תוואי כבישים מתוכננים כמו ציר עוקף פונדוק וציר תקוע – איבי הנחל במזרח גוש עציון וכן בצמוד לצירי תנועה ראשיים כמו כביש 55 וכביש 60.
"ממשלת ישראל מקימה דה פאקטו מדינה פלסטינית" אומר מאיר דויטש, מנכ"ל תנועת רגבים: "לאורך שנים אנו מתעדים מדי יום בניה לא חוקית פלסטינית ומתריעים מפני הכיבוש הפלסטיני ביו"ש, אך נתוני הבניה העדכניים מציגים תמונה ברורה וחד משמעית: במממשלה האחרונה יש צמיחה מטאורית בהיקפי הבניה וההשתלטות הפלסטינית. זו היא לא נורת אזהרה אלא סירנה מחרישת אוזניים. אל מול עינינו מוקמת מדינה פלסטינית שכבר כיום מאיימת על עתידה של מדינת ישראל. הנתונים לצערנו מצביעים לא רק על עצימת עיניים של הממשלה, אלא על מדיניות, זאת גם לנוכח הצהרותיו של לפיד בעד הקמת מדינה פלסטינית.
לאחרונה שמענו את את שר הביטחון מכריז – "אנו אוכפים את החוק נגד בניה לא חוקית בשטחי C משני הצדדים, היהודי והפלסטיני ואני גאה בזה." נוכח הנתונים אמירה זו לצערנו מדאיגה בעיקר בשל כך שהיא חושפת את חוסר ההבנה של שר הביטחון מה המשמעות של חוסר שמירה על טריטוריה, אך מדאיג לא פחות מכך, הוא חוסר ההבנה של פוליטיקאים רבים וחלקים נרחבים בציבור הישראלי – עד כמה בני גנץ מסוכן לביטחון", הוסיף דויטש.
מנש שמואלי, רכז יו"ש בתנועת רגבים:, מסכם "הפיגוע בערב שמחת תורה ואירועים ביטחוניים רבים מוכיחים שוב ושוב את הקשר בין ההפקרות הפושעת של מדינת ישראל אל מול הבניה הבלתי חוקית הפלסטינית לבין העליה בטרור. שוב ושוב אנו רואים כיצד המערכה על שטחי C ובעצם על דמותה של מדינת ישראל כולה משתוללת בשטח ומתבטאת פעם בטרקטור ולבנים ופעם בירי ומטענים." וממשיך, "אנו עוקבים שנים אחר ההשתלטות הפלסטינית על שטחי C ונאבקים במישור המשפטי והמדיני לשינוי המצב. בתקופה האחרונה אנו וכן מחלקות הקרקעות במועצות ותושבים פעילים זיהינו החמרה במצב. הדו"ח החדש מאשש את התחושות ומוכיח במספרים: קצב הבניה הפלסטיני זינק באופן מטאורי בשנה האחרונה".

הערבים שמחפשים הנהגה אוהבת ישראל

הערבים שמחפשים הנהגה אוהבת ישראל

סעודת איפטאר בשומרון: כעשרים שייחים ומנהיגים מוסלמים, מהנגב ומהרשות הפלסטינית,…
משבר הפליטים היהודים

משבר הפליטים היהודים

אלפי פליטים הגיעו ארצה מאז פרצה לפני כשבועיים המלחמה בין…
כשהאדמה רועדת מתחת לרגליים

כשהאדמה רועדת מתחת לרגליים

רעידות האדמה הנוספות שהתרחשו בשבוע שעבר בבית שאן ובמקומות נוספים…