טור אורח

התיישבות בארץ ישראל

המונופול הממשלתי שמי שלא רוצה לשבת בחושך או להפוך לשלולית מהחום חייב להשתמש בו בכל מקרה? מה הצעד הבא, בנק ישראל עושה פרסומות לכסף? בעצם גם זה כבר היה.

בחנוכה השנה תמלאנה 35 שנה להקמת יישוב הקבע אלון מורה, הצופה על שכם ממזרח. אלון מורה הוא המקום הראשון אליו הגיע אברהם אבינו בלכתו מאור כשדים לארץ כנען, כנאמר בפרשת לך לך: "ויעבור אברם בארץ עד מקום שכם, עד אלון מורה…" רש"י במקום אומר, שאברהם נכנס לשכם, כדי להתפלל על בני יעקב כשיבואו להילחם שם. עוד אומר רש"י, שהקב"ה הראה לאברהם את הר גריזים ואת הר עיבל, הסמוכים לשכם, שם יקבלו ישראל את שבועת התורה. דבר נוסף אומר רש"י, שהקב"ה הבטיח לאברהם, ששכם תוחזר לעם ישראל מידי הכנעני.

בפרשת וישלח מגיע יעקב שלם עיר שכם וקונה את חלקת השדה מאנשי העיר. כותב על כך אבן עזרא, שהתורה רצתה להודיענו כי מעלה גדולה יש לארץ ישראל ו'מי שיש לו בה חלק, חשוב הוא כחלק עולם הבא'. העיר שכם כולה נכבשה על ידי שמעון ולוי בעקבות מעשה דינה, דבר שגרם ל'חיתת א-לוקים על הערים אשר סביבותיהם, ולא רדפו אחרי בני יעקב". בפרשת וישב מתחיל הסיבוך הנורא של מכירת יוסף בשכם. המעגל נסגר, כאשר בני ישראל מעלים את עצמות יוסף ממצרים וקוברים אותו באותה חלקת שדה שקנה יעקב, בשכם.

גם בימינו, המקום הראשון בו התיישבנו אחרי מלחמת ששת הימים, היה אלון-מורה. גם אנו הגענו לכך רק אחרי סיבוכים רבים. בחורף תשל"ג הוקם גרעין בראשות הרב מנחם פליקס, ר' בני קצובר ואנשים נוספים. הגרעין, שמנה עשרים משפחות, נקרא בתחילה 'מתנחלי שכם', אך מאחר שהבינו שהשם מרתיע, שינו את שמו לגרעין 'אלון מורה'. כל הניסיונות של אנשי הגרעין ושל רבנו לקבל אישור ממשלתי להתיישב בסביבות שכם עלו בתוהו.

בסיוון תשל"ד הגיע הגרעין ליישוב 'מחולה' עם הציוד הדרוש להתיישבות, במטרה לעלות לסביבת שכם בדרכים עוקפות. רבנו הזמין אליו את שר הביטחון, מר שמעון פרס, ודרש ממנו לאשר את ההתיישבות ללא דיחוי. פרס אמר, שגם דעתו היא שיש ליישב את יהודה ושומרון, אבל אין בסמכותו לאשר. בתגובה הודיע לו רבנו, שהגרעין יעלה, ושהוא ישתתף אישית בעלייה לקרקע. בבוקר המחרת עלו המשפחות לנקודה שנקבעה, והחלו בפעולות להכשיר את השטח להקמת היישוב. כעבור שעות אחדות, הופתעו לראות את רבנו מגיע בליווי אריאל שרון, שהשתחרר אז מצה"ל. לשמחתם לא היה גבול. באווירה של התרגשות והתרוממות רוח שתו 'לחיים', נטעו עצים, ורבנו בירך בשם ובמלכות על הקמת היישוב. עד מהרה הגיע למקום יונה אפרת, אלוף פיקוד המרכז, ודרש מאנשי המזכירות להורות לחברים 'להתקפל'. כששמע רבנו את הפקודה, הגיב בחריפות: "שיגעון, רשעות ושטות. אנחנו מצווים להתיישב מבורא עולם… מתוך קטנות לא מנהיגים מדינה, מדינה מנהיגים מתוך גדלות". עוד אמר: "זה לא ילך, הכו אותי, הכניסו אותי לבית הסוהר, את כולנו, אנו מצווים מהתורה למסירות נפש – 'ייהרג ואל יעבור!'". בדברו פתח רבנו את מעילו וקרא: "גם אם תירו בי, אנחנו לא נזוז מכאן!"

אלוף הפיקוד הציע בשם ראש הממשלה רבין, שהמתיישבים יעברו ללינת לילה למחנה קדום  ולמחרת היום יגיעו נציגי הגרעין לפגישה עמו. אנשי המזכירות שקלו את ההצעה בחיוב. הם ראו בה הישג – הנה גם בלינת לילה אחד, אנו קובעים עובדה: אנחנו מתיישבים בשומרון. אך רבנו לא ראה את הדבר כך, הוא היה נחוש: "האם כאן זה לא ארץ ישראל?", שאל, "לנו יש עקרונות המחייבים אותנו להתיישב בכל ארץ-ישראל, אנחנו לא נזוז מפה!"

אריאל שרון התפעל לשמוע את הדברים הנחרצים של רבנו. "חשבתי שאנחנו הצעירים והרב הוא הזקן", אמר שרון "עכשיו אני רואה שההיפך הוא הנכון". רבנו היה אז בן 84…

מיד אחרי כן החל פינוי אלים. הרב צבי יהודה נאחז בגדר והודיע שלא יזוז מהמקום. כולם נאחזו בקרקע ונלקחו בכח לאוטובוס. איש מהמתיישבים לא הרים ידו על חייל. כאשר הרב צבי יהודה נשאר אחרון במקום, לקחו שרון במכוניתו, תוך הבטחה לחזור ולהתיישב באזור בהקדם. 

האירוע עורר הד ציבורי נרחב. אנשים התרשמו מאוד מעמידתו האיתנה של רבנו. התברר, שדווקא סירובו להצעת הממשלה, הביא לכך שבערב תשעה באב, כאשר הגרעין ניסה שוב להתנחל באזור  (בסבסטיה – צפונית-מערבית לשכם) היינו כבר כמה אלפי איש.

לבסוף, בעקבות פסיקת בג"ץ, הוקם היישוב אלון מורה במקום הקבע שלו. ביישוב הפורח גרות כיום כ-300 משפחות כן ירבו. אין ספק, שעמידתו הנחרצת של רבנו בראשית התהליך, היא שהביאה במשך השנים למפעל העצום של ההתיישבות ביש"ע.

בחנוכה תשל"ו ובחנוכה תשל"ז כתב רבנו מכתבי ברכה לאנשי היישוב  בהם נאמר בין השאר: "כל עצמותי תאמרנה היותי אתכם. אחי, רעי, חמודי, מתיישבי אלון מורה-קדום, לחגיגת הולדת יישובכם, כן תגדילו, תאדירו, תצליחו בעזרת ה' יתברך…"

עוד במדור זה

כתיבה וחתימה (טובה)

כתיבה וחתימה (טובה)

לומדי הדף היומי ובכלל תלמידי חכמי ישראל, למדו כי ישנה מחלוקת עקרונית במסכת גיטין האם הכתיבה כרתי (לשמה), כלומר האם הגט אמור להיות כתוב לשמה של האישה או שמא רק החתימה של העדים אמורה להיות דווקא לשמה של האישה, או שמא עדי מסירה כרתי, דהיינו מסירת הגט היא שצריכה להיות לשמה (דעת התנא רבי מאיר).
הגמרא במסכת גיטין בדף כג עמוד א דנה בעניין זה, ושואלת הכיצד נסביר את דעת רבי מאיר שאמר כי עדי חתימה בלבד צריכים לחתום לשמה ולא לכתוב את הגט לשמה של האישה, ומסבירה הגמרא שאכן, הכתיבה צריכה להיות לשמה, ורבי מאיר התכוון ששמה של האישה בלבד צריך להיכתב עבור האישה הספציפית הזו.
עד כאן למדנות תלמודית.
בימים אלו אנו מברכים איש את רעהו בכתיבה ובחתימה טובה, נשאלת השאלה מה העיקר – האם הכתיבה (כמו שראינו למשל במסכת גיטין לעיל) או דווקא החתימה, שכן אנו יודעים למשל שחוזה שלא נחתם על ידי הצדדים אינו מחייב אותם. החשיבות מתרחבת אף לעניין חשיבות הימים הנוראים – האם בראש השנה יכתבון זה העיקר, או שמא בצום יום כיפור יחתמון חשוב בשל היותו מועד החתימה?
במסכת ראש השנה בדף טז מסבירה הגמרא ואומרת "הכל נידונין בראש השנה וגזר דין שלהם נחתם ביום הכיפורים דברי ר' מאיר, ר' יהודה אומר הכל נידונין בראש השנה וגזר דין שלהם נחתם כל אחד ואחד בזמנו, בפסח על התבואה, בעצרת על פירות האילן, בחג נידונין על המים ואדם נדון בראש השנה וגזר דין שלו נחתם ביום הכיפורים". הגמרא אם כן מחלקת בין כתיבה לחתימה, ומלשונה משתמע שהכתיבה היא הליך הדין, הדיון הענייני שבו ניתן לשנות לטובה או לרעה את פסק הדין אשר ייחתם בסופו של דבר במועד ה'שרירותי' שבו נחתמים ברואיו של הקב"ה.
אלא שהגמרא קוראת ליום הכיפורים 'גמר דין', בשונה מיום החתימה, המועד הטכני שבו נחתם דינו של האדם.
מה אם כן חשוב יותר – יום הכיפורים או ראש השנה? כתיבת הדין שבה ניתן להשפיע על הדיין היושב בדין, או שמא יום הכיפורים חמור הוא שבו נחתמים ברואיו של מלך מלכי המלכים?
כאשר דיין חותם את הדין נעשה טקס, טקסיות החתימה מחייבת את כיבוד המעמד המלכותי המחייב. האדם היודע שביום זה נחתם גזר דינו צריך לנהוג בהתאם. מאידך, בראש השנה, כתיבת האדם היא בהתאם למצוותיו ולתפילותיו כפי שהיו עד לראש השנה ובמהלכו – מאכל, משתה, לימוד ותפילה.
למשל, חוק הירושה מכיר בצוואה בכתב יד, דהיינו הרשומה כולה בכתב ידו של המצווה. צוואה שכזו חייבת להיות בנוסף חתומה על ידו. לחתימה יש אקט מחייב. הכתיבה מעידה על הרצון של המצווה, והחתימה מעידה על גמירות הדעת.
אולם, צוואה בעל פה (למשל כאשר מדובר באדם גוסס 'שכיב מרע'), תהא תקפה כמובן ללא חתימת המצווה, אלא רק על פי עדותם של שני עדים המאשרים את דברי המצווה שנאמרו על פה.
מכאן, לעיתים לחתימה יש תוקף ולעיתים אינה משמעותית כלל. וכן כתב ידו של האדם חשוב כמו חתימה, ולעיתים דבריו שנאמרו בעל פה חשובים יותר מהחתימה עצמה.
גם חוק חתימה אלקטרונית התשס"א 2001 ביטל למעשה את החתימה המסורתית, והפך אותה למעין קובץ מאפיין של האדם המאשר את המסמך האלקטרוני שעליו הוא חותם אלקטרונית.
תפילות הימים הנוראים מלמדות אותנו כי חסדיו של הבורא עם ברואיו לא עברו 'שדרוג', ושעדיין הטקסיות בחתימה קיימת. טקסיות זו מאפשרת לנו לנצל את המעמד לקבלת זכויות רבות ככל הניתן בין כסה לעשור ובעשור עצמו, הוא יום החתימה.
כתיבה וחתימה טובה לכל בית ישראל. ■

מנקים אשליות לפסח

מנקים אשליות לפסח

פסח מתקרב אלינו בצעדי ענק, וביחד איתו כל נשות ישראל מכינות את עצמן למצוות החג: ניקיון הבית מהמסד ועד הטפחות. והשבוע מישהי שאלה אותי: "תגידי, איך אני יכולה לגרום לבעלי לתת יד בניקיונות לפסח?" אז הינה כמה נקודות למחשבה בנושא. (הדברים כתובים בלשון נקבה אבל מותאמים לשני המינים):
1. סליחה על ניפוץ האשליה, אין כזה דבר 'לגרום' לאף אחד. זאת אומרת יש, אבל באמצעות מניפולציה או הפעלת כוח. אני מאמינה שאת רוצה שבעלך ינקה את הבית לא כי את אמרת לו וכי הוא מרגיש שהוא חייב לך טובה, אלא כי הוא רואה בניקיון הבית שותפות של שניכם. מצוות ביעור חמץ היא מצווה של שניכם, בעל ואישה כאחד. לכן הרשו לי לעדכן את השאלה ולשאול אחרת: "איך לאפשר לגרום לבעלי להיות גם הוא שותף בניקיונות הבית?" או לחילופין "איך לא ארגיש לבד בניקיונות הבית לקראת פסח?".
2. תיאום ציפיות – מילת מפתח בלא מעט תחומים זוגיים בכלל, ובפסח בפרט. אם עדיין לא ישבתם ודיברתם על כוס קפה ועוגיות שנשארו ממשלוח המנות לפורים על ההכנות לחג, זה הזמן לעשות זאת. הרבה פעמים אנחנו פועלים על אוטומט או לא מתקשרים את הציפיות שלנו, ובסוף מתאכזבים אחד מהשני. הינה כמה נקודות שכדאי שיעלו בשיחה ביניכם בהקשר לניקיון הבית:
• איך הייתה חוויית ניקיון הבית לפסח בבית של כל אחד מכם? הרבה פעמים אנחנו סוחבים איתנו לחיי הנישואין חוויות עבר שמשפיעות עלינו גם כיום ועלולות להיות טריגריות.
• מה זה אומר 'לנקות את הבית לפסח' עבור כל אחד מכם? האם זה אומר לנקות את הבית מחמץ בלבד, או לנקות את הבית מכל פירור אבק?
• אלו מקומות בבית הכי חשוב לכם לנקות ובאיזה סדר? הרי לא הגיוני להתחיל לנקות את המטבח בעודו פעיל במהלך השבוע.
• אלו סוגי ניקיונות אתם אוהבים יותר ואלו פחות? יכול מאוד להיות שאת לא מתחברת לניקוי המחסן או הרכב, ולבעלך אין בכלל בעיה לעשות זאת.
• מה יאפשר לכם לנקות את הבית בנחת ובשמחה? אם כבר מנקים – אפשר להפוך את החוויה למקרבת ולשמחה.
• במה אתם זקוקים לעזרה אחד מהשני, ואלו דברים אתם מעדיפים לנקות לבד? לפעמים ניקוי בשניים יכול לעזור מאוד, ולפעמים רק להפריע ולהאט את הקצב.
מוזמנים כמובן להוסיף גם שאלות מעצמכם.
3. ראייה מערכתית – אם נסתכל על גוף האדם נראה שיש הבדל בין האיברים השונים ולכל איבר יש את התפקיד שלו. לא דומה התפקיד הידיים לתפקיד הרגליים, המוח או הלב. האם אי פעם ראית שהיד אומרת ללב: "היי חביבי, שים לב שאתה עושה את התפקיד שלך כמו שצריך"? ברור שלא. היד לא מתרכזת בתפקיד של הלב, היא מרוכזת בעצמה ובלעשות את התפקיד שלה על הצד הטוב ביותר. לפעמים בני זוג שוכחים שהם מערכת שלמה ולכל אחד מהם יש את התפקיד שלו. יכול להיות שבעלך לא אוהב לנקות את הבית אבל בהחלט יכול לקחת על עצמו תפקידים אחרים. במקום להיכנס להתחשבנות מה כל אחד עשה, היי מרוכזת בעשייה מדויקת לכוחות שלך. אין מצווה להיות קורבן פסח.
4. עם יד על הלב – מי את מרגישה שבאמת אחראי לניקיונות לפסח? את או בעלך? רגע לפני שאת מבקשת ממנו שיהיה שותף – האם את מוכנה באמת לתת לו את ההזדמנות הזו? האם את מוכנה באמת לסמוך עליו ולשמוח בו, גם אם הוא לא מנקה בדיוק בדיוק כמו שאת רוצה? ■

״מילדים ועד לשר גדול בישראל – החיבה הייתה אותה חיבה״

״מילדים ועד לשר גדול בישראל – החיבה הייתה אותה חיבה״

בליל יום שני האחרון, נר שמיני של חנוכה, ניצחו אראלים…
את המציאות הזאת צריך לשנות

את המציאות הזאת צריך לשנות

ההסכמים הקואליציוניים הולכים ונסגרים, והממשלה צפויה לקום בעוד פחות משבועיים,…
"איפה כל הקצינים שישנים על האף?!"

"איפה כל הקצינים שישנים על האף?!"

בהילולת ל"ג בעומר בקבר רבי שמעון בר יוחאי בהר מירון…
״המוגבלות לא הייתה מגבלה״

״המוגבלות לא הייתה מגבלה״

אמנון ודניאלה וייס הם זוג מוכר – בשומרון בפרט וברחבי…
נשות החיל

נשות החיל

כולנו נחשפנו לתמונת ׳נשות הקואליציה׳, שזכתה לפרסום רב בשל העובדה…
ניפוח מלאכותי של 1.5 מיליון

ניפוח מלאכותי של 1.5 מיליון

לרוב, את יהודה ושומרון אנחנו מזכירים בעניין תשתיות לקויות או…
הגשמת חלום: משלחת ישראלית מיוחדת למונדיאל 2022

הגשמת חלום: משלחת ישראלית מיוחדת למונדיאל 2022

ברחבי העולם וגם כאן בישראל נרשמת התרגשות רבה לקראת מונדיאל…
״רבותיי, יש פה הפקרות״

״רבותיי, יש פה הפקרות״

במוצאי השבת האחרונה אירע פיגוע קשה בחברון שבו נרצח יהודי…
הכסף מועבר בשיטות מאוד מתוחכמות לעזה

הכסף מועבר בשיטות מאוד מתוחכמות לעזה

״אללה אסלאם״, ״איום דאעש״, ״היג’רה״, "דאעש: הדור הבא", "וידויים מדאע"ש",…
חלב פרווה אמיתי

חלב פרווה אמיתי

תעשיית המזון בעולם עומדת להשתנות בשנים הקרובות. זו לא שאלה…
אמת מה נהדר שחלק מחוכמתו ליראיו

אמת מה נהדר שחלק מחוכמתו ליראיו

הרב אברהם אלקנה כהנא שפירא זצ״ל, המוכר כ׳רב אברום׳, העמיד…
"אולי צריך להעריך דתיים-מבית יותר מחוזרים בתשובה"

"אולי צריך להעריך דתיים-מבית יותר מחוזרים בתשובה"

״הפעם הראשונה שבה שמרתי את יום כיפור וצמתי הייתה בגיל…
גם לסיום קשה יש התחלה חדשה

גם לסיום קשה יש התחלה חדשה

לקראת ראש השנה אנשים נוהגים לקבל על עצמם החלטות טובות,…
שגרירת ישראל האחרונה שפגשה את המלכה

שגרירת ישראל האחרונה שפגשה את המלכה

הממלכה המאוחדת של בריטניה הרכינה ראשה בשבוע שעבר, עת נודע…