ספרים

התניא החדש של הרב שג”ר

מבט פילוסופי להגותו של מייסד חסידות חב”ד
כעשרים מספריו יצאו עד כה לאור מאז פטירתו. אלו יוצאים בנושאים שונים – שיעורים בגמרא, מערכות בהלכה, קבצים באקטואליה ובשאלות מחשבתיות וספרים חשובים בחסידות, כאשר עד כה יצאו שני כרכים משיעוריו על הספר “ליקוטי מוהר”ן”, ספר היסוד של חסידות ברסלב.

הרב שמעון גרשון רוזנברג, המוכר בראשי התיבות של שמו – הרב שג״ר, היה מגדולי ראשי הישיבות שצמחו בעולם התורה הדתי-לאומי. הוא היה למדן שהעביר שיעורים למדניים מעמיקים במסכתות הש”ס הרבות, יהודי ירא שמים שהקפיד על קלה כחמורה, שקם כל יום לתפילת וותיקין, עובד ה’ שעסק רבות בתורת החסידות, ומראשי מפיצי תורות הבעש”ט ותלמידיו בישיבות ההסדר.
הרב שג”ר שנולד בתש”י למד בישיבות כרם ביבנה והכותל והוכר כבר בצעירותו כעילוי גדול. הוא נפצע קשה במלחמת יום הכיפורים כאשר לחם בקרבות השריון ברמת הגולן. הטנק שבו לחם ספג פגיעה ישירה ושניים מחבריו לספסל הלימודים בישיבה שהיו איתו בטנק נהרגו והוא נכווה באופן קשה ובקושי רב הצליח להיחלץ. לאחר שהשתקם מפציעה זו נתמנה לר”מ בישיבת הכותל. שם התקבצה סביבו קבוצת תלמידים נאמנה, והוא אף היה ראש הישיבה בשנת תשמ”ב. לאחר-מכן הקים, עם הרב עדין אבן-ישראל שטיינזלץ, את ישיבת מקור חיים, עמד בראש בית המדרש בבית מורשה, והקים עם הרב יאיר דרייפוס את ישיבת “שיח יצחק” שבגבעת הדגן באפרת, אשר בגוש עציון, ועמד בראשה משך עשור שנים עד שחלה בחורף תשס”ז. אז העביר את כתביו לצוות תלמידיו כדי שיוציאו אותם לאור, עבר להתגורר במושב בעמק האלה והלך לבית עולמו בכ”ה בסיוון תשס”ז והוא בן נ”ז שנים.
מפעל הוצאה לאור לאחר פטירת הרב
כעשרים מספריו יצאו עד כה לאור מאז פטירתו. אלו יוצאים בנושאים שונים – שיעורים בגמרא, מערכות בהלכה, קבצים באקטואליה ובשאלות מחשבתיות וספרים חשובים בחסידות, כאשר עד כה יצאו שני כרכים משיעוריו על הספר “ליקוטי מוהר”ן”, ספר היסוד של חסידות ברסלב. לצד כל עיסוקו בעולם הסוד והחסידות חיבה יתירה נודעה לרב שג”ר בתורת חב”ד בה עסק כל חייו. הוא למד ולימד ממאמריו של אדמור”י חב”ד כולם, החל מהאדמו”ר הזקן ועד מאמרי הרבי, וכן מספרי החסידים הגדולים ר’ הלל מפאריטש ור’ אייזיק מהומל, ועסק הרבה בדמותו של הרבי ואף הייתה לו תמונה של הרבי ליד מקום לימודו בביתו. כעת ראה אור ספר שיעוריו, “שיעורים על ספר התניא” (450 עמודים, הוצאת ידיעות ספרים), ספר המביא את מבטו המיוחד והמקורי על תורת חב”ד ועל ספר התניא קדישא בפרט. את הספר ערך הרב אלחנן ניר, מרבני ישיבתו, ישיבת “שיח יצחק”, משך למעלה משש שנים, וכפי שהוא כתב בהקדמה הוא עשה זאת כמילוי בקשתו של הרב שג”ר עצמו סמוך להסתלקותו.

 בספר, המתייחס הן לליקוטי אמרים, הן לשער היחוד והאמונה והן לאגרת הקודש, נוגע הרב שג”ר בשאלות היסוד שמעלה האדמו”ר הזקן בתניא, בזיקתם לדמות עובד ה’ העכשווית ומצליח לגלות בהם ובשפתו החדה גילויי עומק חדשים.
לרגל צאת הספר נערכה התוועדות והרמת “לחיים” בישיבת “שיח יצחק”. הספר זמין לרכישה באתר מכון כתבי הרב שג’’ר.

הרב אלחנן ניר - עורך הספר

עוד במדור זה

צו - שבת הגדול: פסח תשפ״ו: ממשיכים להגאל

צו - שבת הגדול: פסח תשפ״ו: ממשיכים להגאל

כל‭ ‬חגינו‭, ‬שבתותינו‭ ‬ושאר‭ ‬ימי‭ ‬החול‭ ‬מלאים‭ ‬בזכירת‭ ‬יציאת‭ ‬מצרים‭,…
ויקרא: לחמם את האמונה בלימוד תורת הקרבנות

ויקרא: לחמם את האמונה בלימוד תורת הקרבנות

בס"ד‭ ‬מתחילים‭ ‬אנו‭ ‬השבת‭ ‬את‭ ‬חומש‭ ‬ויקרא‭, ‬תורת‭ ‬הכהנים‭ ‬השייכת‭…
ויקהל פקודי: שגרה ומחוץ לשגרה

ויקהל פקודי: שגרה ומחוץ לשגרה

חיי‭ ‬האדם‭ ‬מורכבים‭ ‬משני‭ ‬חלקים‭ ‬עיקריים‭: ‬הדברים‭ ‬השגרתיים‭ ‬של‭ ‬חיי‭…
כי תשא - פרה: אין הסבר? זה גם הסבר!

כי תשא - פרה: אין הסבר? זה גם הסבר!

'אז יאמרו בגויים הגדיל ה' לעשות עם אלה… הגדיל ה'…
תצוה - זכור: מצווה לשנוא את עמלק!

תצוה - זכור: מצווה לשנוא את עמלק!

מצווה‭? ‬לשנוא‭? ‬הרי‭ ‬התורה‭ ‬והמצוות‭ ‬שלנו‭ ‬מלאות‭ ‬אהבה‭ ‬ומה‭ ‬פתאום‭…
תרומה: לבנות משכן בלב

תרומה: לבנות משכן בלב

פרשיותינו‭ ‬עוסקות‭ ‬בציווי‭ ‬האלוקי‭ ‬לבנות‭ ‬משכן‭. ‬כיצד‭ ‬באמת‭ ‬בונים‭ ‬משכן‭?…
יתרו: לשמוע בשכל ובלב

יתרו: לשמוע בשכל ובלב

פרשתנו‭ ‬פותחת‭ ‬במילים‭ ‬‮'‬וישמע‭ ‬יתרו‭…‬‮'‬‭. ‬איפה‭ ‬בדיוק‭ ‬שמע‭ ‬יתרו‭? ‬בחדשות‭?…
בשלח: במקום עצות, קורעים את הים!

בשלח: במקום עצות, קורעים את הים!

אחד‭ ‬הנסיונות‭ ‬הגדולים‭ ‬ביותר‭ ‬שקרו‭ ‬לעם‭ ‬ישראל‭ ‬במדבר‭, ‬מתרחש‭ ‬על‭…
בא: כיצד משכנעים לצאת ממצרים?

בא: כיצד משכנעים לצאת ממצרים?

העולם‭ ‬שלנו‭ ‬מתחלק‭ ‬כנראה‭ ‬לשניים‭ [‬לפחות‭…] ‬אנשים‭ ‬שיש‭ ‬להם‭ ‬אומץ‭…
שמות: דרוש מנהיג שמאמין בדור

שמות: דרוש מנהיג שמאמין בדור

לע״נ הרב אלישע וישליצקי זצ״ל אילו‭ ‬רצינו‭ ‬לבחור‭ ‬מנהיג‭ ‬לפי‭…
ויחי: המבט האנושי והמבט האלוקי

ויחי: המבט האנושי והמבט האלוקי

פרשתנו‭ ‬מסיימת‭ ‬את‭ ‬חומש‭ ‬בראשית‭, ‬ושוב‭ ‬אנו‭ ‬שואלים‭ ‬מדוע‭ ‬נצרך‭…
ויגש: ירידה לצורך עליה

ויגש: ירידה לצורך עליה

מה‭ ‬הדבר‭ ‬הראשון‭ ‬שהורים‭ ‬יעשו‭ ‬כשישמעו‭ ‬את‭ ‬הבשורה‭ ‬המשמחת‭ ‬שבנם‭…
מקץ: חנוכה - מדליקים את האור

מקץ: חנוכה - מדליקים את האור

שיר‭ ‬מפורסם‭  ‬המושר‭ ‬בגני‭ ‬ילדים‭ ‬בימי‭ ‬החנוכה‭ ‬הוא‭: '‬לך‭ ‬לך‭…
וישב: שנאת הרע מגבירה את אהבת הטוב

וישב: שנאת הרע מגבירה את אהבת הטוב

מה‭ ‬טוב‭ ‬בשנאה‭?‬ במחשבה‭ ‬ראשונה‭, ‬אין‭ ‬שום‭ ‬דבר‭ ‬טוב‭… ‬אנו‭…
וישלח: יעקב אבינו מחפש צרות?

וישלח: יעקב אבינו מחפש צרות?

יעקב‭ ‬אבינו‭ ‬חוזר‭ ‬מחרן‭, ‬אחר‭ ‬כל‭ ‬תלאותיו‭, ‬במקום‭ ‬לחפש‭ ‬מנוח‭…
ויצא: לחלום ובגדול!

ויצא: לחלום ובגדול!

מדע‭ ‬החלומות‭ ‬חוקר‭ ‬כיצד‭ ‬פועל‭ ‬החלום‭, ‬מה‭ ‬הגורמים‭ ‬לחלום‭ ‬מסויים‭,…