בקול רב

מי רוצה ספחת?

הרב יוני לביא

לא ייאמן איך חג כל כך קצר קיבל כל כך הרבה שמות: שבועות, חג מתן תורה, חג הקציר, חג הביכורים. כל זאת מבלי להחשיב את חג המים וחג עוגות הגבינה, כמו שכמה אנשים מכנים אותו. אך הרשימה המכובדת הזו לא תהיה שלימה בלי שם נוסף: חג הגרים. מי שעוד יחזיק מעמד אחרי לילה ללא שינה יישמע בבוקר החג את סיפורה של הגיורת המפורסמת, הסבתא רבתא של דוד המלך – רות המואבייה.
אלא שאם בימי השופטים הצורך לגייר גוי היה זניח, כיום הוא אחד האתגרים הקריטיים שלנו כמדינה. בגלל הפרצה בחוק השבות, ׳סעיף הנכד׳ איפשר למאות אלפי אנשים שאינם יהודים לפי ההלכה לעלות לארץ. הם מדברים עברים שוטפת, משרתים בצבא ואוכלים פלאפל. הם מתערים היטב בחברה הישראלית ויוצרים קשרי אהבה וזוגיות עם יהודים. אם ברצוננו למנוע התבוללות, יש לנו אינטרס עליון לקרב אותם ליהדות ולגייר אותם.
אך העניין לא פשוט. מי שייפתח את המקורות יגלה יחס מורכב כלפי הגרים. חייבים להודות שהמשפט המפורסם ביותר שנאמר עליהם נשמע די מעליב: ״קשים גרים לישראל כספחת״ (יבמות קט, ב). רבי יצחק מתבטא בחריפות רבה אף יותר: ״רעה אחר רעה תבוא למקבלי גרים״. מצד שני, רבי אלעזר מציע מבט הפוך: ״לא גלו ישראל לבין אומות העולם אלא כדי שיתווספו אליהם גרים״ (פסחים פז,ב), וכמה מגדולי ישראל היו גרים בעצמם (אונקלוס) או מצאצאי גרים (שמעיה ואבטליון, רבי עקיבא ורבי מאיר).
גיור ב׳טעות׳
איך פותרים את הסתירה הזו? ובכן, אפשר לומר שמדובר בשני סוגים של גרים. יש כאלו שהם גרי אמת והופכים ליהודים כשרים המקפידים על קלה כבחמורה. לעומתם יש אחרים המתקשים להיפרד מהעבר והצהרות הגיור שלהם הן רק למראית עין. רש״י תיאר את הסכנה בכך: ״אוחזין מעשיהם הראשונים ולמדים ישראל מהם״.
תשובה מפתיעה אחרת לסתירה הזו הציע רבי אברהם הגר. הוא חי במאה ה-13 בגרמניה וערך וויכוחים דתיים עם נוצרים עד שלבסוף נהרג על קידוש השם. בעלי התוספות (קידושין ע, ב) מביאים את הסברו למה גרים מכונים ׳ספחת׳. לדבריו הם ״בקיאים במצוות ומדקדקין בהן יותר מישראל״ והדבר גורם לקטרוג על ישראל כשמתגלה שהגרים ׳עוקפים׳ אותם ושומרים ומקפידים יותר מהם. לא אשכח את שרה, בחורה בת 19, שלמדה במדרשה לבנות שירות לאומי שם העברתי שיעור קבוע. לא היה קשה להבחין שהיא ׳ליגה׳ מעל כולן. הרצינות, השאיפות הרוחנית, הדקדוק במצוות, יראת השמים. מה שהפליא עוד יותר היה לגלות שכל הגיור שלה קרה ׳בטעות׳. היא וְאִמָּהּ עלו מרוסיה יחד עם סבן היהודי. בשלב כלשהו החליטה האם להתגייר ונרשמה לאולפן לגיור. אלא שביום הראשון לתחילת הלימודים נקבע לה במפתיע תור לרופא שיניים והיא הייתה מנועה מללכת. היא חשה לא בנוח להחמיץ שיעור אליו נרשמה והציעה לבתה, שכלל לא חשבה על האופציה הזו, ללכת במקומה. סוף דבר: הבת הגיעה לשיעור והתחברה ונשארה עד סוף המסלול, וכך האם נותרה גויה והבת הפכה לגרת צדק המחוברת לה׳ בכל ליבה ונפשה.
הסביבה המרחיקה
מצד שני, חווינו גם לא מעט אכזבות עם אנשים שעברו תהליך גיור. התנדבנו להיות משפחה מלווה וכמה פעמים זכינו לארח בקביעות לאורך תקופה מתגיירים, ובעיקר מתגיירות (הידעתם ש-90% מהאנשים שעוברים תהליך גיור הן נשים?). הם הגיעו מידי שבת ולקחו חלק בתפילות ובסעודות ונראה היה שהם אכן מתעניינים ומתחברים אל דרך ה׳ והתורה. אלא שיום אחרי שעברו בהצלחה את תהליך הגיור נעלמו עקבותיהם והניסיונות לשמר את הקשר איתם נכשלו. את חלקם פגשנו לאחר זמן ולא נראה היה שהם דתיים במיוחד.
האם זה אומר שהייתה כאן תרמית? שהם הונו אותנו רק כדי לקבל תעודת מתגיירים אבל לא התכוונו לכך באמת?
לא בהכרח. ייתכן מאד שהרצון שלהם להתקרב לעם ישראל ולתורתו היה כן וברגע האמת כשניצבו בפני בית הדין וקיבלו עליהם מצוות – הם התכוונו לעשות כל שביכולתם כדי לקיימן. אלא שלאחר מכן הם חזרו אל הסביבה הישנה שלהם. בשכונה, בעבודה, במשפחה, וזו הרי סביבה חילונית. הם אינם חלק מקהילה, אין להם בית כנסת ליד הבית, אין רב קבוע שיוכלו לפנות אליו לשאלות ולשמוע את שיעוריו. ממילא, ההשפעה החיצונית החזקה סחפה אותם אחורה. מכל מקום, במקרה כזה הגיור חל והם נחשבים כיהודים לכל דבר.
להיות בהר סיני
אחת החוויות שנצרבו עמוק בליבי הייתה כשליווינו את אנה, עולה מאוקראינה, בתהליך הגיור. אחרי חודשים ארוכים של לימוד והיכרות מעמיקה עם היהדות הגיע היום המכריע בו התייצבה לפני בית הדין בפעם השלישית ועברה בהצלחה את המבחן. הרגעים המרגשים בהם קיבלה על עצמה עול תורה ומצוות וקראה ׳שמע ישראל׳ היו עוצמתיים באופן שקשה לתאר. חז״ל מגלים לנו שהנשמות של כולנו היו במעמד הר סיני. הרגעים האלו היו שיחזור בזעיר אנפין של אותו מעמד. במבט עמוק מה שהתברר באותו רגע הוא שלפנינו ניצבת מי שאולי נולדה לאם גויה, אבל יש לה נשמה יהודייה. וכמו רות המואביה היא ״שבה משדה מואב״ (רות א, כב). חוזרת הביתה, אל עמה ואל א-לוקיה.
חג השבועות – חג הגרים, מציף בכל הכוח את השאלות: האם נדע להירתם כציבור וכעם אל אתגר הגיור הגדול? האם נפתח את ביתנו וליבנו אל כל אותם מתגיירים ונאפשר להם להמשיך את מה שהתחילו? האם מאות אלפי העולים שבתוכנו, שחלקם הגדול מזרע ישראל, יהיו כמו ספחת, או שנמצא דרך לקרב ולחבר אותם אלינו? ■

עוד במדור זה

6 תשובות טובות לשאלה "אם היית יכול לבטל איסור תורה אחד, מה הוא היה?"

6 תשובות טובות לשאלה "אם היית יכול לבטל איסור תורה אחד, מה הוא היה?"

לעוד תוכן ועניינים – mooktze.co.il

אין יהודי שלא שאל את עצמו את השאלה הזו, ואם יש אז הוא או צדיק נסתר או משקר לעצמו. מוקצה לא נשארים חייבים ונותנים את האמת הכואבת בפנים, כי עם כל הכבוד תרי"ג מרגיש קצת יותר מדי

יעל האיתן חשוב להבהיר…
הכשרת דירת רווקים לפסח

הכשרת דירת רווקים לפסח

לעוד תוכן ועניינים – mooktze.co.il

בעבר אלפי רווקים נהגו לחגוג בקרב המשפחה את ליל הסדר או איך שהם קוראים לזה: "ליל הנוו, הגיע הזמן כבר… אתה צריך להיות פחות בררן, מה רע בחדווה הבת של מירה?". חלקם אמרו לא עוד ואת ליל הסדר הם חוגגים בדירת השותפים בנחלאות. גם אלו שכן בחרו במנטורינג במציאת זוגיות בכפייה אגב אכילת חסה בחרוסת, עדיין צריכים להשאיר אחריהם דירה כשרה לפסח.

הרשת מוצפת במדריכים מפורטים…
מה שלא הולך בכוח לא צריך בכוח: 10 ביטויים צה״ליים שצריך להוציא מהלקסיקון

מה שלא הולך בכוח לא צריך בכוח: 10 ביטויים צה״ליים שצריך להוציא מהלקסיקון

לעוד תוכן ועניינים – mooktze.co.il

ביינישים וצבא זה שילוב נהדר, ממש כמו שמן 2640 ומים. על כל פקודה של המפקד יש להם איפכא מסתברא, וביטויים שנשמעים טוב מפי סרן עם כריזמה, נשמעים לא משהו כשהם מתחילים לפלפל בהם. הנה כמה פלפולים שאפילו אגודל לא היינו צריכים בשביל להגות אותם

צבא ההגנה שלנו מלא…
מוקצה תוכן עניינים

מוקצה תוכן עניינים

לעוד תוכן ועניינים – mooktze.co.il

החמרה או הנפצה? האם אתם מסוגלים לדעת…
שטות SMS -<br>השו"ת שהתקשורת לא רוצה שתקראו

שטות SMS -
השו"ת שהתקשורת לא רוצה שתקראו

מוקד הבעיה
הרב, מה הטעם שהמוקד העירוני של כל עיר נקרא כך?
– יש הטועים לומר שמוקד זה נקרא כך ע"ש שמתמקד בשורש הבעיה. ועליהם נאמר: "שומר פתאים ה'. נטול השכלה בכלל" (מסכת חגיגה כידוע ליודעי ח"ן)
ואני אומר שמוקד זה נקרא כך לפי שראוי הוא שיעלו אותו על המוקד 🔥
שהרי בכל יום ויום אנשים שוטחים טענותיהם במוקד עירוני זה. ויהי כאמרם אליו יום יום, ולא שמע אליהם..
ואילו לא היו עונים כלל החרשתי, אלא דמרגלא בפומייהו "העניין בטיפול", ועל כך נאמר "לימדו לשונם דַבֵר שקר"…
ולבי אומר לי שעליהם צווח התנא באבות באומרו: "לא המדרש, עיקר אלא המעשה!"
אין בור ירא חטא
לאחרונה יש יותר פקקים בתוך העיר.
זה בעקבות חטאינו ?
– שום חטאים, זה בגלל תופעת הבורות בכבישים..
לצעריֳ זה רק הולך וגדל. הן בכמות והן באיכות.
מעבר לסכנת תאונות, הבורות גם גורמים למריבה בין בני זוג. הגברים מאחרים הביתה כי נפל פחד הפנצ'ר עליהם.
אמר לי תלמיד שהוא מסתכל על הבורות בכבישים, ומשנן את משפט שלמה: "אם לא נאט, לא נביט, לא נשים לב לפרטים, לא נגיע…" (ארץ חדשה, עיין שם)
הסמטאות כולן שלו
הרב, הבעיה מתגברת בחורף, שאז כל בור ברה"ר הופך לבור סוד שאינו מאבד טיפה!
– תפנו לרשות המקומית. אמנם חז"ל אמרו "אל תתוודע לרשות" אבל זה דוקא בשלטון של גויים.
אבל הרב, הם זזים ממש לאט…
– סבלנות. עם הנצח לא מפחד מדרך ארוכה. בינתיים מי שמתגבר כארי וכן נוסע זוכה שיקויים בו "כל הרחובות כבר ריקים, הסמטאות כולן שלו"
השיבה שופטינו
מדוע אין זה טוב ששופט ממנה שופט?
– מכיוון שזהו פתח גדול לעיוות הדין כשהשופטים נוגעים בדבר. שנאמר: והחכמה מאין תמצא ואיזהו מקום בינה. אל תקרי "מקום בינה" אלא מקומבינה.
מורם מעם
ראיתי בספר 'מורם מעם' שכתב הדיין אהרון ברק , שרצה להוכיח ממה שנאמר: "השופט כל הארץ – לא יעשה משפט?!" שרצה לומר שפס' זה עליו בעצמו נאמר.
האם הרב מסכים?
– ניחא אם אהרון ברק היה אוחז כאהרון הכהן שעליו נאמר "אוהב שלום ורודף שלום". אין הוא רודף שלום כי אם רודף שלמונים..
ואיכא דאמרי שיש לו דין רודף, שהיה רודף אחר הכבוד כברק, וכל אשר תקבע הכנסת – הרי הוא מבטל אותו ביטול גמור כחרס הנשבר !
יש לאהרון ברק גם זכויות?
ודאי. הוא מצחיק ומשמח ליבותיהם של ישראל יותר מבדחני לוד. וכל כך למה ? לפי שאחר שהיה לוקח סמכויות ומבטל חוקים היה מיתמם ואומר: "איזו פריוילגיה יש לי ??"
בית דין גבוה לצדק?
הרב, למה נקרא שמו בית דין גבוה לצדק?
– על שם שהשופטים עפים על עצמם, ומגביהים עצמם מעל כולם.
ומה עם הצדק ?
שאלה גדולה שאלת בני !
עד היום אני מחפש אותו. תגיד לי אם תמצא…
אבא חטוב
האם מותר לבצוע על לחם קל בשבת, במקום על חלה מדושנת עונג?
הרי הקב"ה לא לדיאטה יצרה, אלא לשבת יצרה? אם הוא היה רוצה שנעשה דיאטה, הוא לא היה בורא לנו עולם כזה. רואה אדם שה' לא חיסר בעולמו כלום, ואז זועק כמו שטיסל: "אוהו, איזה שפעים!!"
– נכון. גם פירות נבראו "להנות בהם בני אדם" ולא לאכול רק פרי אחד ביום. וכבר אמרו חכמינו שעתיד הקב"ה לעשות סעודה לצדיקים לעתיד לבוא, שעליה נאמר "קח מזה, וגם מזה אל תנח את ידך"
ומה נראה לך, שקודש בריך הוא יתן לצדיקים לאכול רק פחמימה לפטינית ולשתות רק מים לחץ? ככה אתה מכיר את בוראך?
וכבר זעק עליהם פרשן דתא חשוב שגר בשכנותו של אחד ממובילי המחאה: "אין זה אבא חטוב, כי אם אבא עצוב ! "
עבודת המידות
האם ראוי לו לאדם להוציא מכיסו עבור הדיאטה הזו של אבא חטוב? האם אין זה מועיל לפחות לשבירת התאווה?
– "עבודת המידות" חשובה מאוד, וכל דבר במידה הוא מבורך. הבעיה עם האבות היא שהם לעיתים נסחפים בדיאטה. והזהיר על כך הפייטן בשירו "מתי אלמד לבחור נכון" שצריך אדם לבחור את מלחמותיו, ולא לאכול את העוגה ולהשאיר אותה שלמה.
חיים של אהבת ישראל
הרב, מה ניתן לעשות כדי להתחזק באהבת ישראל ?
-לשנן את תפילת ר' אלימלך מליז'נסק:
שֶׁנִּרְאֶה כָּל אֶחָד מַעֲלַת חֲבֵרֵינוּ וְלא חֶסְרונָם,
ואת שירו של ר' בועז, גדול פייטני תימן: "הלוואי שלא נכאב, ואיש אחיו יאהב"
ועוד עצה – ללמוד מספריו הקדושים של הרה"ג ראש ישיבות
בניו של ר' עקיבא, הרב חיים דרוקמן זצ"ל, שכששאלוהו על גזרת הרצי"ה שגזר עליו ללכת לפוליטיק"א היה אומר: "כד הווינא טליא שמעתי שהיו אומרים חברי הכנסת: "עם כל הכבוד למה דאמר חברנו" , ומשעה שאמרו כך – החלו סותרים את דבריו ומגדפין אותו, עד שהיה נדחף אל ביתו אבל וחפוי ראש!
ואם לא היה מתרשם מדבריהם, היו קופצין על שולחנות עד שיקבלו רייטינג (צומי בלעז)
ורבנו היה מזהיר ומבקש שֶׁנְּדַבֵּר כָּל אֶחָד אֶת חֲבֵרו בַּדֶּרֶךְ הַיָּשָׁר וְהָרָצוּי לְפָנֶיךָ,
ועל רבנו (בכניסתו אל הכנסת) כבר נאמר "אשרי מי שבא לכאן ותלמודו בידו"
יחדיו ירננו
מדוע אין קהילה שחרטה על דגלה את נושא האחדות ?
דוקא יש. ביקרתי בקהילה מופלאה בפתח תקוה שנקראת 'קהילת יחדיו'.
רב הקהילה קרוי בפי העם הרב אייל ורד. ולמה נקרא שמו כך ?
לפי שעוקר הרים בפיו. וכח לו כאייל, וריח דבריו כורד.
ועוד, שאייל הוא חיה אצילת נפש, ורב זה מוסר את נפשו, ואפילו לשיעורו הקבוע קרא בשם "נפש הפרשה"
ושמעתי מאחורי הפרגוד שהסכים על ידו קוב"ה בעצמו. הא חזינן שתורתו מתקיימת ברחבי המרשתת, והולכת ורבה כגאולתן של ישראל, ובמקום שיתקיים הפסוק "ויבוא עמלק דרך האתרים" אומרים ישראל ליצר הרע: "עמלק תסתלק", וקול התורה הולך ונשמע בכל אתר ואתר. ואומרים יודעי ח"ן שמרגלא בפומיה "יש ענין שנתהפך הכל לטובה" ואז לא רק שהנחל נובע מקור חכמה, אלא אפילו הערוץ מאיר.

לעוד תוכן ועניינים – mooktze.co.il

חידון היישובים הגדול,האם אתם מכירים את כולם?

חידון היישובים הגדול,האם אתם מכירים את כולם?

בדקו כמה סעיפים תואמים אתכם:

משחק כדורסל
• רואה כדורגל עם החבר'ה
• מפצח גרעינים
• מפצח תוספותים
• לומד דף יומי
• עולה חזן מפעם לפעם
• אוהב מכוניות ספורט
• משלם עליה בדייטים
• לא מבדיל בין שמפו לבין קונדישנר
• לא מבדיל בין סבון פנים לבין קרם פנים
• מבדיל בין קודש לחול
• הייתי שליח בשבת ארגון
• שר זמירות שבת
• עושה זימון
• עשיתי צבא
• עושה מצוות עשה שהזמן גרמן
• זורק את הזבל
• יודע לבנות פרגולות
• כתב יד של רופא
• קול נמוך
• מתמצא בשטח
• אסרטיבי
• תמיד חם לי
• לא מפחד מג'וקים
• אוהב כחול
• כששואלים אותי לשלומי אני תמיד "סבבה"
• מסתובב עם אקדח
• חולה על בשר ממנגל
• לא זוכר ממתי החולצה הזאת עליי
• זוכר את אשר עשה עמלק
• מעל מטר שמונים
• עושה פיפי בעמידה
• לא מוריד את הקרש של האסלה
• מגיע באיחור לאסוף את הילדה מהגן
• לא מפחד ללכת בחניון בלילה
• יודע לחנות ברוורס

תוצאות:

0-15
אולי כדאי לשקול העצמה גברית
16-28
שכוייח, חילך לאורייתא
29-36
וואהה, כדאי שתעשה אודישנים
לנינג'ה ישראל

לעוד תוכן ועניינים – mooktze.co.il

צדיק! האם אתה מוכן לקץ הדמוקרטיה? בוא לבדוק

צדיק! האם אתה מוכן לקץ הדמוקרטיה? בוא לבדוק

בדקו כמה סעיפים תואמים אתכם:משחק כדורסל• רואה כדורגל עם החבר'ה•…
האם אתם באמת גרים ביישוב? אנחנו לא כל כך בטוחים

האם אתם באמת גרים ביישוב? אנחנו לא כל כך בטוחים

הכללים פשוטים: אתם מקבלים נקודה על כל הגדרה שתקפה ליישוב שלכם.מי…
הכתבה עם התעויוט

הכתבה עם התעויוט

יעל האיתן יום העברית מתרחש בכל שנה בכ״א בטבת, יום…
למה דתיים יותר נמוכים מחילונים

למה דתיים יותר נמוכים מחילונים

זמן קריאת שמעהתשובה הפשוטה ביותר היא שבגלל זמני התפילה דתיים…
8 סיבות לשמוח מזה שחנוכה עוד רגע נגמר

8 סיבות לשמוח מזה שחנוכה עוד רגע נגמר

1| אין יותר ריח של שמן זית של החנוכייהאו טיפות…
שבעה דברים שבתי כנסת אשכנזיים יכולים ללמוד מבתי כנסת ספרדיים

שבעה דברים שבתי כנסת אשכנזיים יכולים ללמוד מבתי כנסת ספרדיים

ובכן רבותיי וגבירותיי, אתם צודקים בהחלט. המשימה העיתונאית שלקחנו על…
למה דתיים מפחדים מכלבים?!

למה דתיים מפחדים מכלבים?!

אחד הפסוקים הראשונים שלמדתי בעל פה בתור ילד דתי הוא…
חילונים, כך תכינו עצמכם לעליית הממשלה החדשה:

חילונים, כך תכינו עצמכם לעליית הממשלה החדשה:

אז אנחנו פה כדי להרגיע. אנחנו לא אומרים שזה לא…
תגידו לנו מאיזה מחזור אתם מתפללים, ואנחנו נגיד לכם מי אתם

תגידו לנו מאיזה מחזור אתם מתפללים, ואנחנו נגיד לכם מי אתם

עבודת השםהכי נפוץ על המדף, עם כל מה שצריך להיות…