טור אורח

ושמחתם

המונופול הממשלתי שמי שלא רוצה לשבת בחושך או להפוך לשלולית מהחום חייב להשתמש בו בכל מקרה? מה הצעד הבא, בנק ישראל עושה פרסומות לכסף? בעצם גם זה כבר היה.

אם ננסה לאפיין את המחוזות הרוחניים אותם אנו פוגשים בספירת העומר, פשוט נסתבך. מחד, ישנה עליה רוחנית המתחילה בפסח ומטפסת לשבועות. מאידך, מותם של תלמידי רבי עקיבא מטיל עלינו צל של אבלות. אך דומה כי המגרש המרכזי נמצא במקום אחר.

מחלוקת ישנה בין חכמינו לבין הבייתוסים מבהירה לנו את המגרש החדש שבו מתפתחת התנועה של ימי הספירה. הם נחלקו באשר למועד הקרבת קרבן העומר, ומשם להשלכות ההלכתיות באשר למועד תחילת הספירה וממילא גם לתאריך חג השבועות.

הבייתוסים התעקשו שיש להביא קרבן עומר ביום ראשון בשבוע. הם נאחזו בפסוק 'וספרתם לכם ממחרת השבת', ופרשו זאת כלמחרת שבת בראשית – יום ראשון בשבוע. העמדה ההלכתית שלהם טמנה בחובה תפיסת עולם באשר לאופיים היסודי של קרבן העומר ושל הספירה.

הם טענו שמשמעותם של הפסוק "כי תבואו אל הארץ אשר אני נותן לכם וקצרתם את קצירה" ושל מצוות הספירה נובע גם 'ממחרת השבת', מכח השבת. השבת מעוררת את זכרון מעשה בראשית. הבייתוסים טענו כי בקוצרנו את פירות ארץ ישראל, צריכים להעמיק ולבטא את התחושה שה' הוא בורא העולם ושכל היבול שלו הוא, בחינת "לה' הארץ ומלואה". תקופה זו מעצימה את תחושת היראה כלפי הקב"ה כמלך העולם, ובמקראי קודש מבטאים זאת על ידי הבאת קרבנות למקדש.

חכמינו, לעומתם, סוברים כי עיקר החוויה של ספירת העומר אינה בממד של קדושה ויראה מהמלך, אלא לקוחה מפרשת ראה: "שבעה שבועות תספור לך… ועשית חג שבועות… כאשר יברכך ה' א-לוקיך. ושמחת לפני ה' א-לוקיך… והגר והיתום והאלמנה אשר בקרבך… וזכרת כי עבד היית במצרים". מהחל חרמש בקמה אנו סופרים בכל שבוע את הצטברות הברכה, עוד קציר ועוד קציר.

חוויית שפע הקציר בשדה, סוברים חכמים, היא המשכה של יציאת מצרים. היא מימוש ושלמות הגאולה. חכמינו הכריעו בתורה שבעל פה שהקרבנות וספירת העומר אינם שייכים בעיקרם למערכת של מצוות השבת, אלא למערכת של שלושת הרגלים. בבואנו לארץ ישראל אנו מגלים את הקב"ה כמעניק לנו שפע – לא בתור מלך לעבדיו, אלא כאב לבנו אהובו. העיקר הוא האהבה. החוויה המרכזית, כמו בשלושת הרגלים, היא שמחה בברכת ה' על ישראל.

האבל על תלמידי רבי עקיבא נמצא באוויר, וכך  גם יראתנו ממלכו של עולם ורצוננו לטפס ברוחניות לקראת חג מתן תורה. אך מגרש האירועים היסודי בימי הספירה הוא דווקא חוויית השמחה בשפע הקציר ההולך ומתרבה. יצאנו ממצרים, התקדמנו במדבר והנה הגענו ל"ברינה יקצורו". הנתיב ברור: נצעד במסלול האהבה ונרגיש עד כמה הקב"ה מלווה אותנו עוד צעד ועוד צעד בגאולה ומעניק לנו ברכות שהולכות וגדלות לקראת "ושמחת לפני ה' א-לוקיך"  ערך: הרב נתנאל לוי

עוד במדור זה

לראות את התמונה הגדולה

לראות את התמונה הגדולה

לפעמים‭ ‬החיים‭ ‬מטיחים‭ ‬בנו‭ ‬רגעים‭ ‬שנראים‭ ‬כמו‭ ‬חושך‭ ‬מוחלט‭. ‬אנחנו‭…
על אמונה ויושר...

על אמונה ויושר...

בשבוע‭ ‬שעבר‭, ‬שמעתי‭ ‬את‭ ‬סיפורו‭ ‬של‭ ‬אורי‭ ‬שיש‭, ‬נהג‭ ‬מונית‭…
לבחור בחיים…

לבחור בחיים…

אני‭ ‬הולך‭ ‬לגעת‭ ‬כאן‭ ‬בנקודה‭ ‬לא‭ ‬פשוטה‭. ‬נקודה‭ ‬מורכבת‭, ‬כואבת‭,…
לראות את הטוב

לראות את הטוב

בשבוע‭ ‬האחרון‭, ‬בחג‭ ‬החנוכה‭, ‬התקיימה‭ ‬מסיבת‭ ‬הודיה‭ ‬מיוחדת‭ ‬ומרגשת‭ ‬במיוחד‭…
על הגבורות ועל הניסים

על הגבורות ועל הניסים

בשבוע‭ ‬שעבר‭ ‬הייתי‭ ‬באירוע‭ ‬מיוחד‭ ‬במינו‭. ‬חברי‭ ‬הטוב‭ ‬ערן‭ ‬רולס‭,…
אור מתוך החשיכה

אור מתוך החשיכה

חנוכה‭ ‬הוא‭ ‬חג‭ ‬שבו‭ ‬עם‭ ‬ישראל‭ ‬מדליק‭ ‬נרות‭ ‬מול‭ ‬החושך‭…
פרקי בנים

פרקי בנים

כולנו‭ ‬מכירים‭ ‬את‭ ‬פרקי‭ ‬אבות‭ ‬‮—‬‭ ‬מסכת‭ ‬של‭ ‬דרך‭ ‬ארץ‭,…
רצון-חלק ב׳

רצון-חלק ב׳

בהמשך‭ ‬לדברים‭ ‬שכתבתי‭ ‬בשבוע‭ ‬שעבר‭ ‬על‭ ‬הדרך‭ ‬לגילוי‭ ‬הרצון‭ ‬האמיתי‭…
רצון-חלק א׳

רצון-חלק א׳

יש‭ ‬משהו‭ ‬מאד‭ ‬עמוק‭ ‬ומשמעותי‭ ‬ברגע‭ ‬שבו‭ ‬אדם‭ ‬עוצר‭ ‬ומודה‭…
ספר תורה מדויק

ספר תורה מדויק

01‭ ‬ לפעמים‭ ‬השמיים‭ ‬פשוט‭ ‬מחברים‭ ‬את‭ ‬הנקודות‭ ‬בצורה‭ ‬כל‭…
מחשבה. דיבור. תודה.

מחשבה. דיבור. תודה.

לפני‭ ‬כשבוע‭ ‬פנתה‭ ‬אליי‭ ‬חברה‭ ‬של‭ ‬בתי‭ ‬וסיפרה‭ ‬לי‭ ‬על‭…
מבצע סבתא

מבצע סבתא

יש‭ ‬רגעים‭ ‬בהיסטוריה‭ ‬שבהם‭ ‬חוט‭ ‬דק‭ ‬של‭ ‬אמונה‭ ‬פשוטה‭, ‬אומץ‭…
לְפוּם צַעֲרָא אַגְרָא – לפי הצער, כך השכר

לְפוּם צַעֲרָא אַגְרָא – לפי הצער, כך השכר

חז"ל‭ ‬מלמדים‭ ‬אותנו‭ ‬שאדם‭ ‬נמדד‭ ‬לא‭ ‬לפי‭ ‬הקלות‭ ‬שבה‭ ‬השיג‭…
נגיעות של הלב

נגיעות של הלב

0יש‭ ‬רגעים‭ ‬שהחיים‭ ‬לוחשים‭ ‬לנו‭ ‬באוזן‭, ‬ויש‭ ‬רגעים‭ ‬שהם‭ ‬פשוט‭…
הכוח של התודה –מפתח לצינורות השפע

הכוח של התודה –מפתח לצינורות השפע

01‭ ‬ כבר‭ ‬כתבתי‭ ‬כן‭ ‬לא‭ ‬מעט‭ ‬על‭ ‬הכוח‭ ‬המיוחד‭…
החזרת האבדות

החזרת האבדות

01‭ ‬ לפני‭ ‬מספר‭ ‬שנים‭ ‬נסענו‭, ‬בתי‭ ‬הבכורה‭ ‬שחר‭ ‬ואני‭,…