משפטי

חדשנות בעת המלחמה

המציאות שנכפתה עלינו על ידי אוייב אכזר ושפל, שינתה את אורח חיי כולם, החל מהתגייסות בלתי מתפשרת מכל כיוון אפשרי וכלה בלוחמה עילאית שאין לה אח ורע. העם היהודי, מאופיין ביזמות, חדשנות ומציאת פתרונות ייחודיים לבעיות שונות לקיום אורח חיים קל יותר ויעיל יותר.
מדינת ישראל, כך לפי כלכליסט מיום 12.12.23 הינה היצרנית ביותר של חברות מתחדשות וחדשנות. בתל אביב יש המספר הגבוה ביותר בעולם של סטארט־אפים לנפש, ההשקעה הגבוהה ביותר בעולם במחקר ופיתוח, והיא ביתם של כ־270 תאגידים רב לאומיים, כולל גוגל, אפל, פייסבוק ומיקרוסופט, שהקימו למעלה מ 350 מרכזי מחקר ופיתוח. בישראל ישנן מאות קרנות הון סיכון המקדמות השקעות הולכות וגדלות שהגיעו לשיא של 27 מיליארד דולר ב־2021 והיד עוד נטויה. הלוחמה כפתה עלינו מציאות אחרת, מציאות חברתית שונה, בעלת צרכים לטיפול בפגועים, במתמודדי נפש ובעלי נכויות אחרות ומגבלות שונות עקב המלחמה, אם מחרדה ואם מפגיעה. החדשנות הישראלית לא פוסקת וממשיכה לחדש בענף הביו טכנולוגיה בכל הקשור לפתרונות לחולים, עיוורים, כרותי גפיים ועוד כיוצא באלו.
הקידמה מחייבת שיפור והתחדשות בכל הקשור ללוחמה והחיים בה ואכן מדינת ישראל נרתמת לכך בכל כוחה כאשר לשם כך נרתמים יזמים צעירים, אנשי תוכנה ופיצוח וחברת הזנק שונות בתחום הביוטכנולוגיה ועוד.
גם בתי המשפט פועלים לשם קידום ההטבה הצרכנית, כאשר המדובר על פתרון ייחודי שיכול לסייע לרבים ואולי אף להוזלתו.
בית המשפט נקרא לדגל בעניין זה במסגרת תובענה ייצוגית שהוגשה כנגד יצרנית תרופות מתחרה, והמוטו של בית המשפט העליון היה לפעול לשם הסרת ההגבלות על יצרניות זולות יותר לפתח את התרופה לטובת הוזלתה לציבור הרחב.
בשנת 2015 נקבע כי תרופה בשם פלוויקס, תרופת הדגל של ענקית התרופות הבינלאומית סאנופי. התרופה הכניסה לחברה ב־2009 סכום עתק של 8.6 מיליארד דולר. פלוויקס היא תרופה מצילת חיים המעכבת את קרישת הדם וניתנת לחולים לאחר צנתור. התרופה משווקת בישראל כבר 15 שנה והגנת הפטנט שלה היתה אמורה לפוג ב־2008, אלא שאז הגישה סאנופי בקשה להארכת הפטנט, צעד שנועד לשמר את הרווחיות הגבוהה של התרופה שנהנית מהיעדר תחרות.
ככלל רישום פטנט נועד למנוע ממתחרים להעתיק או להשתמש בפטנט שייצר היצרן בעל הפטנט. על מנת להסיר את המגבלה הזו על תקופת ההגנה על הפטנט לחלוף. בית המשפט המחוזי קבע כי הטעיה שנעשתה ע"י מונופול במטרה לשמר את מעמדו המונופוליסטי גם לאחר סיום תקופת המונופול הפטנטי, יכולה להוות הפרה של דיני ההגבלים העסקיים. הטעיה של רשם הפטנטים ע"י בעל פטנט במטרה להביא להארכה דה-פקטו של תקופת המונופולין, מהווה הפרת כלל תחרות המזכה את המתחרה לא רק בתביעת פיצוי לפי דיני ההגבלים העסקיים, אלא גם בתביעה לטובות ההנאה שהפיק המפר לפי דיני עשיית עושר ולא במשפט. בית המשפט קבע כי התנהלות המונופול, מהווה יצול לרעה של מעמדו ובעצם אפשר לתבוע את המונופול בגין מניעת רווחים מהמתחרים.
כך בתי המשפט שומרים על היזמים הצעירים והפחות מנוסים, המנסים לפתח מוצר משופר או אפילו להשתמש בפטנט שחלפה התקופה להגנה עליו, בראיה שמטרתה נועדה להוזיל את התחרות ולאפשר ליצרנים הזולים יותר להכנס לשוק ולפעול להשאת רווחים.
בימים אלו עמלים המוחות הטובים בישראל למציאת פתרונות להקל סבלם של רבים הפצועים, רבים מפגועי הנפש ואחרים בעקבות השלכותיה של המלחמה. פתרונות אלו מלווים בהשקעה כספית לא מבוטלת המלווה בראייה רחבה של קבלת רווחים ועזרה לזולת באופן המעורר השתאות. רוח העם מפעמת בקרבו ויוצרת ומקדמת את השימוש הראוי ברעיונות ובבינה לשם צמיחה ועתיד טוב יותר לנו ולעמנו.
יחד ננצח! ■
הכותב הינו בעל משרד עורכי דין בנתניה, המתמחה במשפט המסחרי והוצאה לפועל.

עוד במדור זה

כתיבה וחתימה (טובה)

כתיבה וחתימה (טובה)

לומדי הדף היומי ובכלל תלמידי חכמי ישראל, למדו כי ישנה…
מנקים אשליות לפסח

מנקים אשליות לפסח

פסח מתקרב אלינו בצעדי ענק, וביחד איתו כל נשות ישראל…
״מילדים ועד לשר גדול בישראל – החיבה הייתה אותה חיבה״

״מילדים ועד לשר גדול בישראל – החיבה הייתה אותה חיבה״

בליל יום שני האחרון, נר שמיני של חנוכה, ניצחו אראלים…
את המציאות הזאת צריך לשנות

את המציאות הזאת צריך לשנות

ההסכמים הקואליציוניים הולכים ונסגרים, והממשלה צפויה לקום בעוד פחות משבועיים,…
"איפה כל הקצינים שישנים על האף?!"

"איפה כל הקצינים שישנים על האף?!"

בהילולת ל"ג בעומר בקבר רבי שמעון בר יוחאי בהר מירון…
״המוגבלות לא הייתה מגבלה״

״המוגבלות לא הייתה מגבלה״

אמנון ודניאלה וייס הם זוג מוכר – בשומרון בפרט וברחבי…
נשות החיל

נשות החיל

כולנו נחשפנו לתמונת ׳נשות הקואליציה׳, שזכתה לפרסום רב בשל העובדה…
ניפוח מלאכותי של 1.5 מיליון

ניפוח מלאכותי של 1.5 מיליון

לרוב, את יהודה ושומרון אנחנו מזכירים בעניין תשתיות לקויות או…
הגשמת חלום: משלחת ישראלית מיוחדת למונדיאל 2022

הגשמת חלום: משלחת ישראלית מיוחדת למונדיאל 2022

ברחבי העולם וגם כאן בישראל נרשמת התרגשות רבה לקראת מונדיאל…
״רבותיי, יש פה הפקרות״

״רבותיי, יש פה הפקרות״

במוצאי השבת האחרונה אירע פיגוע קשה בחברון שבו נרצח יהודי…
הכסף מועבר בשיטות מאוד מתוחכמות לעזה

הכסף מועבר בשיטות מאוד מתוחכמות לעזה

״אללה אסלאם״, ״איום דאעש״, ״היג’רה״, "דאעש: הדור הבא", "וידויים מדאע"ש",…
חלב פרווה אמיתי

חלב פרווה אמיתי

תעשיית המזון בעולם עומדת להשתנות בשנים הקרובות. זו לא שאלה…
אמת מה נהדר שחלק מחוכמתו ליראיו

אמת מה נהדר שחלק מחוכמתו ליראיו

הרב אברהם אלקנה כהנא שפירא זצ״ל, המוכר כ׳רב אברום׳, העמיד…
"אולי צריך להעריך דתיים-מבית יותר מחוזרים בתשובה"

"אולי צריך להעריך דתיים-מבית יותר מחוזרים בתשובה"

״הפעם הראשונה שבה שמרתי את יום כיפור וצמתי הייתה בגיל…
גם לסיום קשה יש התחלה חדשה

גם לסיום קשה יש התחלה חדשה

לקראת ראש השנה אנשים נוהגים לקבל על עצמם החלטות טובות,…
שגרירת ישראל האחרונה שפגשה את המלכה

שגרירת ישראל האחרונה שפגשה את המלכה

הממלכה המאוחדת של בריטניה הרכינה ראשה בשבוע שעבר, עת נודע…