שליפות

יוסף שפייזר

ירושלים - אני דור שביעי בעיר המופלאה והמורכבת הזו. מברך על הזכות לייצג את תושבי העיר מתוך מועצת העיר. עם זאת יש לנו עבודה רבה

יוסף שפייזר | מתמודד בפריימריז של הציונות הדתית

אבא
אבא שלי הוא סוג של פילוסוף, תמיד ידע להגיש את תפיסת עולמו במילים בודדות ומדויקות. כל דבר טוב שהצלחתי בו התחיל ממילה אחת של אבא שלי שסימנה לי את הדרך, גם עכשיו הוא מאד גאה ותומך בדרך שאני הולך בה.
אימא
עמוד התווך של המשפחה, ממנה למדתי את השילוב בין עשייה לתיאוריה.
החצי השני
מור, אשתי האהובה, בת שכונת כפר גנים בפתח תקווה, עשתה עלייה לירושלים. מלווה אותי בפעילות הציבורית, תומכת תמיד מול האתגרים הרבים.
מורה דרך
האהבה לארץ ישראל זורמת בעורקיי וסיימתי ללכת בכל שבילי ההליכה המסומנים בארץ. הדרכתי קרוב ל-100 אלף איש. סיור מיוחד שאני לא מוותר עליו ויוצא מידי שבוע הוא סיור ומפגש בשכונות החרדיות בירושלים, שם סבתי התגוררה. החיבור בין המגזרים חשוב לי מאוד.
רבנים בפוליטיקה
בסוגיות נרחבות אני הקטן מחויב לשמוע בקול גדולי ישראל. דמות משמעותית בחיי הוא מורי ורבי הרב מנחם מקובר המלווה אותי שנים רבות.
ירושלים
אני דור שביעי בעיר המופלאה והמורכבת הזו. מברך על הזכות לייצג את תושבי העיר מתוך מועצת העיר. עם זאת יש לנו עבודה רבה: 1. לבנות שכונות חדשות (עם שימת דגש על שכונת עטרות) שיורידו את מחירי הדיור וישפרו את המאזן הדמוגרפי. 2. להגביר את המשילות במזרח העיר. 3. ברמה הפנים ישראלית – עלינו לוודא שירושלים תישאר משמעותית עבור כל אחד מעם ישראל ולא תהפוך להיות ערך של הדתיים בלבד.
השכונות הערביות במזרח ירושלים
כאוס מוחלט. כולם מדברים על אובדן המשילות בנגב ובגליל אבל הכאוס האמיתי הוא כאן מתחת לאפנו, בשכונות אשר ממוקמות מחוץ לגדר ובתחום המוניציפלי של העיר. כל אחד שנוסע באזור פסגת זאב יכול להבחין בגורדי השחקים שנבנו בשכונות הללו ללא כל היתר. מדינת ישראל איבדה שליטה ומפחדת להיכנס לתוך השכונות, ולכן הפשע וכמות החמושים שם בלתי נתפסת. מדובר על פצצה מתקתקת.
ימינה
אכזבה גדולה.
נפתלי בנט
בחר בחיי שעה במקום בחיי עולם.
בנימין נתניהו
יש לי לא מעט ביקורות עליו, אבל במצב הנוכחי הוא מנהיג המחנה הלאומי ועלינו לאחד את כל הכוחות במחנה במטרה להקים עוד שלושה חודשים ממשלת ימין חזקה ויציבה.
הציונות הדתית
מפלגה שיצאה למהלך של מפקד רחב במטרה לאחד את כלל הכוחות המופלאים של המגזר הדתי לאומי. כמי שמגיע מהצד היותר ׳קלאסי/ליברלי/מתון/מאוכזב-ימינה׳ של המגזר, זו בדיוק הסיבה שהחלטתי להתמודד בפריימריז הקרובים. יש חשיבות גדולה שהרכב הרשימה יהיה מגוון ככל האפשר ובאמת שכל אחד ירגיש אצלנו בבית.
בצלאל סמוטריץ׳
מנהיג בעל חזון, אני סומך על העקרונות ועל היושרה שלו. מעריך מאוד את קבלת הפנים החמה שקיבלתי ממנו כאשר הכרזתי על ההחלטה לריצה בפריימריז.
המאבק על שטחי C
בזמן שאנחנו חושבים שהגזרה הפלסטינית רדומה, הם למעשה עוסקים במרץ בהרס אתרי המורשת שלנו ובקביעת עובדות מסוכנות בשטח. המטרה שלהם היא להגיע לשליטה פלסטינית בכל מחוז ירושלים, כולל בשכונות היהודיות עד 2,030. המציאות בשטח עגומה וחייבים לעצור אותם באופן בהול, זו אחת מהמטרות שהצבתי לעצמי לכנסת הבאה.

שיר שמרגש אותך? 

שירו של אבא (ייבנה המקדש).

מקום שאתה חוזר אליו בטבע?
מדבר, נאקב עתיק במדבר יהודה המוביל אל הלא נודע גורם לי להתעלות נפשית.

 

הספר האחרון שקראת?

בט׳ באב – מלחמות היהודים, בפעם ה-20 כנראה.

שבת בשבילך

מעין עולם הבא. מחולקת לשליש התרגעות ומנוחה, שליש תפילה ולימוד ושליש משפחה. אנחנו כמשפחה משתדלים לצאת בכל כמה שבתות למקומות חדשים בקהילות ברחבי הארץ.

איך אתה קובע עיתים לתורה

תְּמִידִים כְּסִדְרָם. לימוד יומי קבוע, העקביות היא הסוד. לימוד יומי של משנה, מוסר, הלכות. לקראת סוף השבוע מתרכז להכנסת שיעורים ושבתות מוקדשות לגמרא.

עוד במדור זה

כתיבה וחתימה (טובה)

כתיבה וחתימה (טובה)

לומדי הדף היומי ובכלל תלמידי חכמי ישראל, למדו כי ישנה מחלוקת עקרונית במסכת גיטין האם הכתיבה כרתי (לשמה), כלומר האם הגט אמור להיות כתוב לשמה של האישה או שמא רק החתימה של העדים אמורה להיות דווקא לשמה של האישה, או שמא עדי מסירה כרתי, דהיינו מסירת הגט היא שצריכה להיות לשמה (דעת התנא רבי מאיר).
הגמרא במסכת גיטין בדף כג עמוד א דנה בעניין זה, ושואלת הכיצד נסביר את דעת רבי מאיר שאמר כי עדי חתימה בלבד צריכים לחתום לשמה ולא לכתוב את הגט לשמה של האישה, ומסבירה הגמרא שאכן, הכתיבה צריכה להיות לשמה, ורבי מאיר התכוון ששמה של האישה בלבד צריך להיכתב עבור האישה הספציפית הזו.
עד כאן למדנות תלמודית.
בימים אלו אנו מברכים איש את רעהו בכתיבה ובחתימה טובה, נשאלת השאלה מה העיקר – האם הכתיבה (כמו שראינו למשל במסכת גיטין לעיל) או דווקא החתימה, שכן אנו יודעים למשל שחוזה שלא נחתם על ידי הצדדים אינו מחייב אותם. החשיבות מתרחבת אף לעניין חשיבות הימים הנוראים – האם בראש השנה יכתבון זה העיקר, או שמא בצום יום כיפור יחתמון חשוב בשל היותו מועד החתימה?
במסכת ראש השנה בדף טז מסבירה הגמרא ואומרת "הכל נידונין בראש השנה וגזר דין שלהם נחתם ביום הכיפורים דברי ר' מאיר, ר' יהודה אומר הכל נידונין בראש השנה וגזר דין שלהם נחתם כל אחד ואחד בזמנו, בפסח על התבואה, בעצרת על פירות האילן, בחג נידונין על המים ואדם נדון בראש השנה וגזר דין שלו נחתם ביום הכיפורים". הגמרא אם כן מחלקת בין כתיבה לחתימה, ומלשונה משתמע שהכתיבה היא הליך הדין, הדיון הענייני שבו ניתן לשנות לטובה או לרעה את פסק הדין אשר ייחתם בסופו של דבר במועד ה'שרירותי' שבו נחתמים ברואיו של הקב"ה.
אלא שהגמרא קוראת ליום הכיפורים 'גמר דין', בשונה מיום החתימה, המועד הטכני שבו נחתם דינו של האדם.
מה אם כן חשוב יותר – יום הכיפורים או ראש השנה? כתיבת הדין שבה ניתן להשפיע על הדיין היושב בדין, או שמא יום הכיפורים חמור הוא שבו נחתמים ברואיו של מלך מלכי המלכים?
כאשר דיין חותם את הדין נעשה טקס, טקסיות החתימה מחייבת את כיבוד המעמד המלכותי המחייב. האדם היודע שביום זה נחתם גזר דינו צריך לנהוג בהתאם. מאידך, בראש השנה, כתיבת האדם היא בהתאם למצוותיו ולתפילותיו כפי שהיו עד לראש השנה ובמהלכו – מאכל, משתה, לימוד ותפילה.
למשל, חוק הירושה מכיר בצוואה בכתב יד, דהיינו הרשומה כולה בכתב ידו של המצווה. צוואה שכזו חייבת להיות בנוסף חתומה על ידו. לחתימה יש אקט מחייב. הכתיבה מעידה על הרצון של המצווה, והחתימה מעידה על גמירות הדעת.
אולם, צוואה בעל פה (למשל כאשר מדובר באדם גוסס 'שכיב מרע'), תהא תקפה כמובן ללא חתימת המצווה, אלא רק על פי עדותם של שני עדים המאשרים את דברי המצווה שנאמרו על פה.
מכאן, לעיתים לחתימה יש תוקף ולעיתים אינה משמעותית כלל. וכן כתב ידו של האדם חשוב כמו חתימה, ולעיתים דבריו שנאמרו בעל פה חשובים יותר מהחתימה עצמה.
גם חוק חתימה אלקטרונית התשס"א 2001 ביטל למעשה את החתימה המסורתית, והפך אותה למעין קובץ מאפיין של האדם המאשר את המסמך האלקטרוני שעליו הוא חותם אלקטרונית.
תפילות הימים הנוראים מלמדות אותנו כי חסדיו של הבורא עם ברואיו לא עברו 'שדרוג', ושעדיין הטקסיות בחתימה קיימת. טקסיות זו מאפשרת לנו לנצל את המעמד לקבלת זכויות רבות ככל הניתן בין כסה לעשור ובעשור עצמו, הוא יום החתימה.
כתיבה וחתימה טובה לכל בית ישראל. ■

מנקים אשליות לפסח

מנקים אשליות לפסח

פסח מתקרב אלינו בצעדי ענק, וביחד איתו כל נשות ישראל…
״מילדים ועד לשר גדול בישראל – החיבה הייתה אותה חיבה״

״מילדים ועד לשר גדול בישראל – החיבה הייתה אותה חיבה״

בליל יום שני האחרון, נר שמיני של חנוכה, ניצחו אראלים…
את המציאות הזאת צריך לשנות

את המציאות הזאת צריך לשנות

ההסכמים הקואליציוניים הולכים ונסגרים, והממשלה צפויה לקום בעוד פחות משבועיים,…
"איפה כל הקצינים שישנים על האף?!"

"איפה כל הקצינים שישנים על האף?!"

בהילולת ל"ג בעומר בקבר רבי שמעון בר יוחאי בהר מירון…
״המוגבלות לא הייתה מגבלה״

״המוגבלות לא הייתה מגבלה״

אמנון ודניאלה וייס הם זוג מוכר – בשומרון בפרט וברחבי…
נשות החיל

נשות החיל

כולנו נחשפנו לתמונת ׳נשות הקואליציה׳, שזכתה לפרסום רב בשל העובדה…
ניפוח מלאכותי של 1.5 מיליון

ניפוח מלאכותי של 1.5 מיליון

לרוב, את יהודה ושומרון אנחנו מזכירים בעניין תשתיות לקויות או…
הגשמת חלום: משלחת ישראלית מיוחדת למונדיאל 2022

הגשמת חלום: משלחת ישראלית מיוחדת למונדיאל 2022

ברחבי העולם וגם כאן בישראל נרשמת התרגשות רבה לקראת מונדיאל…
״רבותיי, יש פה הפקרות״

״רבותיי, יש פה הפקרות״

במוצאי השבת האחרונה אירע פיגוע קשה בחברון שבו נרצח יהודי…
הכסף מועבר בשיטות מאוד מתוחכמות לעזה

הכסף מועבר בשיטות מאוד מתוחכמות לעזה

״אללה אסלאם״, ״איום דאעש״, ״היג’רה״, "דאעש: הדור הבא", "וידויים מדאע"ש",…
חלב פרווה אמיתי

חלב פרווה אמיתי

תעשיית המזון בעולם עומדת להשתנות בשנים הקרובות. זו לא שאלה…
אמת מה נהדר שחלק מחוכמתו ליראיו

אמת מה נהדר שחלק מחוכמתו ליראיו

הרב אברהם אלקנה כהנא שפירא זצ״ל, המוכר כ׳רב אברום׳, העמיד…
"אולי צריך להעריך דתיים-מבית יותר מחוזרים בתשובה"

"אולי צריך להעריך דתיים-מבית יותר מחוזרים בתשובה"

״הפעם הראשונה שבה שמרתי את יום כיפור וצמתי הייתה בגיל…
גם לסיום קשה יש התחלה חדשה

גם לסיום קשה יש התחלה חדשה

לקראת ראש השנה אנשים נוהגים לקבל על עצמם החלטות טובות,…
שגרירת ישראל האחרונה שפגשה את המלכה

שגרירת ישראל האחרונה שפגשה את המלכה

הממלכה המאוחדת של בריטניה הרכינה ראשה בשבוע שעבר, עת נודע…