אורי שכטר

כי את כל אשר יאהב ה' יוכיח

אורי שכטר

אני רוצה לשתף אתכם בשלושה סיפורים קצרים ונפלאים שחוויתי בשבוע שעבר. שלושה סיפורים שאני מרגיש שיש ביניהם קו מחבר אחד – והוא הדיבור שהקדוש ברוך הוא מדבר איתנו דרך המציאות היומיומית שלנו, ולנו נותר רק להקשיב ובמקרים רבים ללמוד מהדיבור הזה.
01
הוזמנתי להרצות לנשים מבוגרות בירושלים. בסוף ההרצאה ניגשו אליי שתי נשים שבמהלך ההרצאה ישבו אחת ליד השנייה וכראה שהן היו חברות קרובות. הראשונה לקחה אותי לצד וביקשה לדבר איתי על משהו בשקט. ניגשתי איתה לפינה של החדר והיא אמרה לי את הדברים הבאים: "מאוד התרגשתי מהרצאתך. יש לי 200 שקלים שאני רוצה לתת לצדקה, אתה בטוח תדע למי להעביר את הכסף הזה". היא ממש התעקשה ושמה לי ביד שטר של 200 שקלים והלכה להכין לעצמה כוס קפה.
כשהיא הלכה ניגשה אליי חברתה ואמרה לי: "אני עוזרת לאישה במצוקה שאפילו אוכל אין לה, אולי אתה יכול לחשוב על איך לעזור לה?", נתתי לה את השטר של ה-200 שחברתה נתנה לי לפני רגע ואמרתי לה: "תתני לה את הכסף הזה בשביל אוכל ונחשוב על עוד כיוונים לעזור". היא לקחה את השטר בשמחה והודתה לי על התשובה המהירה.
02
ונעבור לסיפור השני – הוזמנתי להרצות לכמה עשרות לוחמים שסיימו בשבוע שעבר מסלול ביחידה מובחרת בצבא. הרגשתי שההרצאה זרמה בצורה טובה ושהצלחתי לגעת בלב הלוחמים. תוך כדי ההרצאה רציתי לצלם כמה תמונות שיצולמו מאחורה, ובהן יראו את גבם של הלוחמים ואותי שמרצה להם. ניגשתי לאחד הלוחמים שישב בפינה של האולם ואמרתי לו בשקט: "אני מרגיש מבלי לפגוע בכולם שאתה הכי מתוק, קח את הטלפון שלי ותצלם בבקשה". הוא חייך חיוך שהייתה בו גם מבוכה וגם שמחה ולקח את הטלפון.
בסוף ההרצאה הוא ניגש אליי ואמר: "אורי קח את הטלפון שלך, אני… הבן של…". מתברר שהבחור המתוק הזה הוא בן של חברה שלנו שאביו נפטר לפני כמה שנים. כמובן שהצטלמנו יחד ושלחתי בהמשך לאימו את התמונה שלנו יחד.
אימו אמרה לי את הדברים המרגשים הבאים: ״בתחילת ההרצאה שלך הוא כבר שלח לי תמונה והודעה שאתה מרצה אצלם עכשיו, ואני אמרתי לו שייגש אליך בסוף ההרצאה ויגיד לך מי הוא, והוא ענה שאין מצב שהוא ניגש כי הוא מאוד מתבייש. תדע לך שהוא כל כך שמח במילים שלך שהוא הכי מתוק ובחיבוק שלך, הוא כל כך היה צריך את זה בדיוק עכשיו בסוף המסלול״.
03
ונסיים בסיפור השלישי שקרה באותו השבוע שמבחינתי היה הכי משמעותי. במהלך השבוע הרגשתי מחובר לקדוש ברוך הוא וראיתי ממש את כל השפע שנשפך עליי משמיים, הסיפורים למעלה הם רק שתי דוגמאות קטנות לכל מה שחוויתי באותו השבוע ובשלב מסוים כנראה שעפתי על עצמי (מה שקורה לי לעיתים).
ואז הגיע הסיפור הבא. מישהו מכובד מאוד ומוכר מאוד ביקש לפגוש אותי ממש מעכשיו לעכשיו. מכיוון שהייתי פנוי קבעתי איתו פגישה. כשהגעתי לפגישה התחלנו לדבר קצת מה עובר עליו ומה עובר עליי בימים אלו. בשלב מסוים הוא אמר לי למה הוא רצה שניפגש והרגשתי שבאמת לא היה שום צורך בפגישה הזאת, הוא היה יכול להגיד לי את הדברים האלו בטלפון. ואז הוא ביקש מהמלצרית של המסעדה מרק והמשכנו לדבר.
המרק הגיע. הוא מילא את פיו בכמה כפות מרק ופתאום הוא נחנק ובבת אחת ירק לי את כל המרק ישר בפרצוף. לא ליד הפרצוף, לא על השולחן, ממש ירק לי בפרצוף. פשוט לא נתפס. מלא מרק היה לי על הפנים כולל חתיכות של ירקות. רצתי להביא מגבונים שאיתם ניקיתי את הפרצוף שלי ועוד כמה לכלוכים שהיו לי על החולצה והמכנסיים. הוא התבייש מאוד מהסיטואציה, התנצל מכל הלב ולאחר חמש דקות הלך לדרכו.
יצאתי החוצה מהמסעדה, הסתכלתי לשמיים בחיוך ואמרתי לעצמי בלב: ״אין, אבל אין על בורא עולם, כמה הוא מדויק ומדייק אותנו כל הזמן״. הרגשתי שה׳ יתברך ביריקה הזאת שולח לי תוכחה מדויקת מלאה באהבה גדולה, כמו שכתוב בספר משלי ״כי את אשר יאהב ה׳ יוכיח״ .

עוד במדור זה

כתיבה וחתימה (טובה)

כתיבה וחתימה (טובה)

לומדי הדף היומי ובכלל תלמידי חכמי ישראל, למדו כי ישנה מחלוקת עקרונית במסכת גיטין האם הכתיבה כרתי (לשמה), כלומר האם הגט אמור להיות כתוב לשמה של האישה או שמא רק החתימה של העדים אמורה להיות דווקא לשמה של האישה, או שמא עדי מסירה כרתי, דהיינו מסירת הגט היא שצריכה להיות לשמה (דעת התנא רבי מאיר).
הגמרא במסכת גיטין בדף כג עמוד א דנה בעניין זה, ושואלת הכיצד נסביר את דעת רבי מאיר שאמר כי עדי חתימה בלבד צריכים לחתום לשמה ולא לכתוב את הגט לשמה של האישה, ומסבירה הגמרא שאכן, הכתיבה צריכה להיות לשמה, ורבי מאיר התכוון ששמה של האישה בלבד צריך להיכתב עבור האישה הספציפית הזו.
עד כאן למדנות תלמודית.
בימים אלו אנו מברכים איש את רעהו בכתיבה ובחתימה טובה, נשאלת השאלה מה העיקר – האם הכתיבה (כמו שראינו למשל במסכת גיטין לעיל) או דווקא החתימה, שכן אנו יודעים למשל שחוזה שלא נחתם על ידי הצדדים אינו מחייב אותם. החשיבות מתרחבת אף לעניין חשיבות הימים הנוראים – האם בראש השנה יכתבון זה העיקר, או שמא בצום יום כיפור יחתמון חשוב בשל היותו מועד החתימה?
במסכת ראש השנה בדף טז מסבירה הגמרא ואומרת "הכל נידונין בראש השנה וגזר דין שלהם נחתם ביום הכיפורים דברי ר' מאיר, ר' יהודה אומר הכל נידונין בראש השנה וגזר דין שלהם נחתם כל אחד ואחד בזמנו, בפסח על התבואה, בעצרת על פירות האילן, בחג נידונין על המים ואדם נדון בראש השנה וגזר דין שלו נחתם ביום הכיפורים". הגמרא אם כן מחלקת בין כתיבה לחתימה, ומלשונה משתמע שהכתיבה היא הליך הדין, הדיון הענייני שבו ניתן לשנות לטובה או לרעה את פסק הדין אשר ייחתם בסופו של דבר במועד ה'שרירותי' שבו נחתמים ברואיו של הקב"ה.
אלא שהגמרא קוראת ליום הכיפורים 'גמר דין', בשונה מיום החתימה, המועד הטכני שבו נחתם דינו של האדם.
מה אם כן חשוב יותר – יום הכיפורים או ראש השנה? כתיבת הדין שבה ניתן להשפיע על הדיין היושב בדין, או שמא יום הכיפורים חמור הוא שבו נחתמים ברואיו של מלך מלכי המלכים?
כאשר דיין חותם את הדין נעשה טקס, טקסיות החתימה מחייבת את כיבוד המעמד המלכותי המחייב. האדם היודע שביום זה נחתם גזר דינו צריך לנהוג בהתאם. מאידך, בראש השנה, כתיבת האדם היא בהתאם למצוותיו ולתפילותיו כפי שהיו עד לראש השנה ובמהלכו – מאכל, משתה, לימוד ותפילה.
למשל, חוק הירושה מכיר בצוואה בכתב יד, דהיינו הרשומה כולה בכתב ידו של המצווה. צוואה שכזו חייבת להיות בנוסף חתומה על ידו. לחתימה יש אקט מחייב. הכתיבה מעידה על הרצון של המצווה, והחתימה מעידה על גמירות הדעת.
אולם, צוואה בעל פה (למשל כאשר מדובר באדם גוסס 'שכיב מרע'), תהא תקפה כמובן ללא חתימת המצווה, אלא רק על פי עדותם של שני עדים המאשרים את דברי המצווה שנאמרו על פה.
מכאן, לעיתים לחתימה יש תוקף ולעיתים אינה משמעותית כלל. וכן כתב ידו של האדם חשוב כמו חתימה, ולעיתים דבריו שנאמרו בעל פה חשובים יותר מהחתימה עצמה.
גם חוק חתימה אלקטרונית התשס"א 2001 ביטל למעשה את החתימה המסורתית, והפך אותה למעין קובץ מאפיין של האדם המאשר את המסמך האלקטרוני שעליו הוא חותם אלקטרונית.
תפילות הימים הנוראים מלמדות אותנו כי חסדיו של הבורא עם ברואיו לא עברו 'שדרוג', ושעדיין הטקסיות בחתימה קיימת. טקסיות זו מאפשרת לנו לנצל את המעמד לקבלת זכויות רבות ככל הניתן בין כסה לעשור ובעשור עצמו, הוא יום החתימה.
כתיבה וחתימה טובה לכל בית ישראל. ■

מנקים אשליות לפסח

מנקים אשליות לפסח

פסח מתקרב אלינו בצעדי ענק, וביחד איתו כל נשות ישראל מכינות את עצמן למצוות החג: ניקיון הבית מהמסד ועד הטפחות. והשבוע מישהי שאלה אותי: "תגידי, איך אני יכולה לגרום לבעלי לתת יד בניקיונות לפסח?" אז הינה כמה נקודות למחשבה בנושא. (הדברים כתובים בלשון נקבה אבל מותאמים לשני המינים):
1. סליחה על ניפוץ האשליה, אין כזה דבר 'לגרום' לאף אחד. זאת אומרת יש, אבל באמצעות מניפולציה או הפעלת כוח. אני מאמינה שאת רוצה שבעלך ינקה את הבית לא כי את אמרת לו וכי הוא מרגיש שהוא חייב לך טובה, אלא כי הוא רואה בניקיון הבית שותפות של שניכם. מצוות ביעור חמץ היא מצווה של שניכם, בעל ואישה כאחד. לכן הרשו לי לעדכן את השאלה ולשאול אחרת: "איך לאפשר לגרום לבעלי להיות גם הוא שותף בניקיונות הבית?" או לחילופין "איך לא ארגיש לבד בניקיונות הבית לקראת פסח?".
2. תיאום ציפיות – מילת מפתח בלא מעט תחומים זוגיים בכלל, ובפסח בפרט. אם עדיין לא ישבתם ודיברתם על כוס קפה ועוגיות שנשארו ממשלוח המנות לפורים על ההכנות לחג, זה הזמן לעשות זאת. הרבה פעמים אנחנו פועלים על אוטומט או לא מתקשרים את הציפיות שלנו, ובסוף מתאכזבים אחד מהשני. הינה כמה נקודות שכדאי שיעלו בשיחה ביניכם בהקשר לניקיון הבית:
• איך הייתה חוויית ניקיון הבית לפסח בבית של כל אחד מכם? הרבה פעמים אנחנו סוחבים איתנו לחיי הנישואין חוויות עבר שמשפיעות עלינו גם כיום ועלולות להיות טריגריות.
• מה זה אומר 'לנקות את הבית לפסח' עבור כל אחד מכם? האם זה אומר לנקות את הבית מחמץ בלבד, או לנקות את הבית מכל פירור אבק?
• אלו מקומות בבית הכי חשוב לכם לנקות ובאיזה סדר? הרי לא הגיוני להתחיל לנקות את המטבח בעודו פעיל במהלך השבוע.
• אלו סוגי ניקיונות אתם אוהבים יותר ואלו פחות? יכול מאוד להיות שאת לא מתחברת לניקוי המחסן או הרכב, ולבעלך אין בכלל בעיה לעשות זאת.
• מה יאפשר לכם לנקות את הבית בנחת ובשמחה? אם כבר מנקים – אפשר להפוך את החוויה למקרבת ולשמחה.
• במה אתם זקוקים לעזרה אחד מהשני, ואלו דברים אתם מעדיפים לנקות לבד? לפעמים ניקוי בשניים יכול לעזור מאוד, ולפעמים רק להפריע ולהאט את הקצב.
מוזמנים כמובן להוסיף גם שאלות מעצמכם.
3. ראייה מערכתית – אם נסתכל על גוף האדם נראה שיש הבדל בין האיברים השונים ולכל איבר יש את התפקיד שלו. לא דומה התפקיד הידיים לתפקיד הרגליים, המוח או הלב. האם אי פעם ראית שהיד אומרת ללב: "היי חביבי, שים לב שאתה עושה את התפקיד שלך כמו שצריך"? ברור שלא. היד לא מתרכזת בתפקיד של הלב, היא מרוכזת בעצמה ובלעשות את התפקיד שלה על הצד הטוב ביותר. לפעמים בני זוג שוכחים שהם מערכת שלמה ולכל אחד מהם יש את התפקיד שלו. יכול להיות שבעלך לא אוהב לנקות את הבית אבל בהחלט יכול לקחת על עצמו תפקידים אחרים. במקום להיכנס להתחשבנות מה כל אחד עשה, היי מרוכזת בעשייה מדויקת לכוחות שלך. אין מצווה להיות קורבן פסח.
4. עם יד על הלב – מי את מרגישה שבאמת אחראי לניקיונות לפסח? את או בעלך? רגע לפני שאת מבקשת ממנו שיהיה שותף – האם את מוכנה באמת לתת לו את ההזדמנות הזו? האם את מוכנה באמת לסמוך עליו ולשמוח בו, גם אם הוא לא מנקה בדיוק בדיוק כמו שאת רוצה? ■

״מילדים ועד לשר גדול בישראל – החיבה הייתה אותה חיבה״

״מילדים ועד לשר גדול בישראל – החיבה הייתה אותה חיבה״

בליל יום שני האחרון, נר שמיני של חנוכה, ניצחו אראלים…
את המציאות הזאת צריך לשנות

את המציאות הזאת צריך לשנות

ההסכמים הקואליציוניים הולכים ונסגרים, והממשלה צפויה לקום בעוד פחות משבועיים,…
"איפה כל הקצינים שישנים על האף?!"

"איפה כל הקצינים שישנים על האף?!"

בהילולת ל"ג בעומר בקבר רבי שמעון בר יוחאי בהר מירון…
״המוגבלות לא הייתה מגבלה״

״המוגבלות לא הייתה מגבלה״

אמנון ודניאלה וייס הם זוג מוכר – בשומרון בפרט וברחבי…
נשות החיל

נשות החיל

כולנו נחשפנו לתמונת ׳נשות הקואליציה׳, שזכתה לפרסום רב בשל העובדה…
ניפוח מלאכותי של 1.5 מיליון

ניפוח מלאכותי של 1.5 מיליון

לרוב, את יהודה ושומרון אנחנו מזכירים בעניין תשתיות לקויות או…
הגשמת חלום: משלחת ישראלית מיוחדת למונדיאל 2022

הגשמת חלום: משלחת ישראלית מיוחדת למונדיאל 2022

ברחבי העולם וגם כאן בישראל נרשמת התרגשות רבה לקראת מונדיאל…
״רבותיי, יש פה הפקרות״

״רבותיי, יש פה הפקרות״

במוצאי השבת האחרונה אירע פיגוע קשה בחברון שבו נרצח יהודי…
הכסף מועבר בשיטות מאוד מתוחכמות לעזה

הכסף מועבר בשיטות מאוד מתוחכמות לעזה

״אללה אסלאם״, ״איום דאעש״, ״היג’רה״, "דאעש: הדור הבא", "וידויים מדאע"ש",…
חלב פרווה אמיתי

חלב פרווה אמיתי

תעשיית המזון בעולם עומדת להשתנות בשנים הקרובות. זו לא שאלה…
אמת מה נהדר שחלק מחוכמתו ליראיו

אמת מה נהדר שחלק מחוכמתו ליראיו

הרב אברהם אלקנה כהנא שפירא זצ״ל, המוכר כ׳רב אברום׳, העמיד…
"אולי צריך להעריך דתיים-מבית יותר מחוזרים בתשובה"

"אולי צריך להעריך דתיים-מבית יותר מחוזרים בתשובה"

״הפעם הראשונה שבה שמרתי את יום כיפור וצמתי הייתה בגיל…
גם לסיום קשה יש התחלה חדשה

גם לסיום קשה יש התחלה חדשה

לקראת ראש השנה אנשים נוהגים לקבל על עצמם החלטות טובות,…
שגרירת ישראל האחרונה שפגשה את המלכה

שגרירת ישראל האחרונה שפגשה את המלכה

הממלכה המאוחדת של בריטניה הרכינה ראשה בשבוע שעבר, עת נודע…