אורי שכטר

כי היא מקור הברכה

חלות של שבת
אורי שכטר

בכל פעם אני מגלה מחדש כמה עם ישראל מחובר לשבת וכמה השבת מחוברת לעם ישראל. מפעם לפעם אני וחברי הטוב, ערן רולס, יוצאים לטעון מצברים בטיול משותף. פעם אחת יצאנו לצפת ובלילה חיפשנו מסעדה טובה באזור. כולם המליצו לנו על מסעדת 'סעודה בגן עדן'. הגענו למסעדה – באמת מסעדה מיוחדת, טעימה ונעימה במיוחד. ממש לפני שיצאנו פגשנו את בעל המסעדה, רפי בריגל. הוא הצטרף אלינו ואחרי כמה משפטים, כמו ישראלים טובים גילינו שאני והוא היינו יחד בצבא. כשאני הייתי סגן מפקד פלוגה הוא היה הרס״פ של הפלוגה שלי. התחבקנו בשמחה רבה, בסה״כ לא נפגשנו מעל 25 שנה. התחלנו כמובן להעלות זיכרונות משותפים, ועברנו לספר כל אחד את מה שעבר עד היום בחייו.
הוא סיפר על המעבר שלו מרעננה לספסופה (יישוב שיש בו דתיים, מסורתיים וחילוניים אדוקים כמוהו). הוא סיפר על אשתו וארבעת ילדיו היקרים ועל המסעדה שהקימו יחד מאפס במו ידיהם. ואז הוא סיפר את הדבר המדהים והמרגש הבא :
״בארבע השנים הראשונות של המסעדה עבדנו כל השבוע. בימים ראשון עד חמישי התנועה הייתה חלשה, אבל בשישי שבת המסעדה הייתה מפוצצת באנשים, בעיקר בתיירים ובנופשים שהגיעו לאזור. ואז הרגשתי שלא יכול להיות שאני עובד בשבת, שבת הוא יום המנוחה, אבל מצד שני זה היום שהכניס לנו הכי הרבה כסף. ואז במין אובססיה לא ברורה, כנגד כל המלצות חבריי וכנגד כל הנתונים, קיבלתי החלטה שאנחנו מפסיקים לעבוד בשבת ואף הופכים את המסעדה שלנו לכשרה. זה שהשבת שלנו הפכה להיות רגועה יותר ומשפחתית זה היה ברור מאליו, אבל מה שהכי מדהים שפתאום העסק שלנו הצליח בצורה מסחררת וכל השבוע המסעדה התמלאה באנשים.
ואז הבנתי שהשבת היא לא רק של הדתיים, השבת היא של כולנו, של כל היהודים.ואפשר לומר שבמנוחה הזאת של שבת קיבלתי את חיי ואת חיי משפחתי במתנה.
אני לא אדם דתי, אבל אין כמו ארוחת ערב שבת משפחתית שאותה אני פותח בקידוש כמיטב המסורת של עמנו״.
תמיד שמעתי את הסיפורים האלו על השבת בתיאוריה, אבל הפעם באמת התרגשתי כששמעתי את זה מרפי, שבורא עולם הפגיש בינינו אחרי 25 שנה.
לאחר שנפרדנו ממנו אמרנו יחד שכל הנסיעה לצפת הייתה כנראה כדי לפגוש את רפי היקר.
אני משתף בהודעת וואצפ שקיבלתי מאדם פשוט שממש לא מוגדר דתי, שחיפש עבודה תקופה ארוכה, ועדיין…
״אורי בוקר טוב ושבוע מבורך, רציתי לעדכן אותך שהייתי בריאיון עבודה, לצערי נאלצתי לוותר על העבודה כי הם דורשים שאני אעבוד בשבת ובחגים. למרות הקושי אני לעולם לא אחלל שבת כי השבת היא מקור הברכה״.
עניתי לו ״צודק 100%״.
אותו האדם בשבועות האחרונים עבר ביזיונות קשים שאפילו אוכל לשבת לא היה לו, והיינו צריכים לתת לו כסף כדי שיוכל לעשות שבת.
הוא התקשר אליי באחד הימים וסיפר לי שמישהו התקשר אליו ואמר לו: ״בתקופה האחרונה חיפשתי עובד. אין לי מושג למה, אבל היום עשיתי סדר במסמכים שלי וזרקתי רבים מהם לפח, ופתאום ראיתי את קורות החיים שלך ואתה בדיוק מתאים למה שאני מחפש, אתה עדיין פנוי?״, ואז הוא אמר לו שהשכר יוצא שלושת אלפים ש״ח יותר בנטו ממה שהציע לו הבחור השני כולל שבת, וגם הוא מקבל רכב צמוד מה שלא היה בעבודה הקודמת. ואז הוא מוסיף ואומר לי ״השבת בארוחת השבת עשיתי קידוש, הסתכלתי לשמיים עם דמעות ואמרתי לבורא עולם 'אני אומנם לא מקפיד על הכול, אבל בשבת אני לא אעבוד בשום מקרה כי היא מקור הברכה'.
׳אתה רואה אורי? השבת היא באמת מקור הברכה״.
סיפור נוסף שמעתי בערב יום כיפור האחרון כשנסענו יחד דתיים ושאינם מוגדרים דתיים לטיול הכנה ליום כיפור בצפון. אחד מהחברים בטיול היה אביב, הבעלים של מסעדת ביסטרו 56 במרינה בהרצליה. אביב מוגדר חילוני ואף נראה כזה. כשהוא היה במשא ומתן להפעלת המסעדה הוא הציב שני תנאים לבעלי הקניון במרינה בהרצליה:
המסעדה שלו תהיה כשרה.
המסעדה שלו לא תיפתח בשבת.
כולם הסתכלו עליו כלא נורמלי, עיקר פעילות המרינה הוא בשבת, וכולם חשבו שזו התאבדות מבחינתו וניסו לשכנעו, אך הוא עמד על שלו ולא הסכים בשום מצב לשנות את החלטתו.
לאחר שהוא פתח את המסעדה דווקא עסקים רבים סביבו שהיו פתוחים בשבת פשטו רגל והוא רק הלך והצליח יותר ויותר.
בשלב מסוים הגיע מנכ״ל חדש לקניון שאמר לו שרוצים לחדש את הקניון ולשנות אווירה ולכן או שהוא פותח בשבת או שמוציאים אותו מהקניון. אביב לא התרגש ואמר למנכ״ל: ״אני לא פותח בשבת ואתה תעזוב הרבה יותר מהר ממני״. ואכן לאחר שלושה חודשים המנכ״ל המאיים פוטר ואביב מאז נמצא כבר 20 שנה במסעדה ומסביב במרינה נפתחו עוד ועוד מסעדות ששומרות שבת.
כמו שאמרנו – כי היא מקור הברכה.

עוד במדור זה

שליפות

שליפות

אבא
איש חינוך. אומרים שהקשר לאבא משתקף בקשר עם הקב״ה ואני מאוד אוהב את השם.
אימא
מקור להשראה. מגיל קטן ניווטה בכוחות עצמה את החיים שאותם רצתה ליצור לעצמה.
החצי השני
שותפת האמת שלי. העולם עוד לא גילה את האור של אורה.
המשפחה
הסיבה היחידה שמשאירה אותי כאן. פרויקט החיים הכי משמעותי שבו אני רוצה להצליח.
ילדוּּת
בדיעבד הייתי מעביר אותה קצת אחרת (ואני יודע שזה הדבר הכי לא מחובר ומאמין שיש לומר… סורי).
קנדה
בגיל שמונה יצאתי עם משפחתי לארבע שנות שליחות בקנדה, ואני עדיין לא יודע לומר את המשמעות הפנימית של זה בחיי. באט דיס איז וור איי לוסט מיי יזראלי אקסנט.
שירות צבאי
שלוש שנים בגבעתי. התגייסתי בשנה שבה התחילה האינתיפאדה הראשונה. תקופה מחשלת וטובה בחיי.
הורדת הכיפה
הצעד הראשון האמיץ שעשיתי שכנראה נתן לי הרבה כוח לעשות את הצעד האמיץ הבא, וזה להחזיר את הכיפה על הראש רק שהפעם גדולה יותר ובתוספת זקן ופאות.
סעודה שלישית במרכז הרב
שבע הברכות של אחותי ובעלה בשבת במרכז. בום. פעם ראשונה שהיהדות נראית לי מעניינת ורוחנית.
יצהר
מי שבאמת טעם את הטעם של המקום הזה תמיד יהיה גאה לומר ״אני יצהרניק״.
דובר היישוב יצהר
התקף החרדה (סוג של…) הראשון והאחרון שהיה לי בחיים היה כשמינו אותי לתפקיד הזה. בבת אחת נאלצתי לעבור ממנטליות של רועה צאן ומתבודד מקצועי אל תוך עולם הכרישים והטורפים של התקשורת. ועוד לייצג את היישוב יצהר… עבדתי קשה מאוד להשלים את הפערים המנטליים והידע הדרוש כדי לדברר ישוב כל כך עוצמתי כמו יצהר.
דיסק ׳אבא׳
דיסק מוסיקלי שהוצאתי לפני 22 שנה, ממש בתחילת הז׳אנר של המוסיקה היהודית הלא חסידית. יצירה מוסיקלית נדירה שקיבלתי במתנה בפרק מאוד קצר בחיים שלי. לא הייתי משנה בדיסק הזה שום דבר. עד היום פונים אליי אנשים ומספרים לי על ההשפעה של הדיסק הזה על חייהם ויש כאלו שעדיין מנגנים אותו כיום. מתבייש קצת לומר שהוא לא נמצא בחנויות ולא בספוטיפיי, רק אצלי בבית בפורמט של דיסק. לפני שנתיים לאחר לחץ ובקשות העליתי ליוטיוב שלושה שירים ממנו.
הרפורמה המשפטית
הטריגר שעורר את הבירור הכי נוקב והכי חשוב בחברה הישראלית, שטוב שקרה כי כבר לא היה ניתן יותר להחביאו. תקופת ההתפכחות הקשה והכואבת של הימין ושל הציבור הדתי לאומי, שממנה תצא רק ברכה.
Imagine (דמיין)
סרטון ההסברה הראשון שהוצאתי לעולם באנגלית שהפך לווירלי ברמות נדירות. מרגיש כמו האורות הראשוניים שבעלי תשובה מקבלים שלמעלה מהכלים האמיתיים שלהם. כמובן שבשלב מסוים מסתלקים האורות וצריך לעבוד קשה להחזירם.
בומרנג
ארגון ההסברה שהקמתי בשנת 2016 והיה ארגון ההסברה הראשון שהוקם ביו״ש. יצאתי לדרך ללא מימון וללא ניסיון. לא למדתי קולנוע, צילום, עריכה, הרשתות החברתיות היו זרות לי ומעולם לא הקמתי עמותה. מהתהליך הזה למדתי שכשמגיע הזמן של משהו להיוולד לעולם רק צריך להתחיל ללכת. בלי הרבה חשבונות. אחד הפרקים הכי גאים בחיים שלי.
רחפן
לראות את העולם דרך העיניים של השם. פלאי הטכנולוגיה. מה שפעם היה עולה מאות אלפי שקלים היום נגיש לכל אחד.
מסע הגבעות והחוות ביו״ש
מסע נדיר. סדרה בת 17 פרקים שהפקתי בשנה שעברה, אשר פתחה לראשונה צוהר והזדמנות אמתית להכיר לעומק את האנשים המעצימים שמאחורי מושג הגבעות והחוות. לדעתי כל אזרח בישראל צריך לצפות בסדרה הזו, יהיו דעותיו הפוליטיות אשר יהיו.
מסע אל האחווה הישראלית
המסע הבא שעשיתי לאור המצב החברתי, ובו תיעדתי סיפורי אחווה וקירוב בחברה הישראלית. איזה עם קדוש. הלוואי והייתי יכול להמשיך כל חיי לספר את הסיפורים המעצימים האלו.
תודעה של שפע
גישה, הסתכלות גבוהה על החיים ממבט פנימי עמוק ומאמין שאני מנסה לסגל לעצמי בצורה אקטיבית, ושהוא המודד העיקרי בשבילי להצלחה בחיים. ■

שליפות

שליפות

אבאג׳ק סיאלום. נולד בתוניס ובהמשך היגר בגיל שמונה לצרפת עם…
שליפות

שליפות

אבאגיבור. חושב עליו בכל יום. אבי ז״ל נפצע בקרב עם…
שליפות

שליפות

אבאאינטלקטואל, למדן.אימאהעוגן של המשפחה, מורה בנשמתה, מנהלת בית ספר, בשלנית.…
שליפות

שליפות

אבאזאב. פתח אותי לעולם הכלכלה. משתכנע מכל טיעוני הימין, אבל…
שליפות

שליפות

אבא האבא הכי טוב בחיים, רחמים טסה. אבא שלמדתי ממנו…
שליפות

שליפות

אבא תותח, דוגמה אישית, יציבות, ביטחון, אכפתיות, קשיחות, אהבה, השראה,…
שליפות

שליפות

ההוריםדוד ואסנת. בעלי תשובה, עלו מאוסטרליה מתוך ציונות ואהבה לארץ.…
שליפות

שליפות

אבא אבא עלה מדרום אפריקה בגיל 19-20 אחרי מלחמת ששת…
שליפות

שליפות

אבאאהרן, יליד העיר יזד בפרס. עלה לארץ בשנת 1958. חשמלאי…
שליפות

שליפות

אבאמשה, בן לחלוצי כפר פינס. חקלאי בנשמה.אימאמלי, שורדת שואה שהטביעה…
שליפות

שליפות

אבאאבי היקר משיח. יליד שכונת הבוכרים בירושלים של שנות ה-40,…
שליפות

שליפות

אבאאהרון. אימא שושנה.החצי השני שרית. המשפחהעלמה (9), ינאי (6), ארי…
שליפות

שליפות

אבאגדל במוסקבה ולמד אומנות. עלה לארץ בראשית שנות ה-90.אימאגדלה בברדיצ'ב,…
שליפות

שליפות

אבאהוא ההוכחה שעם הרבה אמונה וכח רצון אפשר להתגבר על…
שליפות

שליפות

אבא יהושע. גדול הדור שלי. ממנו ספגתי אהבה לעם, לארץ…