טור אורח

כמו בסרטים

המונופול הממשלתי שמי שלא רוצה לשבת בחושך או להפוך לשלולית מהחום חייב להשתמש בו בכל מקרה? מה הצעד הבא, בנק ישראל עושה פרסומות לכסף? בעצם גם זה כבר היה.

כמה ימים לפני חג הפסח הבית היה הפוך כולו בניקיונות. ואותי, הבן הקטן, שלחו החוצה כדי שלא אנסה לעזור. להסתובב בחוץ ברובע היהודי זה תמיד מעניין, בכל רגע פוגשים קבוצת תיירים אחרת או תימהוני מהכותל שבפיו איזו אמרת שפר על החיים ועל עצמו. במרכז הרובע פגשתי שכן לבוש בבגדי עבודה בידו האחת דלי צבע ובשנייה דלי מים. ' מה אתה עושה עכשיו?' הוא שואל 'שום דבר מיוחד ' עניתי. 'מצוין בוא איתי יש לי מצווה בשבילך'.

בדרך מצאנו עוד חבר שהוצא מהבית כדי שלא יפריע ושמנו פעמינו אל עבר בית הכנסת למקובלים 'בית אל' שבמרכז הרובע. עלינו במדרגות ודפקנו על דלת קטנה מברזל. קולות עלו מבפנים. כמה שניות ופתח לנו את הדלת אחד הקבצנים המוכרים מהרובע, קשיש חביב שפשט יד בסביבת הכותל. מבפנים עלתה צחנה עזה של עובש והקבצן המופתע שאל לרצוננו. עזרא אמר לו שכדאי שילך לסיבוב ברובע ובינתיים הוא רוצה לנקות קצת את החדר שלו. הקבצן יצא לסיבוב איסוף ואנחנו התחלנו להוציא את הכול החוצה. בפנים היו עשרות שקיות מלאות במטבעות ובשטרות ערמות ערמות כמו האוצרות בסרטים רק הכול במטבעות של 10 אגורות וחצאי שקלים. במרכז החדר נחה ערמת מזרונים וריח טחב נוראי של מקום שהחלון בו לא נפתח חודשים ארוכים.

הוצאנו הכול החוצה ובמאמץ הצלחנו לפתוח את החלון ואויר נקי פרץ פנימה. הקירות השחורים מטחב קורצפו וקיבלו מנת צבע ראויה והרצפה נשטפה בגלון אקונומיקה. החבר נשלח למכולת להמיר כמה משקיות המטבעות לשטרות. הבגדים קופלו והונחו בצורה מסודרת והמזרונים הבלויים נזרקו ונשארו רק אלו שהיו במצב סביר.

הרגשתי שעשינו משהו טוב, עשינו חסד גדול עם אדם מסכן. הקבצן חזר ואני חיכיתי לראות את פניו בחדר המצוחצח שעשינו לו. הקבצן נכנס פנימה ופניו החווירו. הוא גמגם 'איפה כל הדברים שלי, למה לקחתם לי אותם'. עזרא התחיל להסביר לו שרק סידרנו אבל הוא לא ממש הבין את זה והלחישות הפכו לצעקות שגנבנו לו ולקחנו לו ושאנחנו אנשים רעים שגונבים ממי שאין לו, ועוד בערב פסח. הוא לא הצליח להבין ש100 מטבעות של 10 אג' הם כמו שטר אחד ושהמזרונים היו במצב נוראי. הצעקות שלו ליווי אותי כשהתרחקתי משם במהירות, מלא מחשבות האם באמת זה היה חסד עם אותו קבצן או שבעצם פגענו בו? מה דעתכם?

עוד במדור זה

גילגולו של חיבוק

גילגולו של חיבוק

לפני‭ ‬כמה‭ ‬שבועות‭ ‬סיפרתי‭ ‬כאן‭ ‬סיפור‭ ‬שקרה‭ ‬לי‭: ‬בשיא‭ ‬המחאה‭…
כוחו של ביזיון

כוחו של ביזיון

יש‭ ‬רגעים‭ ‬שבהם‭ ‬האדם‭ ‬בונה‭ ‬עולם‭ ‬שלם‭ ‬במו‭ ‬ידיו‭ –…
שרשרת של חסד

שרשרת של חסד

בהושענא‭ ‬רבא‭ ‬פגשתי‭ ‬בהר‭ ‬הזיתים‭ ‬את‭ ‬יוסי‭ ‬שמואלי‭ ‬מטירת‭ ‬צבי‭,…
תפילה מהלב

תפילה מהלב

יום‭ ‬אחד‭ ‬יצאה‭ ‬משפחה‭, ‬הורים‭ ‬ושתי‭ ‬בנותיהם‭, ‬בנות‭ ‬12‭ ‬ו‭-‬17‭,…
לראות את היד המכוונת

לראות את היד המכוונת

כמה‭ ‬פעמים‭ ‬בחיינו‭ ‬עברנו‭ ‬ליד‭ ‬אירוע‭, ‬קשר‭ ‬מקרי‭ ‬או‭ ‬פרט‭…
חיבוק מלמעלה

חיבוק מלמעלה

החיים‭ ‬מזמנים‭ ‬לכולנו‭, ‬מעת‭ ‬לעת‭, ‬רגעים‭ ‬של‭ ‬מצוקה‭, ‬חשש‭ ‬או‭…
כדי לפתוח שערי שמים צריך הכרת הטוב

כדי לפתוח שערי שמים צריך הכרת הטוב

ישנם‭ ‬רגעים‭ ‬בחיים‭ ‬שבהם‭ ‬האדם‭ ‬מרגיש‭ ‬שהוא‭ ‬עומד‭ ‬מול‭ ‬חומה‭…
להיות נוכחים

להיות נוכחים

השבוע‭ ‬עמדתי‭ ‬בסליחות‭ ‬בכותל‭ ‬המערבי‭. ‬האווירה‭ ‬הייתה‭ ‬מחשמלת‭. ‬רחבת‭ ‬הכותל‭…
הכוח של הויתור

הכוח של הויתור

במציאות‭ ‬היומיומית‭, ‬קל‭ ‬מאוד‭ ‬ליפול‭ ‬למלכודת‭ ‬האגו‭ ‬והאחיזה‭ ‬ב"צדק‮"‬‭ ‬שלנו‭.…
מחוליאן ליונתן

מחוליאן ליונתן

לפני‭ ‬כמה‭ ‬שבועות‭ ‬פגשתי‭ ‬חבורה‭ ‬מופלאה‭ ‬של‭ ‬צעירים‭ ‬שעלו‭ ‬מארגנטינה‭…
כשמעגל החסד וההשגחה נפגשים

כשמעגל החסד וההשגחה נפגשים

יש‭ ‬רגעים‭ ‬בחיים‭ ‬שבהם‭ ‬מורם‭ ‬לפתע‭ ‬המסך‭ ‬המכסה‭ ‬את‭ ‬היומיום‭,…
לפני הכל אנחנו אחים

לפני הכל אנחנו אחים

כך‭ ‬כתב‭ ‬אורי‭ ‬אפשטיין‭ ‬ראש‭ ‬המועצה‭ ‬האזורית‭ ‬שער‭ ‬הנגב‭: ‬‮"‬אבא‭,…
להקשיב לקולות שבדרך

להקשיב לקולות שבדרך

השבוע‭ ‬פגשתי‭ ‬זוג‭ ‬חברים‭ ‬טובים‭, ‬דביר‭ ‬ואיריס‭ ‬גרנות‭. ‬איריס‭, ‬מרצה‭…
הזדמנויות מהשמיים

הזדמנויות מהשמיים

כמה‭ ‬פעמים‭ ‬בחיים‭ ‬הרגשתם‭ ‬דחף‭ ‬פנימי‭ ‬חזק‭ ‬לעשות‭ ‬משהו‭, ‬מין‭…
הכח של הסיפור

הכח של הסיפור

לאחרונה‭ ‬הוזמנתי‭ ‬להעביר‭ ‬הרצאה‭ ‬וסדנה‭ ‬שעוסקת‭ ‬בכוחו‭ ‬של‭ ‬הסיפור‭. ‬…
הכלה המושגחת

הכלה המושגחת

לפני‭ ‬כמה‭ ‬חודשים‭, ‬בסיומה‭ ‬של‭ ‬הרצאה‭ ‬שהעברתי‭, ‬ניגשה‭ ‬אליי‭ ‬אישה‭…