טור אורח

כמו בסרטים

המונופול הממשלתי שמי שלא רוצה לשבת בחושך או להפוך לשלולית מהחום חייב להשתמש בו בכל מקרה? מה הצעד הבא, בנק ישראל עושה פרסומות לכסף? בעצם גם זה כבר היה.

כמה ימים לפני חג הפסח הבית היה הפוך כולו בניקיונות. ואותי, הבן הקטן, שלחו החוצה כדי שלא אנסה לעזור. להסתובב בחוץ ברובע היהודי זה תמיד מעניין, בכל רגע פוגשים קבוצת תיירים אחרת או תימהוני מהכותל שבפיו איזו אמרת שפר על החיים ועל עצמו. במרכז הרובע פגשתי שכן לבוש בבגדי עבודה בידו האחת דלי צבע ובשנייה דלי מים. ' מה אתה עושה עכשיו?' הוא שואל 'שום דבר מיוחד ' עניתי. 'מצוין בוא איתי יש לי מצווה בשבילך'.

בדרך מצאנו עוד חבר שהוצא מהבית כדי שלא יפריע ושמנו פעמינו אל עבר בית הכנסת למקובלים 'בית אל' שבמרכז הרובע. עלינו במדרגות ודפקנו על דלת קטנה מברזל. קולות עלו מבפנים. כמה שניות ופתח לנו את הדלת אחד הקבצנים המוכרים מהרובע, קשיש חביב שפשט יד בסביבת הכותל. מבפנים עלתה צחנה עזה של עובש והקבצן המופתע שאל לרצוננו. עזרא אמר לו שכדאי שילך לסיבוב ברובע ובינתיים הוא רוצה לנקות קצת את החדר שלו. הקבצן יצא לסיבוב איסוף ואנחנו התחלנו להוציא את הכול החוצה. בפנים היו עשרות שקיות מלאות במטבעות ובשטרות ערמות ערמות כמו האוצרות בסרטים רק הכול במטבעות של 10 אגורות וחצאי שקלים. במרכז החדר נחה ערמת מזרונים וריח טחב נוראי של מקום שהחלון בו לא נפתח חודשים ארוכים.

הוצאנו הכול החוצה ובמאמץ הצלחנו לפתוח את החלון ואויר נקי פרץ פנימה. הקירות השחורים מטחב קורצפו וקיבלו מנת צבע ראויה והרצפה נשטפה בגלון אקונומיקה. החבר נשלח למכולת להמיר כמה משקיות המטבעות לשטרות. הבגדים קופלו והונחו בצורה מסודרת והמזרונים הבלויים נזרקו ונשארו רק אלו שהיו במצב סביר.

הרגשתי שעשינו משהו טוב, עשינו חסד גדול עם אדם מסכן. הקבצן חזר ואני חיכיתי לראות את פניו בחדר המצוחצח שעשינו לו. הקבצן נכנס פנימה ופניו החווירו. הוא גמגם 'איפה כל הדברים שלי, למה לקחתם לי אותם'. עזרא התחיל להסביר לו שרק סידרנו אבל הוא לא ממש הבין את זה והלחישות הפכו לצעקות שגנבנו לו ולקחנו לו ושאנחנו אנשים רעים שגונבים ממי שאין לו, ועוד בערב פסח. הוא לא הצליח להבין ש100 מטבעות של 10 אג' הם כמו שטר אחד ושהמזרונים היו במצב נוראי. הצעקות שלו ליווי אותי כשהתרחקתי משם במהירות, מלא מחשבות האם באמת זה היה חסד עם אותו קבצן או שבעצם פגענו בו? מה דעתכם?

עוד במדור זה

בר המשכן, שילה

בר המשכן, שילה

אנחנו מתחילים את החיים שלנו בתוך כיתות סגורות, שלא תמיד נוסכות בנו את הביטחון שאנו זקוקים לו. שם הכל נמדד בציונים ובתוצאות, שלרוב לא תואמות את רזי החיים עצמם. מלמדים אותנו שם משוואות טריגונומטריות ואת השפה האנגלית, ועוד כל מיני חוקים אזרחיים וחוקים בלשון, בזמן שהלב שלנו נותר מאחור. על אהבה ורגשות נוספים אנחנו לא לומדים שם, על כלכלה נבונה, על ההתנהלות בעולם גדול ודורשני, על לאגור מוטיבציה לקום בבוקר גם כשאין כח – על כל אלה אנחנו לא לומדים, ובטח שלא נבחנים. כותב שורות אלה משתייך לקבוצה שטוענת שהגיע הזמן לעשות שינוי. אנחנו בשנת תשפ”ד כבר, ואין סיבה שמערכת החינוך לא תציב לעצמה מטרות עדכניות יותר. הראשונה שבהן – האמונה של הנער בעצמו. ולא רק כקלישאה שמודבקת על לוחות המודעות בבית הספר, אלא כהתנהלות של ממש. שינוי כזה שיגרום למתחנכים לצאת לחיים ולהאמין ביכולותיהם, לממש את שהם מסוגלים וראויים לו, להוציא לפועל את כוחות חייהם. אז בוודאי יהיה לנו יותר מקומות כמו ‘בר המשכן’.

בר המשכן הוא מקום חינני במרכז המסחרי של שילה, שהוקם לפני כשנה וחצי. אליה לוי, במקור מראש העין, כיום נשוי למתנחלת משבות רחל, הוא הבעלים של הבר-מסעדה, והוא רק בן 25. לצידו עומדת משפחה של אחים מנהלי ברים, והוא בעל מוטיבציה גבוהה וקול של נער פלא, כשהוא מזמר. כל אלה ביחד הביאו את אליה להקים את המקום, להשקיע בו את נשמתו, ולהתעקש עליו גם כשהמיקום לא כ”כ צלח – ולהעביר אותו למיקום החדש. כי כשאליה מאמין בעצמו אין איש שיעמוד בדרכו.

את כל אלה לא ידענו כשהגענו, שלושה מאחיי ואני, לבלות בבר הנחמד. חנינו באחת החנויות שבאזור, השתאינו מגודלו של המרכז המסחרי ומאפשרויות הרכישה הקיימות בו – החל מקרמיקות וחומרי בנייה ועד גלידריה וסופר, ונכנסנו למתחם. לצד במה להופעות שמקיימות במקום ונותנות אפשרות ליוצרים צעירים, מתחום הסטנדאפ, המוזיקה וכדו’ ותפסנו לנו את אחד הספסלים במקומות הישיבה שבחוץ, במקום שבו הבריזה פוגשת את האווירה.

אחרי כמה חיוכים ומילים עם הבחור הצעיר והנמרץ, התחילו לזרום אלינו לשולחן המנות. לפתיחה קיבלנו צ’יפס בטטה עשוי היטב (26 ₪), כרוביות שמנמנות – בציפוי פריך לצד צ’ילי מתקתק (35 ₪) ופופקו עוף משובח שמתיימר לחקות את מנת הדגל של KFC, בהצלחה גדולה. בקטגוריית ‘צמאה נפשי ויאללה אוכל’ עמדו לפנינו שתי אפשרויות. כמובן שבחרנו בשתיהן. הראשונה והמוצלחת היא ‘קריספי צ’יקן’ שמורכבת מרצועות פילה עוף בציפוי קריספי (בליווי רוטבי הבית כמובן) על לחמנייה טריה עם ירקות רעננים, ותוספת של צ’יפס או טבעות בצל, שלגמרי עושה את העבודה, וכל זה רק ב-55 ₪. האפשרות השנייה, והמוצלחת עוד יותר היא – סלופי ג’ו, כלומר – סנדוויץ’ אסאדו מפורק ברוטב מתקתק גם כן בליווי רטבי הבית, גם כן בלחמנייה טרייה, גם כן עם ירקות רעננים וגם כן עם תוספת של צ’יפס או טבעות בצל, ב-62 ₪. חשוב לומר, בר, כשמו כן הוא, מכיל גם משקאות אלכוהולים, אותם ראוי לצרוך במידה הנכונה. בבר המשכן תוכלו למצוא את שחשקה נפשכם, החל מבירות פשוטות ועד שוטים של משקאות חריפים טובים ואיכותיים וקוקטיילים מובחרים כפי רוחכם. 

בקיצור: עם תפריט חדש בקרוב, והרוח החדשה והקלילה המפעמת בהתיישבות הצעירה, נראה שעדיין לא מאוחר בכלל לפנות לעצמכם ערב בקרוב, וליהנות משפע של אפשרויות בבר המשכן. ■

לחם וגבינה

לחם וגבינה

מסעדה חדשה עם עיצוב מרהיב, שירות אדיב, ויכולות קולינריות פנומנליות,…
משב – פוד טראקס

משב – פוד טראקס

זה לא סוד שבתוך כותבי המדור יש אחד שחובב במיוחד…
גשם של שלום

גשם של שלום

גם מי שלא גר ביהודה ושומרון יכול לחזק את ההתיישבות.…
מעבר להרים

מעבר להרים

אומנם מדור אוכל, אבל מותר לפעמים לגוון ולפתוח בדמיון מודרך…
מחליק בגרון

מחליק בגרון

לא בטוח שהקורא הממוצע יודע להעריך את סדר הגודל של…
ללקק את האצבעות

ללקק את האצבעות

עברו כבר כמה אלפי שנים מאז יצאנו ממצרים ומאז בכל…
דגים רבותיי, דגים

דגים רבותיי, דגים

אם תכתבו בגוגל חיפוש את המילים ׳מסעדת דגים׳, תמצאו בעיקר…
גורמה בבית מלון

גורמה בבית מלון

הכל יודעים שאוכל הוא כבר מזמן לא רק מזון. הסעודה…
בואו לבשל איתי

בואו לבשל איתי

בינינו, זה לא באמת אפשרי ללכת בכל שבוע למסעדה. זאת…
גורמהדרין - פינת חמד:

גורמהדרין - פינת חמד:

אם אתם מהאנשים שקנו כפכפי קרוקס אחרי שזה כבר היה…
חוגגים פסח בבן עמי

חוגגים פסח בבן עמי

אפתח בגילוי נאות: את מסעדת בן עמי אני מכיר מהקרביים…
'גורמהדרין' – המומלצים שלנו

'גורמהדרין' – המומלצים שלנו

בוא האביב וחג הפסח עשו לנו חשק עז לרענן את…
בשורה בחלה: המבשר

בשורה בחלה: המבשר

במרכז המסחרי של אפרת דרום בילתי רבות בימי נערותי. אחרי…
שחור-לבן וצבעוני: סולו קרנה

שחור-לבן וצבעוני: סולו קרנה

״כאן, ממש על הקרקע הזו״, כך על פי העמוד הראשון…
טאבום

טאבום

בתקופה האחרונה יש טרנד שצץ בכל פינה – הפודטראק, ואם…