התישבות

כשנציגי החוק עוברים על החוק

בנתיים, למרות ההרס והסופה המתקרבת בגבעה לא מתייאשים. דקות ספורות לאחר שכוחות ההרס עזבו את הגבעה, התחילו התושבים יחד עם מתנדבים נוספים שזרמו למקום, לשקם את הגבעה שנהרסה

פשיטה משטרתית בגבעה
אלישע ירד

01
"רעידת אדמה", כינו לא מעט אנשים את הסיפורים מסמרי השיער שהובאו בחלקו השני של התחקיר שפורסם השבוע בעיתון כלכליסט, וחשף האזנות סתר שביצעה המשטרה כנגד עשרות דמויות בכירות בישראל ואנשים רבים מן השורה.
בתחקיר שפורסם התגלו ראשי מערכת אכיפת החוק, אלה שאמורים לייצג את החוק בישראל, כאנשים שבעיניהם החוק הינו כלי להשגת מטרותיהם בלבד.
כפי שכתבתי כאן לפני שבועיים, כבר כשהתפרסם החלק הראשון והקטן בתחקיר, אף אחד בגבעות לא הופתע מהממצאים, שכן חווינו אותם על בשרנו כבר שנים רבות.
02
זכרונות ומקרים משעשעים או מפחידים מהעבר התחילו לצוף בשבועיים האחרונים וקבוצות הווצאפ בגבעות (כן, יש קצת כאלה, למרות שהרוב עדיין מסתפקים בטלפון פשוט) התמלאו בסיפורים של תושבים על האזנות ומעקבים שבוצעו כנגדם בעבר.
זכור לי בעיקר מקרה אחד משעשע שקרה לי בימי כנער צעיר אי שם בתחילת הישיבה הקטנה: באחד מימות החורף החלטנו אני וחבר נוסף בשם דוד ללכת לעזור בשמירה באחת הגבעות בבנימין. כדי לפנק את החברה שנמצאים שם באופן קבוע בגבעה, קנינו בשבילם בקבוק מיץ מתוק ותמים.
אני יצאתי מהישיבה מעט קודם, לפני דוד, וכשעליתי לטרמפ שמתי לב ששכחתי את בקבוק המיץ בישיבה.
"לא נורא", חשבתי ושלחתי הודעה לדוד שלא ישכח להביא את הבקבוק.
לא שיערתי איך הודעה תמימה בין שני בחורי ישיבה עלולה להקפיץ את השב"כ והמשטרה.
03
דקות ספורות לאחר שבקבוק המיץ עשה את דרכו לעבר הגבעה, התקשר איש שב"כ לראש הישיבה והתריע: אלישע ודוד מתכננים לבצע תג מחיר הלילה.
את הצחוק שתקף אותי באותו רגע לא הצלחתי לעצור למשך דקות ארוכות.
אבל את האמת שזה לא ממש משעשע. היו גם מקרים אחרים פחות נעימים.
מקרים בהם נאלצנו בכל פעם שהבאנו חומרי בנייה לגבעה לעשות הכל מבלי לדבר על כך בפלאפון, אחרת היה אורב לנו בדרך כוח מג"ב שהיה מחרים את הרכב והציוד, או פעמים בהן כשדיברנו על כוונתנו לעלות לגבעה, היו מגיחים בתוך דקות עשרות שוטרים על הגבעה ומתחילים לדלוק אחרינו.
04
אבל גם טוב יכול לצמוח מכל הדבר הזה. השבוע כשהתברר שמי שהתיימרו עד היום לייצג את שלטון החוק – החוק לא ממש נר לרגלם בלשון המעטה, אלא יותר כלי שמשתמשים בו כאשר הוא משרת את האג'נדה של בכירי המערכת – לא יכולתי שלא להיזכר בשאלות שמופנות תדיר כלפי תושבי הגבעות על כך שההתיישבות בגבעות "איננה חוקית".

אמת. המשכת החזון הציוני והקמת ישובים חדשים בארץ ישראל כיום הינם דבר "בלתי חוקי", ודווקא ההתנכלות לגבעות נעשית לרוב באופן "חוקי".
תושבי הגבעות נפגשים לא מעט עם אלו שבאים בשם "שלטון החוק": שוטרים, בלשים, מימ"ר ש"י ופקחי מנהל אזרחי שמגיעים כביכול "לאכוף את הבניה הבלתי חוקית" ומבצעים הרס וחורבן בגבעה.
כל נציגי המערכות האלה מעולם לא יודו כי הם מייצגים את האג'נדה של שולחיהם – בשמה הם מתנכלים והורסים בגבעות, אלא תמיד יסתתרו תחת אצטלה של "שמירת החוק והסדר".
05
בעשרות השנים האחרונות מאבקים רבים על שלמות הארץ נגררו לשיח משונה על חוקיות ההיאחזות בארץ אבותינו, כאילו שרצונם של שלום עכשיו ועושי דברם ברשויות לעקור מאחזים מתבסס על אי חוקיותם, או שהשופטת נאור גזרה על הרס מגרון ועמונה בגלל בעיות פרוצדורליות.
השיח ההזוי באותם מאבקים הגיע לכך שאפילו אנשים שמשתייכים לימין ומתגוררים בהתיישבות, קראו לכבד את החלטת בג"ץ כדי לא לערער את שלטון החוק.
במקרים אחרים, העדיפו דמויות בכירות בציונות הדתית להעלים עין ולשתוק אל מול רדיפה אימתנית שהתנהלה כנגד פעילים בגבעות, והגיעה עד לכדי סכנת חיים של ממש.
הפרשייה שנחשפה השבוע לעיני הציבור – בה נקרעה המסכה מעל הצגת "שלטון החוק" והתגלה עד כמה אותם חוקים לא ממש מעניינים את אנשי "אכיפת החוק", היא הזדמנות פז להחזיר את השיח לדיון על ערכים, תורה ומוסר יהודי – שיח שנעלם והיטשטש ברבות השנים.
06
ואם כבר דיברנו על השימוש הציני שעושות המערכות בחוק, קיבלנו השבוע עוד תזכורת כואבת לסדר העדיפויות הקלוקל של ממשלת ישראל שנעשה כמובן באצטלה של אכיפת החוק והסדר.
ביום שלישי, שבוע בלבד לאחר סגירת התיק כנגד השוטרים החשודים בניגוח הרכב בו נסע אהוביה סנדק, וטיוח סופי של הפרשה בידי היועמ"ש ומח"ש, פשטו עשרות שוטרים ופקחי מנהל אזרחי על גבעת מעלה אהוביה וביצעו הרס של כלל המבנים בגבעה.
הגבעה הוקמה לפני כשנה במקום בו נהרג אהוביה סנדק שעות בודדות לאחר אירוע הניגוח, ומאז מתגוררים במקום גרעין של נערים שעוסקים בפיתוח המקום ומגדלים עדר צאן ששומר על האדמות באזור.
בגבעה הופתעו מההרס שנעשה ללא התראה ובתזמון מפתיע כשהציבור עוד זועם על סגירת התיק, אך כנראה שלממשלה סדר יום משלה ומשימת העל של "ניקוי השטח" מהנקודות היהודיות לטובת הקמת מדינה פלסטינית בידי הרש"פ – חשובה יותר מרצון הציבור.
אחד התושבים בגבעה עמו שוחחתי בבוקר ההרס, סיכם את הפינוי במילים: "הרצחת וגם ירשת". "במקרה של אהוביה סנדק", הוא אמר, "המדינה פשוט דורכת ברגל גסה על דמו של אהוביה שוב ושוב, ומתעלמת במופגן מהביקורת הציבורית. בקצב הזה לצערי לא ירחק היום בו יהיה לנו אהוביה סנדק 2", אמר לי בכאב.
07
בנתיים, למרות ההרס והסופה המתקרבת בגבעה לא מתייאשים. דקות ספורות לאחר שכוחות ההרס עזבו את הגבעה, התחילו התושבים יחד עם מתנדבים נוספים שזרמו למקום, לשקם את הגבעה שנהרסה.
המאבק על המקום רחוק מסיום. אך הנערים הנחושים ממשיכים להיאחז בקרקע ולשמור על השטח בכל טמפרטורה או מזג האוויר.
יום יבוא ובעז"ה יקום במקום ישוב קבע והנערים יוכלו לעבור להיאבק על ההר הבא.
עד אז, הם צריכים את התמיכה והעזרה של כולנו במאבק על שטחי יהודה ושומרון.
מוזמנים לקפוץ לבקר אותם, להביא סיר מרק או עוגה ובעיקר לבטא את ההזדהות.

ההרס במעלה אהוביה

ההרס במעלה אהוביה

עוד במדור זה

ויקהל פקודי: שגרה ומחוץ לשגרה

ויקהל פקודי: שגרה ומחוץ לשגרה

חיי‭ ‬האדם‭ ‬מורכבים‭ ‬משני‭ ‬חלקים‭ ‬עיקריים‭: ‬הדברים‭ ‬השגרתיים‭ ‬של‭ ‬חיי‭…
כי תשא - פרה: אין הסבר? זה גם הסבר!

כי תשא - פרה: אין הסבר? זה גם הסבר!

'אז יאמרו בגויים הגדיל ה' לעשות עם אלה… הגדיל ה'…
תצוה - זכור: מצווה לשנוא את עמלק!

תצוה - זכור: מצווה לשנוא את עמלק!

מצווה‭? ‬לשנוא‭? ‬הרי‭ ‬התורה‭ ‬והמצוות‭ ‬שלנו‭ ‬מלאות‭ ‬אהבה‭ ‬ומה‭ ‬פתאום‭…
תרומה: לבנות משכן בלב

תרומה: לבנות משכן בלב

פרשיותינו‭ ‬עוסקות‭ ‬בציווי‭ ‬האלוקי‭ ‬לבנות‭ ‬משכן‭. ‬כיצד‭ ‬באמת‭ ‬בונים‭ ‬משכן‭?…
יתרו: לשמוע בשכל ובלב

יתרו: לשמוע בשכל ובלב

פרשתנו‭ ‬פותחת‭ ‬במילים‭ ‬‮'‬וישמע‭ ‬יתרו‭…‬‮'‬‭. ‬איפה‭ ‬בדיוק‭ ‬שמע‭ ‬יתרו‭? ‬בחדשות‭?…
בשלח: במקום עצות, קורעים את הים!

בשלח: במקום עצות, קורעים את הים!

אחד‭ ‬הנסיונות‭ ‬הגדולים‭ ‬ביותר‭ ‬שקרו‭ ‬לעם‭ ‬ישראל‭ ‬במדבר‭, ‬מתרחש‭ ‬על‭…
בא: כיצד משכנעים לצאת ממצרים?

בא: כיצד משכנעים לצאת ממצרים?

העולם‭ ‬שלנו‭ ‬מתחלק‭ ‬כנראה‭ ‬לשניים‭ [‬לפחות‭…] ‬אנשים‭ ‬שיש‭ ‬להם‭ ‬אומץ‭…
שמות: דרוש מנהיג שמאמין בדור

שמות: דרוש מנהיג שמאמין בדור

לע״נ הרב אלישע וישליצקי זצ״ל אילו‭ ‬רצינו‭ ‬לבחור‭ ‬מנהיג‭ ‬לפי‭…
ויחי: המבט האנושי והמבט האלוקי

ויחי: המבט האנושי והמבט האלוקי

פרשתנו‭ ‬מסיימת‭ ‬את‭ ‬חומש‭ ‬בראשית‭, ‬ושוב‭ ‬אנו‭ ‬שואלים‭ ‬מדוע‭ ‬נצרך‭…
ויגש: ירידה לצורך עליה

ויגש: ירידה לצורך עליה

מה‭ ‬הדבר‭ ‬הראשון‭ ‬שהורים‭ ‬יעשו‭ ‬כשישמעו‭ ‬את‭ ‬הבשורה‭ ‬המשמחת‭ ‬שבנם‭…
מקץ: חנוכה - מדליקים את האור

מקץ: חנוכה - מדליקים את האור

שיר‭ ‬מפורסם‭  ‬המושר‭ ‬בגני‭ ‬ילדים‭ ‬בימי‭ ‬החנוכה‭ ‬הוא‭: '‬לך‭ ‬לך‭…
וישב: שנאת הרע מגבירה את אהבת הטוב

וישב: שנאת הרע מגבירה את אהבת הטוב

מה‭ ‬טוב‭ ‬בשנאה‭?‬ במחשבה‭ ‬ראשונה‭, ‬אין‭ ‬שום‭ ‬דבר‭ ‬טוב‭… ‬אנו‭…
וישלח: יעקב אבינו מחפש צרות?

וישלח: יעקב אבינו מחפש צרות?

יעקב‭ ‬אבינו‭ ‬חוזר‭ ‬מחרן‭, ‬אחר‭ ‬כל‭ ‬תלאותיו‭, ‬במקום‭ ‬לחפש‭ ‬מנוח‭…
ויצא: לחלום ובגדול!

ויצא: לחלום ובגדול!

מדע‭ ‬החלומות‭ ‬חוקר‭ ‬כיצד‭ ‬פועל‭ ‬החלום‭, ‬מה‭ ‬הגורמים‭ ‬לחלום‭ ‬מסויים‭,…
תולדות: גרר- לעד ולעולמי עולמים

תולדות: גרר- לעד ולעולמי עולמים

בפרשיות‭ ‬בחומש‭ ‬בראשית‭ ‬ניתן‭ ‬מקום‭ ‬של‭ ‬כבוד‭ ‬למקומות‭ ‬הליכתם‭ ‬של‭…
חיי שרה - מערת המכפלה: ׳בית החיים׳

חיי שרה - מערת המכפלה: ׳בית החיים׳

יש‭ ‬משהו‭ ‬פלאי‭ ‬בהשתדלותו‭ ‬המרובה‭ ‬של‭ ‬אברהם‭ ‬אבינו‭ ‬לחיפוש‭ ‬מקום‭…