טור אורח

לא לפחד כלל

המונופול הממשלתי שמי שלא רוצה לשבת בחושך או להפוך לשלולית מהחום חייב להשתמש בו בכל מקרה? מה הצעד הבא, בנק ישראל עושה פרסומות לכסף? בעצם גם זה כבר היה.

פרשת עקב היא השנייה מתוך 'שבע דנחמתא'. בפרשה זו משה רבנו מזהיר, מדריך, מוכיח ומלמד את הדור הנכנס לארץ את אשר עליהם לעשות. תחילה הוא מדבר בשבחה של ארץ ישראל, על המלחמה בכנענים ועל ביעור העבודה הזרה. משה רבנו יודע שהדור הנכנס לארץ יאלץ לעמוד במערכה מול שבעה העמים. משום כך הוא מצווה את ישראל לא לפחד כלל מיושבי הארץ, על אף שהם רבים, חזקים, גדולים ועצומים. הוא מזכיר להם שנמצא עמם הקב"ה, שכבר נלחם להם במצרים. זו אינה הבטחה שבני ישראל לא יפחדו מיושבי הארץ בזמן המלחמה אם ילכו בדרך התורה, אלא זו מצווה – אדם מישראל חייב להתגבר על הפחד ולא לתת לרגש זה לקנן בליבו, כפי שפוסק הרמב"ם.

אולם כאן נשאלת השאלה: הרי לכאורה פחד הוא עניין של רגש, אז איך אם כן יכולה התורה לצוות על אדם שלא יפחד כאשר הוא מפחד? מה עליו לעשות כדי להתגבר על הפחד?

שאלה מעין זו נשאל ה'אבן עזרא' על הנאמר בעשרת הדברות: איך מצווה התורה על 'לא תחמוד' ועל 'לא תתאוה', והרי לכאורה לאדם אין שליטה על רגשותיו? מסביר ה'אבן עזרא' יסוד פסיכולוגי גדול מאוד בנפש האדם: כאשר מחנכים ילד קטן שלא להכניס את היד לתוך האח הבוער כדי לא להיכוות – הילד מבין זאת, וממילא אין לו שום תאווה לגעת באש שהרי הוא יודע שהדבר הזה יזיק לו. כך, אם אדם מישראל מקבל חינוך נכון שרכוש של הזולת הוא מן הנמנעות לגביו, והוא חדור במודעות שהוא יכול לעמוד במה שהקב"ה מצווה אותו – ממילא הוא לא יחמוד ולא יתאווה לרכוש הזולת.

כך גם בענייננו. מי שיש בו יראת שמים אמיתית –  כשם שבענייני ממון הוא יודע שלא יגע במה ששייך לזולת ושזה בדיוק כמו להכניס את היד לתוך האש, כך גם כשנמצאים בזמן מלחמה, כאשר האדם יודע את הציווי שאין לתת לרגש הפחד לקנן בלב, ודאי שיש בכוחו לדכא את הרגש הזה.

למרבה הצער, יש היום אנשים שמדקדקים מאד במצוות, אך חוששים לבקר את קרוביהם המתגוררים ביהודה ובשומרון. ישנם אף רבנים שאומרים שזו סכנה. לעניות דעתי, זו גישה המנוגדת להשקפת התורה. ודאי שאסור לאדם לילך בתוך שדה מוקשים ולומר שהוא בוטח בה' ולא מפחד, זה מעשה של הוללות וחוסר אחריות, אך אם אדם נוקט אמצעי זהירות סבירים אל לו לתת לרגש הפחד לקנן בליבו. לכן, מי שיש בו יראת שמים אמיתית עליו הנביא אומר: 'החרדים על דברו' ואינם חרדים מדברים אחרים.

הציבור שמתגורר ביש"ע הוא בעל יראת שמים אמיתית והוא יודע להתגבר על הפחד. הדבר אמור במיוחד על אלה הדרים בעיר האבות, וכל מי שבא להתפלל על קברי האבות מתוך עומק הכוונה – יש בו עניין סגולי המסיר את הפחד. עובדות שאנשים מספרים הן שלפני שהתפללו במערת המכפלה קינן בהם הפחד, אך לאחר שבאו והתפללו שם בכוונה מעומק הלב, סר מהם הפחד באופן מופתי ללא הסבר הגיוני. זוהי סגולתה של העיר חברון, מקום מנוחתם של אבותינו הקדושים, עירו של כלב בן יפונה שבה קיבל את הכוח להתחזק ולא להיכשל בחטא המרגלים. כל מי שבא ומבקר בעיר האבות ומתפלל שם בכוונה, מובטח לו שיסור ממנו הפחד.

יהי רצון שנזכה שכל מנהיגי ישראל יתגברו ויתעלו על עצמם ולא יפחדו מאיומי הגויים, וידעו שארץ ישראל שייכת אך ורק לעם ישראל. מתוך כך יזכו להחיל את ריבונות עם ישראל על כל מרחבי ארצנו, ובחודש הזה שבו אנחנו אבלים על החורבן, נזכה גם לראות את הגאולה השלמה

עוד במדור זה

ראש השנה תשפ״ז - כיצד מנצחים בדין?

ראש השנה תשפ״ז - כיצד מנצחים בדין?

עם‭ ‬יד‭ ‬על‭ ‬הלב‭… ‬אלול‭ ‬הזה‭ ‬עף‭ ‬לנו‭… ‬חופשת‭ ‬יולי‭…
ניצבים וילך - האומץ להיות ניצב

ניצבים וילך - האומץ להיות ניצב

פרשתנו‭ ‬פותחת‭ ‬במילה‭ ‬‮'‬נצבים‮'‬‭: ‬‮'‬אַתֶּם‭ ‬נִצָּבִים‭ ‬הַיּוֹם‮'‬‭. ‬הרמב"ן‭ ‬באר‭ ‬את‭…
כי תבוא - האותיות הקטנות שבחוזה

כי תבוא - האותיות הקטנות שבחוזה

סגנון‭ ‬הנאום‭ ‬של‭ ‬משה‭ ‬רבינו‭ ‬בספר‭ ‬דברים‭, ‬מקבל‭ ‬בפרשתנו‭ ‬תפנית‭…
כי תצא - מצוות לאו ליהנות ניתנו

כי תצא - מצוות לאו ליהנות ניתנו

ידועים‭ ‬דברי‭ ‬חז"ל‭ ‬‮'‬רצה‭ ‬הקב"ה‭ ‬לזכות‭ ‬את‭ ‬ישראל‭ ‬לפיכך‭ ‬הרבה‭…
שופטים - לשפוט בצדק

שופטים - לשפוט בצדק

‮'‬שפטים‭ ‬ושטרים‭ ‬תתן–לך‭ ‬בכל–שעריך‭ ‬אשר‭ ‬ה‮'‬‭ ‬א‭-‬להיך‭ ‬נתן‭ ‬לך‭ ‬לשבטיך‭…
ראה - איך שומעים בעיניים?

ראה - איך שומעים בעיניים?

התורה‭ ‬מצווה‭ ‬אותנו‭ ‬‮'‬ראה‭ ‬אנוכי‭ ‬נותן‭ ‬לפניכם‭ ‬היום‭ ‬ברכה‭ ‬וקללה‭,…
עקב - האם אין כאן דרישות מוגזמות?

עקב - האם אין כאן דרישות מוגזמות?

אם‭ ‬היינו‭ ‬צריכים‭ ‬לכתוב‭ ‬‮'‬תקציר‭ ‬מנהלים‮'‬‭ ‬לדרישות‭ ‬שהקב"ה‭ ‬בתורתו‭ ‬דורש‭…
שבת חזון - דברים: לזכור על מנת לתקן

שבת חזון - דברים: לזכור על מנת לתקן

השבוע‭ ‬נתמלא‭ ‬געגוע‭, ‬זכרון‭ ‬וכאב‭ ‬עד‭ ‬כדי‭ ‬מנהגי‭ ‬אבלות‭ ‬על‭…
מטות מסעי: נקמה במדין – למה לא לקרוא לשלום?

מטות מסעי: נקמה במדין – למה לא לקרוא לשלום?

משה‭ ‬רבנו‭ ‬מצטווה‭ ‬לפני‭ ‬מותו‭ ‬לצרור‭ ‬את‭ ‬המדינים‭: ‬‮'‬וידבר‭ ‬ה‮'‬‭…
פינחס: עֹלַת תָּמִיד הָעֲשֻׂיָה בְּהַר סִינַי לְרֵיחַ נִיחֹחַ אִשֶּׁה לה׳

פינחס: עֹלַת תָּמִיד הָעֲשֻׂיָה בְּהַר סִינַי לְרֵיחַ נִיחֹחַ אִשֶּׁה לה׳

הציווי‭ ‬הראשון‭ ‬על‭ ‬הקרבת‭ ‬הקרבנות‭ ‬היה‭ ‬על‭ ‬קרבן‭ ‬התמיד‭, ‬כבר‭…
בלק: כרע שכב כארי וכלביא מי יקימנו

בלק: כרע שכב כארי וכלביא מי יקימנו

הגמ‮'‬‭ [‬ברכות‭ ‬יב‭] ‬אומר‭ ‬שחכמים‭ ‬חשבו‭ ‬להכניס‭ ‬את‭ ‬ברכות‭ ‬בלעם‭…
חקת: מטה ארץ-ישראלי

חקת: מטה ארץ-ישראלי

מצוקת‭ ‬המים‭ ‬של‭ ‬עם‭ ‬ישראל‭ ‬במדבר‭ ‬הביאה‭ ‬לציווי‭ ‬של‭ ‬הקב"ה‭…
קרח: קורח ועדתו - משבר מקור הסמכות

קרח: קורח ועדתו - משבר מקור הסמכות

ההליכה‭ ‬במדבר‭ ‬מלאה‭ ‬תלונות‭ ‬ומשברים‭ ‬מצד‭ ‬עם‭ ‬ישראל‭. ‬משבר‭ ‬חטא‭…
שלח: האם המרגלים לא דיברו אמת?

שלח: האם המרגלים לא דיברו אמת?

בעיצומן‭ ‬של‭ ‬ההכנות‭ ‬לקראת‭ ‬הכניסה‭ ‬לארץ‭. ‬לכאורה‭ ‬נראה‭ ‬נכון‭ ‬וצודק‭…
בהעלותך: מנורה - עולים מדרגה

בהעלותך: מנורה - עולים מדרגה

פרשתנו‭ ‬פותחת‭ ‬בציווי‭ ‬הדלקת‭ ‬המנורה‭. ‬הכהן‭ ‬מדליק‭ ‬את‭ ‬הנרות‭ ‬בין‭…
נשא - שבועות: היום לפני 3338 שנים

נשא - שבועות: היום לפני 3338 שנים

לכל‭ ‬חג‭ ‬האווירה‭ ‬המקדימה‭ ‬לו‭, ‬קישוטי‭ ‬סוכה‭, ‬תחפושות‭, ‬חנוכיות‭, ‬ולחג‭…