כץ ולעניין

לעיני כל ישראל

הצורך בתשומת לב, בהכרה, בהוקרה הוא טבעי במינון נכון. כיום הפך הצורך הנ"ל להיות האליל החדש של ימינו. יצר הפרסום והרצון להיות מעין "סלב" גרם לכולנו לשנות סדרי עדיפויות. אמנם תמונה מדהימה שווה אלף מילים, אך כיום תמונה/ פוסט הפכו עדיפים גם על מפגש פנים אל פנים עם האחר, העיקר התמונה!

בחור שוכב עם טלפון דולק

שלוש המילים האחרונות בפרשת וזאת הברכה שבסוף התורה הינם "לעיני כל ישראל". נדמה שהתקשורת הישראלית יחד עם העם היושב בציון החליט שהמילים הללו הפכו לציווי יומיומי. ולמה אני מתכוון?
ישנו גל הולך ומתגבר של תוכניות ריאליטי בהם נראה שהמוטו המוביל בהם הוא הפרסום. הכל חשוף, גלוי, פומבי, ציבורי ולעיני כל. אני מתכוון לתוכניות "ישנות" כמו "האח הגדול", תוכניות קצת יותר חדשות כמו "חתונה ממבט ראשון", והתוכנית החדשה מכולן "טיפול זוגי".
אינני מעוניין לדון בתוכנן של התוכניות אלא בקונספט האקסטרווגנטי שלהן: כמה שיותר צהוב , כמה שיותר עסיסי, כמה שיותר קונפליקטים, כמה שיותר מהכל .
כאמור ה"אחות הצעירה" – התוכנית החדשה "טיפול זוגי" מביאה אל הפריים טיים 4 זוגות בזמנים שונים של נישואיהם אל ספת המטפלת הזוגית, ושם בקליניקה החשופה לעיני כל עם ישראל מתבצע ומתקיים הטיפול הזוגי.
אין רחוק יותר מטיפול אמיתי מאשר מה שקורה על המסך לעיני כל.
כל מהותו של טיפול זוגי הוא ההתכנסות של בני הזוג אל תוך עולמם הפרטי, הסתכלות מקצועית פנימה של שני בני הזוג אל תוך חייהם האישיים הנמצא בקשיים ואתגרים זוגיים. האינטימיות שבין בני הזוג, המקום הכי פרטי ואישי שלהם צריך להיות רק שלהם בסיועו של המטפל/ת בלבד ואינו צריך להימרח על כל מסך במדינה ולהפוך לנחלת הכלל.
לא רק התקשורת אשמה! כולנו נכנסנו למעגל החיים של שיתוף האחרים בכל הקורה לנו. אנו חושפים את חיינו בצורה כזו או אחרת בצורה אובססיבית בהעלאת קבצי מדיה בוואסטאפ , בכתיבת פוסטים אישיים בפייסבוק, בהעלאת סרטונים פרטיים באינסטגרם, בטיקטוק וכדומה.
מבלי משים לב אין כיום כמעט אירוע אישי ו/או משפחתי ו/או חברתי שבו אנו לא מעלים תוך כדי האירוע תמונות / סרטונים / הקלטות / עדכונים / פוסטים ומפיצים לכל עבר בבחינת "לא פרסמת, לא עשית". אנשים הולכים לטיול, לטבע, להירגע, לנשום אוויר וכל מאוויים זה לתפוס את התמונה המדהימה, את הרגע המכונן במצלמת הנייד… ובינתיים לא שמים לב מספיק לנוף, לטבע, לאנשים איתם הם מטיילים. רוצה לומר : הטיול אמנם חשוב מאוד, אך חשוב ממנו הוא השיתוף עם כל העולם ואשתו בכל המדיות האפשריות כולל תיוגים.
מה קרה לנו שהפכנו לכל כך מוחצנים? מדוע אנו כל כך רוצים שכולם יראו אותנו? שכולם יעשו לנו לייק?
הצורך בתשומת לב, בהכרה, בהוקרה הוא טבעי במינון נכון. כיום הפך הצורך הנ"ל להיות האליל החדש של ימינו. יצר הפרסום והרצון להיות מעין "סלב" גרם לכולנו לשנות סדרי עדיפויות. אמנם תמונה מדהימה שווה אלף מילים, אך כיום תמונה/ פוסט הפכו עדיפים גם על מפגש פנים אל פנים עם האחר, העיקר התמונה! אנו צריכים כל הזמן להיראות במיטבנו, לדאוג שתמיד יתפסו אותנו בעדשה בצד שלנו שנראה חטוב, זוהר, מוצלח, ומושלם. ומה עם החיים עצמם? עם המשפחה, חברים, שכנים?
אני מציע לכל הזוגות (לפחות) בעניינים הזוגיים הרגילים וכמובן בנושאים האינטימיים יותר, שישמרו על פרטיותם הבלעדית. הגמרא אומרת: "אמר ר' יצחק אין הברכה שורה אלא בדבר הסמוי מן העין" (תלמוד בבלי, תענית דף ח' עמוד ב').
הצנעה, והשמירה על הפרטיות היא יסוד ובסיס לזוגיות בריאה, מאחדת ומקרבת בין שני בני הזוג. היא מתכון לצמיחה משותפת ללא הפרעות וללא "קהל" , היא שתשמור על כבודכם. הפרטיות תשמר את המיוחד והייחודי לכם – בני הזוג בלבד, ולא תיתן לעולם כולו להיות שותף בחייכם ובחוויותיכם המשותפים והאישיים.

עוד במדור זה

ראש השנה תשפ״ז - כיצד מנצחים בדין?

ראש השנה תשפ״ז - כיצד מנצחים בדין?

עם‭ ‬יד‭ ‬על‭ ‬הלב‭… ‬אלול‭ ‬הזה‭ ‬עף‭ ‬לנו‭… ‬חופשת‭ ‬יולי‭…
ניצבים וילך - האומץ להיות ניצב

ניצבים וילך - האומץ להיות ניצב

פרשתנו‭ ‬פותחת‭ ‬במילה‭ ‬‮'‬נצבים‮'‬‭: ‬‮'‬אַתֶּם‭ ‬נִצָּבִים‭ ‬הַיּוֹם‮'‬‭. ‬הרמב"ן‭ ‬באר‭ ‬את‭…
כי תבוא - האותיות הקטנות שבחוזה

כי תבוא - האותיות הקטנות שבחוזה

סגנון‭ ‬הנאום‭ ‬של‭ ‬משה‭ ‬רבינו‭ ‬בספר‭ ‬דברים‭, ‬מקבל‭ ‬בפרשתנו‭ ‬תפנית‭…
כי תצא - מצוות לאו ליהנות ניתנו

כי תצא - מצוות לאו ליהנות ניתנו

ידועים‭ ‬דברי‭ ‬חז"ל‭ ‬‮'‬רצה‭ ‬הקב"ה‭ ‬לזכות‭ ‬את‭ ‬ישראל‭ ‬לפיכך‭ ‬הרבה‭…
שופטים - לשפוט בצדק

שופטים - לשפוט בצדק

‮'‬שפטים‭ ‬ושטרים‭ ‬תתן–לך‭ ‬בכל–שעריך‭ ‬אשר‭ ‬ה‮'‬‭ ‬א‭-‬להיך‭ ‬נתן‭ ‬לך‭ ‬לשבטיך‭…
ראה - איך שומעים בעיניים?

ראה - איך שומעים בעיניים?

התורה‭ ‬מצווה‭ ‬אותנו‭ ‬‮'‬ראה‭ ‬אנוכי‭ ‬נותן‭ ‬לפניכם‭ ‬היום‭ ‬ברכה‭ ‬וקללה‭,…
עקב - האם אין כאן דרישות מוגזמות?

עקב - האם אין כאן דרישות מוגזמות?

אם‭ ‬היינו‭ ‬צריכים‭ ‬לכתוב‭ ‬‮'‬תקציר‭ ‬מנהלים‮'‬‭ ‬לדרישות‭ ‬שהקב"ה‭ ‬בתורתו‭ ‬דורש‭…
שבת חזון - דברים: לזכור על מנת לתקן

שבת חזון - דברים: לזכור על מנת לתקן

השבוע‭ ‬נתמלא‭ ‬געגוע‭, ‬זכרון‭ ‬וכאב‭ ‬עד‭ ‬כדי‭ ‬מנהגי‭ ‬אבלות‭ ‬על‭…
מטות מסעי: נקמה במדין – למה לא לקרוא לשלום?

מטות מסעי: נקמה במדין – למה לא לקרוא לשלום?

משה‭ ‬רבנו‭ ‬מצטווה‭ ‬לפני‭ ‬מותו‭ ‬לצרור‭ ‬את‭ ‬המדינים‭: ‬‮'‬וידבר‭ ‬ה‮'‬‭…
פינחס: עֹלַת תָּמִיד הָעֲשֻׂיָה בְּהַר סִינַי לְרֵיחַ נִיחֹחַ אִשֶּׁה לה׳

פינחס: עֹלַת תָּמִיד הָעֲשֻׂיָה בְּהַר סִינַי לְרֵיחַ נִיחֹחַ אִשֶּׁה לה׳

הציווי‭ ‬הראשון‭ ‬על‭ ‬הקרבת‭ ‬הקרבנות‭ ‬היה‭ ‬על‭ ‬קרבן‭ ‬התמיד‭, ‬כבר‭…
בלק: כרע שכב כארי וכלביא מי יקימנו

בלק: כרע שכב כארי וכלביא מי יקימנו

הגמ‮'‬‭ [‬ברכות‭ ‬יב‭] ‬אומר‭ ‬שחכמים‭ ‬חשבו‭ ‬להכניס‭ ‬את‭ ‬ברכות‭ ‬בלעם‭…
חקת: מטה ארץ-ישראלי

חקת: מטה ארץ-ישראלי

מצוקת‭ ‬המים‭ ‬של‭ ‬עם‭ ‬ישראל‭ ‬במדבר‭ ‬הביאה‭ ‬לציווי‭ ‬של‭ ‬הקב"ה‭…
קרח: קורח ועדתו - משבר מקור הסמכות

קרח: קורח ועדתו - משבר מקור הסמכות

ההליכה‭ ‬במדבר‭ ‬מלאה‭ ‬תלונות‭ ‬ומשברים‭ ‬מצד‭ ‬עם‭ ‬ישראל‭. ‬משבר‭ ‬חטא‭…
שלח: האם המרגלים לא דיברו אמת?

שלח: האם המרגלים לא דיברו אמת?

בעיצומן‭ ‬של‭ ‬ההכנות‭ ‬לקראת‭ ‬הכניסה‭ ‬לארץ‭. ‬לכאורה‭ ‬נראה‭ ‬נכון‭ ‬וצודק‭…
בהעלותך: מנורה - עולים מדרגה

בהעלותך: מנורה - עולים מדרגה

פרשתנו‭ ‬פותחת‭ ‬בציווי‭ ‬הדלקת‭ ‬המנורה‭. ‬הכהן‭ ‬מדליק‭ ‬את‭ ‬הנרות‭ ‬בין‭…
נשא - שבועות: היום לפני 3338 שנים

נשא - שבועות: היום לפני 3338 שנים

לכל‭ ‬חג‭ ‬האווירה‭ ‬המקדימה‭ ‬לו‭, ‬קישוטי‭ ‬סוכה‭, ‬תחפושות‭, ‬חנוכיות‭, ‬ולחג‭…