נעם פתחי

מה למדתי שחייבים ללמוד

גילוי נאות בגילוי דעת: לא למדתי באקדמיה או במכללה יום אחד. לא חשבתי על זה מעולם. לא קפצתי ל"יום פתוח". למעשה, לא למדתי בחיי מעבר למה שהייתי צריך כדי להגיע לתעודת הבגרות, לכן כשמספרים שלראש הממשלה לשעבר יאיר לפיד אין בגרות - אני מרגיש ממש בסדר עם זה.
אבל אני כאן כדי לנסות לכוון, אפילו קורא אחד, למה כן כדאי ללמוד, לפחות בשני התחומים שהספקתי להשתלב בהם: פרסום ותקשורת.
בגיל 26 נכנסתי לעולם הפרסום, ישר אל משרדי הפרסום הגדולים ועתירי התקציבים. מבלי להצטנע, כתבתי קמפיינים גדולים לבנקים, חברות מזון, חברות ביטוח ורכבים. 16 שנה בעולם הפרסום, ומבלי להצטנע שוב, אם יורשה לי - השגתי כל מה שאפשר בתחום הקריאייטיב.
לא למדתי להיות קופירייטר ומנהל קריאייטיב במשרד פרסום, נרשמתי לקורס עלוב שנסגר אחרי שנה. ידעתי תמיד שיש לי כישרון כתיבה, אולי אפילו כתיבת הומוריסטית, אבל כדי להגיע לרמות הגבוהות ביותר בעולם הפרסום - אתה צריך ללמוד מקצוע.
אז מה כן למדתי? מנהל עסקים, באוניברסיטה של החיים. כל החיים הסתכלתי על איך עסקים, חברות וחנויות עובדות, מה מניע אותן, איך מתמחרים מוצר, איך הן נותנות שירות, איך הן מקדמות שירותים - ובעיקר על איך עובד מערך השיווק והפרסום שלהן.
כדי להיכנס לעולם הפרסום צריך תשוקה לעולם העסקים, צריך לרצות לעזור לבעל עסק ולתת לו את הערך המוסף. אם יש לך כישרון כתיבה והבנה שיווקית - אתה מתאים לעולם הקריאייטיב. אם מעולם לא נצצת בתחום הזה ואתה לא זוכר משהו מבריק שכתבת, כנראה שזה לא כישרון טבעי שמתפרץ ממך.
אני מאמין שכשמגיעים לנקודת החלטה לגבי מה ללמוד – אתה צריך להיות כבר מגובש עם עצמך, ואם העולם הקריאייטיבי ואתה לא נפגשתם - כנראה שיש לזה סיבה. זה לא מתאים לך.
עולם הפרסום מרתק. עוברים בו תקציבי ענק, והוא כל הזמן משתנה עם הזמן ומתחדש - כי מוצר ששיווקת אתמול, כבר יש לו מתחרה מחר, ופרסומת שתעשה בעוד חודש, חייבת לחדש מפרסומת שעשית לפני שנה. אין הרבה מקצועות שמשתנים בקצב מהיר כל כך, וזה בהחלט צריך להיות שיקול.
ולגבי עולם התקשורת? פה אני כבר משוחד. בעולם הפרסום הגעתי לגבהים שעוד לא הגעתי אליהם בתקשורת. אז נכון, תכנית רדיו יומית, תכניות טלוויזיה, וטורים בעיתון הם חלומם שלא מעט אנשים, אבל ההמלצה שלי לנסות להיכנס לעולם הזה מגיעה ממקום אחר.
אני יודע, אתם תחשבו שההמלצה תגיע מהעובדה שחסרים ימנים בתקשורת, ושתקשורת הימין רק בשנים האחרונות זוכה למעמד ולעוצמה שמגיעים לה. זה חשוב מאוד אבל זה לא העניין.
כי בסוף ההמלצה שלי היא אישית אליכם בתקווה שתעשה לכם טוב. ההמלצה שלי לבדוק את מקצועות התקשורת מגיעה בגלל החשיבות של עולם התוכן שלכם. מקצועות התקשורת נוגעים בחיים האמיתיים, בסוגיות הרציניות, בסיפורים המרתקים - ולא בעולם שהגעתי ממנו שבו היה חשוב לי ליצור פרסומת שתצליח למכור קטשופ חדש.
עולם התקשורת, יחסי הציבור, הטלוויזיה, רדיו ועיתונות אולי מתגמל פחות, אבל מייצר בני אדם עמוקים יותר, מלאי תוכן, שאת השנים הטובות של חייהם לא מבזבזים על מבצעי מכירה של רכב או השקת מסטיק חדש.
מעל 15 שנה נהניתי והצלחתי מאוד כאיש פרסום, אבל בחודש אחד כאיש תקשורת הבנתי מה באמת חשוב להתפתחות האישית שלי. אז לפני שאתם חושבים על כסף, תהילה, כוח או כבוד - תחשבו באיזה עולם תוכן אתם רוצים להסתובב בקריירה.
בהצלחה.

נעם פתחי מחזיק ספר תורה

יש לי סיפור שבזכותו יהודים מקיימים מצוות. הוא נוגע בכל כך הרבה נפשות שלקחתי על עצמי לעולם לא להפסיק לספר אותו.
לפני מספר שנים קיבלתי חיבוק. חיבק אותי אדם גדול חיבוק אמיץ. חיבוק שכולו אהבה. אף אחד מעולם לא חיבק אותי ככה. ובכלל, אף אחד לא באמת מחבק אותי. וגם אין עניין לנסות, גם ככה יש לי לב ברזל. אבל החיבוק הזה היה משהו מיוחד. בטח יש מי שיחשוב שאני מגזים, אך באמת זה היה מאורע אדיר. למען האמת, קשה למצוא היום אדם בישראל שלא שמע עליו.
זה היה בלילה נורא אחד. היו שם אנשים רעים מאוד שכל מטרתם היא הרס וחורבן. אחד מהם אחז אותי וזרק אותי ברשעות איומה. קשה לזכור הכול, אבל מה שבטוח זה שתוך פחות משלוש שניות הוא כבר רץ אליי וחיבק אותי. לא ידעתי מי זה. ״מי בכלל מוכן לחבק אותי במצב המסוכן הזה?״ חשבתי. בדרך כלל לא מתקרבים אליי, אני משחית בלי אבחנה. אבל איכשהו ידעתי שהוא – הוא צדיק. רציתי לצעוק לו: ״תתרחק ממני! אני אהרוג אותך!״ אבל הוא לא הרפה. כל כולו אהבה ורצון להושיע. היה אפשר לחוש ממש את אהבת ישראל ואת אהבת התורה שפורצת מתוך נפשו. היה ברור שזה לא נובע מסתם רצון לעזור, הרי זה חשוב לעזור לאחרים, אבל לא בכל מחיר. פה זה היה שונה, היה ברור שהחיבוק הזה נבע מלימוד מעמיק של התורה ומתוך הבנה אמיתית של הערך של עם ישראל.
זה היה החיבוק האחרון של רועי קליין. הוא לא חשב פעמיים. הוא לא היה צריך לחשוב פעמיים. אלו היו המחשבות שלו מידי יום ביומו, ועכשיו שבא לידיו, לא יקיים?
ממני לא נשאר כלום. לפעמים אני חושב שבכלל הייתי אמור להיות נפל, ורק החום של אש התורה שבמעשה ההרואי הזה, הוא זה שגרם לי להתפוצץ. אני רק יודע שהסיפור הזה יותר משהציל נפשות באותו הלילה, מציל ועוד יציל יהודים רבים. האם יש בכלל יהודי ששומע אותו ונשמתו הטהורה לא מתמלאת ברצון, לפחות עלום, לקרבת ה׳? קשה לי להאמין.
הבנתי שאין מקרה בעולם. לא סתם נשלחתי לדבר הזה. אלא מגלגלין חובה על ידי חייב, ולכן אני חייב לפרסם את נס הגבורה הזה על מנת לחזק אצל כל יהודי את נקודת האמונה, את השייכות שלו לעם ישראל, את הרגישות שלו כלפי כל אחד מישראל, את השאיפה האידיאליסטית שלו ואת מסירות הנפש שלו על העם והארץ. נשבעתי לרועי שאני אעבור מפה לאוזן, ממחנך לתלמיד ומאבא לבן, אקנן בלב של כל שומע ואזעזע את הרצון הטוב שלו. נשבעתי לו: תדע לך רועי שברית דמים כרותה בינינו, שכל מי שישמע עליך ועל מה שעשית, אני אבוא בעצמי ואפוצץ את הנפש שלו בהזדהות כלפיך. לערכים שלך. לאידיאלים שלך. לעם שלך. ותדע לך שאני לא ארפה ממנו, ממש כמו שאתה חיבקת אותי, עד שההזדהות תהיה כזו שתשנה אותו. אני מבטיח לך שאנשים יבכו. יהיו כאלה שיחזרו בתשובה. יהיו כאלה שיתחילו לשמור שבת. יהיו כאלה שאחרי שהייתה להם התלבטות, בזכותך יחליטו בכל זאת להתגייס לקרבי. יהיו כאלה שיתייחסו יפה יותר לקרובים שלהם, למשפחה שלהם. יהיו כאלה שפשוט יתמלאו ברוח גבורה ויעשו את המעשה הטוב שחששו לעשות עד לאותו יום. יהיו הורים שהסיפור שלך יגרום להם לדעת בין רגע מה יהיה השם של הרך הנולד שלהם. יהיו כאלה שיחליטו שלא לרדת מהארץ כמו גם כאלה שיחליטו לחזור. יהיו כאלה שברגע האחרון יזכרו בך ויחליטו שעם כל הקושי הדבר הנכון הוא לעזוב את המשפחה ולצאת לקרב. יהיו כאלה שיוסיפו עוד פרק משנה יומי. יהיו כאלה שיחליטו ללמוד עוד שנה תורה. יהיו כאלה שבשעת קושי יזכרו בך וילמדו בשקידה יותר או יעשו ברצינות גדולה יותר כל דבר טוב שאפשר לחשוב עליו. הסיפור שלך במבט כולל מכה גלים מאז אותו הלילה ואני השליח שלך להפיץ אותו. האדוות שהוא מותיר אחריו חוצה מגזרים ונמשך עוד הרבה דורות קדימה. בזכותך קורים כל כך הרבה דברים טובים, ויקרו בעתיד עוד אפילו יותר. לא ניסית להראות משהו למישהו, פשוט היית אתה, וזה נכנס ללבבות של כל כך הרבה אנשים. אין ספק שבזכות החיבוק שלך, החיבוק שהקדשת לעם ישראל, יהודים מקיימים היום יותר מצוות. הרבה יותר מצוות. מלא מצוות.

למידע, להצטרפות ולעדכונים:
דוא״ל: miflegetnoam@gmail.com | אתר: https://noamparty.org.il/

עוד במדור זה

במשמרת של גנץ

במשמרת של גנץ

בערב שמחת תורה התפוצץ מטען חבלה בצומת העליה ל"מוצב הסלע" מעל לציר גלעד בשומרון, בנס ללא נפגעים. הפיגוע, כמו ארועי טרור רבים לאחרונה, התרחש בסמוך לרצף מבנים פלסטיניים בלתי חוקיים שנבנו בשנה האחרונה. לפי תנועת רגבים, העליה החדה בטרור מתכתבת עם מצב הבניה הפלסטינית בשטח ודו"ח חדש שפורסם בערב החג חושף את מספר המבנים שבנו פלסטינים בשטחי C ביהודה ושומרון בשנה האחרונה בלבד ומציג זינוק מטאורי בקצב הבניה.
בשנת 2022 היקפי הבניה הפלסטינית הבלתי חוקית בשטחי C ביהודה ושומרון זינקו ב-80% לעומת שנת 2021. על פי נתוני רגבים בשנת 2022 נוספו 5,535 מבנים בלתי חוקיים פלסטינים בשטחי c, לעומת 3,076 אשר נוספו בשנת 2021, ונתונים דומים בשנת 2020. הנתונים סקרו את היקף הבניה מחודש אפריל 2021 עד אפריל 2022, על ידי ניתוח תצלומי אוויר והשוואת מפות לאורך השנים, תוך התייחסות לסטטוס הקרקעות בכל אזור. המבנים בלתי החוקיים נבנו לצד הכשרת שטחי חקלאות ופריצת דרכים לאורך קילומטרים. בניה שמייצרת בשטח מציאות של רצף התיישבות פלסטיני המבודד יישובים יהודיים ומהווה סכנה ביטחונית של ממש. על פי הדו"ח, מספר המבנים הבלתי חוקיים עומד כיום על 81,317, בכל מרחבי יו"ש מצפון השומרון ועד מדבר יהודה.
ברגבים מצביעים גם כי בשנה זו בניגוד לשנים קודמות, מאפייני הבניה חריגים. אופי המבנים מתאפיין לא עוד בפחונים ובקתות, אלא הבניה הפלסטינית הבלתי חוקית השנה, מאופיינת דווקא בטירות פאר, מתחמי נופש ובילוי, פארקים וגני ארועים, בריכות וצימרים ובניינים רבי קומות. כמו כן במקומות רבים בוצעו עבודות לפיתוח מגרשים מסודרים, כמו ח'רבת חת'ה בסמוך לתרקומיא ולאקף סמוך לקרני שומרון.
הבניה הבלתי חוקית שתועדה הינה בשטחי C בלבד, הנמצאים על פי ההסכמים בשליטה ישראלית, אזרחית וביטחונית מלאה. כיום, עומדת הבניה הבלתי חוקית על 81,317 מבנים, התופסים על פי ההערכות כ 150,000 דונם, פי שניים מכלל שטח ההתיישבות הישראלית ביהודה ושומרון, חוקית ולא חוקית. לעומת זאת, הבניה היהודית הבלתי חוקית כוללת 4,382 מבנים, כאשר בשנה האחרונה נספרה בניה חדשה של 406 מבנים בלבד, אשר בניגוד לבניה הפלסטינית הנבנית במרוחק ממקבצי הבניה והכפרים, נמצאים כולם בתוך תחומי הקו הכחול של ההתיישבות היהודית.
מאחורי המספרים מסתתרות מספר עובדות מעניינות: בתצלומי האוויר ניתן לראות כי בשטחי A ו- B ישנם מרחבים שוממים ופנויים לחלוטין, והבניה זולגת משטחים אלו לשטחים הפתוחים בשטח C. ממעוף הציפור, ניכר כי הבניה אינה אקראית אלא מפוזרת באופן אסטרטגי ומתוכנן בהלימה לתכנית סאלאם פיאד הידועה, בכמה היבטים: יצירת רצפי התיישבות פלסטינית, דוגמאות רבות לכך ניתן לראות בצפון השומרון, בידוד וחניקת ההתיישבות היהודית, בניה על תוואי כבישים מתוכננים כמו ציר עוקף פונדוק וציר תקוע – איבי הנחל במזרח גוש עציון וכן בצמוד לצירי תנועה ראשיים כמו כביש 55 וכביש 60.
"ממשלת ישראל מקימה דה פאקטו מדינה פלסטינית" אומר מאיר דויטש, מנכ"ל תנועת רגבים: "לאורך שנים אנו מתעדים מדי יום בניה לא חוקית פלסטינית ומתריעים מפני הכיבוש הפלסטיני ביו"ש, אך נתוני הבניה העדכניים מציגים תמונה ברורה וחד משמעית: במממשלה האחרונה יש צמיחה מטאורית בהיקפי הבניה וההשתלטות הפלסטינית. זו היא לא נורת אזהרה אלא סירנה מחרישת אוזניים. אל מול עינינו מוקמת מדינה פלסטינית שכבר כיום מאיימת על עתידה של מדינת ישראל. הנתונים לצערנו מצביעים לא רק על עצימת עיניים של הממשלה, אלא על מדיניות, זאת גם לנוכח הצהרותיו של לפיד בעד הקמת מדינה פלסטינית.
לאחרונה שמענו את את שר הביטחון מכריז – "אנו אוכפים את החוק נגד בניה לא חוקית בשטחי C משני הצדדים, היהודי והפלסטיני ואני גאה בזה." נוכח הנתונים אמירה זו לצערנו מדאיגה בעיקר בשל כך שהיא חושפת את חוסר ההבנה של שר הביטחון מה המשמעות של חוסר שמירה על טריטוריה, אך מדאיג לא פחות מכך, הוא חוסר ההבנה של פוליטיקאים רבים וחלקים נרחבים בציבור הישראלי – עד כמה בני גנץ מסוכן לביטחון", הוסיף דויטש.
מנש שמואלי, רכז יו"ש בתנועת רגבים:, מסכם "הפיגוע בערב שמחת תורה ואירועים ביטחוניים רבים מוכיחים שוב ושוב את הקשר בין ההפקרות הפושעת של מדינת ישראל אל מול הבניה הבלתי חוקית הפלסטינית לבין העליה בטרור. שוב ושוב אנו רואים כיצד המערכה על שטחי C ובעצם על דמותה של מדינת ישראל כולה משתוללת בשטח ומתבטאת פעם בטרקטור ולבנים ופעם בירי ומטענים." וממשיך, "אנו עוקבים שנים אחר ההשתלטות הפלסטינית על שטחי C ונאבקים במישור המשפטי והמדיני לשינוי המצב. בתקופה האחרונה אנו וכן מחלקות הקרקעות במועצות ותושבים פעילים זיהינו החמרה במצב. הדו"ח החדש מאשש את התחושות ומוכיח במספרים: קצב הבניה הפלסטיני זינק באופן מטאורי בשנה האחרונה".

הערבים שמחפשים הנהגה אוהבת ישראל

הערבים שמחפשים הנהגה אוהבת ישראל

סעודת איפטאר בשומרון: כעשרים שייחים ומנהיגים מוסלמים, מהנגב ומהרשות הפלסטינית,…
משבר הפליטים היהודים

משבר הפליטים היהודים

אלפי פליטים הגיעו ארצה מאז פרצה לפני כשבועיים המלחמה בין…
כשהאדמה רועדת מתחת לרגליים

כשהאדמה רועדת מתחת לרגליים

רעידות האדמה הנוספות שהתרחשו בשבוע שעבר בבית שאן ובמקומות נוספים…