יהדות

מחילת עוונות בנדיבי ארץ

על הפסוק בפרשיית שמיטת כספים: "וְזֶה דְּבַר הַשְּׁמִטָּה שָׁמוֹט כָּל בַּעַל מַשֵּׁה יָדוֹ אֲשֶׁר יַשֶּׁה בְּרֵעֵהוּ", כתב רבי יעקב: "ישה - ב במסורה אשר ישה. ישה לך אלוה מעונך. שאם תשמט ישה לך מעונך". כוונתו לפסוק בספר איוב, שאותו יש מפרשים שהקב"ה ימחל ויוותר על העוונות של האדם.

מישהו מחשב חשבונות במחשבון

השבוע בתאריך י"ב בתמוז חל יום פטירתו של הרב יעקב בן הרא"ש, הידוע בכינויו 'בעל הטורים' על-שם ספרו הגדול 'ארבעה טורים' המחולק לארבעה חלקים המכנסים בתוכם את כל ההלכות המקיפות את חיי האדם. בניגוד ליתר אחיו, רבי יעקב מיאן לשמש ברבנות וליטול שכר מהציבור. בכך, חי חיי דוחק ועוני כפי שהעיד על עצמו: "וכמה פעמים נשאתי ונתתי בדבר לפני אדוני אבי, כמוני היום שיש לי מעט משלי ואינו מספיק לי וצריך אני לאחרים אם אני בכלל עשה שבתך חול אם לאו".
בנוסף לספרו ההלכתי הגדול, כתב רבי יעקב פירוש על התורה, פירוש קצר שיש בו "מעט פרפראות וגימטריות וטעמי המסורות, להמשיך הלב", כדבריו.
על הפסוק בפרשיית שמיטת כספים: "וְזֶה דְּבַר הַשְּׁמִטָּה שָׁמוֹט כָּל בַּעַל מַשֵּׁה יָדוֹ אֲשֶׁר יַשֶּׁה בְּרֵעֵהוּ", כתב רבי יעקב: "ישה – ב במסורה אשר ישה. ישה לך אלוה מעונך. שאם תשמט ישה לך מעונך". כוונתו לפסוק בספר איוב, שאותו יש מפרשים שהקב"ה ימחל ויוותר על העוונות של האדם.
בכך רומז רבי יעקב לדברי המדרש: "אם כסף תלווה את עמי – טוב איש חונן ומלווה יכלכל דבריו במשפט, אין בריה שאינה חייבת לאלוקים אלא שהוא חנון ורחום ומוחל על כל הראשונים שנאמר אל תזכור לנו עוונות ראשונים". ויתור האדם על חובות חברו בסיום השמיטה, ריבוי רחמיו על חברו החייב לו מעורר רחמי שמים עליו, והקב"ה מוחל לו על עוונותיו מידה כנגד מידה, כדברי החיד"א: "ואמרו רבותינו ז"ל, אם אין אתם גובין חובות ושטרות בשמיטה גם אני לא אגבה עבירות שלכם".
לא בכדי באה מצווה זו של שמיטת כספים בסיומה של שנה, בערב ראש-השנה, אז נשמטים החובות בין אדם לחברו, שכן עומד האדם בערב יום הדין ועליו לעורר את רחמי הקב"ה עליו, להוסיף רחמים על בריותיו של בוראו כדי שהוא יחוס וירחם עליו ביום הדין.
אז נכון שבמציאות הכלכלית של היום קשה לוותר על כל החובות, אך מכל מקום ניתן לקיים שמיטת כספים כמאמרה בהלוואה למיזם 'נדיבי ארץ' של מכון 'התורה והארץ' בשיתוף עמותת 'מקימי', כך נוכל לקיים מצוות צדקה ושמיטת כספים. נחוס ונרחם על האנשים הזקוקים לצאת לרווחה כלכלית, והקב"ה יחוס וירחם עלינו מידה כנגד מידה.

עוד במדור זה

הדרן עלך מסכת בבא בתרא

הדרן עלך מסכת בבא בתרא

אירוע‭ ‬חשוב‭ ‬ביותר‭ ‬נחוג‭ ‬השבוע‭ ‬בקרב‭ ‬עם‭ ‬ישראל‭ ‬בכל‭ ‬העולם‭,…
הנשיא הנבחר שלהם או גם שלנו?

הנשיא הנבחר שלהם או גם שלנו?

השבוע‭ ‬נבחר‭ ‬נשיא‭ ‬חדש‭ ‬ישן‭ ‬לארצות‭ ‬הברית‭ ‬של‭ ‬אמריקה‭. ‬האם‭…
פאץ׳

פאץ׳

במהלך‭ ‬ביקור‭ ‬של‭ ‬הרמטכ"ל‭ ‬בלבנון‭ ‬הוריד‭ ‬רא"ל‭ ‬הלוי‭ ‬פאץ‮'‬‭ ‬של‭…
ביתהמשפט וסוכת שלום

ביתהמשפט וסוכת שלום

מדוע‭ ‬זכו‭ ‬שני‭ ‬אלה‭, ‬בית‭ ‬המשפט‭ ‬והסוכה‭, ‬להיות‭ ‬של‭ ‬שלום‭?…
המשפט

המשפט

הפעם‭ ‬זה‭ ‬אמיתי‭, ‬לא‭ ‬עוד‭ ‬צחצוחי‭ ‬מילים‭ ‬לא‭ ‬עוד‭ ‬דמגוגיה‭…
ביפר

ביפר

הביפר‭ ‬כיכב‭ ‬השבוע‭ ‬בכותרות‭, ‬לאחר‭ ‬החיסולים‭ ‬המדהימים‭ ‬בלבנון‭ ‬ובסוריה‭ ‬בדרך‭…
הילד‭ ‬הבזבזן

הילד‭ ‬הבזבזן

תיאורית‭ "‬נאמנות‭ ‬הבן‭ ‬הבזבזן‭" ‬מעוגנת‭ ‬בהוראות‭ ‬חוק‭ ‬הנאמנות‭ ‬במטרה‭ ‬לאפשר‭…
האינטרס הציבורי

האינטרס הציבורי

האינטרס‭ ‬הציבורי‭ ‬נתפס‭ ‬בציבור‭ ‬כניגוד‭ ‬לאינטרס‭ ‬הפרטי‭. ‬תפקידה‭ ‬של‭ ‬מערכת‭…
‮"‬פיצוי‭ ‬על‭ ‬סיכון‮"‬‭ - ‬דרכו‭ ‬החשיבתית‭ ‬של‭ ‬בג"ץ‭ ‬המסתננים‭ ‬ונהיגה‭ ‬במכונית‭ ‬אוטונומית

‮"‬פיצוי‭ ‬על‭ ‬סיכון‮"‬‭ - ‬דרכו‭ ‬החשיבתית‭ ‬של‭ ‬בג"ץ‭ ‬המסתננים‭ ‬ונהיגה‭ ‬במכונית‭ ‬אוטונומית

‮"‬ואהבתם‭ ‬את‭ ‬הגר‭ ‬כי‭ ‬גרים‭ ‬היתם‭ ‬בארץ‭ ‬מצרים‮"‬‭ (‬דברים‭, ‬י‮'‬‭,…
חזקת‭ ‬הבתים‭ ‬המשותפים

חזקת‭ ‬הבתים‭ ‬המשותפים

הבית‭ ‬המשותף‭, ‬הינו‭ ‬המצאה‭ ‬של‭ ‬המשפט‭ ‬המודרני‭, ‬ומקורו‭ ‬בצרכים‭ ‬החברתיים‭…
יורד‭ ‬לאומנות‭ ‬חברו

יורד‭ ‬לאומנות‭ ‬חברו

‭ ‬סוגיית‭ ‬התחרות‭ ‬המסחרית‭ ‬הבלתי‭ ‬הוגנת‭ ‬הוגדרה‭ ‬בהקשרים‭ ‬מסוימים‭. ‬לעיתים‭…
שדה‭ ‬תימן‭ ‬וחריצות‭ ‬נאותה

שדה‭ ‬תימן‭ ‬וחריצות‭ ‬נאותה

לאחרונה‭ ‬נחשפנו‭ ‬ללא‭ ‬יאומן‭, ‬חברי‭ ‬כנסת‭ ‬מנסים‭ ‬להגן‭ ‬בגופם‭ ‬על‭…
משוא‭ ‬פנים

משוא‭ ‬פנים

משוא‭ ‬פנים‭ ‬הוא‭ ‬מונח‭ ‬עברי‭ ‬נפוץ‭ ‬המתאר‭ ‬יחס‭ ‬מועדף‭, ‬הטיה‭…
האינטרס‭ ‬המוגן

האינטרס‭ ‬המוגן

האינטרס המוגן במשפט הישראלי הוא מושג רחב שמייצג את הערכים,…
הפרקליטות‭, ‬הזדמנות‭ ‬שהוחמצה

הפרקליטות‭, ‬הזדמנות‭ ‬שהוחמצה

למעשה‭, ‬כותב‭ ‬השופט‭ ‬המנוח‭ ‬חיים‭ ‬כהן‭ ‬בסיפרו‭ ‬‮"‬המשפט‮"‬‭ ‬בהוצאת‭ ‬מוסד‭…
זכות‭ ‬לתת‭ ‬שירות

זכות‭ ‬לתת‭ ‬שירות

בני‭ ‬נוער‭ ‬רבים‭ ‬עובדים‭ ‬בחופש‭ ‬הגדול‭. ‬החופש‭ ‬הגדול‭ ‬טומן‭ ‬בחובו‭…