התישבות

מלחמה חד צדדית

הכביש שנסלל לאור יום

01
המערכה על יהודה ושומרון נמצאת בשיאה בימים אלו.
תקציבי עתק מוזרמים על ידי עשרות מדינות בעולם, ומתורגמים מיד על ידי הרש"פ לדונמים בשטח.
הצד הערבי מגוייס כולו למלחמה. משרדי הממשלה, מנגנוני הביטחון, מועצות הכפרים וגם – האזרחים הפשוטים שלוקחים חלק ניכר במאמץ המלחמתי.
בצד היהודי לעומת זאת, נראה כאילו חיים ביקום מקביל.
זר לו היה נקלע לכאן היה יכול לחשוב כי מדובר בדבר הנוגע למדינה אחרת לגמרי ולא באיום קיומי של הקמת מדינת טרור בלבה של מדינת ישראל.
מלחמה במעמד צד אחד.
למען הדיוק, מאות בודדות של יהודים אמנם נאבקים יום יום בגבעות ובחוות על השליטה היהודית בשטח, אבל מערכות המדינה, אלו שתפקידם הרשמי הוא למנוע את ההשתלטות ובידם יכולות וכלים להתמודד אל מול מערכת משומנת כזאת – ישנים בעמידה.
02
הנה סיפור טרי מהשבוע שימחיש קצת את המצב: בכפר מוכמס שבבנימין, השוכן ממזרח לרמת, מבצעים לאחרונה פריצות כבישים מסיביות וסלילתם באספלט, לצד השתלטות חקלאית בהיקפים נרחבים.
לאחר שבעיצומה של השבת לפני כשבועיים סללו הערבים במחטף בזק קילומטרים ארוכים של דרך לאור יום ובשטח C, ביצענו בימים הבאים מעקב על האזור.
בשעות הצהרים של יום רביעי, הבחין אחד מתושבי הגבעה בכלים כבדים שעושים את דרכם מהכפר לכיוון אזור ההשתלטות ממזרח לכפר.
קפיצה מהירה לשטח הסמוך למקום העבודות, אימתה את החשש: הכלים עבדו במרץ על סלילתו באספלט של כביש נוסף ממזרח לכפר.
העברנו דיווח במיידי ל"חמ"ל C" של המנהל האזרחי – גוף שהוקם כביכול על מנת לייעל את המאבק בבנייה הערבית, וכן למספר גורמי ביטחון אחרים.
במנהא"ז השיבו בתשובה הלקונית הרגילה: "הדיווח התקבל ויטופל בהתאם".
בהתאם למה? לא פירטו. אתם יכולים לנחש בעצמכם.
‏הכוח הגזרתי שגם קיבל את הדיווח, דווקא הביע נכונות לקפוץ לשטח, אך אמר כי הוא "מחכה לאישור מהחטיבה".
לאחר כחצי שעה נמסר לנו כי "אין אישור מהחטיבה להחרמה וכניסה לכפר".
המשכנו לדרוש שלכל הפחות יעצרו את העבודות שהמשיכו להתרחש לנו מול העיניים, ואכן, חצי שעה מאוחר יותר הודיעו במנהל כי "הם בדרכם לשטח".
בפועל, מסיבות שיהיו אשר יהיו, עד זמן כתיבת שורות אלו לא הגיע אף כוח לשטח.
‏הכלים, אם תהיתם, המשיכו לעבוד ללא הפרעה, וכנראה ימשיכו לעבוד במרץ גם בשבועות הבאים כשהם קובעים עובדות בשטח וכובשים רכס אחר רכס.
03
לא מדובר במקרה חד פעמי אלא במדיניות כללית של מערכת הביטחון.
יומיים בלבד לאחר מכן, תיעדנו בבוקר יום שישי ‏קו של משאיות עפר בסמוך לכפר בורקא – הפעם מצידה השני של הגבעה, שמגיעות ושופכות חומר לצורך הכשרת מגרש חדש.
גם פה העברנו מיד דיווח למנהל האזרחי – רק כדי לקבל את התשובה הקבועה: "הדיווח התקבל ויטופל בהתאם", ולהמשיך לצפות בעיניים כלות במשך דקות ארוכות במגרש החדש שהולך ונרקם באין מפריע.
כמו שציינתי בהתחלה, הדרגים בשטח דווקא מגיעים לרוב עם רצון טוב ומנסים לפעול כמיטב יכולתם, אך במערכת הפיקוד מתייחסים לכך במקרה הטוב כמשימה שולית ביותר שיש לטפל בה על בסיס זמן פנוי, ובמקרה הפחות טוב כאל תופעה שיש להעלים ממנה עין ולאפשר לה להמשיך להתפשט ולשגשג.
זה אולי קצת מייאש ושחור, ויותר נוח להאמין שאכן יש אכיפה בשטח והמצב לא ממש נורא, אבל בפועל אם בממשלה ובמערכות האכיפה לא יעשו "שינוי סוויץ'" רציני ויתייחסו למערכה על שטחי יהודה ושומרון כאל מלחמה לכל דבר, נמשיך לאבד בקצב מסחרר את שטחי המולדת.

עוד במדור זה

מעפר קומי

מעפר קומי

בד בבד עם הכאב על הרצחה של בת היישוב צאלה…
להיות‭ ‬כלי‭ ‬לקבלת‭ ‬התורה

להיות‭ ‬כלי‭ ‬לקבלת‭ ‬התורה

הרב ליאו די, שסיפורו האישי נגע בכל לב בישראל ובעולם…
גאולה‭ ‬בצבעים‭ ‬חיים

גאולה‭ ‬בצבעים‭ ‬חיים

שלומית אהרונסון, ילידת ירושלים, גרה במשך שנים רבות בנצרים שבחבל…
עם הרב גורן בירושלים

עם הרב גורן בירושלים

עדותו של צנחן על שחרור ירושלים והר הבית לקראת יום…
ירושלים‭ ‬של‭ ‬זהב - המתנה‭ ‬שנתן‭ ‬רבי‭ ‬עקיבא‭ ‬לרחל

ירושלים‭ ‬של‭ ‬זהב - המתנה‭ ‬שנתן‭ ‬רבי‭ ‬עקיבא‭ ‬לרחל

מורן לחמי, ירושלמית במקור ותושבת מושב נעמה בבקעת הירדן, ״מאמינה…
מחקר‭ ‬אופייני‭ ‬על‭ ‬הפנים

מחקר‭ ‬אופייני‭ ‬על‭ ‬הפנים

מה מביא אופה מקצועי,בעל מאפיית בוטיק, להתחיל לשחזר לחם בעזרת…
צל״ש- צבא לשם שמים

צל״ש- צבא לשם שמים

 מאחורי אחת התופעות המורכבות ביותר בצה״ל: השחיקה הרוחנית של עשרות אלפי חיילים,…
משואת האחדות

משואת האחדות

מאז שאיבד את ילדיו נועם וישי הי״ד שיצאו להילחם בבוקר…
קריאת כיוון - כיכר‭ ‬חדשה‭ ‬ע"ש‭ ‬הרב‭ ‬אלישע‭ ‬וישליצקי‭ ‬זצ"ל

קריאת כיוון - כיכר‭ ‬חדשה‭ ‬ע"ש‭ ‬הרב‭ ‬אלישע‭ ‬וישליצקי‭ ‬זצ"ל

נא להכיר: כיכר ׳הרב אלישע וישליצקי׳ – קדמת ציון, ירושלים.…
מדינת ישראל הולכת וגדל היש מקום להלל שלם

מדינת ישראל הולכת וגדל היש מקום להלל שלם

ביום העצמאות השבעים ושבעה, למרות המלחמה והקשיים, מדינת ישראל במאזן…
אנו‭ ‬מכריזים‭ ‬בזאת

אנו‭ ‬מכריזים‭ ‬בזאת

לכבוד יום העצמאות ה77 של המדינה, שאלנו מבחר אנשים מה…
לשנה‭ ‬הבאה‭ ‬בעזה

לשנה‭ ‬הבאה‭ ‬בעזה

ש עה‭ ‬קלה‭ ‬לפני‭ ‬שקיעת‭ ‬החמה‭, ‬החלו‭ ‬לזרום‭ ‬ליער‭ ‬ורמולן‭…
על הניסים ליום העצמאות

על הניסים ליום העצמאות

הרצון להודות על נס הקמת המדינה הוביל לכתיבת נוסחים רבים…
״...לעמוד על הר הזיתים, מבשר ואומר״ 

״...לעמוד על הר הזיתים, מבשר ואומר״ 

צפורה‭ ‬פילץ אני‭ ‬זוכה‭ ‬לגור‭ ‬בלב‭ ‬הר‭ ‬הזיתים‭ ‬מעל‭ ‬20‭…
האיש שחי את התורה

האיש שחי את התורה

הרב‭ ‬חנן‭ ‬חי‭ ‬את‭ ‬התורה‭ ‬ואת‭ ‬הגאולה‭, ‬חייו‭, ‬התורה‭ ‬והארץ‭…
ואין גיבוריה כישראל

ואין גיבוריה כישראל

בשמחת‭ ‬תורה‭ ‬תמלא‭ ‬שנה‭ ‬למלחמה‭. ‬משפחות‭ ‬שנפגעו‭ ‬במלחמה‭ ‬דורשות‭ ‬שההקפות‭…