נעם פתחי

עבדים נהיינו

נעם פתחי מחזיק ספר תורה

לא לכל עם בהיסטוריה יוצא לספר על תקופת העבדות שלו, בטח לא כל שנה בלל הסדר, מול כל המשפחה ובשירה אדירה. את זה שאנחנו עם סגולה נחמד לקבל, את העובדה שאנחנו עם נרדף עוד לא הספקנות לשכוח, אבל את העובדה שבשורשים שלנו היינו עבדים של ממש? איכשהו בהרגשה שלי זה לא ממש תפס.
אם חושבים על זה לרגע, המשמעות האמיתית של תקופת "עבדים היינו לפרעה במצרים" בחלקים גדולים בציבור הרחב לא זוכה להתעכבות בזמן קריאת ההגדה. מניסיון מדובר במין תיאור רקע יבשושי בדרך לחלקים האייקונים של ההגדה – שלא זוכה מספיק להפעלת הדמיון: העם שלנו, חי לו במצרים שנים רבות כבני אדם נחותים ובונה עבור עם אחר את האימפריה שלו, בדרך לפירוט המעניין יותר של המכות שניחתו על המצרים.
בעיני לא בטוח שההגדה של פסח מעבירה את משמעות שנות העבדות שנשאבנו אליה, אפילו את הסבל הכרוך בבניית הפירמידות היא לא מעבירה – בטח לא את המשמעות העמוקה של להיות עבד לעם אחר. וזה לא שלהגדה שלנו אין יכולת יצירתית לעשות את זה: עשר המכות הציוריות שבהן הוכו המצרים באסונות תנ"כיים הן הסצינה החזקה הראשונה בהגדה, גם קריעת ים סוף והמעבר המוצלח שלנו ופחות של חילות פרעה – נחרטו לנו היטב.
ולמה אני מתעכב על עניין העבדות? כי היא קצת חוזרת אלינו לאחרונה. משינויים בצורת העבודה שלנו היום דרך שינויים במערכת החינוך ועד תופעות כמו ׳סיפורה של שיפחה׳ – אלמנט ויזואלי בהפגנות המחאה נגד רפורמה המשפטית שמנסות להזהיר את כולנו מעבדות שמחכה מעבר לפינה. בציניות כמובן. האם אנחנו עבדים מודרניים שעובדים הרבה יותר שעות בשביל הארגון, הבוס והחשש הכלכלי? בהחלט כן. עם המהפכה הטכנולוגית ואפליקציות כמו וואטסאפ, עם הקלות שבה שואבים אותנו לעבודה בכל רגע, בסלולרי ומתוך סטנדרט חדש של עמידה בזמני תגובה מהירים – אני, ורבים מכם בעצם, לעולם לא מסיימים את העבודה בשעות המקובלות, והופכים לעבדים של מערכות שמצפות למענה גם אחרי שעות העבודה. כיום בלא מעט תחומי תעסוקה, לגיטימי להפריע לנו בשעות הערב ובסופי שבוע, ומצופה מאיתנו לענות ולתת שירות. גם מערכת החינוך כבר לא מכבדת את החופש שלכם. כמות השעות שמשקיעים הורים בעזרה בשיעורי בית ובניהול אינטנסיבי בקבוצות בתי הספר והגנים הוא גם שינוי לרעה לעומת שנים עברו.
והכי נורא? שהכל מתגמד ברגע שמישהו מקצין את היחס לעבדות ולשליטה בבני אדם. המילה עבדות עוברת בימים אלו זילות נוראית, ומספיק לראות את חודשי ההפגנות בהובלת מיצג ׳סיפורה של שיפחה׳, ואת הקלות הבלתי נסבלת שבה מבהילים את הציבור ומדכאים לנשים את הנשמה באמצעות גלימה אדומה, כיסוי פלסטיק לבן לעיניים ודמיון מופרע שהרפורמה המשפטית תביא לדיכוי נשים.
המיצג המטורלל שכלל השבוע גם את הזמרת קרן פלס מופיעה בבגדי השיפחה וגם דמות של שיפחה עומדת ליד עמוד תלייה – הוא בסופו של דבר מהלך תודעתי בלתי מתקבל על הדעת כנגד מפלגות דתיות בממשלה. בעיני לא מעט נשים בישראל, מעבר לפינה ממתינים חוקים שיהפכו אותן לחופשיות פחות וכשקופות בעיני החברה. אם רק היינו מתעסקים בתופעות אמיתיות שגורמות לנו להיות פחות חופשיים ויותר עבדים – ולא בגימיקים שפחתיים, אולי היינו פנויים לטפל בהם ולהיות, כמו שמגיע לנו, יותר בני חורין.
חג פסח שמח! ■

למידע, להצטרפות ולעדכונים:
דוא״ל: miflegetnoam@gmail.com | אתר: https://noamparty.org.il/

עוד במדור זה

שתי סליחות והתנצלות

שתי סליחות והתנצלות

״הוא היה עושהכל שביכולתו להרבות אהבה ואיחוד״ בנר שמיני של…
שתי סליחות והתנצלות

שתי סליחות והתנצלות

סליחה ראשונה.״מה כותבים בטור סוגר שנה? על סליחה, זה ברור.…
המהפחחחה המשפטית

המהפחחחה המשפטית

01
רבות נכתב ונאמר על הרפורמה במערכת המשפט, כאן ובכלל. נדמה כאילו לא משנה כמה נכתוב ונאמר, תמיד יישאר מה להוסיף. אחרי האירוע ההזוי שהיה השבוע באוניברסיטת תל אביב, בהחלט יש עוד מה לכתוב.
אם לא עקבתם: באוניברסיטת תל אביב נערך ביום ראשון פאנל בנושא הרפורמה המשפטית, בחסות תא הסטודנטים ׳לביא׳ של הליכוד ותא ׳כחול לבן׳. הוזמנו ארבעה: פרופסור רבקה ווייל מאוניברסיטת רייכמן וד״ר דייבי דישטניק מאוניברסיטת תל אביב. היו שם גם עורכת הדין יסכה בינה מ׳התנועה למשילות ודמוקרטיה׳, שבין מייסדיה נמנה שמחה רוטמן, חבר הכנסת ויו״ר ועדת החוקה בהווה, שהוזמן אף הוא לאירוע.
סטודנטים נאורים רבים ניסו למנוע את השתתפותו. מה זה ניסו, הגיעו פיזית עד אליו בטרם הצליח להיכנס לאולם שבו נערך הפאנל. אם לא היו סביבו מאבטחים ושוטרים רבים, ייתכן בהחלט שהאירוע המביש היה נגמר בצורה אחרת. כשרוטמן כבר הצליח להיכנס סטודנטים לא נתנו לו לדבר תוך צרחות ״בושה״, ״פשיסט״ ועוד גינויים שימנים רגילים לספוג, כולל הערה מגברת צעירה שדרשה ממנו להוריד את הכיפה.
הד״ר דישטניק ביקש מהסטודנטים הצרחנים שיתנו לו לדבר: ״אני יכול להסביר למה התוכנית המשפטית גרועה לכלכלה״, אמר מי שמזוהה עם השמאל, אבל זעקות הגוועלד נמשכו והוא אמר בעצב למיקרופון: ״זה גול עצמי מפואר״. הייתי כותב כאן על חוסר היכולת שקיים בקרב חלקים בשמאל לקבל דעות שונות, אבל זה לא הזמן, היה שם משהו חמור יותר שנעשה על ידי כמה עורכי חדשות.
02
אחרי אותו ׳גול עצמי מפואר׳ רוטמן עוד אמר כמה מילים, ואז קרה דבר מדהים: הוא הפך לאשם בגלל שדיבר ואמר מילה אסורה. ״ולכן העדפת לקרוא להם מוגבלים״, שח לו עודד בן עמי במהלך ריאיון שקיים עימו, ובעצם טען שיו״ר ועדת החוקה כינה את המפגינים המטורללים – ״מוגבלים״. רוטמן לא נבהל, לא התנצל והסביר כי תיאר את היכולת של המפגינים לטעון – ״אתם מוגבלים בטיעון שלכם״.
השימוש של רוטמן במילה ׳מוגבלים׳ העלים כמעט לחלוטין את האלימות שספג מחוץ לדיווחים שעלו באתרי החדשות הגדולים, והפך אותו לאשם. הכותרות דיווחו על השימוש במילה הנ״ל במקום לדבר על האלימות, כאילו עורכי החדשות נרמלו את מה שעבר חבר הכנסת מהציונות הדתית. כך נהג גם בן עמי בריאיון שערך עם רוטמן ולא התייחס כלל לאלימות באותו אירוע מביש.
03
בטח אתם חושבים שנפלה טעות בכותרת של הטור שלי, ולא כך הדבר. ערוצי התקשורת והעיתונאים הדגולים נוהגים לעשות שימוש בביטוי השגוי ׳המהפכה המשפטית׳.
את אותו ריאיון מדובר בן עמי פתח בהצגת הכנס בתל אביב ככזה שעסק ב׳מהפכה המשפטית׳, אלא שרוטמן ענה לו כמו שצריך, וכמו שצריך לענות בכל הזדמנות. ״אני חייב לתקן אותך״, פתח והסביר רוטמן, ״הכנס לא עסק במהפכה המשפטית אלא בדרכים לתקן את המהפכה המשפטית, אותה מהפכה משפטית שעשה אהרן ברק אי אז בשנות התשעים״.
אהרן ברק ביצע מחטף לילי ושינה את פני מערכת המשפט הישראלית, והיום משום מה מנסים להציג לנו את הרצון לחזור למערכת הישנה כמהפכה משפטית. לכן זו מהפחחחה משפטית מבחינתי.
04
מילה אחרונה: החודשים האחרונים לימדו אותי שהרפורמה נחוצה עם שינויים כאלה ואחרים. היא באמת נחוצה, אבל מה שעוד יותר נחוץ זה שיח מכבד, שיח שיכול להכיל דעות רבות ומגוונות כמו השיח שהצגנו כאן ב׳גילוי דעת׳ בשבוע שעבר. לדעתי שיח שכזה צריך להיות חשוב לכולנו, גם לחלקים בשמאל שלא מוכנים לקבל את המציאות שמשתנה לנגד עינינו, את הדמוגרפיה שעושה את שלה. כשהשיח ישתנה לא נדבר על רפורמה או על מהפכה, נדבר על תיקונים במערכת המשפט. ■

כמו במגילת רות

כמו במגילת רות

שלמה (סולומון) מולוגטה יחגוג בקרוב את יום הולדתו ה-23. הוא…
דבר כזה עוד לא קרה לי

דבר כזה עוד לא קרה לי

01לא בטוח שאני עושה את הדבר הנכון, ולמרות זאת אכתוב…
יש לנו פה הכול

יש לנו פה הכול

כילד וכנער, וגם כחייל, יצא לי לראות פעמים רבות את…
חובת מצוות כיבוד הורים

חובת מצוות כיבוד הורים

לא משנה באיזו שעה של היום, באיזה ערוץ, באיזו במה,…
הטובים למשטרה

הטובים למשטרה

לא משנה באיזו שעה של היום, באיזה ערוץ, באיזו במה,…
לא מתנצל על הסרטון<br>של בנות האולפנה

לא מתנצל על הסרטון
של בנות האולפנה

זה קרה בסוף שבוע שעבר, וזה עדיין מרגיז אותי. כמה…
אלפי תיירים יגיעו לשומרון בפסח לצפות באירוס השומרון הנדיר

אלפי תיירים יגיעו לשומרון בפסח לצפות באירוס השומרון הנדיר

זה קורה פעם בשנה ולמשך מספר שבועות בודדים בלבד: פריחת…
"פורום קהלת אוכלים נזלת"

"פורום קהלת אוכלים נזלת"

01מעולם לא כתבת על אופנה. מצד שני תמיד יש פעם…
קשה היא ההורות כקריעת ים סוף

קשה היא ההורות כקריעת ים סוף

01אין טעם להתחמק מזה. הורות. לכתוב על הורות. אז כמו…
הדיקטטורה הישראלית

הדיקטטורה הישראלית

01שלא ישקרו לכם. מה שקורה היום במדינת ישראל זה דיקטטורה.…
להחזיר את פעולות התגמול לשירות המדינה?

להחזיר את פעולות התגמול לשירות המדינה?

01רצח שני האחים לבית משפחת יניב, הלל מנחם ויגל יעקב…
תגיד לי מה אתה רוצה

תגיד לי מה אתה רוצה

01כשקמה עלינו ממשלת בנט-לפיד לא התחברתי בכלל לקריאות "המדינה היהודית…
כך נוטעים היח״צנים

כך נוטעים היח״צנים

01איזה חג יפה הוא ט״ו בשבט. לרוב הוא מספק לנו…