בדרך לכותל

עוד ישמע בהרי שומרון

קדומים
ישראל גולדברג, מנכ"ל קרן אביה

01
שבת ״חזק ונתחזק״ נעימה עברה על מתפללי הכותל. בשעות הבוקר המוקדמות טפטפו גשמי ברכה, שבמהרה פינו את מקומם לטובת שמש חורפית מאירה ומזמינה.
אורח כבוד שימח אותנו מאד, הרב יצחק וסרלאוף, השר לפיתוח הנגב והגליל מבוגרי הרובע, מלווה בשומרי ראש, הצטרף לתפילות השבת במניין הקבוע, בניצוחו של ר׳ גבי שיינין. הרב יצחק הוא בנם של תושבי הרובע הוותיקים והמיוחדים – מרים ויששכר וסרלאוף, הי״ו.
את ר׳ יצחק הכרתי לפני מספר שנים, כשעמד בראש המאבק לחידוש היישוב היהודי בדרום תל אביב וחיזוק ישיבת ״עוז ואמונה״, שייסד מורנו ורבנו המשותף, הרב אחיעד אטינגר, הי״ד.
רבים ניגשו אל הרב יצחק שיח׳, השר הטרי, לברכו בהצלחה. בסיום התפילה עלו כל המתפללים יחד עם תושבי הרובע מכל המגזרים, בהזמנת הוריו של השר וסרלאוף, מנכ״ל עוצמה יהודית לשעבר, לקידוש רבא, בבית כנסת ״אליהו הנביא״, לכבוד כניסתו לתפקיד הממלכתי והחשוב, כשר העוסק בהצלת הנגב והגליל.
השר, כדרכו הטובה, נשא דברי תורה ואקטואליה, שריתקו את המאזינים.
02
ביום שישי ארזנו את מטלטלנו והדרמנו בשמחה לכפר מימון כדי לזכות באירוח כיד המלך ובמצוות כיבוד הורים, אצל אימא ואבא של רעייתי.
עוד אנו עושים דרכנו דרומה, חלפנו על פני היישוב המקסים והמשגשג שבי דרום, הסמוך לעיר נתיבות. לאחר 18 שנות נדודים תושבי כפר דרום האהובים בונים סוף סוף את בתיהם במועצה האזורית בני שמעון, מתוך תפילה יום יומית לשוב אל יישוב הקבע בגוש קטיף.
אך נכנסנו לחנייה בכפר מימון, אנו מקבלים במכשיר הנייד חדשה מרעישה עם תמונה מלבבת ומרנינה מהיישוב קדומים – ישי לב שמחה, בננו האהוב, מגיש טבעת אירוסין לבחירת ליבו, אמונה טייכלר, המתוקה והמדהימה… מתחת לתמונה כיתוב מתוק, שלא משתמע לשני פנים – ׳היא אמרה כן, בע״ה׳.
אילו היה חלון בתקרת רכבנו היינו עפים דרכו מרוב שמחה וצהלה.
התפרצנו בהתלהבות לבית ההורים והשמענו במצהלות אינדיאניות את הבשורה המשמחת. אך שמעו ההורים את הבשורה יוצאת מפינו, פצחו בריקוד ספונטני של שמחה והודיה. הצטרפנו בעוז למחוללים, עד שהשכנים נכנסו לברר לכבוד מי הצהלה…
מיותר להוסיף שהשבת כולה הייתה מרנינה ומרוממת. מכל עבר הגיעו המברכים וכול הכפר שמח בשמחתנו.
גם סעודות השבת הפכו לחגיגה של ממש – לחמין היה טעם של אירוסין, לגפילטע היה טעם של שבת כלה, לקישקע היה טעם של שבת חתן, לכבד קצוץ היה טעם של שבע ברכות ולחלות היה טעם של ויז׳ניץ… לדברי התורה בשבת היה טעם של חופה וקידושין. לשיעוריו המרגשים ולברכות של המרא דאתרא המדהים של כפר מימון, הרב מיכאל אדרעי היה טעם של עוד… יישמע בערי יהודה.
במוצש״ק דווחנו, שגם בקדומים הייתה התרגשות גדולה ובני היישוב, חברים ושכנים, עלו לברך ולשמוח בבית משפחת הכלה.
03
ביום ראשון לבשנו בגדי חג ונסענו, בפורמט משפחתי מלא, מזקן ועד טף לקדומים, כדי לחגוג יחד את שמחת האירוסין בביתם המזמין של משפחת קרן ומשה טייכלר.
הכנסת האורחים הייתה מושלמת.
משפחת טייכלר פתחה את ביתה החם לרווחה והפיקה אירוע מדהים, גם רוחני וגם קולינרי.
היישוב קדומים הפגין את אחוות השכנים הידועה והמדהימה שלו. בכל רגע נתון נכנסו עוד ועוד חברים ושכנים, לסייע, לחבק, להוסיף עוד כיבוד ומגדנות, לברך ולהתברך, ולאחל מכל הלב.
משה טייכלר היקר, נהג אמבולנס מתנדב, מספר לנו, כולו אחוז צמרמורת, כיצד לפני 15 שנה בדיוק, הגיע הוא, ראשון, לאתר התאונה המחרידה, בה נהרג אביה יהושע שלנו, ז״ל, בעקומה החדה, לפני צומת ג׳ית, הסמוך לקדומים.
בעזרת פרמדיקים שהגיעו איתו לזירה, ניסו יחד בכל כוחם ובכל ליבם להשיב את אביה לחיים. מתוך ידיו החובקות עלה אביה בסערה השמיימה. אביה אך השלים 19 אביבים.
הקב״ה פותח וסוגר מעגלים.
אין לי ספק שאביה שלנו ביקש בשמיים לחבר את בני משפחות טייכלר וגולדברג בקשרי משפחה חמה ואוהבת, לנצח נצחים.
תסלחו לי על השיתוף של המעמד. הייתי חייב.
04
ונחזור לאווירת השמחה והרוממות ביישוב המקסים בצפון השומרון. ישי ואמונה הודיעו שהם מבקשים להתחתן עוד לפני חג הפסח תשפ״ג, בשעה טובה ומוצלחת וההתרגשות בשיאה.
האורחים שהגיעו לאירוסים מכל הארץ התפעלו מההתפתחות המדהימה של היישוב קדומים, שבו מתגוררות כיום למעלה מאלף משפחות מאושרות – ממש עיר. יש כאן הכול ועוד היד נטויה.
לא לחינם משתרע הישוב קדומים על רכס ענק של גבעות, שחוברו יחד לשרשרת ארוכה של שכונות ציוריות ופסטוראליות, הטובלות בירק עד ובנוף קדומים…
היישוב תוכנן כך, בכוונת מכוון של המייסדת המרכזית של קדומים, ידידתי הוותיקה – דניאלה וייס.
דניאלה הגתה את הרעיון החלוצי, להקים שכונה אחת על הגבעה הדרומית של היישוב ושכונה נוספת על הגבעה הצפונית ובכך להציל יותר ויותר אדמות מדינה יקרות המשתרעות בין לבין ובכך למנוע השתלטות של מחבלים על הגבעות המופלאות של צפון השומרון.

גילוי נאות – לפני כ-40 שנה זכיתי להתנדב בחבורת ״צעירי גוש אמונים״, לראות, לחוות ולהשתתף, ממש מקרוב, בעשייה הציונית האדירה של דניאלה שפעלה ביחד ולחוד, עם יתר החלוצים האמיצים, בעלי המעוף והחזון.
אנשי גוש אמונים וחבריהם, מייסדי מועצת יש״ע ומייסדי תנועת ההתיישבות הגדולה והמצליחה ״אמנה״, חוללו במסירות רבה ובעקביות מהפכה ענקית. הם ייסדו את הגרעינים הראשונים להתיישבות היהודית ביש״ע, בגוש עציון, בחברון, בהר חברון, במזרח ירושלים ובגולן ותרמו לביסוס אחיזתו של עם ישראל בארצו, תוך חיזוקה של מדינה ישראל. והשאר היסטוריה.
דניאלה, למרות ותק שנותיה ולמרות מתנגדיה, לא שוקטת לרגע. היא ממשיכה לדחוף לעוד עשייה התיישבותית על אדמות מדינה בכל פינות השומרון.
לא אמנה כאן את כל מייסדי גוש אמונים וחבריהם, שיש הרבה מאד מה ללמוד מהם, להכיר ולהוקיר, כי קצרה היריעה. רק אזכיר לטובה את מורינו ורבותינו – הרב משה לויגר זצ״ל, את הרב יהודה חזני זצ״ל ואת הרב חנן פורת, זצ״ל.
05
השבוע הלכה לעולמה, הודיה עינת נוימן ע״ה, אישה יקרה ואהובה, אשת חסד ומופת – רעייתו של ידידי, ר׳ אהוד נוימן, הי״ו, מכפר מימון, בת הרב יוסי ודבורה ארציאל, המופלאים, יבדל״א.
הודיה ע״ה, הסתלקה מאיתנו בסערה, לאחר כמעט שנתיים של ייסורים ומלחמה במחלה הנוראה, תוך עמידה בעוז, באמונה ובאצילות נפש שלא ניתנות כלל לתיאור.
הודיה שכנתנו היקרה, הייתה אשת חסד מופלאה, בעלת ענווה מיוחדת, בעלת אמונה ענקית ללא רבב. אימא למופת. הודיה סללה דרך לאימהות רבות, תוך מתן דוגמא אישית של אימוץ, מסירות וצניעות.
אין לי מילים לתאר את גבורתה ואצילותה של הודיה, ע״ה.
יהי זכרה ברוך.
גילוי נאות – זכיתי לסייע מעט לרב יוסי ארציאל שליט״א, במיתוג ובעיצוב ארגון הרבנים הגדול שהקים – ״ארגון רבני הארץ הטובה״.
ועוד גילוי – גיסה היקר של הודיה, הרב אבנר ששר, שמתגורר שנים רבות ב״שער הפרחים״ עם רעייתו גילה, לבית נוימן ומשפחתם, מתפלל איתנו, באופן קבוע, במניין שייסדו תושבי העתיקה, המתחיל בשעה שבע בשבת בבוקר, בכותל.
שבת שלום של שמחות, בשורות טובות, בריאות, אושר וחיזוק ההתיישבות והחקלאות היהודית בארץ ישראל.

בתמונה הראשית: קדומים

עוד במדור זה

שליפות

שליפות

אבא
איש חינוך. אומרים שהקשר לאבא משתקף בקשר עם הקב״ה ואני מאוד אוהב את השם.
אימא
מקור להשראה. מגיל קטן ניווטה בכוחות עצמה את החיים שאותם רצתה ליצור לעצמה.
החצי השני
שותפת האמת שלי. העולם עוד לא גילה את האור של אורה.
המשפחה
הסיבה היחידה שמשאירה אותי כאן. פרויקט החיים הכי משמעותי שבו אני רוצה להצליח.
ילדוּּת
בדיעבד הייתי מעביר אותה קצת אחרת (ואני יודע שזה הדבר הכי לא מחובר ומאמין שיש לומר… סורי).
קנדה
בגיל שמונה יצאתי עם משפחתי לארבע שנות שליחות בקנדה, ואני עדיין לא יודע לומר את המשמעות הפנימית של זה בחיי. באט דיס איז וור איי לוסט מיי יזראלי אקסנט.
שירות צבאי
שלוש שנים בגבעתי. התגייסתי בשנה שבה התחילה האינתיפאדה הראשונה. תקופה מחשלת וטובה בחיי.
הורדת הכיפה
הצעד הראשון האמיץ שעשיתי שכנראה נתן לי הרבה כוח לעשות את הצעד האמיץ הבא, וזה להחזיר את הכיפה על הראש רק שהפעם גדולה יותר ובתוספת זקן ופאות.
סעודה שלישית במרכז הרב
שבע הברכות של אחותי ובעלה בשבת במרכז. בום. פעם ראשונה שהיהדות נראית לי מעניינת ורוחנית.
יצהר
מי שבאמת טעם את הטעם של המקום הזה תמיד יהיה גאה לומר ״אני יצהרניק״.
דובר היישוב יצהר
התקף החרדה (סוג של…) הראשון והאחרון שהיה לי בחיים היה כשמינו אותי לתפקיד הזה. בבת אחת נאלצתי לעבור ממנטליות של רועה צאן ומתבודד מקצועי אל תוך עולם הכרישים והטורפים של התקשורת. ועוד לייצג את היישוב יצהר… עבדתי קשה מאוד להשלים את הפערים המנטליים והידע הדרוש כדי לדברר ישוב כל כך עוצמתי כמו יצהר.
דיסק ׳אבא׳
דיסק מוסיקלי שהוצאתי לפני 22 שנה, ממש בתחילת הז׳אנר של המוסיקה היהודית הלא חסידית. יצירה מוסיקלית נדירה שקיבלתי במתנה בפרק מאוד קצר בחיים שלי. לא הייתי משנה בדיסק הזה שום דבר. עד היום פונים אליי אנשים ומספרים לי על ההשפעה של הדיסק הזה על חייהם ויש כאלו שעדיין מנגנים אותו כיום. מתבייש קצת לומר שהוא לא נמצא בחנויות ולא בספוטיפיי, רק אצלי בבית בפורמט של דיסק. לפני שנתיים לאחר לחץ ובקשות העליתי ליוטיוב שלושה שירים ממנו.
הרפורמה המשפטית
הטריגר שעורר את הבירור הכי נוקב והכי חשוב בחברה הישראלית, שטוב שקרה כי כבר לא היה ניתן יותר להחביאו. תקופת ההתפכחות הקשה והכואבת של הימין ושל הציבור הדתי לאומי, שממנה תצא רק ברכה.
Imagine (דמיין)
סרטון ההסברה הראשון שהוצאתי לעולם באנגלית שהפך לווירלי ברמות נדירות. מרגיש כמו האורות הראשוניים שבעלי תשובה מקבלים שלמעלה מהכלים האמיתיים שלהם. כמובן שבשלב מסוים מסתלקים האורות וצריך לעבוד קשה להחזירם.
בומרנג
ארגון ההסברה שהקמתי בשנת 2016 והיה ארגון ההסברה הראשון שהוקם ביו״ש. יצאתי לדרך ללא מימון וללא ניסיון. לא למדתי קולנוע, צילום, עריכה, הרשתות החברתיות היו זרות לי ומעולם לא הקמתי עמותה. מהתהליך הזה למדתי שכשמגיע הזמן של משהו להיוולד לעולם רק צריך להתחיל ללכת. בלי הרבה חשבונות. אחד הפרקים הכי גאים בחיים שלי.
רחפן
לראות את העולם דרך העיניים של השם. פלאי הטכנולוגיה. מה שפעם היה עולה מאות אלפי שקלים היום נגיש לכל אחד.
מסע הגבעות והחוות ביו״ש
מסע נדיר. סדרה בת 17 פרקים שהפקתי בשנה שעברה, אשר פתחה לראשונה צוהר והזדמנות אמתית להכיר לעומק את האנשים המעצימים שמאחורי מושג הגבעות והחוות. לדעתי כל אזרח בישראל צריך לצפות בסדרה הזו, יהיו דעותיו הפוליטיות אשר יהיו.
מסע אל האחווה הישראלית
המסע הבא שעשיתי לאור המצב החברתי, ובו תיעדתי סיפורי אחווה וקירוב בחברה הישראלית. איזה עם קדוש. הלוואי והייתי יכול להמשיך כל חיי לספר את הסיפורים המעצימים האלו.
תודעה של שפע
גישה, הסתכלות גבוהה על החיים ממבט פנימי עמוק ומאמין שאני מנסה לסגל לעצמי בצורה אקטיבית, ושהוא המודד העיקרי בשבילי להצלחה בחיים. ■

שליפות

שליפות

אבא
ג׳ק סיאלום. נולד בתוניס ובהמשך היגר בגיל שמונה לצרפת עם כל המשפחה, שם הכיר את אמא. לאחר מכן הם עלו יחד לארץ למושב שדמות. חזרו בתשובה יחד. רוב הזמן אבא המשיך לעבוד בחו״ל כאיש חינוך בבית ספר יהודי. בעקבות הגירושין מאמא לא היה לי קשר איתו עשר שנים ורק בלידת בתי הבכורה הטלפון הראשון היה אליו. מאז אנחנו בקשר טוב. כיום מתגורר עם אשתו בנתניה.
אימא
מגי (מוריה) אסל. גם היא נולדה בתוניס, היגרה לצרפת בגיל 14 שם הכירה את אבא. אימא היתה אישה שמחה ואנרגטית, עם עין טובה לבריות, אוהבת אדם. ממנה למדתי אמונה בה׳ .לפני ארבע שנים התדרדר מצבה מבחינת צלילות הדעת והיא חלתה בדמנציה. היום היא כבר לא מזהה אותנו בשמנו אבל שמחה מאוד כשבאים.
החצי השני
רבקה. העוגן, הקול הצלול, האוהב והדוחף בכל הרצונות שיש בי ובנו כזוג. בזכותה אני אדם טוב יותר בכל יום שעובר כאן. 
המשפחה
אורי הבכורה 14, אליטל 11, צוריה 8, ליבי 4. הן הסיבה והן החיים. במהות שלי אני אבא לפני כל חלום כזה או אחר שמתרוצץ בי.
ילדוּּת
נולדתי בשדמות מחולה, מרבית ילדותי היתה ביישוב פסגות. ילדות מאתגרת ומרגשת כאחד. לפעמים כשיש פגישה מקצועית ביישוב אני מסתובב עם הרכב ומציף זיכרונות יפים בלב.
כינור דוד
המקום היחידי שהסכים לקבל ילד בכיתה ט שאף מסגרת לא הסכימה לקבל, בלי בחינות ובלי שום תנאי. רק כי אותו ילד התחייב שבתמורה למיטה, כיסא וכלי לנגן בו – הוא יביא רק טוב למקום.
שירות צבאי
צנחנים, גדוד 890, מרץ 07. לבשתי שם דמות של המצחיק והחקיין מספר אחת בפלוגה.
קרית נטפים
לא מזמן עברנו אז עוד לא יודעים כל כך אבל מרגישים בטוב, ועטופים באנשים אוהבים וחמים.
׳אימא אם הייתי יכול׳
שער שפתח את כל השערים.
׳רוח צפונית׳
הבית הכי מרגש שלי. כשמוזיקה וחברות עמוקה שזורים זה בזה.
׳The Voice׳
מקפצה מרגשת שנתנה לי הזדמנות לספר סיפור שעד היום מסופר דרך שירים שנרקמים דרכי.
בניה ברבי
חבר יקר. אוהב אותו מאוד מאוד. מתרגש מהדרך היפה שהוא עושה. 
מירי מסיקה
חברות מיוחדת שבזכות המוזיקה לא היתה יכולה להתהוות. המוזיקה היא גשר, עם כל הקלישאה שבכך.
עבודה עם אומנים גדולים
כל אומן שמוכן לעשות דרך ולצלול אל תוך עצמו ולהוציא את הקול שנע בתוכו אל העולם – הוא אומן גדול בעיני.
לכתוב או להלחין?
ונפשו קשורה בנפשו. ■

שליפות

שליפות

אבא
גיבור. חושב עליו בכל יום. אבי ז״ל נפצע בקרב עם מחבלים במלחמת ההתשה ולימים נפטר מהפציעה הקשה. לימד אותי אהבת הארץ ועמידה על עקרונות.
אימא
לביאה אמתית.
החצי השני
אהבה.
המשפחה
מקור אנרגיה ומוטיבציה.
ילדוּּת
עצמאות מגיל צעיר.
שירות צבאי
געגועים לבה״ד 1.
סטודנט בארצות הברית
התנסות ראשונה בפעילות ציבורית באזרחות.
יצחק שמיר
דמות מופת. השיחות שניהלתי עימו עדיין מהדהדות, והעצות שלו רלוונטיות מתמיד.
שגריר ישראל באו״ם
חוד החנית של המאבק הדיפלומטי של מדינת ישראל. היה לי הכבוד לייצג את העם היהודי ומדינת ישראל במשך חמש שנים בחזית זו.
יו״ר ועדת המשפט של העצרת הכללית
הבחירה לתפקיד הייתה תקדים. הצלחתי להוכיח לאלו שפקפקו – שאפשר להצליח גם בזירה העוינת של האו״ם.
חגים יהודיים באו״ם
חוויה ייחודית ומרגשת. הקפדתי תמיד להזמין אלינו בחגים שגרירים ודיפלומטים ממדינות שונות. כך הפכו עבורי חגי ישראל לפעילות אפקטיבית לקרב אלינו ידידים מכל העולם.

אוכל כשר באו״ם
חשוב מאוד. לא תמיד טעים.
נאום התנ״ך
אחד מרגעי השיא שלי על בימת האו״ם. נאום שהפך ללהיט ברשתות בגלל האמת שאותה הצגתי.
ניקי היילי
חברה קרובה שלי ושל רעייתי וידידת אמת של מדינת ישראל ושל העם היהודי. ניקי תמיד עומדת לצד ישראל ומסייעת בכל מקום שמתאפשר לה.
בנימין נתניהו
ראש הממשלה שלי.
ביקורת על הממשלה
לגיטימי, אבל במסגרות המקובלות.
יהודית ודמוקרטית
בדיוק בסדר הזה.
ריבונות ביו״ש ובבקעה
ריבונות עכשיו ללא היסוסים.
משילות בנגב ובגליל
צו השעה.
התלות בארצות הברית
ארצות הברית היא הידידה הגדולה ביותר של ישראל. הקשר בין ישראל לבין ארה"ב מבוסס על ערכים ועל אינטרסים משותפים. אין תחליף לקשר האסטרטגי בין שתי המדינות. עם זאת, מדינת ישראל כמדינה ריבונית, חייבת לשמור 'סוברניות' בקבלת ההחלטות שלה ולפעול על פי האינטרסים שלה. כאשר אנו עומדים על העקרונות שלנו ומסבירים אותם, ידידנו בארה"ב מבינים ומכבדים.
תנועת ה-BDS
ה-BDS היא האנטישמיות המודרנית. כשגריר באו"ם הובלתי כנסים ויוזמות למאבק ב-BDS בעצרת הכללית של האו"ם כדי לייצר חזית בינלאומית למאבק בתנועות החרם. כך העברנו מסר לכל שונאינו – מדינת ישראל לא תיכנע ותמשיך לפעול בכל מקום על מנת לחשוף את מסיכת השקרים של תנועת ה-BDS.
בית"ר
בית הגידול למנהיגות לאומית של המחנה הלאומי עוד מימי טרם הקמת המדינה. היסודות הרעיוניים שטווה מייסד התנועה, זאב ז'בוטינסקי, מהווים מצפן רעיוני שמנחה אותנו בצמתים חשובים ובמקומות שבהם יש צורך לקבל החלטות בעלות השפעה לאומית. כאיש ימין נמשכתי לרעיונות של בית"ר מגיל צעיר. נחשפתי לתנועת בית"ר בשנותיי בתיכון, וזכיתי למלא מגוון תפקידים שונים בתנועה. לאחר שהשתחררתי משירותי הצבאי יצאתי לשליחות בת מספר שנים של התנועה לארה"ב. כשחזרתי ארצה, בן 28, התמודדתי לתפקיד יו"ר ההנהגה העולמית של בית"ר, ונבחרתי.
זאב ז'בוטינסקי
במשך כל פעילותי הציבורית האמנתי בכל ליבי בעקרון 'קיר הברזל' שעליו כתב ז'בוטינסקי. המפתח לחיים של שלום ושל ביטחון באזור המאתגר שלנו, טמון בנכונות שלנו להציב קיר ברזל מול אויבינו. רק עוצמה צבאית ותקיפות ביטחונית יבטיחו את קיומה ואת שגשוגה של מדינת היהודים. אני מאמין כי עקרון 'קיר הברזל' הוא המרכיב העיקרי במלחמה המתמשכת על קיומנו.
הסכמי אוסלו
אחד האסונות הגדולים שעברו מדינת ישראל. תהליך אוסלו לא הביא שלום אלא הביא לשפיכות דמים.
׳בגוב האריות׳
הספר החדש שלי. חושף איך מתנהלים הדברים באו״ם מאחורי הקלעים. בספר אני מספר בין היתר על ההתמודדות של ישראל עם האתגרים שהציב ממשל אובמה, כיצד נטוו בחשאיות היחסים עם מדינות ערב עד שהבשילו להסכמי אברהם, על התהליכים שהביאו להעברת שלוש שגרירויות לירושלים, ועוד המון מהלכים דיפלומטיים דרמטיים שעיצבו את יחסיה של מדינת ישראל עם העולם. מומלץ לקרוא בחגים. ■

שליפות

שליפות

אבא
אינטלקטואל, למדן.
אימא
העוגן של המשפחה, מורה בנשמתה, מנהלת בית ספר, בשלנית.
החצי השני
הילדים, יותר מחצי.
המשפחה
הכי חשוב שיש.
ילדוּּת
רעננה של פעם – פרדסים, בית כנסת יבנה, קידושים, בני עקיבא, מחנות קיץ, מדרשיית נועם, הצגות פורים, בלאגן, היה כיף סך הכול.
שירות צבאי
חי״רניק (הנדסה קרבית, חרמ״ש), אינתיפאדה ראשונה, מילואים שאליהם אני עדיין מתגעגע לפעמים.
הרצליה
קרובה לרעננה שבה גדלתי, קרובה לים שאהוב על הילדים שלי, מקום עבודה. מרכז החיים.
זהות יהודית
הבסיס להכול. היא הייתה המנוע להקמת המדינה ותישאר המנוע להמשך בניית המדינה. מה אנחנו בלעדיה? מה מדינת ישראל בלעדיה?
דמוגרפיה בישראל
אני אופטימי בגלל הציונות הדתית, בגלל החרדים וגם בגלל החילונים. אנחנו עם שאוהב ילדים. תמיד זוכר באיזה מצב היו ההורים והסבים שלנו כאשר בן-גוריון הכריז על הקמת מדינת ישראל. קשה לצפות את תפניות ההיסטוריה, אנחנו צריכים לעשות את המאמץ מצידנו.
הציונות החילונית
דור הגיבורים שהקיז את דמו למען הקמת המדינה. אני לא חושב שהם באמת היו חילוניים – הם היו בעלי זהות יהודית חזקה ודתיות סוציאליסטית. הציונות החילונית של היום מצויה במשבר זהות קשה מאוד.
הציונות הדתית
הלב הפועם שלי. תמיד אשאר חלק ממנה, ותמיד אמשיך להתעצבן ולהגיב למה שקורה בתוכה. בשורה התחתונה זה ציבור איכותי ומדהים, למרות שאני קצת סובייקטיבי בקשר לזה…
פוסט-מודרנה
מדמנה פילוסופית בעלת השלכות הרות גורל על עתיד התרבות המערבית.
הרפורמה המשפטית
תתרחש בדרך זו או אחרת, בשלב מוקדם או מאוחר. הציבור התעורר ולא מוכן להמשיך לקבל את הדיכוי המשפטי, שהוא כסות למערכת דיכוי אחרת שהתקיימה כאן במשך דורות וניסיון לבסס את שליטת המיעוט על הרוב.
שמעון פרס
בעל החלומות. חבל שמעולם לא מצא את ההזדמנות לחשבון נפש, ולו מתוך כבוד לאלפי המשפחות שחייהן נהרסו בעקבות מה שהגדיר ׳מפעל חייו׳.
יוסי ביילין
אידיאולוג. מצד אחד: נאחז בשברי חלומותיו ומתנהל ביקום שאין בו אסלאם, מצד שני: לא אשכח לו את האומץ הציבורי שגילה לאחר רצח רבין, ואת סירובו להיגרר לציד המכשפות נגד הימין.
יצחק רבין
סמל. זכה להיות משחרר ירושלים. נלכד מרצונו החופשי בתוך מעגל הקסמים הנוראי של הסכמי אוסלו, אף על פי שלדעתי לא היה אף פעם שלם לגביהם. הרצח שלו היה אסון לאומי.
יאסר ערפאת
מה שאמר עליו הסופר משה שמיר: ״רוצח שצחנת אלפי פשעים עקובים מדם עולה ממנו. דם יהודים ודם ערבים ודם קורבנות הטרור הבינלאומי. נוכל עולמי המוכר נשמתו לכל קונה, לכל נבל המשלם לו, ערפד שפתותיים, שזוהמת חנפנותו וכזביו עולה על חלאת רשעותו ואכזריותו".
הרשות הפלשתינית
מוטציה פתטית של שלטון. תמונת מראה של הלאומיות הפלשתינית המזויפת.
יהודה, שומרון ובקעת הירדן
בלעדיהם לא תהיה אפשרות קיום בגוש דן, כלומר, בלעדיהם, לא תהיה מדינת ישראל. ברור שנקבל טילים, מנהרות, פשיטות, מרגמות, ירי על כבישים, השבתת מרכזי עסקים, שדה התעופה, מתקנים אסטרטגיים. מדינת ישראל תקרוס.
הסכמי אוסלו
האסון המדיני הגדול ביותר בתולדות מדינת ישראל. מעבר למחיר הדם, הסכמי אוסלו תרמו תרומה מכרעת לפרימת המרקם החברתי בתוך הציבור היהודי ולהרעת הסיכוי לדו קיום עם אזרחיה הערבים של מדינת ישראל.
׳מלכודת אוסלו׳
יש לי סיפוק אישי רב על השלמת המחקר והספר, ועל הזכות לספר את הסיפור המלא כפי שהיה. מקווה שיהפוך להיות המקור העיקרי ללימוד התקופה. ■

שליפות

שליפות

אבאזאב. פתח אותי לעולם הכלכלה. משתכנע מכל טיעוני הימין, אבל…
שליפות

שליפות

אבא האבא הכי טוב בחיים, רחמים טסה. אבא שלמדתי ממנו…
שליפות

שליפות

אבא תותח, דוגמה אישית, יציבות, ביטחון, אכפתיות, קשיחות, אהבה, השראה,…
שליפות

שליפות

ההוריםדוד ואסנת. בעלי תשובה, עלו מאוסטרליה מתוך ציונות ואהבה לארץ.…
שליפות

שליפות

אבא אבא עלה מדרום אפריקה בגיל 19-20 אחרי מלחמת ששת…
שליפות

שליפות

אבאאהרן, יליד העיר יזד בפרס. עלה לארץ בשנת 1958. חשמלאי…
שליפות

שליפות

אבאמשה, בן לחלוצי כפר פינס. חקלאי בנשמה.אימאמלי, שורדת שואה שהטביעה…
שליפות

שליפות

אבאאבי היקר משיח. יליד שכונת הבוכרים בירושלים של שנות ה-40,…
שליפות

שליפות

אבאאהרון. אימא שושנה.החצי השני שרית. המשפחהעלמה (9), ינאי (6), ארי…
שליפות

שליפות

אבאגדל במוסקבה ולמד אומנות. עלה לארץ בראשית שנות ה-90.אימאגדלה בברדיצ'ב,…
שליפות

שליפות

אבאהוא ההוכחה שעם הרבה אמונה וכח רצון אפשר להתגבר על…
שליפות

שליפות

אבא יהושע. גדול הדור שלי. ממנו ספגתי אהבה לעם, לארץ…