אורי שכטר

עם ישראל חי

אורי שכטר

01
כשליאו די וילדיו היו בשבעה הם קיבלו חיבוק ענק מעם ישראל. דווקא עכשיו לאחר שקצת התרחקנו מהשבעה אני רוצה לכתוב את הדברים שנגעו בי וברבים אחרים כל כך בהתנהלותו ובדבריו. אני לא חזק באנגלית. כשליאו די ספד לאשתו שנרצחה יחד עם שתי בנותיה הבנתי כל מילה והמילים חדרו לתוך ליבי, ואני מעריך שלליבו של כל מי שנכח בלוויה.
הוא סיים את ההספד בדברים הבאים: ״אם לוסי הייתה יכולה לדבר חשבתי שזה מה שהיא הייתה אומרת לכולנו: 1. תסלחו, כששומרים טינה זה פוגע רק בכם. 2. תתנצלו, גם אם זה לא באשמתכם, אולי זה היה נראה באשמתכם, ואם להתנצל זה כל מה שצריך, אז למה לא. 3. אל תכעסו ליותר מידי זמן, לרב אפרים גולדברג יש כלל ׳חמש על חמש׳, אם עוד חמש שנים זה לא ישנה, אז לא מגיע לזה יותר מחמש דקות מזמנך היום. 4. תהיו מלאי התלהבות מהמקצוע שלכם, אם אתם לא מתלהבים תחליפו מקצוע. ההלכה הראשונה בשלחן ערוך זה לקום כארי מהמיטה בבוקר, תמהתי איך יכול להיות ציווי כזה, בוודאי שאתה לא יכול להחליט להתלהב מהקימה, אם אתה לא רוצה לקפוץ מהמיטה אתה לא תעשה את זה. אני חושב שהציווי זה שתמצא עשייה שאתה מתלהב ממנה וככה תרצה לקום כארי. 5. אתה לא צריך להיות הכי טוב במה שאתה עושה, אבל אתה חייב להתאמץ הכי קשה. 6. תהיה סקרן ותחקור, תגדל ותזדקן אם יתאפשר לך, אבל אל תתבגר, תמיד צריך להתפעל מהעולם. 7. תאהב את כל ילדיך בשווה, למדנו את זה מלאה אימנו, ומדבריו של הרב זקס, אהבה היא לא משחק סכום אפס, ככל שאתה נותן יותר יש לך יותר.
לוסי חלקת את אהבתך ובתמורה יצרת כל כך הרבה אהבה. שום דבר לעולם לא יחליף אותך, הנשמה שלך היא חלק מהנשמה שלי, המורשת שלך נמשכת אצל קרן, טליה, יהודה ואצלי, החיים שלך התפשטו לכל היקום ברגע. שרדת כדי שנוכל לכבד אותך לבד ולתת לך פרידה ייחודית לנשמה הייחודית שאת, נשמה ששינתה ותמשיך לשנות כל כך הרבה חיים, תהא נשמתך צרורה בצרור החיים״.
02
כתב נתי לאופר מאפרת: ״התפללתי ליד משפחת די בחג הפסח. לאחר שעברו על קהילתנו ימים מאוד לא פשוטים, בעת כניסת החג נכנסה משפחת די לבית הכנסת, זקופי קומה ובראש מורם. בבוקר אני מגיע כמה דקות לפני התפילה. הרב ליאו רואה אותי, ניגש אליי ומציע לי חיבוק חם ואוהב, ומאחל לי חג שמח. אבל עדיין, בבית הכנסת עדיין מרגישים את המתח שבין העצבות לשמחה. שליחי הציבור מתקשים למצוא את האיזון שמתאים לקהילה. ראבק, זה קשה.
תפילת הלל. מזמור ראשון לא שרים. טוב, אולי החזן מרגיש שלא מתאים להתחיל בשירה. אולי המזמור הבא… מזמור שני ׳בצאת ישראל ממצרים׳ החזן לא שר. הלב מתחיל להרגיש את האבלות, אני מתחיל להבין שאת ההלל האחרון של חג הפסח אנחנו כבר לא נשיר. עצב, כאב, דמעות של ממש.
אבל באותו הרגע הרב ליאו קם ממקומו ונע במהירות לכיוון החזן. הרב ליאו מניח בעדינות את ידו על החזן, מחבק אותו, ולוחש משהו באוזנו. החזן, מסתכל על הרב ליאו ומייד פותח בשירה שמרוממת את הנפש לגובהי מרומים. ׳מה לך הים, כי תנוס׳. מכאן והלאה, שרנו. שרנו ביחד. את כל ההלל.
מה אמר לו הרב ליאו? ניגשתי אל החזן אחרי התפילה, ובקשתי אם הוא מוכן לשתף איתי את מה שאמר לו הרב ליאו. ׳Please, make it joyous׳ – ״אנא, שהתפילה תהיה משמחת״. וכך היה, משמח, וקצת עצוב. אבל בעיקר – מנחם״.
03
ואסיים בדברים שכתב אהרון יהודה פיקס ביום ראשון האחרון.
״בוקר טוב הרב די. שמי אהרון יהודה פיקס. לא בטוח האם כבר שמעת הבוקר את הסיפור הזה. ביום חמישי בלילה לאשתי רינה ולי נולדה בת. בשבת קראנו לה מאיה מרים על שם שתי הבנות שלך. זאת ההודעה ששלחנו למשפחה ולחברים:
׳קראנו לה מאיה מרים לזכר שתי האחיות למשפחת די שנרצחו בפיגוע טרור במהלך הפסח, שמותיהן: מאיה אסתר ורינה מרים. הפיגוע והטרגדיה מאוד נגעו בשנינו וחשבנו שאם תיוולד לנו בת נרצה להביא את השמות שלהן לתוך חיינו. עם ישראל הוא אומה אחת. כשקורה משהו עצוב או סיפור קשה אנו מרגישים את הכאב של השני כמו אחים ואחיות. וכן בשמחות, כשיש שמחה זאת שמחה לכל עם ישראל. מקווה שהשמחה שלנו תביא נחמה ושמחה לכל האחים והאחיות שלנו. מקווה שהמשפחה שלכם תדע רק שמחות׳..״.
הרב די ענה לו: ״אהרון ורינה היקרים. אני והילדים שלי מאוד מאוד התרגשנו כששמענו את זה מוקדם יותר הבוקר. באמת הבאתם לנו נחמה. הבנות אמרו שהם ישמחו לפגוש אותה. מזל״ט ועם ישראל חי״. ■

עוד במדור זה

מטיילים בפסח תשפ"ג

מטיילים בפסח תשפ"ג

סוכות שמח בשומרון

חקלאות ומורשת בצפון הגולן
בהדרכת מרכז סיור ולימוד קשת יהונתן.
נטייל במסלול חדש שנפתח לאחרונה בשם עמק הבוסתנים ובבית החזית הסורי. המסלול מתחיל במצפור קונייטרה ליד אנדרטת כוח נתי ויורד לעבר מטעי הנשירים. לאחר מכן נעבור עם הרכבים אל בית החזית הסורי, תחנה מתוך שביל אלי כהן. הסיור הינו מסלול מעגלי היוצא ממצפור קונייטרה וחוזר למצפור קונייטרה. נספר על מלחמת יום כיפור במרחב ועל כוח נתי וקרבות עמק הבכא, על האופי המיוחד של החקלאות בצפון הגולן, על הרי הגעש והסביבה המיוחדת שלה ועל אלי כהן ובית החזית. נראה את סוריה, את קונייטרה הישנה ופריחת נשירים מרהיבה.

פריחה בנחל פארעם

בהדרכת מרכז סיור ולימוד אורות הגליל. 

נטייל בנחל פארעם, נחל מתחדש בגליל, נהנה מהפריחה ומתצפית לעמק החולה, נשמע את סיפור כפר פארעם ועל התחדשות הנחל ונשכשך רגליים בבריכה הקטנה. הסיור הינו מסלול מעגלי היוצא מקבר חוני המעגל וחוזר לאותה הנקודה.  

מרוץ אל העבר בצפת העתיקה

פעילות מרוץ אל העבר בצפת העתיקה בהדרכת מרכז רוח צפת.

במהלך הפעילות בהנחיית מדריכים-אומנים נכין ברכה לחג, נגלה סודות המסתתרים בשירי הגדה של פסח, נלבש לבוש חגיגי מסורתי של עדות שונות, נכיר את חייהם של חכמי צפת ונתחבר לשרשרת הדורות של חכמי ישראל מיציאת מצרים ועד ימינו אנו.

מרוץ אל העבר הוא משחק פעיל ומאתגר המשלב ניווטים בסמטאות העתיקות עם משימות וחידות. המשתתפים מתחלקים לקבוצות ויוצאים לחשיפת הסודות המסתתרים בסמטאות העתיקות. כל קבוצה תקבל את מפת העיר ומעטפה עם רשימת התחנות. במהלך המשחק כל קבוצה תעבור ב-5 תחנות, 2 מהן יכללו הדרכה של אמני צפת וביתר התחנות תהיה משימה כתובה המצורפת במעטפה.

חקלאות ומורשת בצפון הגולן

בהדרכת מרכז סיור ולימוד מורשת הגליל העליון.

נטייל בסמטאות הכפר פקיעין, נתחיל בתצפית יפה על הכפר, נמשיך אל מערת רשב״י בה ע״פ המסורת הסתתר מפני הרומאים, נרד אל מעיין הכפר ונדבר על העדה הדרוזית ומנהגיה הייחודיים, נבקר בבית הכנסת העתיק ששימש את הקהילה היהודית בפקיעין ועוד. הסיור הינו מסלול מעגלי היוצא מתצפית מעל המערה וחוזר לחניה הסמוכה לתצפית.

 

צעדת השומרון
מתי: יום שלישי 11/10 ט״ז תשרי א׳ דחוה״מ
שעה: יציאה בשעה 11:00 מצומת שבי שומרון.
מה בתכנית: אירוע משפחתי מושקע, שמתחיל בצעידה קצרה משבי שומרון אל תחת הרכבת בסבסטיה, וממשיך להפנינג משפחות ענק, הופעה של הזמרים שולי רנד ויונתן רזאל (בשעה 14:00), הצגה של כוכב הילדים טוביה רוזנפלד מפגש קרוב ומרתק עם ראשוני המתיישבים בשומרון וסיפורם מגוף ראשון. סוכה כשרה במקום. דוכני מזון בתשלום.
איך מגיעים: צומת שבי שומרון. (חניה בפארק תעשיות בראון)

פסטיבל המרפסת של המדינה בפדואל

מתי: ימים שלישי-חמישי בין השעות: 10:00-16:00

מה בתוכנית: במסגרת ״פסטיבל המרפסת של המדינה, ה-14״, בישוב פדואל תוכלו להשתתף בהפרחת עפיפונים עפיפוניאדה, ולהנות מעמדות משחק לכל הגילאים. במרפסת תעמוד נקודת מידע, ויצאו ממנה סיורים מודרכים כל שעה עגולה. כמו כן לרשות המבקרים יוצבו במקום דוכני מזון בתשלום. סיור מודרך יצא פעם ביום מהמרפסת לנחל צרדה והסעה חזור למרפסת של המדינה.

סוכה כשרה במקום. 

פסטיבל חג בנחל קנה

מסלול טיול  בקנה:

מתי:  שלישי -שישי  בין השעות: 10:00-15:00

מה בתוכנית: מזמינים אתכם לצאת עם הילדים לטיול בערוץ נחל קנה בינות לבוסתנים, חורש מפותח ומעיינות מפכים. תחנת מידע מאוישת במדריכים ומתנדבים תחכה לכם בפארק נחל קנה, משם ניתן לטיול רגלי עם הילדים בשביל היורד למעיינות שבוואדי. אורכו כ 3 ק״מ לכיוון אחד ומשך הטיול כשעתיים.

שימו לב: המסלול אינו מעגלי ובסיומו יעמדו לרשות המטיילים שאטלים שיחזירו את המטיילים לפארק קנה, למקום חניית הרכבים.

פסטיבל נחל קנה

מתי:  רביעי-חמישי בין השעות: 10:15:00

מה בתוכנית: רביעי 12/10: עמדת קרמיקה ויצירה לילדים בפארק שער קנה. ממתקן אומגה וקיר טיפוס במהלך מסלול הטיול.

חמישי 13/10: יוקם מתחם משחקים: משחקי ענק לילדים ולכל המשפחה במהלך מסלול הטיול.

סוכה כשרה במקום.

פסטיבל ״שומרון טעים להכיר״ 

היכן: במתחם פארק שער קנה

מתי: יום חמישי בין השעות: 17:00-22:00

מה בתוכנית: פסטיבל אוכל, מגוון פוד-טראקים, בירה, קינוחים ומוזיקה טובה.

סוכה כשרה במקום.

 
[elementor-element…
מטיילים בפסח

מטיילים בפסח

נחל "ואחיתה", מסלול למיטבי לכת באורך של 15 ק"מ מאתגרים…
יקבים, נופים ונקבת מים

יקבים, נופים ונקבת מים

טבילת בוקר והליכה בנקבת מים עתיקה עין כפיר | צילום:…
כך הפך השומרון לממלכת תיירות

כך הפך השומרון לממלכת תיירות

המשושה - חוות גלעד רגע לפני סוכות, חג הטיולים הבלתי…
אלפים יטיילו בסוכות במזבח יהושע

אלפים יטיילו בסוכות במזבח יהושע

גריסת האבנים העתיקות מסביב למזבח יהוושע ע"י הרשות הפלסטינית זיעזעו…