אקטואליה

עתה הייתי לשני מחנות – הצילני נא

והנה מול עינינו, צמחה ממשלה ללא כל אידיאולוגיה, וכשאין אידיאולוגיה – נשאר רק הכיסא. כך, בעוד שכל דאגותיהם של חברי הממשלה הם רק להישאר על הכיסא, הכל הופך לכשר

הדס רוטנר

מחלוקות רבות עברו בין אזרחי ישראל בעשרות שנות קיומה של המדינה. זאת הודות לריבוי הדעות והתפיסות המגוונות בציבור הישראלי. מה שהפך את המחלוקות הללו למחלוקות ראויות, היא העובדה שלכל תפיסה ולכל דעה, היה ביטוי, היה מקום.
מחלוקות אלו לא הגיעו במקרה. עוד כשיעקב אבינו בפרשתנו התכונן לפגישתו עם אחיו, עשיו, הוא דאג לחלק את שבטו לשני מחנות. האור החיים הקדוש שם את הזרקור על נקודה זו, והראה כי יעקב חילק את השבט לשני מחנות: מחנה פייסני ומחנה לוחמני. מחנה של אהבה ומחנה של יראה.
הציבור הישראלי בעשרות השנים האחרונות היה גם הוא מורכב ממחנות: מחנה הימין ומחנה השמאל, המחנה השמרני והמחנה הליברלי. יש שיראו בחלוקה הזו מחלוקת פוליטית לא ראויה, או פילוג חמור בעם ישראל, אך למעשה החלוקה הזו החלה כבר בשורשו של העם היהודי, עוד בתחילת דרכו.
לפני כחצי שנה קמה כאן ממשלה חדשה, שהתהדרה בשינוי שהיא עומדת להביא. ממשלה שתאחד בין ימין ושמאל. מבלי לשים לב, כדי לאפשר את הקמת הממשלה, הכריזו חברי הממשלה כי הם משאירים את כל הסוגיות האידיאולוגיות בצד, וכי יעסקו רק בענייני דיומא. והנה מול עינינו, צמחה ממשלה ללא כל אידיאולוגיה, וכשאין אידיאולוגיה – נשאר רק הכיסא. כך, בעוד שכל דאגותיהם של חברי הממשלה הם רק להישאר על הכיסא, הכל הופך לכשר: מחיקת סעיפים ממצע המפלגה, התנכלות לציבור שומר המסורת על ידי הטלות מס, העברת כספים לתומכי טרור ולמשפחות מחבלים, קידום מתווה הכותל המאיים לערער את זהותה היהודית של המדינה, אלו רק חלק קטן מהדוגמאות.
מחלוקות הן דבר חשוב. חכמינו הרבו במחלוקות והעמיקו בדיונים עד שהגיעו לאמת. אך כאשר מוחקים את האידיאולוגיה ואת המהות מהמחלוקת, היא נהפכת לרעה, לכזו שמפלגת ויוצרת שנאת אחים. כך עשתה הממשלה את דרכה להביא לפילוג גמור בעם, בשונה מחלוקתו של יעקב אבינו, שנועדה לסייע לו בהתמודדותו עם האויב. כעת, העם עומד בפני מחלוקות עצומות, ואין מנהיג שיגיד 'קטונתי', ויפעל לעצור את השנאה. כשכל חברי הממשלה עסוקים רק במינויים ובשמירה על הכיסא, כל שנותר לנו הוא לזעוק – ״הצילני נא!״.

עוד במדור זה

״עצת הזקנים״ (מלכים א׳ י״ב)

״עצת הזקנים״ (מלכים א׳ י״ב)

איזו דרך חכמה יותר? תודה‭ ‬לקוראים‭ ‬שנענו‭ ‬לבקשתי‭ ‬בטור‭ ‬הקודם‭…
ילד של אבא

ילד של אבא

מלחמה על הבית בכל‭ ‬פעם‭ ‬שאני‭ ‬נכנס‭ ‬לאחת‭ ‬מתחנות‭ ‬הרכבת‭…
סיפורים שהעלו אצלי חיוך

סיפורים שהעלו אצלי חיוך

עשה…את האדם ישר כאשר‭ ‬אני‭ ‬שומע‭ ‬מפי‭ ‬תלמידים‭ ‬בתל‭-‬אביב‭ ‬על‭…
סיפורים שהעלו אצלי חיוך

סיפורים שהעלו אצלי חיוך

חסד בקבלה… לאחרונה‭ ‬שאלתי‭ ‬את‭ ‬הרב‭ ‬אביגדור‭ ‬נבנצל‭ ‬שליט״א‭ ‬אם‭…
הכסף הזה כשר? למהדרין...?

הכסף הזה כשר? למהדרין...?

חצי גלימה ועוד חצי סיפר‭ ‬לי‭ ‬ידידי‭ ‬הרב‭ ‬אבנר‭ ‬כהן‭:…
איש סתרים ללא סתירות

איש סתרים ללא סתירות

הרב‭ ‬ד"ר‭ ‬יעקב‭ ‬דוד‭ ‬הרצוג‭ ‬היה‭ ‬משפטן‭, ‬דיפלומט‭, ‬מנכ"ל‭ ‬משרד‭…
בין רב לפוסק

בין רב לפוסק

01‭ ‬ בפעם‭ ‬הראשונה‭ ‬שבאתי‭ ‬לשוחח‭ ‬עם‭ ‬ר‮'‬‭ ‬שלמה‭ ‬פישר‭…
ימי התחלה שבים אלינו?

ימי התחלה שבים אלינו?

יושב ומצפה… סיפר‭ ‬לי‭ ‬הרב‭ ‬הדיין‭ ‬יעקב‭ ‬ורהפטיג‭, ‬נכדו‭ ‬של‭…
ולשאלת הנצח: ״הנוער – לאן?

ולשאלת הנצח: ״הנוער – לאן?

לשמה כשהייתי‭ ‬בכיתה‭ ‬ט׳‭ ‬או‭ ‬י׳‭ ‬שאלתי‭ ‬את‭ ‬הרב‭ ‬אריה‭…
מתחיל ב״צנוע ומעלי״

מתחיל ב״צנוע ומעלי״

מ״חברותא״ לשידוך לפני‭ ‬מס׳‭ ‬חודשים‭, ‬בעקבות‭ ‬אחד‭ ‬הטורים‭ ‬הקודמים‭, ‬סיפר‭…
״דעת בעלי בתים״

״דעת בעלי בתים״

אותיות פורחות  סיפר‭ ‬לי‭ ‬משה‭ ‬גולדברג‭, ‬נכדו‭ ‬של‭ ‬״העילוי״‭ ‬ממייצ׳ט‭:…
נשמות משיחות זו עם זו

נשמות משיחות זו עם זו

האדמו״ר של הסטודנטים  סיפר‭ ‬לי‭ ‬הרב‭ ‬אברהם‭ ‬אבא‭ ‬וינגורט‭, ‬תלמידו‭…
סולו המסילה...

סולו המסילה...

מסילת ישרים ב׳בית האדום׳ סיפר‭ ‬לי‭ ‬ראש‭ ‬ישיבת‭ ‬הכותל‭ ‬הרב‭…
לבבות עטופים בקליפות

לבבות עטופים בקליפות

היעלו כעת ארצה הישיבות בניו יורק? הרב‭ ‬נפתלי‭ ‬וינברג‭ ‬הוא‭…
שנהיה קצת יותר פשוטים...

שנהיה קצת יותר פשוטים...

תורת ירושלים אני‭ ‬מרבה‭ ‬לכתוב‭ ‬בטור‭ ‬זה‭ ‬על‭ ‬דמויות‭ ‬ירושלמיות‭,…
על הצדיקים ועל החסידיםועל ה...עשירים

על הצדיקים ועל החסידיםועל ה...עשירים

את הליטוף לא שכחתי… סיפר‭ ‬לי‭ ‬שמואל‭ ‬שוורץ‭: ‬׳למדתי‭ ‬תקופה‭…