ספרים

פיוטי הדרן לסיום מסכת

פיוטי הדרן המיועדים לסיום מסכת ולאירוע המלווה בסעודה, מהווים סוגה חדשה יחסית בשירת הקודש העברית החל מן המאה ה-17 או קצת לפניה.

פיוטי הדרן לסיום מסכת

פיוטי הדרן לסיום מסכת
בהוצאת מוסד הרב קוק תש"פ

מאת: ד"ר מאיר נזרי, עמית מחקר באוניברסיטת אריאל

פיוטי הדרן לסיום מסכת הוא ספר חדש פרי פיתוח של מאמר שפורסם באיגוד העולמי למדעי היהדות כרך ג' לשונות, ספרויות, אמנויות, (תשס"ח), עמ' 116-95.
פיוטי הדרן המיועדים לסיום מסכת ולאירוע המלווה בסעודה, מהווים סוגה חדשה יחסית בשירת הקודש העברית החל מן המאה ה-17 או קצת לפניה. סוגה זו אינה ידועה באסכולות הפיוט נוסח ארץ ישראל, לא בשירת ספרד, לא בשירת נג'ארה ולא בשירת תימן. מחדש הסוגה ההדרנית היה ר' יהודה אריה ממודינא (ריא"ם) שחי באיטליה (1648-1571), ואחריו כתבו כך הפייטנים ר' יעקב אבן צור במרוקו (פאס, 1752-1675) ומשה פיז'ה באמסטרדם מן המאה ה-18. במקביל נתחברו פיוטים אחדים באשכנז במאות ה-20-17.
את פיוטי ההדרן ניתן לחלק לשלוש קבוצות מבחינת תוכניהם: א. פיוטי הוויי המתארים את הווי הלימוד ואת אירועי החגיגה: המשתתפים בה, השמחה, השירה, הסעודה ותפריטיה, האיחולים והברכות ללומדים. ב. פיוטי מבואות המתארים את סדרי הש"ס, את שיטות הלימוד, את התפתחות התורה שבעל פה, את נציגיה ואת חכמיה: עורכי המשנה והתלמוד, התוספתא והברייתא, מפרשי התלמוד ופוסקים ראשונים ואחרונים, עד ל'שולחן ערוך' של ר' יוסף קארו ונושאי כליו. ג. פיוטי הדרן אלגוריים: חמישה חידושים הם סימני אסכולה זו: (1) ייעוד הפיוטים למסכת מוגדרת; (2) חתימת בתי השיר בראשי פרקים של המסכת; (3) יצירת זיקה למסכת בחריזה הדרנית המתחלפת בכל מחרוזת; (4) הטענת ראשי הפרקים במחרוזות במשמע חדש לאומי אלגורי, שעניינו הגלות והגאולה; (5) פתיחת הפיוט או סיומו ברעיון הדרני, שבו נקשר סיום המסכת עם סיום הגלות ותחילת הגאולה, ושימוש במילים מהשורש שוב, למשל: ״ֹשוּבָה עַד מָתַי הִנָּחֵם". 'שובה' הוא פועל המקביל במשמעו לפועל הדרן בנוסח 'הדרך עלן׳.
הספר פותח במבוא לסיום מסכת, מקורות, רעיונות, חידושים ועוד. בספר כ-400 עמודים ו-50 פיוטים.
את הספר אפשר לרכוש במוסד הרב קוק ירושלים או אצל המחבר בהנחה מיוחדת.
טל' 054-9669262.

עוד במדור זה

בר המשכן, שילה

בר המשכן, שילה

אנחנו מתחילים את החיים שלנו בתוך כיתות סגורות, שלא תמיד…
לחם וגבינה

לחם וגבינה

מסעדה חדשה עם עיצוב מרהיב, שירות אדיב, ויכולות קולינריות פנומנליות,…
משב – פוד טראקס

משב – פוד טראקס

זה לא סוד שבתוך כותבי המדור יש אחד שחובב במיוחד…
גשם של שלום

גשם של שלום

גם מי שלא גר ביהודה ושומרון יכול לחזק את ההתיישבות.…
אפילו הדגים במים רועדים

אפילו הדגים במים רועדים

אחר הקוראים האדוקים טען באוזניי לאחרונה: תן לנו תמונות. והרבה.…
מעבר להרים

מעבר להרים

אומנם מדור אוכל, אבל מותר לפעמים לגוון ולפתוח בדמיון מודרך…
מחליק בגרון

מחליק בגרון

לא בטוח שהקורא הממוצע יודע להעריך את סדר הגודל של…
ללקק את האצבעות

ללקק את האצבעות

עברו כבר כמה אלפי שנים מאז יצאנו ממצרים ומאז בכל…
דגים רבותיי, דגים

דגים רבותיי, דגים

אם תכתבו בגוגל חיפוש את המילים ׳מסעדת דגים׳, תמצאו בעיקר…
גורמה בבית מלון

גורמה בבית מלון

הכל יודעים שאוכל הוא כבר מזמן לא רק מזון. הסעודה…
בואו לבשל איתי

בואו לבשל איתי

בינינו, זה לא באמת אפשרי ללכת בכל שבוע למסעדה. זאת…
חוגגים פסח בבן עמי

חוגגים פסח בבן עמי

אפתח בגילוי נאות: את מסעדת בן עמי אני מכיר מהקרביים…
'גורמהדרין' – המומלצים שלנו

'גורמהדרין' – המומלצים שלנו

בוא האביב וחג הפסח עשו לנו חשק עז לרענן את…
בשורה בחלה: המבשר

בשורה בחלה: המבשר

במרכז המסחרי של אפרת דרום בילתי רבות בימי נערותי. אחרי…
שחור-לבן וצבעוני: סולו קרנה

שחור-לבן וצבעוני: סולו קרנה

״כאן, ממש על הקרקע הזו״, כך על פי העמוד הראשון…
טאבום

טאבום

בתקופה האחרונה יש טרנד שצץ בכל פינה – הפודטראק, ואם…