הרב גבי קדוש

פרשת בא תשפ"ב

כידוע ארץ מצרים היתה שטופה בעבודה זרה, התרבות הדתית השלטת היתה לעבוד למציאות חומרית כים-סוף והשה שהיה האל המצרי. אחרי מאתיים ועשר שנים, דור אחרי דור, ניכר אף בישראל יחס לעבודה זרה.

כבשה מוציאה לשון

בלתי נתפס במציאות של ימינו הציווי שבני ישראל מצטווים במצרים: כל משפחה לוקחת שה, כבש המסמל את אלוקי מצרים ומכינים אותו לעיני כל מצרים לקראת הבאתו כקרבן הפסח. מדוע יש צורך בהכנה זו ומה משמעותה?
צריך להבין שהגלות של ישראל במצרים היתה 'כור היתוך' לבנייתו וליסודו של עם ישראל העתידי. ההכנה אינה רק בתחום הגיבוש הלאומי בלבד אלא ובמיוחד בתחום התרבותי-רוחני-דתי – עם ישראל הולך להיות בשורה לעולם אשר יטמיע את האמונה בא-ל אחד ויפיץ את תורת ה' בעולם.
כידוע ארץ מצרים היתה שטופה בעבודה זרה, התרבות הדתית השלטת היתה לעבוד למציאות חומרית כים-סוף והשה שהיה האל המצרי. אחרי מאתיים ועשר שנים, דור אחרי דור, ניכר אף בישראל יחס לעבודה זרה. השקיעה בעבודה זרה אינה דווקא בלהשתחוות לה או להתפלל אליה, ישנה השפעה סביבתית שכאשר כולם עובדים עבודה זרה, כל מערכות החיים והתקשורת מלאים בהערצה לשה, אזי וודאי שיש לכך השלכות ליחס האוהד והמתפשר עם עבודה זרה. נשמע לנו מוזר, הכיצד יש בכלל לייחס יחס חיובי כלשהו לעבודה זרה כבהמה? וכי באמת מישהו מאמין שבהמה, יצור נחות, יכולה להיות אל? נתפלא לשמוע אז שכן, וגם היום יש מקומות המכבדים עבודה זרה חומרית, את הפרות בהודו ואת הרוחות בתאילנד.
בכדי לשרש את מחשבות העבודה הזרה מקרבנו יש צורך בצעד דרסטי של שחיטת האל המצרי. יש בכך השתחררות פסיכולוגית מאימת מצרים ומאימת אליליה. לא עוד עבדים שפלים מאימת הרודן המצרי. פעולה זו היא ההכנה הראוייה לגאולת ישראל ממצרים.
לא לחינם סיפור יציאת מצרים הינו הציר המרכזי לאמונה בה'. ביציאת מצרים כרוכים מצוות רבות כשבת, חגי פסח וסוכות ועוד. בשחיטת אלילי מצרים אין התרסה, אלא פעולת חינוך ובניית תהליך שחרור ישראל ממצרים והכנתם לקראת קבלת התורה והאמונה ברבונו של עולם.

עוד במדור זה

עיר שעושה את כל ישראל חברים

עיר שעושה את כל ישראל חברים

01‭ ‬ ביום‭ ‬ששי‭ ‬שעבר‭ ‬אחרי‭ ‬הצהרים‭, ‬בננו‭ ‬שובאל‭ ‬נהג‭…
לא טוב למות בעד התדמית

לא טוב למות בעד התדמית

01‭ ‬ אמנם‭ ‬בתרבות‭ ‬המערבית‭ ‬של‭ ‬פעם‭, ‬שבה‭ ‬היופי‭ ‬גבר‭…
חג יובל

חג יובל

בו‮'‬‭ ‬באייר‭ ‬לפני‭ ‬50‭ ‬שנה‭ ‬נולד‭ ‬איתמר‭. ‬מאז‭ ‬עבר‭ ‬דרך‭…
חופשי בארצנו

חופשי בארצנו

01‭ ‬ בהפסקת‭ ‬האש‭ ‬מהמלחמה‭ ‬עם‭ ‬איראן‭, ‬חזרנו‭ ‬הביתה‭. ‬חודש‭…
שירו לה'

שירו לה'

01‭ ‬ בני‭ ‬ישראל‭ ‬חוצים‭ ‬את‭ ‬הים‭ ‬ביבשה‭, ‬מסתובבים‭ ‬אחורה‭…
גאות לבש

גאות לבש

01‭ ‬ ברכות‭ ‬חמות‭ ‬לשופט‭ ‬המחוזי‭ ‬גדעוני‭. ‬הוא‭ ‬מינה‭ ‬את‭…
אסטרטגיית יציאה

אסטרטגיית יציאה

01‭ ‬ יש‭ ‬משהו‭ ‬נחמד‭ ‬בלהיות‭ ‬ירושלמית‭. ‬לזמן‭ ‬לא‭ ‬ארוך‭…
היועהמ״שית בשירות עוצמה יהודית

היועהמ״שית בשירות עוצמה יהודית

01‭ ‬ שבת‭ ‬בבוקר‭, ‬כמו‭ ‬לכולם‭ ‬גם‭ ‬אלינו‭ ‬הגיעה‭ ‬האזעקה‭…
ונהפוך הוא

ונהפוך הוא

01‭ ‬ כשמרדכי‭ ‬מפקד‭ ‬על‭ ‬חיסול‭ ‬אויבי‭ ‬ישראל‭, ‬הוא‭ ‬עדיין‭…
מבט אופטימי על המציאות

מבט אופטימי על המציאות

01‭ ‬ יום‭ ‬אחד‭ ‬התפרסמה‭ ‬תמונה‭ ‬של‭ ‬שף‭ ‬במלון‭ ‬כלשהו‭,…
מי כאן לא מכבד?

מי כאן לא מכבד?

01‭ ‬ מסופר‭ ‬על‭ ‬זוג‭ ‬ישראלים‭, ‬ליברליים‭ ‬מאוד‭ ‬בעיני‭ ‬עצמם‭,…
אתם זוכרים את השירים

אתם זוכרים את השירים

01‭ ‬ יום‭ ‬אחד‭ ‬חזרתי‭ ‬מהאולפנה‭ ‬עם‭ ‬דיסק‭ ‬שירים‭ ‬‮"‬חסידיים‭…
ה׳ לי ולא איראן

ה׳ לי ולא איראן

01‭ ‬ כמעט‭ ‬שלוש‭ ‬לפנות‭ ‬בוקר‭ ‬ביום‭ ‬חמישי‭, ‬ואני‭ ‬מתעוררת‭…
אין שמחה כהתרת הספקות

אין שמחה כהתרת הספקות

01‭ ‬ כתב‭ ‬בערוץ‭ ‬12‭, ‬שכנראה‭ ‬חסר‭ ‬לו‭ ‬כבוד‭ ‬עצמי‭…
ויחן שם ישראל נגד ההר

ויחן שם ישראל נגד ההר

01‭ ‬ יום‭ ‬חגה‭ ‬של‭ ‬ירושלים‭ ‬היה‭ ‬נפלא‭ ‬במיוחד‭ ‬כשחברי‭…
אייל בן גביר

אייל בן גביר

01‭ ‬ עידן‭ ‬אלכסנדר‭ ‬שוחרר‭ ‬מהשבי‭ ‬וכולנו‭ ‬שמחנו‭ ‬שמחה‭ ‬גדולה‭.…