הרב גבי קדוש

פרשת ניצבים תשפ"א

עולמנו הוא עולם מורכב ומסובך, אמנם אנו שורדים את סערות העולם ואת תהפוכיו, את השינויים בחיינו ואת כל מערכת החיים התובענית, אך השאיפה מאתנו היא לא רק לשרוד אלא להיות ניצב, בעל עמדה חזקה וחסונה, מי שמסוגל להיות ניצב מול גלי החיים, מול כל תהפוכותיהם הוא הניצב האמיתי. 

פרשתנו פותחת במילה החריגה 'נצבים': 'אַתֶּם נִצָּבִים הַיּוֹם'. מה משמעות המילה? הרמב"ן באר את המילה 'נצבים' לא רק כמילה נרדפת למילה 'עומדים' אלא במשמעות של כוננות וזמינות: 'טעם אתם נצבים היום לפני ה' א-להיכם שאתם עומדים ומזומנים לפני השם'. בעל הטורים לקח את המילה נצבים כמילת חוזק ועמידה לעולם, לא עמידה זמנית, אלא נצבות נצחית: 'אתם נצבים (דברים כט, ט)… כי לעולם אני נצב'. לעומתם האור החיים פירש את המילה נצבים מלשון אחראי כמו הפסוק (רות ב ו): 'הנצב על הקוצרים' ומכאן באר האור החיים כי משה רבנו באמירתו זו הכניס את כל ישראל באחריות וערבות משותפת: 'כדי שישתדל כל אחד בעד חבירו'.
עולמנו הוא עולם מורכב ומסובך, אמנם אנו שורדים את סערות העולם ואת תהפוכיו, את השינויים בחיינו ואת כל מערכת החיים התובענית, אך השאיפה מאתנו היא לא רק לשרוד אלא להיות ניצב, בעל עמדה חזקה וחסונה, מי שמסוגל להיות ניצב מול גלי החיים, מול כל תהפוכותיהם הוא הניצב האמיתי. אך יש ניצב ברמה אחרת לגמרי: להיות ניצב מול עצמך, להסתכל על עצמי בעיניים ולומר 'כך בדיוק אני רוצה לראות את עצמי', אני באמת שלם על כל מעשיי ועם תפקידי, משימתי ושליחותי בזה העולם'.
וכעת לסיפור: חבר טוב סיפר לי שנסע במונית. בסוף הנסיעה, לתדהמתו של חברי, בקש הנהג מחיר מופרז, אך חברי התעשת ואמר לנהג, 'אין בעיה אתן לך מה שבקשת, רק יש לי בקשה קטנה אחת, לפני שאתה לוקח את הכסף תסתכל רגע במראה…', נהג המונית אכן הסתכל במראה ומיד נתכרכמו פניו וויתר על כל שכרו… מה קרה לנהג המונית? מה נשתנה? הוא הרגיש, נשמתו הרגישה, מוסרו הפנימי הרגיש שאינו יכול להיות ניצב בפני עצמו. עד כדי כך איבד את עצמו וברגע של אמת התעלה והגיע למדרגה שכשאדם מסוגל להביט על עצמו במראה הוא נמצא במדרגה של להיות ניצב.

עוד במדור זה

בחוסן הלאומי של המדינה יש שתי רגליים:<br>צה"ל והשירות הלאומי

בחוסן הלאומי של המדינה יש שתי רגליים:
צה"ל והשירות הלאומי

בכל מקום בשדה החברתי במדינת ישראל שזקוקים ללב אוהב וליד…
לוחמים מדברים

לוחמים מדברים

ברוך: העיקרון המאוד פשוט של המפגשים הוא שאפשר להגיד כל…
עקרונות או קולות?

עקרונות או קולות?

פוליטיקה היא מקום מסובך. במקרים לא מעטים עומד נבחר הציבור…
לו הבחירות היו נערכות היום

לו הבחירות היו נערכות היום

01זה היה בלילה שבין שני לשלישי, 02:55 על השעון, הודעה…
"דמוקרטיה לא מאבדים ביום אחד"

"דמוקרטיה לא מאבדים ביום אחד"

פרופסור אבי בל ״ההופתעתי מעוצמת ההתנגדות לרפורמה. אני חושב שהגנה…
"האם השב''כ יודע מה הוא אומר<br>או לא יודע מה הוא אומר?"

"האם השב''כ יודע מה הוא אומר
או לא יודע מה הוא אומר?"

מעצרים המנהליים עלו שוב לכותרות בעקבות ההתפרעויות בחווארה שהגיעו בתגובה…
״גם אני עשיתי טעויות״

״גם אני עשיתי טעויות״

רגע לפני ההצבעה הראשונה על הסעיפים הראשונים של הרפורמה במערכת…
"יש לנו המון השפעה"

"יש לנו המון השפעה"

למרות נוכחותם של חברי כנסת, כלכלנים בכירים והייטקיסטים במחאות נגד…
הרפורמה במערכת המשפט טובה ליהודים?

הרפורמה במערכת המשפט טובה ליהודים?

לוין סיכם את דבריו: ״כל השינויים האלה אי אפשר לבצע…
לא באתי להיות שר המים

לא באתי להיות שר המים

היום כשאתה צריך להתייעץ על נושא מסוים, אתה מתייעץ איתו?״אני…
אני מוכן לתת קרדיט לציונות הדתית ועוצמה יהודית

אני מוכן לתת קרדיט לציונות הדתית ועוצמה יהודית

ב-17 באוקטובר 2001, ל׳ בתשרי ה׳תשס״ב, בשעה 06:50 בבוקר סיים…
שיעור בגדולה

שיעור בגדולה

לפני כשבוע פרסמה ספריית 'שיבולת' מבית הוצאת 'סלע מאיר' הודעה…
הצעירים סובלים מתת ייצוג בכנסת

הצעירים סובלים מתת ייצוג בכנסת

צבי סוכות, נשוי לחיה ואב לחמש בנות, הוא תושב יצהר…
הכר את המועמד

הכר את המועמד

ד"ר מאיר סיידלר שם: ד"ר מאיר סיידלר בן 64, נשוי+6. 70…
הם הפילו את הממשלה

הם הפילו את הממשלה

למשרדים של מערכת גילוי דעת בירושלים מגיעים ארבעה חברים שכבר…