יהדות עכשיו

קול שופר

אחד הסמלים של חודש אלול הוא השופר, המעורר את הלב לחזור בתשובה. כבר מהגן מחנכים את הילדים ששופר מקרן של איל הוא זכר לעקדת יצחק והמובחר ביותר, אך לא כולנו יודעים מהיכן בעולם השופרות מגיעים אלינו. משה קינן, מנהל מפעל השופרות 'קול שופר' ברמת הגולן, מגלה לציבור את סודות המקצוע

קול שופר גילוי דעת 411
קול שופר גילוי דעת 411

מפעל השופרות היחיד בעולם שיש בו מרכז מבקרים הפתוח לציבור הרחב הוא מפעל השופרות 'קול שופר', השוכן במושב גבעת יואב שבדרום רמת הגולן. המפעל הוקם לפני 18 שנה, ומלבדו יש בארץ עוד שני מפעלי שופרות אחרים. לסיור במקום, האורך כשעה, מגיעים תיירים מכל הארץ והעולם, בני כל הגילים וכל הדתות, חילונים ודתיים, קיבוצניקים ואפילו אוונגליסטים – נוצרים אוהבי ישראל – המגיעים לקנות שופר למזכרת מארץ הקודש.

משה קינן, שהקים את המפעל ומנהל אותו היום, מסביר למבקרים על תהליך הייצור, מדגים להם סגנונות תקיעה, מציג לפניהם סוגי שופרות ומספר על ההיסטוריה של המקום. "נולדתי עם שופר ביד. כשהייתי בן תשע-עשר כבר ידעתי לתקוע בשופר, אבל לא היה לנו שופר בבית כי זה היה יקר מדי, לכן ייצרתי שופר מצינור גינה ומשפך נפט". כשהיה בן 18 כבר שימש קינן בעל תוקע, ואחרי הצבא שימש בעל תוקע שמונה שנים בשני בתי כנסת.
"בכל השנים שימשתי בעל תוקע בראש השנה וביום כיפור ובו בזמן ניהלתי מסגרייה גדולה, כי אני בוגר בית ספר מקצועי וקדם-מקצועי. בניתי הרבה רפתות ולולים בשנות הייסוד של ההתיישבות בגולן".

לפני 18 שנה הלך משה ללמוד את סודות המקצוע של ייצור השופרות, והקים את המפעל. ייצור השופרות נכנס לתודעת הציבור גם הודות לבעלי מלאכה פרטיים מחב"ד ומעוד מקומות, שמקצתם קונים אצלו קרניים קטנות ומנחים סדנאות בבתי הספר, ומשתפים בהן את הילדים.
איל, כבש בוגר, מתחיל להצמיח את קרניו בגיל 13 חודש, אך בארץ קרני איל. "בארץ שוחטים אותם בעודם טלאים", מספר משה קינן, "לכן אין לנו ברירה ואנחנו מגיעים לארצות ערב, כי בהן הערבים אוכלים הרבה כבשים ושוחטים בהן כמויות גדולות. אחת לשנתיים אני נוסע למרוקו. אני יליד מרוקו, עליתי לארץ בגיל שנה וחצי ואני דובר את השפה.

הקשיים בהבאת הקרניים לארץ רבים: "ממש לא פשוט. אני יורק דם. השנה נסעתי פעמיים למרוקו כדי לשחרר מכולה. אנחנו עובדים בפיקוח וטרינרי מחמיר מאוד. בארץ לא פשוט להשיג את הסחורה, נוסעים ומסתובבים ולא תמיד מוצאים. אנחנו הולכים פיזית לשטח, ואני יושב ימים שלמים למיין מה טוב, מה לא טוב, איזה גודל. אני לא יוצא לקייטנה, אני נוסע לשבועיים ועובד קשה".
סוג השופר הנפוץ והנמכר ביותר הוא שופר מקרן של איל, אך יש שופרות מסוגים נוספים. "לא פעם עשיתי שופר תימני מקרני ראם. אנחנו מצווים מלכתחילה לתקוע בקרן של איל, זכר לעקדת יצחק. אם אין לנו קרן איל, כתוב במשנה שכל השופרות כשרים למעט קרן של פרה. אנחנו מביאים קרניים מכל העולם, יש לנו פה שופר מקרן של תיש, של אנטילופה, של ראם ועוד, אבל שופרות מקרן איל מיוצרים בכמות הגדולה ביותר. את הדברים המיוחדים אנחנו מביאים מאפריקה.
"יש עוד כמה שיגעונות וקרניים שמשמשות לתצוגה, ויש גם שופר מקרן של כבש בעל שש קרניים שחי בקנדה". 

העבודה על הכנת השופרות נעשית כל השנה, בעיקר בחורף, כי החום במפעל גבוה. "נוסף על הייצור יש לנו תמיד קבוצות מחו"ל, ואנחנו גם משווקים לחו"ל. בחורף אנחנו לא לחוצים במרכז המבקרים, אבל עובדים כל הזמן כי חייבים לייצר. אנחנו מייצרים אולי אלפיים שופרות בשנה. 
"יש לנו שופרות ייחודיים מבחינת הגודל והצליל. אנחנו מייצרים לבד"ץ העדה החרדית, לבריסק ולעוד חצר של חסידים, וכל הזמן משכללים.

עוד במדור זה

״עצת הזקנים״ (מלכים א׳ י״ב)

״עצת הזקנים״ (מלכים א׳ י״ב)

איזו דרך חכמה יותר? תודה‭ ‬לקוראים‭ ‬שנענו‭ ‬לבקשתי‭ ‬בטור‭ ‬הקודם‭…
ילד של אבא

ילד של אבא

מלחמה על הבית בכל‭ ‬פעם‭ ‬שאני‭ ‬נכנס‭ ‬לאחת‭ ‬מתחנות‭ ‬הרכבת‭…
סיפורים שהעלו אצלי חיוך

סיפורים שהעלו אצלי חיוך

עשה…את האדם ישר כאשר‭ ‬אני‭ ‬שומע‭ ‬מפי‭ ‬תלמידים‭ ‬בתל‭-‬אביב‭ ‬על‭…
סיפורים שהעלו אצלי חיוך

סיפורים שהעלו אצלי חיוך

חסד בקבלה… לאחרונה‭ ‬שאלתי‭ ‬את‭ ‬הרב‭ ‬אביגדור‭ ‬נבנצל‭ ‬שליט״א‭ ‬אם‭…
הכסף הזה כשר? למהדרין...?

הכסף הזה כשר? למהדרין...?

חצי גלימה ועוד חצי סיפר‭ ‬לי‭ ‬ידידי‭ ‬הרב‭ ‬אבנר‭ ‬כהן‭:…
איש סתרים ללא סתירות

איש סתרים ללא סתירות

הרב‭ ‬ד"ר‭ ‬יעקב‭ ‬דוד‭ ‬הרצוג‭ ‬היה‭ ‬משפטן‭, ‬דיפלומט‭, ‬מנכ"ל‭ ‬משרד‭…
בין רב לפוסק

בין רב לפוסק

01‭ ‬ בפעם‭ ‬הראשונה‭ ‬שבאתי‭ ‬לשוחח‭ ‬עם‭ ‬ר‮'‬‭ ‬שלמה‭ ‬פישר‭…
ימי התחלה שבים אלינו?

ימי התחלה שבים אלינו?

יושב ומצפה… סיפר‭ ‬לי‭ ‬הרב‭ ‬הדיין‭ ‬יעקב‭ ‬ורהפטיג‭, ‬נכדו‭ ‬של‭…
ולשאלת הנצח: ״הנוער – לאן?

ולשאלת הנצח: ״הנוער – לאן?

לשמה כשהייתי‭ ‬בכיתה‭ ‬ט׳‭ ‬או‭ ‬י׳‭ ‬שאלתי‭ ‬את‭ ‬הרב‭ ‬אריה‭…
מתחיל ב״צנוע ומעלי״

מתחיל ב״צנוע ומעלי״

מ״חברותא״ לשידוך לפני‭ ‬מס׳‭ ‬חודשים‭, ‬בעקבות‭ ‬אחד‭ ‬הטורים‭ ‬הקודמים‭, ‬סיפר‭…
״דעת בעלי בתים״

״דעת בעלי בתים״

אותיות פורחות  סיפר‭ ‬לי‭ ‬משה‭ ‬גולדברג‭, ‬נכדו‭ ‬של‭ ‬״העילוי״‭ ‬ממייצ׳ט‭:…
נשמות משיחות זו עם זו

נשמות משיחות זו עם זו

האדמו״ר של הסטודנטים  סיפר‭ ‬לי‭ ‬הרב‭ ‬אברהם‭ ‬אבא‭ ‬וינגורט‭, ‬תלמידו‭…
סולו המסילה...

סולו המסילה...

מסילת ישרים ב׳בית האדום׳ סיפר‭ ‬לי‭ ‬ראש‭ ‬ישיבת‭ ‬הכותל‭ ‬הרב‭…
לבבות עטופים בקליפות

לבבות עטופים בקליפות

היעלו כעת ארצה הישיבות בניו יורק? הרב‭ ‬נפתלי‭ ‬וינברג‭ ‬הוא‭…
שנהיה קצת יותר פשוטים...

שנהיה קצת יותר פשוטים...

תורת ירושלים אני‭ ‬מרבה‭ ‬לכתוב‭ ‬בטור‭ ‬זה‭ ‬על‭ ‬דמויות‭ ‬ירושלמיות‭,…
על הצדיקים ועל החסידיםועל ה...עשירים

על הצדיקים ועל החסידיםועל ה...עשירים

את הליטוף לא שכחתי… סיפר‭ ‬לי‭ ‬שמואל‭ ‬שוורץ‭: ‬׳למדתי‭ ‬תקופה‭…