כץ ולעניין

שמו מקומו ומעשיו

גם בזוגיות, איננו יכולים להמשיך ולהישען רק על השם או המקום שהיינו בו כשהתחתנו. הניצוצות, הברק עיניים, הפרפרים בבטן, והקשת בשמים שהיו בחלק מהדייטים בתחילת הקשר הזוגי לעיתים הולכים ונמוגים עם הזמן והשגרה. תפקיד שני בני הזוג לתחזק את הריגוש, ואת האהבה שלהם ע”י מעשים של שניהם.

המשנה במסכת פאה פרק ז משנה א’ אומרת: "כל זית שיש לו שם בשדה, אפילו כזית הנטופה בשעתו, ושכחו – אינו שכחה. במה דברים אמורים? בשמו ובמעשיו ובמקומו.
בשמו: שהיה שפכוני או ביישני. במעשיו: שהוא עושה הרבה. במקומו: שהוא עומד בצד הגת או בצד הפרצה. ושאר כל הזיתים: שנים – שכחה, ושלושה – אינן שכחה".
המשנה קובעת מהי “שכחה” שצריך לתת את אשר נשכח לעניים ומעדכנת שיש שלושה קריטריונים להגדרת העץ המיוחד כ”בלתי שכיח”. שמו, מעשיו ומקומו הקריטריונים הראשון והאחרון הם קריטריונים “חיצוניים” שלא העץ עצמו גרם להם. אחרים פעלו וקבעו את ייחודו (שם מיוחד שאחרים נתנו לו או מקומו המיוחד שאחרים שתלו אותו שם).
הקריטריון האמצעי של מעשיו הוא אובייקטיבי לעץ עצמו. המעשים: היבול, השפע, המיוחדות של העץ המסוים הזה גרם לכך שהוא עץ שאין לו שכחה. (בהמשך הפרק במסכת פאה מוסבר שלעץ המיוחד הנ”ל אין שכחה רק אם טרם התחילו למסוק ממנו את זיתיו, אבל אם התחילו ושכחוהו – גם בעץ כזה הרי זו שכחה).
ומעצים לבני אדם: גם האדם ניכר בשמו, במקומו ובמעשיו.שמו – זכות האבות שממנו הוא ינק, גדל והתפתח. מקומו – מקום גידולו, הבית, הקהילה, החברה והסביבה שבה גדל והתחנך. מעשיו – מה שהוא עצמו פעל, יזם, ביצע, הקים ועשה.
כמוזכר, כמו בעצים גם אצל האדם, אמנם האדם עצמו לא עושה הרבה למען שמו ומקומו, ובכל זאת ההשתתפות והספיגה שלו מ”שמו” ו”ממקומו” בהחלט נותנים משמעות וגוון מיוחד גם למעשיו. האדם גדל לתוכם בזכות אחרים, אך הוא קובע כיצד וכמה להטביע בתוכו את חותמם אשר משפיעים על מעשיו בהמשך חייו. כידוע רבי אלעזר בן עזריה זכה בנשיאות ישראל גם בגלל זכות אבות שלא היתה לר’ עקיבא (תלמוד בבלי, ברכות דף כח’ עמוד א). ובכל זאת ברור לכל, כי מעשיו של האדם עצמו הם הגורמים החשובים ביותר לכך “שלא יישכח”, שתהיה לו משמעות והשפעה על משפחתו, על סביבתו, על עבודתו, על חייו.
“מעשיך יקרבוך ומעשיך ירחקוך” זו אמירה תנאית של עקביא בן מהללאל לבנו כ”צו חיים”.
גם בזוגיות, איננו יכולים להמשיך ולהישען רק על השם או המקום שהיינו בו כשהתחתנו. הניצוצות, הברק עיניים, הפרפרים בבטן, והקשת בשמים שהיו בחלק מהדייטים בתחילת הקשר הזוגי לעיתים הולכים ונמוגים עם הזמן והשגרה. תפקיד שני בני הזוג לתחזק את הריגוש, ואת האהבה שלהם ע”י מעשים של שניהם.
אל תבנו על דברים שלא אתם יצרתם ואינם כל כך בזכותכם, יש להם משקל חשוב ונכבד אך העיקר הוא: מה אתם עושים? כיצד אתם מקיימים ומקדמים את הקשר? מה אתם עושים מידי יום כדי לפתח את האהבה והחברות בין שניכם? כיצד מעשיכם שלכם גורמים לאהבה שתפרח?
meezoog1@gmail.com■

עוד במדור זה

בחוסן הלאומי של המדינה יש שתי רגליים:<br>צה"ל והשירות הלאומי

בחוסן הלאומי של המדינה יש שתי רגליים:
צה"ל והשירות הלאומי

בכל מקום בשדה החברתי במדינת ישראל שזקוקים ללב אוהב וליד…
לוחמים מדברים

לוחמים מדברים

ברוך: העיקרון המאוד פשוט של המפגשים הוא שאפשר להגיד כל…
עקרונות או קולות?

עקרונות או קולות?

פוליטיקה היא מקום מסובך. במקרים לא מעטים עומד נבחר הציבור…
לו הבחירות היו נערכות היום

לו הבחירות היו נערכות היום

01זה היה בלילה שבין שני לשלישי, 02:55 על השעון, הודעה…
"דמוקרטיה לא מאבדים ביום אחד"

"דמוקרטיה לא מאבדים ביום אחד"

פרופסור אבי בל ״ההופתעתי מעוצמת ההתנגדות לרפורמה. אני חושב שהגנה…
"האם השב''כ יודע מה הוא אומר<br>או לא יודע מה הוא אומר?"

"האם השב''כ יודע מה הוא אומר
או לא יודע מה הוא אומר?"

מעצרים המנהליים עלו שוב לכותרות בעקבות ההתפרעויות בחווארה שהגיעו בתגובה…
״גם אני עשיתי טעויות״

״גם אני עשיתי טעויות״

רגע לפני ההצבעה הראשונה על הסעיפים הראשונים של הרפורמה במערכת…
"יש לנו המון השפעה"

"יש לנו המון השפעה"

למרות נוכחותם של חברי כנסת, כלכלנים בכירים והייטקיסטים במחאות נגד…
הרפורמה במערכת המשפט טובה ליהודים?

הרפורמה במערכת המשפט טובה ליהודים?

לוין סיכם את דבריו: ״כל השינויים האלה אי אפשר לבצע…
לא באתי להיות שר המים

לא באתי להיות שר המים

היום כשאתה צריך להתייעץ על נושא מסוים, אתה מתייעץ איתו?״אני…
אני מוכן לתת קרדיט לציונות הדתית ועוצמה יהודית

אני מוכן לתת קרדיט לציונות הדתית ועוצמה יהודית

ב-17 באוקטובר 2001, ל׳ בתשרי ה׳תשס״ב, בשעה 06:50 בבוקר סיים…
שיעור בגדולה

שיעור בגדולה

לפני כשבוע פרסמה ספריית 'שיבולת' מבית הוצאת 'סלע מאיר' הודעה…
הצעירים סובלים מתת ייצוג בכנסת

הצעירים סובלים מתת ייצוג בכנסת

צבי סוכות, נשוי לחיה ואב לחמש בנות, הוא תושב יצהר…
הכר את המועמד

הכר את המועמד

ד"ר מאיר סיידלר שם: ד"ר מאיר סיידלר בן 64, נשוי+6. 70…
הם הפילו את הממשלה

הם הפילו את הממשלה

למשרדים של מערכת גילוי דעת בירושלים מגיעים ארבעה חברים שכבר…