אורי שכטר

החבילה הנכונה

יש לכל אחד בחיים שני פקלאות. יש את החיים, הקושי שלהם, את ההתמודדות, הקריירה והפרנסה. ויש את הילדים המשפחה האישה וזה הדבר השני שאנחנו סוחבים על הגב. קשה מאוד לרוץ עם שתיהם. לפעמים אנחנו זורקים את החבילה הלא נכונה.

01
סיפור שסיפרה עובדת במתנ”ס באר שבע: ‘הקמתי בבאר שבע לפני שלוש שנים רשת של מועדוני ערב לבני עולים.הפעילות כללה קצת לימוד, חוגי מוזיקה, סדנאות וכיבוד של עוגות בורקסים ושתיה. פעם אחת עשיתי אירוע שיא לאחת המועדוניות. שכלל הופעות ילדי המועדוניות ובהשתתפות מכובדים מהקהילה ומהעיר, כמובן שגם התלמידים והוריהם היו באירוע.בסיום הטקס אמרתי שבשנה הבאה אחד מהחוגים לא יתקיים בגלל מיעוט משתתפים.אחת מהאמהות ביקשה לדבר.
היא סיפרה שהסדנאות מאוד עזרו לשלושת ילדיה שמשתתפים בתוכנית.אני מביאה את ילדי מהקצה השני של העיר באוטובוסים ואני אם חד הורית ומתפרנסת בקושי רב, והחיים שלי לא פשוטים.
אמרתי לה שלמרות הדברים שלה, לא ניתן לקיים את הסדנה בגלל שלושה ילדים. היא אמרה שהיא מבקשת שאני אחשוב עוד פעם, והוסיפה שהיא רוצה לספר סיפור שיסביר כמה זה חשוב לי.היא נעמדה לפני כל המכובדים וחברי הקהילה והתחילה לספר:‘תיראו אני מגיעה מרקע מאוד לא פשוט, אני מגדלת את הילדים לבד, אין לי כסף.הילדים שלי באים למקום הזה לפעמים רק כדי לקבל בורקס ורוגלך כדי שתהיה ארוחת ערב.כי אני רוצה שיהיה להם חיים יחסית טובים, החיים שלי לא היו כ”כ טובים.ואני מוכנה להילחם על זה.ואני רוצה לספר לכם למה אני מוכנה להילחם על זה.
תשמעו סיפור שקרה לי לפני כמה שנים.אני גרתי פה בעיר באחת מהשכונות הקשות.בשכונה שלנו הייתה אישה שהייתה נראית משכילה ומטופחת.הייתה לה איזה שהיא אובססיה מאוד מוזרה.היא היתה רואה שקית היא היתה פותחת אותה בודקת מה יש בפנים סוגרת וממשיכה הלאה.למרות שזה היה מוזר מאוד הקהילה הכילה אותה וקיבלה את “השריטה” שלה.יום אחד שאלתי את עצמי, היא לא מוציאה מהשקיות שהיא פותחת אוכל או כל דבר אחר.היא רק פותחת וסוגרת, מה יכול להיות הסיפור שלה?ניגשתי אליה ואמרתי לה בואי נשתה כוס קפה ביחד והיא הסכימה.ישבנו שתינו ונהיינו חברות, דיברנו על החיים.המשכתי להיפגש איתה מדי פעם לשתות קפה ביחד ולדבר.תמיד הרגשתי שיש סיפור מאחוריה.באחד הפעמים ישבנו יחד, פתאום היא ראתה שקית מרחוק, היא ניגשה אליה.פתחה את השקית סגרה אותה וחזרה לשבת איתי.ואז לא התאפקתי, שאלתי אותה, תגידי לי מה הסיפור שלך? את אישה משכילה, חכמה.מה חיפשת בשקית הזאת?
ואז היא אומרת, אני אספר לך בגילוי לב מה היה הסיפור שלי. אני גדלתי בבית בוורשה שלפני השואה. גדלתי במשפחה מאוד מאוד עשירה.משפחה עם יחוס טוב, הייתי בת מפונקת. התחתנתי, בעלי היה גם ממשפחה טובה ומיוחסת.

02
החיים שלנו היו מצוינים. וקצת אחרי החתונה התחילה השואה. לקחו אותנו לגטו, בגטו נולדה לנו הבת הראשונה שלנו. ניסינו לשרוד מיום ליום. יום אחד הגיעה הודעה שכולנו מוזמנים לתחנת הרכבת, מה שנקרא אקציה. הגענו, לא היו לנו הרבה ברירות. לפני שיצאנו מהבית בעלי אמר לי: ‘יש לנו פה כמויות ענקיות של תכשיטים (הגענו ממשפחה מאוד עשירה)אולי זה יעזור במשהו בחיים. אולי נשחד מישהו, אולי נשתמש למשהו אחר. חבל להשאיר את זה פה’. הכנסנו את הכל לשקית בד, עטפנו בהרבה סמרטוטים, כדי שלא ישימו לב.
הייתה לנו ילדה קטנה, פחדנו מהלא נודע עטפנו את הילדה בהרבה שמיכות והלכנו לתחנת הרכבת. עלינו על הרכבת, נסענו יום ועוד יום ועוד יום הרגשנו בתוך סיוט מתמשך, אנשים רבים מתו בדרך מרעב וייסורים. גם הבעל שלי נפטר ברכבת. ואז הבנתי שאם זה ממשיך ככה, אין לנו סיכוי. החלטתי שאני מהמרת. באחד הסיבובים אני קופצת ובורחת.
תפסתי חזק את שתי שקיות הבד, את הבת מתחת ליד אחת ואת התכשיטים והזהב מתחת ליד השניה. חיכיתי לרגע הנכון, קפצתי והתחלתי לרוץ. השומרים מעל הרכבת ראו אותי, התחילו לירות עלי. רצתי במהירות רבה ובזיגזג לתוך היער על מנת שהכדורים לא יפגעו בי.

03
הם לא ויתרו, הם עצרו את הרכבת והתחילו לרדוף אחרי. אני הייתי כבר מאוד חלשה. בשלב מסויים אמרתי לעצמי שהחיים יותר חשובים מהכסף והזהב שיש לי. החלטתי שבשביל להמשיך לרוץ אני צריכה לזרוק את אחד מהדברים. כמובן שזה הכסף, זרקתי את הכסף והצלחתי להחזיק חזק את התינוקת ולרוץ הלאה.לאט לאט אני שומעת שקט, הם התייאשו מלרדוף אחרי.עצרתי והסדרתי את הנשימה, ורציתי לבדוק מה אם הבת שלי.אני פותחת, ושוד ושבר, בשקית הבד יש את התכשיטים.זרקתי את הילדה.התחלתי לרוץ חזרה לחפש אותה ולא מצאתי אותה .חברתי לפרטיזנים והצלחתי לעבור את המלחמה. הגעתי בהמשך לבאר-שבע ויש לי ג’וק, כל שקית שאני רואה אני פותחת אולי הבת שלי בפנים.עד היום ככה אני מחפשת׳. ׳זה הסיפור שהיא סיפרה לי.
תבינו אני אשה חד הורית יש לכל אחד בחיים שני פקלאות. יש את החיים, הקושי שלהם, את ההתמודדות, הקריירה והפרנסה. ויש את הילדים המשפחה האישה וזה הדבר השני שאנחנו סוחבים על הגב. קשה מאוד לרוץ עם שתיהם. לפעמים אנחנו זורקים את החבילה הלא נכונה.
אני החלטתי תמיד לזרוק את החבילה הכן נכונה. לכן אני משקיעה בילדים שלי את הכל, אני מביאה אותם מקצה העיר שיזכו לחינוך טוב, ושלא יעברו את מה שאני עברתי. ואני מתחננת ומבקשת שתקימו את הקורס הזה מחדש. וזה מה שעשינו.’ וזה לימוד לכל החיים שלנו מה החבילה הנכונה, ואיזה חבילה צרכים לזרוק כשקשה.

עוד במדור זה

״מילדים קטנים ועד לשר גדול בישראל – החיבה הייתה אותה חיבה״

״מילדים קטנים ועד לשר גדול בישראל – החיבה הייתה אותה חיבה״

בליל נר שמיני של חנוכה ה׳תשפ״ג, התבשרנו על פטירתו של זקן רבני הציונות הדתית, הרב חיים מאיר דרוקמן זצ״ל. הרב נדבק בנגיף הקורונה בפעם השנייה, מצבו הבריאותי לא היה טוב וכחודש לאחר שחגגו לו יום הולדת 90 הרב נלקח מאיתנו ושב לעולם שכולו טוב. למוחרת יום הפטירה, בעיצומו של ״זאת חנוכה״, רבבות מעם ישראל יצאו למרכז שפירא ללוות את הרב למנוחת עולמים. שנה חלפה מאז שוחחנו עם הרב מיכה הלוי, רב העיר פתח תקווה וראש ישיבת ״עטרת נחמיה״ בתל אביב.

הרב דרוקמן זצ״ל שימש במספר תפקידים ציבוריים חשובים, ביניהם – ראש ישיבת אור עציון, רב היישוב מרכז שפירא, נשיא איגוד ישיבות ההסדר, ויושב ראש מרכז ישיבות ואולפנות בני עקיבא. בעברו, בין היתר, כיהן כחבר כנסת ולאחר מכן כיהן כראש מערך הגיור במשרד ראש הממשלה. מי שהכיר את הרב ידע שמדובר באישיות רבת פעלים, מלאה באהבת ישראל, שכל כולה למען העם והמדינה.

וכדי להמחיש דבר זה סיפר הרב שמואל אליהו שפעם שאלו את הרב מרדכי אליהו זצ״ל: ״איך אפשר לאהוב את כל עם ישראל?״, והרב ענה: ״זה באמת קשה ולא פשוט. אבל אני מצאתי פתרון: אני אוהב את הרב דרוקמן והוא אוהב את כל ישראל״.

״סימניות בכל ספר״

הרב מיכה הלוי הוא אחד מהאנשים שהכירו את הרב ושראה מקרוב את גדולתו. הרב מיכה כיהן כר״מ בישיבת ההסדר אור עציון וזכה לעבוד עם הרב דרוקמן כתשע שנים.״הקשר שלי עם הרב דרוקמן החל עוד כשהייתי נער, לפני כ-45 שנים, בתל אביב״, משתף הרב מיכה. ״הרב דרוקמן היה מגיע לשלוחה של מכון מאיר בתל אביב להעביר שיעורים. היו מגיעים מספר לא קטן של נערים, ביניהם אני, ואפשר לומר בפה מלא שהרב עיצב את האישיות שלנו. הוא הפיח רוח של תורה ושל אמונה גדולה. אני זוכר שבשיעורים הרב היה עם הרבה מאוד ספרים, ועם סימניות בכל ספר. הוא היה קורא פסקאות מספרים שונים החל מהתנ״ך, דרך מדרשים וכלה בכל ספרי הרב (קוק) זצ״ל, מדייק במילים הכתובות. היה מדהים לראות תלמיד חכם שמוסר שיעורי תורה בכל רחבי הארץ ומפיץ את התורה הגואלת – תורת הרב צבי יהודה זצ״ל״.

כאמור, הרב מיכה הלוי היה ר״מ בישיבת אור עציון, בזמן שהרב דרוקמן היה במקביל גם ראש הישיבה וגם חבר כנסת: ״אפילו בימים עמוסים שהיו לרב מחוץ לישיבה, הוא לא ויתר והיה מגיע להעביר שיעורים רבים בשעות הלילה המאוחרות לכלל תלמידי הישיבה – החל משיעור א ועד שיעורי ח ובוגרי הישיבה שבאו לשיעור פעם בשבוע. לעניות דעתי הרב העביר עשרות שיעורים בשבוע על אף היותו עסוק בצורכי ציבור, ולכן הוא דמות מרכזית בלימוד התורה של התלמידים ולא רק בעיצוב אישיותם״.

״התייחס לכל אדם כאות בתורה״

איך היה לעבוד עם הרב דרוקמן?

״צריך לדעת שפגישה או שיחת טלפון עם הרב יכולה להתקיים בכל שעה מתוך 24 השעות שיש ביממה. ותמיד בשיחה הרב חד ונמצא בעירנות מוחלטת. למרות כל העיסוקים הרבים שהרב עוסק בהם במקביל – כשאתה מדבר איתו על נושא מסוים הוא ממוקד מאוד באותו עניין כאילו זה הדבר היחיד שכרגע קיים. זה לא ייאמן. הרב נותן את אותו מיקוד גם לעיסוק בבעיה של תלמיד מסוים וגם לעיסוק בעניין ציבורי ברומו של עולם. זה מיוחד וייחודי מאוד״.

ממה זה נובע?

״אני חושב שבראש ובראשונה זה נובע מהתפיסה התורנית שבו, מהתורה שלו. דהיינו, הרב דרוקמן חי את הפסקאות באהבת ישראל שכתובים בספר ׳אורות׳. שם כתוב שאהבת ישראל זה מקצוע גדול בתורה. כלומר, ׳ואהבת לרעך כמוך ואידך זיל גמור׳, זה כל התורה כולה. יש שישים ריבוא אותיות בתורה, וכל אחד הוא אות בתורה. הרב דרוקמן התייחס לכל אדם כאות בתורה. וזה בא מתוך תפיסה של תורה, זה ממש לחיות את אותה פסקה ב׳אורות׳. והכול נובע מהיחס לכלל ישראל, כמו שהפסקאות שם ממשיכות ואומרות שהסנגוריה על ישראל לא תסמא את עינינו לראות את מומיה, ואף על פי כן כולך יפה רעייתי ומום אין בך. דהיינו, להגדיר שכל חולשות וחסרונות שיש בחלק מעם ישראל זה מום עובר, אך כאשר מסתכלים על הכלל, אין מום – ׳כולך יפה רעייתי׳. לאור זאת הרב התייחס ואהב כל אחד״.

השנים הרבות במחיצת הרב דרוקמן זצ״ל השאירו אצל הרב מיכה גם זיכרונות רבים. ״הרמי״ם היו מגיעים מטעם הישיבה לבקר את התלמידים בבסיסים כששירתו בצבא, וגם הרב דרוקמן היה מצטרף. זכור לי אישית פעם או פעמיים שכשהייתה אי הבנה בין חייל לבין מפקד לגבי עניין דתי, הרב היה יודע מצד אחד שהמפקד טועה, ומצד שני שצריך לשמוע בקול המפקד. הרב חינך את התלמידים שיש חובה לציית לדברי המפקד ומצד שני בנקודות מסוימות מאוד שאינן מלמדות על הכלל של משמעת למפקד יש לעמוד על שלהם. כמובן, ׳שלהם׳, הכוונה למה שהתורה אומרת.

אני חושב שכל צמרת צה״ל ראתה את הדברים הללו ברב. מה שלהרבה אנשים זה ׳או-או׳, אצל הרב זה היה מורכבות של עולם אחד״.  

״המשפחה הייתה שותפה מלאה״

הרב דרוקמן כיהן ושימש בהמון תפקידים במהלך שנותיו ופעילותו הציבורית, כיצד אדם אחד יכול לעשות כל כך הרבה? להספיק כל כך הרבה. 

״אין לי ספק שמדובר בסייעתא דשמיא עצומה, שהיא מעבר לטבע. אין לי מילה אחרת. כמובן שהסי1ףיעתא דשמיא הזו מגיעה לאדם שכל כולו מסירות נפש לכלל ישראל. לעבוד במשך שעות רבות ביממה ובקושי לעלות לישון על המיטה זה על טבעי. אני חושב שבמשך שנים רבות המושב של הרב ברכב היה על מצב שכיבה והרב היה ישן בדרכים בין מקום למקום (היה לו נהג, מ״ט). בשאר הזמן הרב היה חוזר לביתו, יכול להיות אפילו בשעה שתיים בלילה, והיה לומד תורה, עונה לטלפונים וקובע פגישות״.

ומשפחתיות הייתה נכנסת בלו״ז?

״אני חושב שכן״, משיב הרב הלוי. ״את זה צריך לשאול את בני המשפחה של הרב. זה נכון שאת כל סעודות השבת היה עושה עם הישיבה, והמשפחה הייתה מצטרפת אליו. המשפחה הייתה שותפה מלאה לחיי הציבוריות שלו״.

האם יש נקודת תפנית בחייו של הרב דרוקמן שבה נהייה לרב גדול ומוכר בציונות הדתית? ניתן להצביע על משהו מסוים שהוביל לדבר?

״אני חושב שזה קרה עוד לפני היותו מפורסם כחבר כנסת. לא מדובר בתפנית מסוימת אלא פשוט מעשיו ותורתו הפכו אותו למי שהוא, עוד במסעות לימוד התורה וההתעסקות הכללית בכלל״.

״אותה החיבה״

מתי הייתה הפגישה האחרונה שלך עם הרב?

״הפגישה האחרונה שלי עם הרב הייתה כחודש לפני שנפטר בהכתרת הרב דרור טוויל, רבה של שדרות. הוא חיבק ונישק אותי, כמו בכל פעם שנכנסתי אליו. החיבה היתרה שהייתה לרב לכל אחד, אמירת השלום שלו מגיעה לצד יחס כל כך גדול. לכל אחד, מילדים ועד לשר גדול בישראל, הייתה אותה החיבה. פשוט מדהים!״.

לסיום אנחנו מבקשים מהרב מיכה לשתף אותנו בזיכרון מיוחד מהרב דרוקמן. ״אני יודע לומר כר״מ, שבמסיבות חנוכה עם כלל תלמידי הישיבה, התלמידים דיברו והשמיעו את דעותיהם וגם היה נהוג לקיים פולמוס דעות בין הר״מים, ואני ממש זוכר שהרב היה קשוב מאוד. בסוף הדיונים, הרב היה אומר מילים בודדות אחרונות, ובתמצית מדויקת הצליח הרב לומר את המסר שרצה להעביר, לאחר כשלוש שעות של הקשבה! לא נתפס!״.

באופן אישי, מה הכי יחסר לרב מיכה מהרב דרוקמן זצ״ל?

״אהבת ישראל המאוד מיוחדת שלו וחיבורו לכלל העם. הרב היה אומן וידע להוביל את כולם באיזון נכון. אני חושב שאיבדנו מנהיג שהצליח לאזן ולחבר את כל הקצוות כולם, ואת הרוח הזו של הרב חייבים להמשיך״. ■

לוי גבעון בשכם לוי כיום. אל"מ מיל…
תפילה לשלום חיילינו

תפילה לשלום חיילינו

במלחמה הזאת התברר גודל חלקה של מצרים במערכה נגדנו. מצרים…
יום שחרור צפון השומרון

יום שחרור צפון השומרון

כ"ח באייר מזוהה בעיקר עם שחרור ירושלים ואיחודה, אולם באותה…
איך שגלגל מסתובב

איך שגלגל מסתובב

במעט שנותיי בעיתונאות, יצא לי לראיין ולשוחח עם לא מעט…
״נעבור את כל המכשולים״

״נעבור את כל המכשולים״

הרפורמה במערכת המשפט, חוק החמץ, טרור. עם ישראל נמצא בימים…
שנה למתקפה הרוסית על אוקראינה: צריך לדעת מי הטובים ומי הרעים

שנה למתקפה הרוסית על אוקראינה: צריך לדעת מי הטובים ומי הרעים

רחוב ט באייר הוא הרחוב המרכזי ביישוב עפרה שבבנימין, היישוב…
"לא גידלנו מנהיגים"

"לא גידלנו מנהיגים"

רחוב ט באייר הוא הרחוב המרכזי ביישוב עפרה שבבנימין, היישוב…
האדמה תרעד

האדמה תרעד

רעידת האדמה בטורקיה שהביאה למותם של אלפים, והרעידה הקלה שהורגשה…
הסרט שהזכיר לי שגם אני שכחתי מה זה להיות יהודי

הסרט שהזכיר לי שגם אני שכחתי מה זה להיות יהודי

לא יודע אם כבר יצא לכם לראות או לצפות, השבוע…
על זה הבחירות

על זה הבחירות

׳על זה הבחירות!׳ שלוש מילים שכיכבו בחודשים האחרונים בשיח הציבורי,…
תורה על כל מה שנתת

תורה על כל מה שנתת

״בראשית ברא אלוקים את השמיים ואת הארץ״ אני לא יודע…
מי יאתרג את האתרוג

מי יאתרג את האתרוג

גם עגלה ריקה עם גלגל תקול כמוני יודע שביהדות יש…
יותר מזה אנחנו לא צריכים

יותר מזה אנחנו לא צריכים

יצא ככה והשבוע של ראש השנה סידר לי חמישה ימי…
חפוי ראש

חפוי ראש

איך אתה יודע שמחנה הימין יכול להתחיל להאמין (אם זה…
לכבס אשמים

לכבס אשמים

ברוכים הבאים למכבסת נווה אילן, אצלנו תיהנו מכיבוס מהיר, כולל…
שירין עד כאן

שירין עד כאן

01הלקאה עצמית היא אשליה מתעתעת, ומשהו שגם אני חוטא בו.…