מוקצה

הכתבה עם התעויוט

לרגל חגיגות יום העברית, שתלנו בכתבה הזו עשרות טעויות שרק מחכות שתמצאו אותם. כנסו למצב הבלשן שלכם ובואו בדוק אם אתם ערניים מספיק

יעל האיתן

יום העברית מתרחש בכל שנה בכ״א בטבת, יום ההולדת של אליעזר בן-יהודה. השנה יום ההולדת הנ״ל יוצאת בשבת, ולכן החגיגות הרשמיות הוקדמו ליום חמישי. כדי שהפועלי במה של המסיבה ההמונית לא יחללו שבת? לא ברור. אבל אנחנו סבבה עם זה שתחגגו עם הכתבה הזו בשבת.
אז מזל טוב לייזר היקר שלנו, יהודי מבדח שאתה. לכבודך ולכבוד היום המיוחד אנחנו יוצאים בפרויקט שעוד לא היה כמוהו: כתבה בה מושתלים בכוונה טעויות לשוניות. למה אנחנו עושים את זה? כי אנחנו אוהבים אותכם ויודעים כמה אתם אוהבים לתקן.
באמת, אין דבר שאוהבי עיברית אוהבים לעשות יותר מאשר לתקן טעויות. יש כאלה שהפכו את הסטייה למקצוע (ואנחנו לא מדברים רק על אבשלום קור, גם עורכי לשון ומגיהים מצטרפים לחבורה העליזה) ויש כאלה שסתם נהנים להביך חברים (התשובה המתבקשת לתיקון בשם המספר: אני ספרתי שלושה!). אבל כולם כולם מעצבנים. ואנחנו כאן בשביל כול האנשים האלה. זה המקום לפרוק את כל הג׳יפה שיש לכם על העולם בצורה מבוקרת ומשכילה.
אישור קו
חשוב להבהיר: הטעויות שהחשבנו כטעויות הם לא כאלה שאפשר להתווכח עליהם יותר מדי. כלומר כן, תמיד אפשר להתווכח, יש קבוצות פייסבוק שכל מהותם היא ויכוחים לשוניים וחפירות שלא ברא השטן. אבל הטעויות שאליהן התכוונו אמורות להיות חד משמעיות, ומי ששולט קצת ומכיר את הכללים ישים לב אליהן. סלנג זו לא טעות, כן?
חשוב להבהיר 2: הכללים לפיהם אנחנו הולכים הם כללי האקדמיה ללשון. תבלעו את ההערה על ״קודם שיקראו לעצמם בעברית״, תחליקו את הביקורות על מיסגור השפה בחוקים ואת הכאב ראש של ״שפה היא דבר מתפתח ונקבעת על ידי המשתמשים בה״, זה כבר נושא אחר שאנחנו מתעלמים ממנו במודע. היות וכללי האקדמיה הם פשוט הכללים היחידים שיש כרגע, אם זה ננצח.
זהו, כנראה שאמרנו כל מה שהיה צריך לאמר. עכשיו נשאר רק להחזיק כתבה שלימה על כלום. בקטנה.
כלום, בגדול
ובכן, מה נאמר ומה נגיד, יש הרבה על מה לשוחח. אפשר למשל ללמוד מילים חדשות בעברית. מוכנים?
באתר האקדמיה יש עמוד ששולף לכם חידושי מילים באופן אקראי אז עם תהיתם למה הוא נועד, הנה אנחנו משתשמשים בו. ידעתם שאינטראקטיבי הוא ״הידודי״? מלשון הדדיות. מה הקשר לאינטראקטיבי, אלוהים יודע. קאלט זה פולחן. קצת קיצוני האמת. ובכלל כבר יש מילה כזאת. חסר לכם מילה? תמציאו, בשביל זה משלמים לכם. פרווילגיה היא זכות יתר, סנפלינג הוא גלישת חבל, וחכו לזה: סינתיסייזר הוא, תופים תופים תופים – מסנתז. ברצינות? אז ונטילטור הוא מוולטר? פריז׳ידר הוא מפרזר? זה כל מה שאתם עושים שם בירושליים, לוקחים מילים ותופרים להם תחפושת של עברית? ראוי להערכה, יש כאן המון השקעה בלא לעשות שום דבר מועיל.
עוד כלום אבל אחר
זהו סיימנו. הייתם מאמינים שישנם כל כל הרבה טעויות עד עכשיו? כמה אתם מצאתם?
שלחו לנו בגלויה רשמית לכתובת mooktze@mooktze.co.il ואולי תזכו בלינק לעמוד ההוא של האקדמיה שנותן חלופות עבריות באופן אקראי

עוד במדור זה

והיא שעמדה לאבותינו

והיא שעמדה לאבותינו

01 הר הבית בטווח האש ירי‭ ‬טילים‭ ‬על‭ ‬העיר‭ ‬העתיקה‭…
בניסן עתידים להיגאל

בניסן עתידים להיגאל

01 הכותל הקטן שבת‭ ‬שנייה‭ ‬שהכותל‭ ‬סגור‭ ‬לצערי‭. ‬גם‭ ‬שער‭…
בדרך לניצחון

בדרך לניצחון

01 מחיית עמלק בהר הזיתים השנה‭, ‬זכינו‭ ‬בשבת‭ ‬זכור‭ ‬לקיים‭…
נפל הפור

נפל הפור

01 שבת זכור ולא נשכח עם‭ ‬אור‭ ‬ראשון‭ ‬של‭ ‬שבת‭…
ניסים גדולים באדר

ניסים גדולים באדר

01 לתת שכר למביאיהם  צעדתי‭ ‬בשבת‭ ‬בבוקר‭ ‬לכותל‭, ‬כשאני‭ ‬מפלס‭…
וירא ישראל את היד הגדולה

וירא ישראל את היד הגדולה

01 גם בכותל מחכים לניסים לקראת‭ ‬שבת‭ ‬שירה‭ ‬ההתרגשות‭ ‬בכותל‭…
טיפות של ברכה

טיפות של ברכה

01 סעודת לויתן לצדיקים השבת‭ ‬הירושלמית‭ ‬הייתה‭ ‬גשומה‭ ‬וקרירה‭. ‬אך‭…
מהפכה שקטה

מהפכה שקטה

01 חזק חזק ונתחזק בסיומו‭ ‬של‭ ‬שבוע‭ ‬מבורך‭ ‬בגשמים‭, ‬הגיעה‭…
סודות הכותל המאחד

סודות הכותל המאחד

01 את אחי אנוכי מבקש צום‭ ‬י׳‭ ‬בטבת‭ ‬חל‭ ‬בין‭…
המבדיל בין אור לחושך

המבדיל בין אור לחושך

01 מעולם לא אמר אדם ׳צר לי המקום׳… ביום‭ ‬שישי‭…
אלפיים שנות פרסום הנס

אלפיים שנות פרסום הנס

01‭ ‬ הכותל לוחש את סוד הנס העננים‭ ‬שכיסו‭ ‬את‭…
אור איתן

אור איתן

01‭ ‬ אבד צדיק מן הארץ בערב‭ ‬שבת‭ ‬וישלח‭ ‬קיבלנו‭…
אמת ליעקב

אמת ליעקב

01‭ ‬ מי שחלם ומי שלחם ביום‭ ‬שישי‭ ‬הודעתי‭ ‬לחבריי‭…
הסליק של ר׳ אריה לוין

הסליק של ר׳ אריה לוין

01‭ ‬ וטף, למה באים? זה‭ ‬כבר‭ ‬הפך‭ ‬למנהג‭. ‬כשהילדים‭…
הגשם ישטוף ת׳דמעות

הגשם ישטוף ת׳דמעות

01‭ ‬שבת חיי שרה  כבכל‭ ‬שנה‭, ‬ככל‭ ‬שנקפו‭ ‬הימים‭ ‬לקראת‭…
למה זה צחקה שרה

למה זה צחקה שרה

01‭ ‬דמים בדמים נגעו  בי״ב‭ ‬חשוון‭, ‬בשבוע‭ ‬שבין‭ ‬פרשת‭ ‬לך‭…