יהדות

100 שנה ליסוד הרבנות הראשית

הרב לא רצה לחזור למצב בו כל אחד פוסק לעצמו ודואג רק לשטיבלך שלו ולקהילה שלו. לכן הוא הקים את הרבנות הראשית הממלכתית הלאומית.מפעל הרבנות הראשית הוקם על ידי הרב קוק לדורות כמו דרכה של הגאולה שאין אחריה גלות.

הרבנות הראשית

100 שנים לייסוד הרבנות הראשית, על ידי הרב הראשי הראי"ה קוק זצ"ל

התכנסנו כאן כולנו אוהבי ציון וירושלים, לציין את יום פטירתו ה86 של רואה האורות ורואה הדורות של מרן הרב קוק. 

מנהיג ענק של עם ישראל שהופיע בצומת הדרכים ההיסטורי של תחילת שיבת ציון וקיבוץ גלויות, וסלל את הדרך הרוחנית לחידוש התרבות היהודית והאחריות הכלל ישראלית, מתוך ראיה ממלכתית לאומית תקיפה ואחדותית.

הרב קוק, שעמד בראש מסע הרבנים למושבות מתוך קשר עמוק למתיישבי המושבות והקיבוצים, הוא זה שנאבק שם ובמהלך כהונתו ברבנות במכשולי הכשרות, בחילולי השבת וברוחות הזרות שחדרו למוסדות החינוך. הרב קוק, שהיה מחובר בכל נימי נפשו לאומה כולה ולכל אחד ואחד מבניה, הוא זה שלא נרתע מלבקר בחריפות את מי שראה בדרכם סכנה רוחנית לעם ישראל. הרב קוק ראה בשיבת ציון את גאולתם של ישראל על פי חזון הנביאים, לשוב לארצנו מארצות נידחות, מקהילות מפוזרות ומבודדות, אל ארץ ישראל. לכן הגה הרב וייסד את הרבנות הראשית לישראל בדיוק לפני 100 שנה – בתרפ״א.

הרב הקים את הרבנות הממלכתית כדי לבנות מרכז של הנהגה רוחנית והלכתית. הלכה אחראית שניזונה מרוח גדולה שמפעמת בכל הוראת ופסיקה לכלל ולפרט.

הרב לא רצה לחזור למצב בו כל אחד פוסק לעצמו ודואג רק לשטיבלך שלו ולקהילה שלו. לכן הוא הקים את הרבנות הראשית הממלכתית הלאומית.מפעל הרבנות הראשית הוקם על ידי הרב קוק לדורות כמו דרכה של הגאולה שאין אחריה גלות.

על כן אל לנו לשוב להנהגה קהילתית פרטית אגודות אגודות כפי שהיה בגלות, שהרי כבר הזהיר אותנו הנביא ישעיהו לפני יותר מ2000 שנה פן נראה את הפסיקה וההנהגה ההלכתית – ״צו לצו קו לקו – זעיר שם זעיר שם״.

למען המשך דרכו של מרן הרב אנו מחויבים, כאיש אחד, להעצים ולחזק את הרבנות הלאומית, מפעלו של הרב קוק, כמוקד פסיקה והנהגה ממלכתי מרכזי, וזאת כדי לשמור על הרבנות כמרכז תורה והוראה אחד באורו של הראי״ה, השומר על מסורת התורה בענייני השבת, המשפחה היהודית, שמירת שרשרת הדורות וטהרת השולחן הכשר, לכלל ישראל בארץ ועולם.  כפי שהמתקפות וההכפשות כנגד הרבנות הראשית פוגעות במעמדה ומחלישות אותה, כך חיזוקה והתייחסות אליה כפי הראוי, הם אלו שיבצרו את מעמדה ויגדילו את כבודה. אחדות ההלכה הממלכתית של הרבנות הראשית דואגת לכל אחד ואחת מישראל. 

הבה נלך בדרכו של הראי״ה לשמירת הגיור האורתודוקסי כפי שנהוג בבתי הדין של הרבנות הראשית. אחריות לאומית זו, היא הערובה לשמירה על ספר יוחסין יהודי ממלכתי אחד ויחיד לדורי דורות. 

הבה נמשיך בדרכו של הרב קוק לחיזוק מנהיגותה הממלכתית של הרבנות הראשית, כדי שלא נגרום, חס וחלילה, לפילוג בעם בגלל מלחמות על חידושים מסוכנים בדרכי הגיור ו״מיהו יהודי״, וכפי שכתב בתשובותיו, שהכרעות כלליות בענייני גרים צריכות לצאת מקיבוץ של גדולי הדור, ולא מהוראות פרטיות של רב זה או אחר.

נשמור יחד כאיש אחד על מערכת הכשרות בכדי לאפשר לכל רבבות עמך בית ישראל לצרוך מאכלים כשרים ללא חשש, מה שרק מערכת ממלכתית יכולה לעשות, וכדי שלא תחזור חו״ח ליוזמות פרטיות או מקומיות, כפי שהיה נהוג בקהילות בתקופת הגלות לפני ייסוד הרבנות הראשית.

הרב קוק חזה עולם יהודי מאוחד שנהנה מהנהגה תורנית ותרבותית ממלכתית עם אחריות לאומית בכל תחומי החיים היהודיים בארץ ובעולם כולו. כי מציון תצא תורה ודבר ה’ מירושלים.

עוד במדור זה

תורת לחימה!

תורת לחימה!

01‭ ‬ ההכנות‭ ‬למסע‭ ‬אל‭ ‬הארץ‭ ‬הושלמו‭. ‬כבר‭ ‬פקדנו‭ ‬את‭…
מזל תאומים

מזל תאומים

01‭ ‬מזלו‭ ‬של‭ ‬חודש‭ ‬סיוון‭ ‬הוא‭ ‬תאומים‭; ‬חודש‭ ‬סיון‭ ‬הוא‭…
כבוד לחוק!

כבוד לחוק!

01‭ ‬פרשת‭ ‬בחוקותי‭ ‬שנקרא‭ ‬השבת‭ ‬מלמדת‭ ‬אותנו‭ ‬לחלוק‭ ‬כבוד‭ ‬לדבר‭…
זה הסוד שלנו

זה הסוד שלנו

01‭ ‬כל‭ ‬שנה‭, ‬באזור‭ ‬ל"ג‭ ‬בעומר‭ ‬והילולת‭ ‬רשב"י‭, ‬כשמושגים‭ ‬כמו‭…
חודש אייר - החודש שבאמצע

חודש אייר - החודש שבאמצע

01‭ ‬איתרע‭ ‬מזלו‭ ‬של‭ ‬חודש‭ ‬אייר‭ ‬ליפול‭ ‬בתווך‭ ‬בין‭ ‬שני‭…
יום העֶצֶם!

יום העֶצֶם!

01‭ ‬השורש‭ ‬של‭ ‬המילה‭ ‬עצמאות‭ ‬הוא‭ ‬עצ"מ‭. ‬עצם‭ ‬הוא‭ ‬דבר‭…
לילה מסודר

לילה מסודר

01‭ ‬ליל‭ ‬הסדר‭ ‬הוא‭ ‬הלילה‭ ‬שבא‭ ‬לעשות‭ ‬סדר‭ ‬בחיים‭. ‬קיומה‭…
איך ה׳ קורא לנו בכל רגע ממצבי החיים?

איך ה׳ קורא לנו בכל רגע ממצבי החיים?

01‭ ‬פרשת‭ ‬ויקרא‭ ‬מלמדת‭ ‬אותנו‭ ‬על‭ ‬חמישה‭ ‬סוגי‭ ‬קורבנות‭: ‬עולה‭,…
בניסן התקדמנו ובניסן עתידים להתקדם

בניסן התקדמנו ובניסן עתידים להתקדם

01‭ ‬חג‭ ‬הפסח‭ ‬הוא‭ ‬חג‭ ‬הגאולה‭. ‬חג‭ ‬גאולת‭ ‬מצרים‭ ‬‮–‬‭…
ביעור חמץ עולמי

ביעור חמץ עולמי

01‭ ‬שלושים‭ ‬הימים‭ ‬שבין‭ ‬חג‭ ‬פורים‭ ‬לפסח‭ ‬הם‭ ‬ימים‭ ‬קדושים‭.…
ניצחון מוחלט - גרסת חז"ל

ניצחון מוחלט - גרסת חז"ל

1. בימים אלו, כשהניצחון המוחלט מתממש לנגד עינינו, וגם סיפור…
מחה תמחה את זכר הטראומה

מחה תמחה את זכר הטראומה

01‭ ‬המאפיין‭ ‬המרכזי‭ ‬של‭ ‬מצוות‭ ‬מחיית‭ ‬עמלק‭ ‬הוא‭ ‬הטוטאליות‭ ‬שלה‭.…
להרים לאנשי התרומה

להרים לאנשי התרומה

01‭ ‬פרשת‭ ‬השבוע‭ ‬פותחת‭ ‬בתרומה‭ ‬שהביא‭ ‬בני‭ ‬ישראל‭ ‬לבניין‭ ‬המשכן‭.…
פריחה מאוחרת

פריחה מאוחרת

01‭ ‬דווקא‭ ‬בימים‭ ‬אלה‭, ‬של‭ ‬מלחמת‭ ‬חורמה‭ ‬באויבי‭ ‬ישראל‭, ‬יש‭…
לחסל את ה(ב)כור האיראני

לחסל את ה(ב)כור האיראני

את‭ ‬השורות‭ ‬הבאות‭ ‬כתבתי‭ ‬במאמר‭ ‬לשבת‭ ‬בא‭ ‬לפני‭ ‬שנתיים‭, ‬בעיצומה‭…
יציאת מצרים תשפ״ו – קריסת דיקטטורות הרשע

יציאת מצרים תשפ״ו – קריסת דיקטטורות הרשע

אנחנו‭ ‬נכנסים‭ ‬כעת‭ ‬לימי‭ ‬השובבי"ם‭ – ‬ראשי‭ ‬התיבות‭ ‬של‭ ‬שש‭…