יהדות

22 שנה לנטישת קבר יוסף

לפני 22 שנה בדיוק, הורה ראש הממשלה ושר הביטחון אהוד ברק לברוח מקבר יוסף, ומאז הרבה השתנה שם. למרות המצב הביטחוני הקשה בישראל בכלל ובשומרון בפרט, יש מי ששומר שהגחלת היהודית בקבר תמשיך לבעור בעוצמה

מתפללים בקבר יוסף

קוראי גילוי דעת האהובים, כפי שידוע לכם אני מועמד במקום ה-16 ברשימת הציונות הדתית ועוצמה יהודית לכנסת. למרות המקום הלא ריאלי בסקרים אני עסוק בימים אלו, וראשי ורובי במערכת הבחירות. בנוסף לכך, לא נראה טוב ולא אתי שמועמד לכנסת – גם במקום לא ריאלי – עורך עיתון. בכל זאת, קבר יוסף אליו אני מחובר בנפשי, הוביל אותי לכתוב את המאמר שלפניכם.
בשבת שובה ח׳ בתשרי ה׳תש״ס לפני 22 שנה בדיוק, הורה ראש הממשלה ושר הביטחון אהוד ברק לברוח מקבר יוסף. כשבוע קודם בהחלטה של הדרג המדיני הופקר למוות לוחם מג״ב מדחת יוסוף שנפצע בקבר. מדחת דימם במשך שעות ארוכות אך כוח צהל שהיה ערוך כשני קילומטר בלבד ממנו ויכול היה להיכנס בתוך דקות קיבל הוראה מהדרג המדיני לא להיכנס לשכם ולא לחלץ את הלוחם הפצוע. ג׳יבריל רג׳וב מי שהיה אז ראש מנגנוני הביטחון הפלסטיניים ביקש שימתינו לו כדי להרגיע את הרוחות, בקשה אותה החליט הדרג המדיני לקבל. רג׳וב היה בחברון ולקח לו יותר מ-4 שעות להגיע. שעות קריטיות במהלכן דימם מדחת עד שאיבד את הכרתו ולבסוף גם את חייו.
ביקרנו לפני כשנתיים בביתם של משפחת יוסוף בבית ג׳אן שבצפון. יחד עם ראש מועצת שומרון יוסי דגן, ראש ישיבת עוד יוסף חי הרב יוסי אליצור ובוגרי הישיבה מנחם בן שחר וישעיהו בן פנחס נסענו לחבק את המשפחה גם בחלוף השנים. משפחה ששכלה את בנה האהוב על מזבח היחסים המוזרים של מדינת ישראל עם הרשות הפלסטינית. יחסים בהם צד אחד מסית ופועל בכל דרך לקעקע את הצד השני שמחזיר לו בחיבוק חם.
בבית הצנוע בבית ג׳אן יש חדר זיכרון למדחת, מזכרות משירותו הצבאי, אמא מתייפחת ומשפחה שגם אחרי 20 שנה לא מאמינה שבנה שהתגייס לצבא העם היהודי הופקר כך למוות על ידי מדינת ישראל.

השחתת קבר יוסף, כרוניקה של הפקרות
שבוע וקצת אחר כך, בהוראת אהוד ברק ברח צה״ל ממתחם הקבר באישון ליל שבת. לא לפני שנציג המת״ק מעביר את המפתח ומשביע את חאלד נציג המנגנונים לשמור על הקבר קיים.
את המפתח חאלד אולי לא מסר אבל באופן מיידי הגיעו למקום פורעים בגיבוי מלא של שוטרי הרשות והציתו באש את מתחם הקבר. ספריית הקודש שבמקום עלתה בלהבות, כך גם ריהוט המתחם וכל מה שיכול להיות דליק.
וכמו בדעא״ש, דעתם של הפורעים לא נחה עד שהרסו את המצבה, שברו את כיפת המבנה העתיק והשחיתו כל מה שניתן להשחית. בבוקר אותה שבת נודע הדבר בישובים הסמוכים. מהישוב אלון מורה שצופה על שכם קשה היה לפספס את העשן המיתמר ממקום קבורתו של יוסף הצדיק. תלמיד הישיבה ותושב אלון מורה הרב הלל ליברמן הי״ד לא ידע את נפשו. הוא שעלה מארצות הברית לישראל וקבע את מושבו בשכם לא האמין שממשלת ישראל הפקירה במכוון את אחד מהגדולים שבאתריה הקדושים וההיסטוריים לידי האויב. ר׳ הלל צעד כשהוא עטוף בטלית לכיוון שכם. אנחנו לא יודעים אם הוא חשב שצה״ל יבוא בעקבותיו ויציל את המקום או שפעל מתוך סערת רגשות ואהבה ליוסף הצדיק. אנחנו כן יודעים שמעט אחרי אלון מורה התנפלו על ר׳ הלל מחבלים מכפר סמוך לשכם, חוררו את גופו בעשרות כדורי רובה והחביאו את גופתו במערה סמוכה. רק בערב יום כיפור עם אמירת כל נדרי נמצאה גופתו והשבר גדל ביישובי האזור. (גילוי נאות – ר׳ הלל הוא אביה של אשתי חיה שתחיה).
שבוע אחר כך הפקיר צה״ל קבוצת מטיילים יהודים סמוך למזבח יהושע בהר עיבל. הקבוצה שנתקלה במארב מחבלים הסתתרה בשטח אך צה״ל בהוראת הדרג המדיני בחר שלא להגיע ולחלץ את הקבוצה עד רדת החשיכה. בכל הזמן הזה ירו המחבלים על חברי הקבוצה עד שהצליחו לרצוח את הרב בנימין הרלינג הי״ד ראש בית המדרש הגבוה באלון מורה.
מאז חלפו 22 שנה. במהלך מבצע חומת מגן ב-2002 כבש צה״ל את העיר שכם מחדש וניקה את קיני הטרור. קבר יוסף שעל פי הסכמי אוסלו אמור להיות בשליטה ישראלית לא חזר אלינו עד היום.
לפני כעשר שנים אחרי דרישה ציבורית נרחבת שופץ מתחם הקבר והחלו כניסות מסודרות לתפילה מידי חודש. כ-14 כניסות כאלו מתקיימות בכל שנה בהן נכנסים אלפי מתפללים באמצע הלילה לזמן קצר והקבר חוזר לשליטה ערבית. את הכניסות מארגנת המועצה האזורית שומרון באמצעות מנהלת קבר יוסף והמקומות הקדושים וכל אחד יכול להירשם לכניסה באמצעות אתר האינטרנט של המנהלת.

צעירים בקבר יוסף

לנוער אלון מורה נמאס
לפני מספר חודשים פנה אלי (צ.ס) אביה שרמן רכז הנוער של הישוב אלון מורה בבקשה. הוא רוצה לגייס את בני הנוער בישוב לפרויקט אידיאולוגי מיוחד לקראת הקיץ. העלנו ביחד כל מיני רעיונות כמו עזרה לחוות החקלאיות באזור ודברים מהסוג הזה אבל אביה העלה רעיון אחר. הוא ביקש לקחת את פרויקט החזרה לקבר יוסף על כתפי נוער הישוב. מודה שניסיתי להוריד אותו מזה. ״שרמן נשמה, קבר יוסף לא יחזור כזה מהר״, אמרתי. אנחנו חיים בתקופה בה המנהל האזרחי לא מסוגל לאשר תצפית במצפה יוסף שבהר גריזים, אז לחזור לקבר יוסף תחת ממשלה כזו? אתה חי בסרט אחי, בוא נמצא פרויקט יעיל יותר בגזרה. אבל אביה בשלו, הוא אובססיבי על קבר יוסף ואומר לי שלנסות חייבים גם אם לא נצליח.
השתכנעתי. אחרי שהלך חשבתי שתכלס בעידן בו אנחנו נלחמים על הקלה בפקקים או נגד הקפאת בניה ופינוי מאחזים, יש צורך אסטרטגי בדרישה לנוכחות יהודית בלב שכם. זה מקפל את הכל. הרי מדינת ישראל כולה נמצאת בסביבה ״בעייתית״ ומיליארדים שרוצים וניסו לחסל אותה. הקשר ההיסטורי והשייכות שלנו למקום הזה הם סוד הקיום של העם היהודי בארץ ישראל. ומה יותר מאשר שכם המקום הראשון אליו הגיע היהודי הראשון בארץ, המקום אליו הגיע יעקב עם חזרתו לארץ, אליו הגיעו בני ישראל עם כניסתם לארץ. אחד מ-3 המקומות עליהם אין יכולים האומות לומר ״גזולים הם בידכם״.
המקום היחיד ממנו ברח צה״ל מפני הטרור בלי שום החלטת ממשלה מסודרת. הדרישה לחזור לקבר יוסף מסמלת כל כך המון דברים.
ובכלל. בעוד כמה דורות יבואו אלינו ויגידו: ״קבר יוסף הופקר בדור שלכם, מה עשיתם כדי למנוע את זה?״ ואיפה נטמון את הבושה? מה נאמר, שידענו להילחם על הביטחון האדמות והבתים שלנו אבל על קברו של יוסף הצדיק ויתרנו בלי קרב?
שרמן שכנע אותי.
הצלחתי להשיג קצת תרומות, המועצה האזורית שומרון נרתמה גם היא והפעילות יצאה לדרך. ״הכול התחיל״, אומר שרמן, ״כשהבאנו את בני קצובר מבוני השומרון לשיחה לנוער הישוב. ניסינו לשאול את בני מה מתאים לדור שלנו והוא העלה את הרעיון של מלחמה על קבר יוסף ופניתי אליך. אני חושב שבני הנוער של היום איכותיים ומדהימים ולא נופלים בשום דבר מבני הנוער של פעם שעשו פלאות. ראיתי אותם בקיץ הזה מתנדבים ומנסים לשנות מציאות בצורה משמעותית בשומרון, אין שום סיבה בעולם שלא. לבני הנוער יש כוחות אדירים לשנות ובע״ה בסוף גם נצליח״.
אחד מבני הנוער שהוביל את הפעילות הוא יהודה סימן טוב (17), תלמיד ישיבת בני עקיבא נחלים ותושב אלון מורה. בשיחה עמי מספר יהודה על התהליך. ״גיבשנו קבוצה מתוך נוער הישוב שהנושא בער להם, כשלב ראשון ארגנו אירוע עבור הנוער של הישוב. הבאנו את איש קבר יוסף נועם לבנת ששכל את בנו בקבר יוסף, הוא סיפר על ההיסטוריה והחיים בישיבת עוד יוסף חי, הבאנו גם את בני קצובר מבוני השומרון שסיפר על ההפקרה הכללית ומהלך הנסיגה שהחל עם נטישת קבר יוסף ועודד אותנו שבדיוק כפי שהוא יחד עם חבריו הצליחו להוביל להקמת ההתיישבות היהודית בשומרון, גם אנחנו יכולים לשנות את המציאות בקבר יוסף. בסופו של הכנס נוער הישוב התחבר מאוד לעניין.
״עם סיום של הכנס חילקנו לכל בני הנוער בישוב חולצות מיוחדות שקוראות לחזור לקבר יוסף״, אומר סימן טוב. ״מייד אחר כך נכנסנו בליווי צה״ל לקבר יוסף שם התפללנו ושמענו שיחה מיוסי דגן וממש כמה דקות אחרי שיצאנו התרחש הפיגוע בו נפצע מח״ט הגזרה. העניין של הפיגוע הצליח להעלות את נושא קבר יוסף לתודעה. נסענו משלחת מהנוער להרבה ישובים בשומרון כדי להדליק גם את הנוער שם על העניין של קבר יוסף״.
סימן טוב מספר על הרעיון שנדלק בלבבות ואירוע אותו הם יזמו בקריאה לחזור לקבר יוסף: מסע אופניים ובימבות מהישוב הר ברכה למצפה יוסף שבהר גריזים עם עצרת בסיומו. ״היה לנו חשוב שכל תושבי האזור יתחברו לעניין, נסענו בכל יום בני נוער מהישוב ותלינו מודעות ושמשוניות שקוראות לחזור לקבר יוסף ולהשתתף במסע.
״במסע עצמו חילקנו דגלים מיוחדים, סטיקרים וחולצות לכולם כשהצוות הטכני של הנוער מרים את הבמה עם השילוט הענק וזה חתיכת מבצע. האירוע זכה לתהודה גדולה כשחברי הכנסת ניר ברקת ואורית סטרוק הגיעו וקראו לחזור לקבר יוסף. גם רבני האזור הרב אליקים לבנון, הרב דודקביץ והרב אליעזר מלמד הגיעו לחזק והקריאה לחזור לקבר יוסף הייתה מוחשית מאי פעם״.
לסיום אומר סימן טוב כי ״בשבוע הקרוב ימלאו 22 שנה לנטישת קבר יוסף ורצינו לארגן כניסה המונית של כל נוער השומרון יחד למתחם קבר יוסף אך לרגל המצב הביטחוני בשכם כרגע זה לא מתאפשר״.
סימן טוב ובני הנוער שאיתו מרגשים בהחלט. כשהרצל חלם על מדינה יהודית אף אחד לא נתן לזה סיכוי, כשבני קצובר, הרב לוינגר וחבריהם חלמו על התיישבות ביהודה ושומרון אף אחד לא האמין שהעסק יגיע לממדים של היום.
וכמו יוסף הצדיק בעל החלומות כולנו הולכים בעקבות החולמים. תורם של בני ובנות נוער אלון מורה הפעם לחלום ובע״ה גם להגשים.

עוד במדור זה

כתיבה וחתימה (טובה)

כתיבה וחתימה (טובה)

לומדי הדף היומי ובכלל תלמידי חכמי ישראל, למדו כי ישנה מחלוקת עקרונית במסכת גיטין האם הכתיבה כרתי (לשמה), כלומר האם הגט אמור להיות כתוב לשמה של האישה או שמא רק החתימה של העדים אמורה להיות דווקא לשמה של האישה, או שמא עדי מסירה כרתי, דהיינו מסירת הגט היא שצריכה להיות לשמה (דעת התנא רבי מאיר).
הגמרא במסכת גיטין בדף כג עמוד א דנה בעניין זה, ושואלת הכיצד נסביר את דעת רבי מאיר שאמר כי עדי חתימה בלבד צריכים לחתום לשמה ולא לכתוב את הגט לשמה של האישה, ומסבירה הגמרא שאכן, הכתיבה צריכה להיות לשמה, ורבי מאיר התכוון ששמה של האישה בלבד צריך להיכתב עבור האישה הספציפית הזו.
עד כאן למדנות תלמודית.
בימים אלו אנו מברכים איש את רעהו בכתיבה ובחתימה טובה, נשאלת השאלה מה העיקר – האם הכתיבה (כמו שראינו למשל במסכת גיטין לעיל) או דווקא החתימה, שכן אנו יודעים למשל שחוזה שלא נחתם על ידי הצדדים אינו מחייב אותם. החשיבות מתרחבת אף לעניין חשיבות הימים הנוראים – האם בראש השנה יכתבון זה העיקר, או שמא בצום יום כיפור יחתמון חשוב בשל היותו מועד החתימה?
במסכת ראש השנה בדף טז מסבירה הגמרא ואומרת "הכל נידונין בראש השנה וגזר דין שלהם נחתם ביום הכיפורים דברי ר' מאיר, ר' יהודה אומר הכל נידונין בראש השנה וגזר דין שלהם נחתם כל אחד ואחד בזמנו, בפסח על התבואה, בעצרת על פירות האילן, בחג נידונין על המים ואדם נדון בראש השנה וגזר דין שלו נחתם ביום הכיפורים". הגמרא אם כן מחלקת בין כתיבה לחתימה, ומלשונה משתמע שהכתיבה היא הליך הדין, הדיון הענייני שבו ניתן לשנות לטובה או לרעה את פסק הדין אשר ייחתם בסופו של דבר במועד ה'שרירותי' שבו נחתמים ברואיו של הקב"ה.
אלא שהגמרא קוראת ליום הכיפורים 'גמר דין', בשונה מיום החתימה, המועד הטכני שבו נחתם דינו של האדם.
מה אם כן חשוב יותר – יום הכיפורים או ראש השנה? כתיבת הדין שבה ניתן להשפיע על הדיין היושב בדין, או שמא יום הכיפורים חמור הוא שבו נחתמים ברואיו של מלך מלכי המלכים?
כאשר דיין חותם את הדין נעשה טקס, טקסיות החתימה מחייבת את כיבוד המעמד המלכותי המחייב. האדם היודע שביום זה נחתם גזר דינו צריך לנהוג בהתאם. מאידך, בראש השנה, כתיבת האדם היא בהתאם למצוותיו ולתפילותיו כפי שהיו עד לראש השנה ובמהלכו – מאכל, משתה, לימוד ותפילה.
למשל, חוק הירושה מכיר בצוואה בכתב יד, דהיינו הרשומה כולה בכתב ידו של המצווה. צוואה שכזו חייבת להיות בנוסף חתומה על ידו. לחתימה יש אקט מחייב. הכתיבה מעידה על הרצון של המצווה, והחתימה מעידה על גמירות הדעת.
אולם, צוואה בעל פה (למשל כאשר מדובר באדם גוסס 'שכיב מרע'), תהא תקפה כמובן ללא חתימת המצווה, אלא רק על פי עדותם של שני עדים המאשרים את דברי המצווה שנאמרו על פה.
מכאן, לעיתים לחתימה יש תוקף ולעיתים אינה משמעותית כלל. וכן כתב ידו של האדם חשוב כמו חתימה, ולעיתים דבריו שנאמרו בעל פה חשובים יותר מהחתימה עצמה.
גם חוק חתימה אלקטרונית התשס"א 2001 ביטל למעשה את החתימה המסורתית, והפך אותה למעין קובץ מאפיין של האדם המאשר את המסמך האלקטרוני שעליו הוא חותם אלקטרונית.
תפילות הימים הנוראים מלמדות אותנו כי חסדיו של הבורא עם ברואיו לא עברו 'שדרוג', ושעדיין הטקסיות בחתימה קיימת. טקסיות זו מאפשרת לנו לנצל את המעמד לקבלת זכויות רבות ככל הניתן בין כסה לעשור ובעשור עצמו, הוא יום החתימה.
כתיבה וחתימה טובה לכל בית ישראל. ■

מנקים אשליות לפסח

מנקים אשליות לפסח

פסח מתקרב אלינו בצעדי ענק, וביחד איתו כל נשות ישראל מכינות את עצמן למצוות החג: ניקיון הבית מהמסד ועד הטפחות. והשבוע מישהי שאלה אותי: "תגידי, איך אני יכולה לגרום לבעלי לתת יד בניקיונות לפסח?" אז הינה כמה נקודות למחשבה בנושא. (הדברים כתובים בלשון נקבה אבל מותאמים לשני המינים):
1. סליחה על ניפוץ האשליה, אין כזה דבר 'לגרום' לאף אחד. זאת אומרת יש, אבל באמצעות מניפולציה או הפעלת כוח. אני מאמינה שאת רוצה שבעלך ינקה את הבית לא כי את אמרת לו וכי הוא מרגיש שהוא חייב לך טובה, אלא כי הוא רואה בניקיון הבית שותפות של שניכם. מצוות ביעור חמץ היא מצווה של שניכם, בעל ואישה כאחד. לכן הרשו לי לעדכן את השאלה ולשאול אחרת: "איך לאפשר לגרום לבעלי להיות גם הוא שותף בניקיונות הבית?" או לחילופין "איך לא ארגיש לבד בניקיונות הבית לקראת פסח?".
2. תיאום ציפיות – מילת מפתח בלא מעט תחומים זוגיים בכלל, ובפסח בפרט. אם עדיין לא ישבתם ודיברתם על כוס קפה ועוגיות שנשארו ממשלוח המנות לפורים על ההכנות לחג, זה הזמן לעשות זאת. הרבה פעמים אנחנו פועלים על אוטומט או לא מתקשרים את הציפיות שלנו, ובסוף מתאכזבים אחד מהשני. הינה כמה נקודות שכדאי שיעלו בשיחה ביניכם בהקשר לניקיון הבית:
• איך הייתה חוויית ניקיון הבית לפסח בבית של כל אחד מכם? הרבה פעמים אנחנו סוחבים איתנו לחיי הנישואין חוויות עבר שמשפיעות עלינו גם כיום ועלולות להיות טריגריות.
• מה זה אומר 'לנקות את הבית לפסח' עבור כל אחד מכם? האם זה אומר לנקות את הבית מחמץ בלבד, או לנקות את הבית מכל פירור אבק?
• אלו מקומות בבית הכי חשוב לכם לנקות ובאיזה סדר? הרי לא הגיוני להתחיל לנקות את המטבח בעודו פעיל במהלך השבוע.
• אלו סוגי ניקיונות אתם אוהבים יותר ואלו פחות? יכול מאוד להיות שאת לא מתחברת לניקוי המחסן או הרכב, ולבעלך אין בכלל בעיה לעשות זאת.
• מה יאפשר לכם לנקות את הבית בנחת ובשמחה? אם כבר מנקים – אפשר להפוך את החוויה למקרבת ולשמחה.
• במה אתם זקוקים לעזרה אחד מהשני, ואלו דברים אתם מעדיפים לנקות לבד? לפעמים ניקוי בשניים יכול לעזור מאוד, ולפעמים רק להפריע ולהאט את הקצב.
מוזמנים כמובן להוסיף גם שאלות מעצמכם.
3. ראייה מערכתית – אם נסתכל על גוף האדם נראה שיש הבדל בין האיברים השונים ולכל איבר יש את התפקיד שלו. לא דומה התפקיד הידיים לתפקיד הרגליים, המוח או הלב. האם אי פעם ראית שהיד אומרת ללב: "היי חביבי, שים לב שאתה עושה את התפקיד שלך כמו שצריך"? ברור שלא. היד לא מתרכזת בתפקיד של הלב, היא מרוכזת בעצמה ובלעשות את התפקיד שלה על הצד הטוב ביותר. לפעמים בני זוג שוכחים שהם מערכת שלמה ולכל אחד מהם יש את התפקיד שלו. יכול להיות שבעלך לא אוהב לנקות את הבית אבל בהחלט יכול לקחת על עצמו תפקידים אחרים. במקום להיכנס להתחשבנות מה כל אחד עשה, היי מרוכזת בעשייה מדויקת לכוחות שלך. אין מצווה להיות קורבן פסח.
4. עם יד על הלב – מי את מרגישה שבאמת אחראי לניקיונות לפסח? את או בעלך? רגע לפני שאת מבקשת ממנו שיהיה שותף – האם את מוכנה באמת לתת לו את ההזדמנות הזו? האם את מוכנה באמת לסמוך עליו ולשמוח בו, גם אם הוא לא מנקה בדיוק בדיוק כמו שאת רוצה? ■

״מילדים ועד לשר גדול בישראל – החיבה הייתה אותה חיבה״

״מילדים ועד לשר גדול בישראל – החיבה הייתה אותה חיבה״

בליל יום שני האחרון, נר שמיני של חנוכה, ניצחו אראלים…
את המציאות הזאת צריך לשנות

את המציאות הזאת צריך לשנות

ההסכמים הקואליציוניים הולכים ונסגרים, והממשלה צפויה לקום בעוד פחות משבועיים,…
"איפה כל הקצינים שישנים על האף?!"

"איפה כל הקצינים שישנים על האף?!"

בהילולת ל"ג בעומר בקבר רבי שמעון בר יוחאי בהר מירון…
״המוגבלות לא הייתה מגבלה״

״המוגבלות לא הייתה מגבלה״

אמנון ודניאלה וייס הם זוג מוכר – בשומרון בפרט וברחבי…
נשות החיל

נשות החיל

כולנו נחשפנו לתמונת ׳נשות הקואליציה׳, שזכתה לפרסום רב בשל העובדה…
ניפוח מלאכותי של 1.5 מיליון

ניפוח מלאכותי של 1.5 מיליון

לרוב, את יהודה ושומרון אנחנו מזכירים בעניין תשתיות לקויות או…
הגשמת חלום: משלחת ישראלית מיוחדת למונדיאל 2022

הגשמת חלום: משלחת ישראלית מיוחדת למונדיאל 2022

ברחבי העולם וגם כאן בישראל נרשמת התרגשות רבה לקראת מונדיאל…
״רבותיי, יש פה הפקרות״

״רבותיי, יש פה הפקרות״

במוצאי השבת האחרונה אירע פיגוע קשה בחברון שבו נרצח יהודי…
הכסף מועבר בשיטות מאוד מתוחכמות לעזה

הכסף מועבר בשיטות מאוד מתוחכמות לעזה

״אללה אסלאם״, ״איום דאעש״, ״היג’רה״, "דאעש: הדור הבא", "וידויים מדאע"ש",…
חלב פרווה אמיתי

חלב פרווה אמיתי

תעשיית המזון בעולם עומדת להשתנות בשנים הקרובות. זו לא שאלה…
אמת מה נהדר שחלק מחוכמתו ליראיו

אמת מה נהדר שחלק מחוכמתו ליראיו

הרב אברהם אלקנה כהנא שפירא זצ״ל, המוכר כ׳רב אברום׳, העמיד…
"אולי צריך להעריך דתיים-מבית יותר מחוזרים בתשובה"

"אולי צריך להעריך דתיים-מבית יותר מחוזרים בתשובה"

״הפעם הראשונה שבה שמרתי את יום כיפור וצמתי הייתה בגיל…
גם לסיום קשה יש התחלה חדשה

גם לסיום קשה יש התחלה חדשה

לקראת ראש השנה אנשים נוהגים לקבל על עצמם החלטות טובות,…
שגרירת ישראל האחרונה שפגשה את המלכה

שגרירת ישראל האחרונה שפגשה את המלכה

הממלכה המאוחדת של בריטניה הרכינה ראשה בשבוע שעבר, עת נודע…