בדרך לכותל

אזור תעשייה ברקן חוגג 2200 שנה

01
השמים הקודרים לפנות בוקר, לא עיכבוני מלשים פעמי לעבר כותלנו, לתפילת שחרית של שבת קודש.
רוח מערבית הומייה עטפה את ירושלים באווירה חורפית קסומה והזדרזה לעטות את שמי הבירה בענני גשם אפורים. הבטתי אל העבים ונזכרתי בהבטחתו של הראי״ה קוק זצ״ל ש׳כשהנשמה מאירה, גם שמים עוטי ערפל מפיצים אור נעים׳… והרי אני, מעליי שמים עוטי ערפל, אץ בדרכי לתפילת השבת, חדור תחושה נעימה, שגם הנשמה שלי מאירה עתה, לקראת המפגש עם מקום בית מקדשנו.
בגלל מזג האויר הסגרירי, מלבד רצי המרתון הירושלמי, שנהנים להתאמן באוויר השבת הצלול, הרחובות היו שוממים ורק מעטים צעדו לכותל.
לאחר התפילה ניגש אילי ידידי אלון קטוביץ׳ מנתניה, והתוודה בפניי, שבזכות התיאורים שלי על הצעידה לכותל בשלג ובגשם, הוא קיבל ׳רוח גבית׳ להליכה לכותל, גם כשהשמים עוטי ערפל ומבשרים על ממטרי ברכה… מבחינתי, בשורה כזו עשתה לי את השבת…
02
ביום שישי ערכנו סיור משפחתי מרתק, באתר היסטורי מדהים הסמוך לישוב ברקן. מדובר באזור תעשייה יהודי עתיק בן אלפי שנים. האתר מוזכר במשנה כ׳שתי קריות׳ של ייצור יין למקדש. ואכן, בסמוך שוכנים שני כפרים ערביים שמשמרים את השם ׳קריה׳ (קרווה). כאן ייצרו יהודים בימי בית שני יין משובח, שאותו היו מעלים כנסכים לבית המקדש בירושלים.
האזור היה מאוכלס באחוזות חקלאיות, שנוהלו על ידי מקורבים לשלטון בירושלים. האזור היה מוקף בכרמים ובגפנים מזנים איכותיים.
המטיילים כאן יוכלו להתרשם מבתי בד ומגתות יין מרשימים בממדים תעשייתיים גדולים ובמרכזן שני בורות איסוף.
לצידם, מושכות את העין בריכות מים גדולות שניקוו בתוך מחצבות אבן שנחקקו בסלע.
מדרום מזרח יוכלו המטיילים להבחין בגורן עגולה גדולה לייצור דגן, חצובה בסלע ובמרכזה פתח לבור מים ופתח לאיסוף התבואה. בגורן ריכזו את החיטים על מנת לבצע דישה וזרייה ברוח.
יש מייחסים, את האחוזות החקלאיות בתקופה מאוחרת יותר, דווקא לשומרונים ומאוחר יותר אולי לקהילות של יהודים שהתנצרו (כבר אז היו כנראה קהילות עם נטיות רפורמיות…).
נהנינו מאד משלל הפריחה הצבעונית, מהרקפות, מהכלניות ומהחצבים. השקדיות הפורחות בפריחה משגעת הוסיפו הוד והדר. תענוג.
תנועת ׳אמונים׳ לקחה על עצמה לטפח ולהעלות למודעות את אזור התעשייה העתיק והמרשים בברקן, כמו עוד אתרים עתיקים, שכוחים ועזובים, בשומרון. מידי שבוע מארגנת העמותה קבוצות של בני נוער, חרוצים וערכיים, שמגיעים מכל הארץ ליום התנדבות. בני הנוער מסקלים אבנים, סוללים שבילים ומשדרגים את הגישה לאתר ואת משעולי הטיול. בונים פינות ישיבה ומנוחה.
המעוניינים להתנדב בטיפוח האתרים העתיקים בשומרון מוזמנים לפנות למערכת או לעמותת ׳אמונים׳ בשומרון.
03
בדרך חזור צעדתי עם ידידי, מהנדס הפטנטים, אריה הולץ מבית הכרם.
אריה סיפר לי בשמחה כיצד הוא מתכונן למרתון הקרוב בירושלים. מידי שנה הוא גומע מסלול ריצה של כעשרה קילומטרים, תוך שהוא דוחף, לאורך כל הדרך, את כיסא הגלגלים של בתו היקרה והאהובה, שלקתה ב׳סי.פי׳. אריה מקווה במרתון ירושלים, השנה, לסיים את מסלול הריצה בפחות משעה. ההצלחה לסיים את המרוץ בזמן קצר יותר מאשר בשנה שעברה, תלויה במי שיסייע לו לפלס את הדרך, בין הסקרנים ובין הרצים הרבים, שממש נכנסים מתחת גלגלי הכיסא החזק והמיוחד, שבנה האב, המהנדס היצירתי, בעשר אצבעותיו עבור ביתו, ומקשים על ההתקדמות המהירה והבטוחה, של האב וביתו, לעבר נקודת הסיום בגן סאקר.
מי שמעוניין/נת להתנדב לרוץ ולפלס את הדרך לזוג היקר הזה, מוזמן לשלוח מייל למערכת ואנו נעביר הפרטים לאריה התותח.
04
השבוע הלך לעולמו, בשיבה טובה, אהובנו, מורנו ורבנו, הרב יהושע רוזן זצ״ל, שהיה ללא ספק אחד מל״ו צדיקי הדור.
הרב רוזן, שברח עם אימו ובחסדי שמים ניצל מציפורני הנאצים, ימח״ש, לימד תורה לדורות של אלפי תלמידים, במסירות מיוחדת, במשך עשרות שנים, בישיבת מרכז הרב, בישיבת נחלים, ובישיבות שהיה בין מייסדיהן -׳ניר קריית ארבע׳, ישיבת ׳בני צבי׳ בבית-אל, ו׳הישיבה לצעירים׳, שליד מרכז הרב.
הרב רוזן היה מבכירי תלמידי הרב צבי יהודה הכהן קוק זצ״ל, שהשבוע ציינו 40 שנה להסתלקותו.
הרב צבי יהודה כינה את הרב רוזן – ׳מסילת ישרים מהלכת׳!!
מי שזכה ללמוד אצל הרב רוזן, הכיר אישיות חמה ומיוחדת – עדינות נפש, רגישות לזולת, התעניינות אמיתית במצוקה של כל אדם, מתן חסד בגלוי ובסתר, חוכמה, סבלנות וסובלנות, בקיאות והבנה עמוקה בכתבי הרב קוק ובכל התורה כולה. אישיות ענקית, עם זיכרון פנומנאלי, שמצניעה את עצמה בענווה טבעית, אך קורנת ומפיצה אור של אהבת תורה וחיוניות של אמונה טהורה ומופלאה.
כאמור, הרב רוזן הקדיש את חייו לגדל דורות של תלמידים לאור תורתו של הראי״ה והרב צבי יהודה הכהן קוק ומתוך אמונה שמדינת ישראל היא עבורו ועבור כל הדור הזה, גילוי שכינה, מבטיח, מחזק ומעודד, לאחר ההסתר והחושך המחריד, שחווה בשואה הנוראה.
נמשיך בע״ה, ללכת בדרך שלימד אותנו – נרבה באהבת האדם, באהבת התורה ובאהבת ארץ ישראל.
יהי זכרו ברוך.
שבת שלום של בריאות טובה, שלום בעולם, סילוק אויבנו, ישועות ונחמות.

עוד במדור זה

שתי סליחות והתנצלות

שתי סליחות והתנצלות

״הוא היה עושהכל שביכולתו להרבות אהבה ואיחוד״ בנר שמיני של…
שתי סליחות והתנצלות

שתי סליחות והתנצלות

סליחה ראשונה.״מה כותבים בטור סוגר שנה? על סליחה, זה ברור.…
המהפחחחה המשפטית

המהפחחחה המשפטית

01
רבות נכתב ונאמר על הרפורמה במערכת המשפט, כאן ובכלל. נדמה כאילו לא משנה כמה נכתוב ונאמר, תמיד יישאר מה להוסיף. אחרי האירוע ההזוי שהיה השבוע באוניברסיטת תל אביב, בהחלט יש עוד מה לכתוב.
אם לא עקבתם: באוניברסיטת תל אביב נערך ביום ראשון פאנל בנושא הרפורמה המשפטית, בחסות תא הסטודנטים ׳לביא׳ של הליכוד ותא ׳כחול לבן׳. הוזמנו ארבעה: פרופסור רבקה ווייל מאוניברסיטת רייכמן וד״ר דייבי דישטניק מאוניברסיטת תל אביב. היו שם גם עורכת הדין יסכה בינה מ׳התנועה למשילות ודמוקרטיה׳, שבין מייסדיה נמנה שמחה רוטמן, חבר הכנסת ויו״ר ועדת החוקה בהווה, שהוזמן אף הוא לאירוע.
סטודנטים נאורים רבים ניסו למנוע את השתתפותו. מה זה ניסו, הגיעו פיזית עד אליו בטרם הצליח להיכנס לאולם שבו נערך הפאנל. אם לא היו סביבו מאבטחים ושוטרים רבים, ייתכן בהחלט שהאירוע המביש היה נגמר בצורה אחרת. כשרוטמן כבר הצליח להיכנס סטודנטים לא נתנו לו לדבר תוך צרחות ״בושה״, ״פשיסט״ ועוד גינויים שימנים רגילים לספוג, כולל הערה מגברת צעירה שדרשה ממנו להוריד את הכיפה.
הד״ר דישטניק ביקש מהסטודנטים הצרחנים שיתנו לו לדבר: ״אני יכול להסביר למה התוכנית המשפטית גרועה לכלכלה״, אמר מי שמזוהה עם השמאל, אבל זעקות הגוועלד נמשכו והוא אמר בעצב למיקרופון: ״זה גול עצמי מפואר״. הייתי כותב כאן על חוסר היכולת שקיים בקרב חלקים בשמאל לקבל דעות שונות, אבל זה לא הזמן, היה שם משהו חמור יותר שנעשה על ידי כמה עורכי חדשות.
02
אחרי אותו ׳גול עצמי מפואר׳ רוטמן עוד אמר כמה מילים, ואז קרה דבר מדהים: הוא הפך לאשם בגלל שדיבר ואמר מילה אסורה. ״ולכן העדפת לקרוא להם מוגבלים״, שח לו עודד בן עמי במהלך ריאיון שקיים עימו, ובעצם טען שיו״ר ועדת החוקה כינה את המפגינים המטורללים – ״מוגבלים״. רוטמן לא נבהל, לא התנצל והסביר כי תיאר את היכולת של המפגינים לטעון – ״אתם מוגבלים בטיעון שלכם״.
השימוש של רוטמן במילה ׳מוגבלים׳ העלים כמעט לחלוטין את האלימות שספג מחוץ לדיווחים שעלו באתרי החדשות הגדולים, והפך אותו לאשם. הכותרות דיווחו על השימוש במילה הנ״ל במקום לדבר על האלימות, כאילו עורכי החדשות נרמלו את מה שעבר חבר הכנסת מהציונות הדתית. כך נהג גם בן עמי בריאיון שערך עם רוטמן ולא התייחס כלל לאלימות באותו אירוע מביש.
03
בטח אתם חושבים שנפלה טעות בכותרת של הטור שלי, ולא כך הדבר. ערוצי התקשורת והעיתונאים הדגולים נוהגים לעשות שימוש בביטוי השגוי ׳המהפכה המשפטית׳.
את אותו ריאיון מדובר בן עמי פתח בהצגת הכנס בתל אביב ככזה שעסק ב׳מהפכה המשפטית׳, אלא שרוטמן ענה לו כמו שצריך, וכמו שצריך לענות בכל הזדמנות. ״אני חייב לתקן אותך״, פתח והסביר רוטמן, ״הכנס לא עסק במהפכה המשפטית אלא בדרכים לתקן את המהפכה המשפטית, אותה מהפכה משפטית שעשה אהרן ברק אי אז בשנות התשעים״.
אהרן ברק ביצע מחטף לילי ושינה את פני מערכת המשפט הישראלית, והיום משום מה מנסים להציג לנו את הרצון לחזור למערכת הישנה כמהפכה משפטית. לכן זו מהפחחחה משפטית מבחינתי.
04
מילה אחרונה: החודשים האחרונים לימדו אותי שהרפורמה נחוצה עם שינויים כאלה ואחרים. היא באמת נחוצה, אבל מה שעוד יותר נחוץ זה שיח מכבד, שיח שיכול להכיל דעות רבות ומגוונות כמו השיח שהצגנו כאן ב׳גילוי דעת׳ בשבוע שעבר. לדעתי שיח שכזה צריך להיות חשוב לכולנו, גם לחלקים בשמאל שלא מוכנים לקבל את המציאות שמשתנה לנגד עינינו, את הדמוגרפיה שעושה את שלה. כשהשיח ישתנה לא נדבר על רפורמה או על מהפכה, נדבר על תיקונים במערכת המשפט. ■

כמו במגילת רות

כמו במגילת רות

שלמה (סולומון) מולוגטה יחגוג בקרוב את יום הולדתו ה-23. הוא…
דבר כזה עוד לא קרה לי

דבר כזה עוד לא קרה לי

01לא בטוח שאני עושה את הדבר הנכון, ולמרות זאת אכתוב…
יש לנו פה הכול

יש לנו פה הכול

כילד וכנער, וגם כחייל, יצא לי לראות פעמים רבות את…
חובת מצוות כיבוד הורים

חובת מצוות כיבוד הורים

לא משנה באיזו שעה של היום, באיזה ערוץ, באיזו במה,…
הטובים למשטרה

הטובים למשטרה

לא משנה באיזו שעה של היום, באיזה ערוץ, באיזו במה,…
לא מתנצל על הסרטון<br>של בנות האולפנה

לא מתנצל על הסרטון
של בנות האולפנה

זה קרה בסוף שבוע שעבר, וזה עדיין מרגיז אותי. כמה…
אלפי תיירים יגיעו לשומרון בפסח לצפות באירוס השומרון הנדיר

אלפי תיירים יגיעו לשומרון בפסח לצפות באירוס השומרון הנדיר

זה קורה פעם בשנה ולמשך מספר שבועות בודדים בלבד: פריחת…
"פורום קהלת אוכלים נזלת"

"פורום קהלת אוכלים נזלת"

01מעולם לא כתבת על אופנה. מצד שני תמיד יש פעם…
קשה היא ההורות כקריעת ים סוף

קשה היא ההורות כקריעת ים סוף

01אין טעם להתחמק מזה. הורות. לכתוב על הורות. אז כמו…
הדיקטטורה הישראלית

הדיקטטורה הישראלית

01שלא ישקרו לכם. מה שקורה היום במדינת ישראל זה דיקטטורה.…
להחזיר את פעולות התגמול לשירות המדינה?

להחזיר את פעולות התגמול לשירות המדינה?

01רצח שני האחים לבית משפחת יניב, הלל מנחם ויגל יעקב…
תגיד לי מה אתה רוצה

תגיד לי מה אתה רוצה

01כשקמה עלינו ממשלת בנט-לפיד לא התחברתי בכלל לקריאות "המדינה היהודית…
כך נוטעים היח״צנים

כך נוטעים היח״צנים

01איזה חג יפה הוא ט״ו בשבט. לרוב הוא מספק לנו…