כץ ולעניין

אח(י)דות

פלפל אחד בצבע אחר מהאחרים
שילה כץ

קרח טוען כנגד משה ואהרן: ״כי כל העדה כולם קדושים ובתוכם ה׳ ומדוע תתנשאו על קהל ה׳״ ( במדבר פרק ט״ז פס׳ ג). לכאורה טענה פשוטה וצודקת: כולנו היינו במעמד הר סיני, כולנו שמענו את האלוקים מדבר מתוך האש וכולנו קיבלנו את עשרת הדברות, אז מדוע אתם, משה ואהרן, תתנשאו על קהל ה׳?
המדרש שואל על קרח: ״קרח שפיקח היה, מה ראה לשטות זו?״, האם לא ידע שבכל מערכות החיים יש היררכיה: גן ילדים מורכב מילדים ומגננת, בית ספר מורכב מתלמידים, מורים ומנהל/ת, במשפחה יש ילדים ויש הורים, אפילו המדינה מנוהלת ע״י נבחרי עם: חברי כנסת/ שרים/ ראש ממשלה. אין מציאות בעולם של ״כולם קדושים.. ומדוע תתנשאו על קהל ה׳״.
אלא שנראה לי שקרח יודע שצריך היררכיה, הוא מבין שיש מערכות ניהול לכל מוסד ובכל חברה, קרח גם מאמין בצורך של מנהיגות (ממונה או נבחרת), אלא טענת קרח הייתה שהוא רצה אחידות. קרח רצה שתהיה מנהיגות אך שכולם יחשבו אותו דבר = כמו שהוא חושב.
באומרו: ״כי כל העדה כולם קדושים ומדוע תתנשאו על קהל ה׳״ הוא התכוון שצריך שיהיה חוק אחד לכל האנשים, ותהה מדוע לאפשר חשיבה אישית? מדוע להכיל רב-גוניות? מדוע לתת דרור למחשבות פרטיות?
במוצאי שבת פרשת קרח התבשרתי על מותו הטראגי של חבר ואיש יקר, נתנאל יחיאלי ז״ל. חבר אשר סבל שנים מחיבוט נפשי ומחיפוש מתמשך של אמת עמוקה. בהלווייתו העצובה אחותו הספידה אותו וציטטה משפט שנתנאל אמר לה לא מעט: ״עדיף בלאגן אמיתי מאשר סדר של אמת״.
באחידות יש (לכאורה) סדר מופתי – כולם אותו דבר, הכול מסודר, מאורגן ומוקפד כלפי חוץ, אך באמת הפנימית הכול שקרי ומזויף. לעומת כן בבלגאן יש לכאורה אי סדר, כאוס ואי יציבות, אבל דווקא שם מתוך הבלגאן יכול להיווצר גיוון דעות, יש יצירתיות, יש חופש מחשבה וחופש מעשה, ושם נמצאת האמת הגדולה.
גם בזוגיות בין בני הזוג צריכה להיות אמת חשופה וכנה. חובה על שני בני הזוג לשמור האחד בפני השני על האמת הפנימית שלהם, להיות הם עצמם ללא כיסויים, ללא הצגות וללא זיופים, לדעת לשמר ולשמור על ה׳אני׳ המיוחד שלי שבגללו כל אחד ואחת אהב והתחבר לשני/ה, לא לכסות, לא להסתיר ולא לזייף.
בנוסף, חובה על שני בני הזוג להיות למשענת, לאוזן קשבת ולכתף תומכת לקשיים, לאתגרים, ל׳חיפושים׳ שבן/בת הזוג חווה ומרגיש. להיות שם הכי בשביל השני מתוך אהבת אמת וחברות נאמנה, לדעת לקבל את ה׳אני׳ של בן/בת הזוג עם כל המורכבויות והאתגרים.
נולדנו כדי להיות מי שאנו וחובה עלינו להוציא מן הכוח אל הפועל את מי שאנו.
לעילוי נשמת נתנאל ש״י בן ישעיהו ותמר.

עוד במדור זה

העץ של יוסי דגן, הרב שמואל אליהו ואדיר זיק ז"ל בשא-נור

העץ של יוסי דגן, הרב שמואל אליהו ואדיר זיק ז"ל בשא-נור

ראש מועצת שומרון יוסי דגן ביקר ביישוב שא-נור, וחזר לעץ…
״ההתעוררות הציבורית בכוחה לתת כח לממשלת ישראל מול אומות העולם״

״ההתעוררות הציבורית בכוחה לתת כח לממשלת ישראל מול אומות העולם״

חצי שנה עברה מאז המבצע של תנועת נחלה וגרעיני ההתיישבות…
הדור הבא של הקהילות בישראל

הדור הבא של הקהילות בישראל

לפני כשלושה שבועות צוין יום פטירת הרב אלישע וישליצקי זצ"ל…
״כולם מבינים שחייבים לחזק את ההתיישבות״

״כולם מבינים שחייבים לחזק את ההתיישבות״

אנחנו משוחחים בשעת בוקר מוקדמת יחסית, ממש בשיאו של משבר…
״שינויים גדולים לא קורים ביום אחד״

״שינויים גדולים לא קורים ביום אחד״

ביום חמישי בלילה בסוף השבוע שעבר עלה גרעין של משפחות…
סקר: %81 מרוצים מהמגורים בשומרון

סקר: %81 מרוצים מהמגורים בשומרון

על אף האיומים הביטחוניים והמדיניים, 81% מתושבי השומרון מרוצים מהמגורים…
לבנות את מגרון במעלה ההר

לבנות את מגרון במעלה ההר

מכתב גלוי למר אלישע ירדשלום וברכה.אינני מכיר אותך באופן אישי…
החיילים האלמונים של רמת מגרון

החיילים האלמונים של רמת מגרון

פעם ראשונה שהייתי ברמת מגרון הייתה לפני שנה וחצי. הגענו,…
קול רנה

קול רנה

ביום שישי כ"ב אב תשע"ט יצאו הרב איתן, דביר ורנה…
בניגוד לתוכניות משרד ראש הממשלה: יחידות דיור אושרו בישוב עלי

בניגוד לתוכניות משרד ראש הממשלה: יחידות דיור אושרו בישוב עלי

ועצת התכנון העליונה היא הגוף שמאשר את הבניה ברחבי יהודה…
מהיום הראשון ועד לאחרון - כך קם ישוב חדש

מהיום הראשון ועד לאחרון - כך קם ישוב חדש

יום ראשון כ׳ באייר התשפ״א חוזר מוקדם מהעבודה כדי להתארגן…
כך הפכו ישובי גב ההר לבטוחים בישראל

כך הפכו ישובי גב ההר לבטוחים בישראל

01תנו לי לנפץ מיתוס רגע. זה אמנם קרה לאט אבל…
הנגב - מה הימין צריך לעשות

הנגב - מה הימין צריך לעשות

01הפרחת השממה בנגב, כמו גם ייהוד הגליל ויישובו, הם חלק…
מלחמה חד צדדית

מלחמה חד צדדית

01המערכה על יהודה ושומרון נמצאת בשיאה בימים אלו.תקציבי עתק מוזרמים…
משטרה בורטיגו

משטרה בורטיגו

01"מה לעשות, אין למשטרת ישראל אפשרות לאבטח כל בית במדינה.…
כשהמערכה הגיעה לגבעה

כשהמערכה הגיעה לגבעה

01לפני שבועיים כתבתי כאן על פגישת החירום שקיימו בכפר בורקא…