יהדות עכשיו

האביונים המתחפשים

יש אביונים שלא תפגשו בצומת, והם ודאי לא יפנו לעמותת חסד לקבלת עזרה. משפחות רבות בישראל חיות בקונפליקט קיומי, והוא מדיר שינה גם מעיניי ומעיני מלווי המשפחות אצלנו במקימי. סיפורים כאלה אני שומע יום-יום במשרדים.

איש עצוב עם מסכה של איש מחייך

לא פעם שמעתי ממשפחה משפט כזה: "אפילו האחים שלנו לא יודעים את מצבנו". הרי לא פשוט לחיות חיים שלמים במעמד כלכלי יציב ובסטטוס חברתי מסוים, ובן רגע לקרוס כלכלית עקב מחלה, עקיצה או פיטורין. גם התנהלות כלכלית לא נכונה עלולה להטות משפחה מדרך המלך לאשפתות.
הבושה היא גורם המקשה את תהליך השיקום הכלכלי של המשפחה בשל חוסר יכולת להתמודד עם המציאות החיצונית: למכור רכב, לעבור לדירה זולה יותר ואפילו לבטל הוראות קבע לכל מיני מותרות: "אני לא מסוגל להבריז מערב החברים החודשי שלנו במסעדה יוקרתית".
לפניכם סיפור מחדרי הפגישות של מלווי המשפחות במקימי. הוא התחיל בקול רועד בטלפון למשרד: "אני לא יודעת אם הגעתי למקום הנכון, רק ראיתי כתבה שלכם והחלטתי שאני מתקשרת. אני רוצה לציין שבעלי לא יודע שאני מתקשרת, ואני מקווה שהדיסקרטיות אצלכם ברורה.

"בעלי ואני נשואים כבר 15 שנה. בעלי רב במקום מוכר. לפני שנתיים אחד הילדים היה צריך לעבור טיפול מיוחד שעלה הרבה כסף, ובאותה תקופה הייתי בשמירתהריון ארוכה ולא עבדתי, וכמובן גדלו ההוצאות על הטיפולים. המצב הזה הביא אותנו לחובות גדולים שלא חלמנו שנגיע אליהם. פתאום הצ'קים חוזרים והוראות הקבע של החשמל, הארנונה והטלפון אינן מכובדות. בעלי החל להתרוצץ מבנקים לגמ"חים רחוקים מהבית כדי לשמור על כבוד המשפחה", וכאן גרונה ניחר והיא פרצה בבכי מר.

אחרי תהליך קצר של שכנוע הבעל והחלטה אישית של בני הזוג להתחיל בהליך שיקום כלכלי נקבעה פגישה עם אחד ממלווי המשפחות שלנו. כשהגיעו לפגישה הבעל לא הצליח לדבר וגופו רעד. אך אט-אט נרגעה הבושה, והסיפור המלא על השתלשלות העניינים, סכום החובות וההחזרים, מצב ההכנסות וההוצאות היו פרוסים לפנינו. עד השעות הקטנות של הלילה נבנתה תוכנית הבראה. לצורך השיקום במקרה כזה, רשימת חובות של מאות אלפי שקלים, יש צורך בגיוס כספים, אך החשש שהשמועה תצא החוצה לא הרפה מהשפחה. הם סיפרו שאיש מהשכנים ומבני המשפחה לא יודע על המצב. הכול בחוץ מתנהל כביכול כרגיל, אך בפועל אין להם יום ואין להם לילה. "אם הסביבה תדע את מצבנו, נישבר".

אביאל אריה ליבמן מעמותת מקימי

הסכמנו שנספר לחבר קרוב על המצב, ודרכו נוכל להעמיד למשפחה קמפיין מקומי תוך-קהילתי. החבר יצא לגייס את בני הקהילה ואת חבריהם הפרוסים ברחבי הארץ, הסומכים עליו שהוא אכן מכיר את המשפחה היכרות אישית והיא באמת זקוקה לסיוע דחוף ומטופלת טיפול יסודי בעמותת מקימי. מהר מאוד גייסנו את הכסף, והמשפחה נכנסה להליך שיקום גדול ומקיף. חודשים מספר לאחר מכן חזר הצבע לפניהם, וכוס יין הורמה לחיים במשרדי המלווה.
זו דוגמה לסיפורם של אביונים שאיש לא יכול לדמיין עד כמה רע מצבם, שהיו זקוקים לתהליך של מקימי כדי לעלות על דרך כלכלית חדשה ולהשתקם בתהליך מורכב. 
הם יכולים להיות השכנים שלנו או חברים מהעבודה. את המשפחות הפונות למקימי לא תראו מבקשות תרומה; אנחנו במקימי נמצאים כאן בשבילם.

עוד במדור זה

שומרי הסף אשר ביקשו לשלוח יד

שומרי הסף אשר ביקשו לשלוח יד

הצג פוסט מקבץ‭ ‬כותרות‭ ‬מאתרי‭ ‬החדשות‭ ‬בשבועות‭ ‬האחרונים‭ ‬מגלה‭ ‬מכנה‭…
חודש הרמא-דם

חודש הרמא-דם

הצג פוסט השבוע‭ ‬נפתח‭ ‬חודש‭ ‬אדר‭, ‬אשר‭ ‬חופף‭ ‬השנה‭ ‬את‭…
מי אחראי למקרי הרצח במגזר הערבי – חלק שני

מי אחראי למקרי הרצח במגזר הערבי – חלק שני

הצג פוסט בטור‭ ‬הקודם‭ ‬פירטנו‭ ‬את‭ ‬הגורמים‭ ‬לעליית‭ ‬האלימות‭ ‬בכלל‭,…
מי אחראי למקרי הרצח במגזר הערבי?

מי אחראי למקרי הרצח במגזר הערבי?

הצג פוסט בשנים‭ ‬האחרונות‭, ‬הולכת‭ ‬ומטפסת‭ ‬עקומת‭ ‬מקרי‭ ‬הרצח‭, ‬והאלימות‭…
״מועצת השלום״ בעזה סכנה חמורה למדינת ישראל

״מועצת השלום״ בעזה סכנה חמורה למדינת ישראל

בשבוע‭ ‬שעבר‭ ‬הכריז‭ ‬הנשיא‭ ‬דולנד‭ ‬ג‭. ‬טראמפ‭, ‬על‭ ‬מעבר‭ ‬ל"שלב‭…
פרסונה נון גרטה

פרסונה נון גרטה

השבוע‭ ‬‮"‬זכינו‮"‬‭ ‬לביקור‭ ‬היאכטה‭ ‬‮"‬מדלין‮"‬‭ ‬הנושאת‭ ‬פריטי‭ ‬‮"‬סיוע‮"‬‭ ‬לתושבי‭ ‬רצועת‭…
מה אפשר ללמוד מהאירוויזיון?

מה אפשר ללמוד מהאירוויזיון?

בעבר‭, ‬תחרות‭ ‬האירוויזיון‭ ‬התמקדה‭ ‬במוסיקה‭, ‬והיתה‭ ‬כר‭ ‬פורה‭ ‬לשירים‭, ‬ùחלקם‭…
כיבוש והכרעה

כיבוש והכרעה

בשבועות‭ ‬האחרונים‭ ‬פורסמה‭ ‬שוב‭ ‬התנהלות‭ ‬מטרידה‭ ‬של‭ ‬הצבא‭ ‬אל‭ ‬מול‭…
לחזור לדווידקה

לחזור לדווידקה

אחת‭ ‬הסיבות‭ ‬לטבח‭ ‬הנורא‭ ‬בשמחת‭ ‬תורה‭ ‬תשפ”ד‭ ‬היתה‭ ‬התמכרות‭ ‬צה”ל‭,…
ציון בלתי מספיק

ציון בלתי מספיק

בשבוע האחרון חגגו בהתיישבות הקמת מבנה קבע לישיבה בחומש. זאת,…
המשפט הפלילי לא מתאים לטיפול בפורעים

המשפט הפלילי לא מתאים לטיפול בפורעים

בהחלטה מהימים האחרונים הורתה שופטת בית המשפט העליון. רות רונן,…
הפתרון: השתלטות מחדש על רצועת עזה

הפתרון: השתלטות מחדש על רצועת עזה

'מגן וחץ' מאחורינו כאשר חברי הקואליציה וכן חלק מאנשי התקשורת…
הדתה בהכתרה?

הדתה בהכתרה?

המכה שנגרמה למצביעי המחנה הלאומי בעקבות כניעת נציגיו למחאות הפרוגרס…
הסיפור שמנהיגי הרפורמה לא סיפרו

הסיפור שמנהיגי הרפורמה לא סיפרו

המכה שנגרמה למצביעי המחנה הלאומי בעקבות כניעת נציגיו למחאות הפרוגרס…
מדרום תיפתח הרעה?

מדרום תיפתח הרעה?

בשבוע האחרון הופצה במרשתת הערכה של המזרחן יוצא אמ״ן, ד״ר…
כתב אישום נגד דונלד טראמפ

כתב אישום נגד דונלד טראמפ

אודה על האמת, לאחר המפלה הצורבת של שארית הרפורמה המשפטית…