מאיר דורפמן

האם אתה מל״ו הצדיקים הנסתרים?

מאיר דורפמן

  1. לפני כמה שנים ביקרתי אצל לוי כנס, תושב כפר הרא״ה. הוא סיפר לי על הרב פנחס הירשפרונג, מגדולי תלמידי רבי מאיר שפירא מלובלין: ׳בילדותי בקנדה, זכיתי ללמוד אצל הרב הירשפרונג, שהיה מגדולי ישראל. את הש״ס כולו הוא ידע על פה, כפשוטו. אישיותו היתה מופלאה, ופעם שאלתי אותו בתמימות ילדותית – האם נכון מה שאומרים שאתה מל״ו הצדיקים הנסתרים שבדור? והוא השיב בבדיחות: לצערי לא. אני הל״ז…׳.
    הוא סיפר לי שהרב נחום אליעזר רבינוביץ, ראש ישיבת ההסדר במעלה אדומים, הביא פעם את מורו ורבו הרב הירשפרונג לשיעור בישיבה, והוא הסביר בערך כך: ״זה לא שהתלמידים יבינו ממש את השיעור שלו, וזה לא בדיוק מה שהם צריכים כעת ללימוד שלהם, אבל חשוב שיקבלו מושג קלוש בידיעת התורה של גדולי הדור הקודם, שיראו עד כמה אפשר לדעת תורה, שלא יחמיצו הזדמנות להיווכח שהיו ענקים הללו״.
    והוסיף: הרב הירשפרונג היה ממתנגדי הרבי מלובביץ׳, ולמרות זאת, כשהיה בניו יורק הלך לפגוש אותו. בפגישה הראשונה עם הרבי הוא דיבר איתו גם בלימוד, ומאד התפעל. דעתו התהפכה וכבר ראה בו ידיד. בפגישה השניה עם הרבי הוא הפך להיות תלמידו. בפגישה השלישית הוא כבר נעשה חסיד שלו.
    שוב ביקרתי אצל לוי בכפר באחת השבתות בשנים האחרונות. זכורני שבצאתי מביתו חשבתי: אילו נשאלתי ״מיהו יהודי״, לא כשאלה הלכתית-פילוסופית, אלא בהגדרה עממית של יהדות עסיסית, זו הדמות שקופצת לראשי. שריד ופליט שואה, בן למשפחה ענפה שנרצחה בשואה, סיפור חיים מופלא של קשר לעם ישראל ולארץ ישראל, לב יהודי רחב, אהבה גדולה לכל ערך יהודי, מהכנסת אורחים חמה בגשמיות וברוחניות, דרך עיון תפילה, תלמוד תורה, צדקה וחסד, אמונת חכמים, הארת פנים לכל, יראת שמים, חוכמה יהודית במשפט חריף וקולע, ועד לעשיה גדולה ונדיבה במפעלי יהדות חשובים. יש לי הרגשה שרוב העשיה שלו לא נודעת כלל, ולא תוודע, משום שבשנה זו הוא הלך לעולמו בקול דממה דקה.
  2. פינות חמד מסתתרות בירושלים, ואת אחת מהן גילה לי בנערותנו חבר לישיבה, תושב שכונת רחביה. בחג שבועות אחד צעדנו מבית וגן לכותל וחזרה, ואת ׳חניית הלימוד בחברותא׳ הוא הציע שנעשה בבית מדרשו של הרב ישראל זאב גוסטמן, אחרון גאוני ליטא, בהזדמנויות שונות הייתי יושב שם ומתבונן בגאון זה, שהיה יושב ליד שולחנו, לידו יושב מישהו צעיר ממנו וכותב מפיו, ובסוף הדף מגיש לעיונו. הרב היה מקרב את הדף אל עיניו, מעיר משהו, כנראה מתקן, ועוברים לדף הבא. לרוב, כשחשבתי לגשת אליו לשאול את שאלותיי, היתה עולה בי מחשבה מונעת: עם ישראל יפסיד את מה שהוא לא יספיק לכתוב ברגעים אלו. כששנים אחר כך שאלתי את חתנו וראש הישיבה אחריו, ר׳ מיכל ברניקר, אם יכתוב פעם ספר על דמותו חמיו, השיב בשלילה, ובין היתר – באותה טענת הכתבים: ״בוודאי לא לפני שאסיים להוציא לאור את כל כתביו״. רוב הכתבים נגנבו, כידוע, ר׳ מיכל הלך לעולמו, והכרכים שהוציא לאור הם אוצר ענק. אגב, הרב אוריאל בנר, ר״מ בשדרות, כתב חוברת נפלאה אודותיו. ■

עוד במדור זה

בר המשכן, שילה

בר המשכן, שילה

אנחנו מתחילים את החיים שלנו בתוך כיתות סגורות, שלא תמיד נוסכות בנו את הביטחון שאנו זקוקים לו. שם הכל נמדד בציונים ובתוצאות, שלרוב לא תואמות את רזי החיים עצמם. מלמדים אותנו שם משוואות טריגונומטריות ואת השפה האנגלית, ועוד כל מיני חוקים אזרחיים וחוקים בלשון, בזמן שהלב שלנו נותר מאחור. על אהבה ורגשות נוספים אנחנו לא לומדים שם, על כלכלה נבונה, על ההתנהלות בעולם גדול ודורשני, על לאגור מוטיבציה לקום בבוקר גם כשאין כח – על כל אלה אנחנו לא לומדים, ובטח שלא נבחנים. כותב שורות אלה משתייך לקבוצה שטוענת שהגיע הזמן לעשות שינוי. אנחנו בשנת תשפ”ד כבר, ואין סיבה שמערכת החינוך לא תציב לעצמה מטרות עדכניות יותר. הראשונה שבהן – האמונה של הנער בעצמו. ולא רק כקלישאה שמודבקת על לוחות המודעות בבית הספר, אלא כהתנהלות של ממש. שינוי כזה שיגרום למתחנכים לצאת לחיים ולהאמין ביכולותיהם, לממש את שהם מסוגלים וראויים לו, להוציא לפועל את כוחות חייהם. אז בוודאי יהיה לנו יותר מקומות כמו ‘בר המשכן’.

בר המשכן הוא מקום חינני במרכז המסחרי של שילה, שהוקם לפני כשנה וחצי. אליה לוי, במקור מראש העין, כיום נשוי למתנחלת משבות רחל, הוא הבעלים של הבר-מסעדה, והוא רק בן 25. לצידו עומדת משפחה של אחים מנהלי ברים, והוא בעל מוטיבציה גבוהה וקול של נער פלא, כשהוא מזמר. כל אלה ביחד הביאו את אליה להקים את המקום, להשקיע בו את נשמתו, ולהתעקש עליו גם כשהמיקום לא כ”כ צלח – ולהעביר אותו למיקום החדש. כי כשאליה מאמין בעצמו אין איש שיעמוד בדרכו.

את כל אלה לא ידענו כשהגענו, שלושה מאחיי ואני, לבלות בבר הנחמד. חנינו באחת החנויות שבאזור, השתאינו מגודלו של המרכז המסחרי ומאפשרויות הרכישה הקיימות בו – החל מקרמיקות וחומרי בנייה ועד גלידריה וסופר, ונכנסנו למתחם. לצד במה להופעות שמקיימות במקום ונותנות אפשרות ליוצרים צעירים, מתחום הסטנדאפ, המוזיקה וכדו’ ותפסנו לנו את אחד הספסלים במקומות הישיבה שבחוץ, במקום שבו הבריזה פוגשת את האווירה.

אחרי כמה חיוכים ומילים עם הבחור הצעיר והנמרץ, התחילו לזרום אלינו לשולחן המנות. לפתיחה קיבלנו צ’יפס בטטה עשוי היטב (26 ₪), כרוביות שמנמנות – בציפוי פריך לצד צ’ילי מתקתק (35 ₪) ופופקו עוף משובח שמתיימר לחקות את מנת הדגל של KFC, בהצלחה גדולה. בקטגוריית ‘צמאה נפשי ויאללה אוכל’ עמדו לפנינו שתי אפשרויות. כמובן שבחרנו בשתיהן. הראשונה והמוצלחת היא ‘קריספי צ’יקן’ שמורכבת מרצועות פילה עוף בציפוי קריספי (בליווי רוטבי הבית כמובן) על לחמנייה טריה עם ירקות רעננים, ותוספת של צ’יפס או טבעות בצל, שלגמרי עושה את העבודה, וכל זה רק ב-55 ₪. האפשרות השנייה, והמוצלחת עוד יותר היא – סלופי ג’ו, כלומר – סנדוויץ’ אסאדו מפורק ברוטב מתקתק גם כן בליווי רטבי הבית, גם כן בלחמנייה טרייה, גם כן עם ירקות רעננים וגם כן עם תוספת של צ’יפס או טבעות בצל, ב-62 ₪. חשוב לומר, בר, כשמו כן הוא, מכיל גם משקאות אלכוהולים, אותם ראוי לצרוך במידה הנכונה. בבר המשכן תוכלו למצוא את שחשקה נפשכם, החל מבירות פשוטות ועד שוטים של משקאות חריפים טובים ואיכותיים וקוקטיילים מובחרים כפי רוחכם. 

בקיצור: עם תפריט חדש בקרוב, והרוח החדשה והקלילה המפעמת בהתיישבות הצעירה, נראה שעדיין לא מאוחר בכלל לפנות לעצמכם ערב בקרוב, וליהנות משפע של אפשרויות בבר המשכן. ■

לחם וגבינה

לחם וגבינה

מסעדה חדשה עם עיצוב מרהיב, שירות אדיב, ויכולות קולינריות פנומנליות,…
משב – פוד טראקס

משב – פוד טראקס

זה לא סוד שבתוך כותבי המדור יש אחד שחובב במיוחד…
גשם של שלום

גשם של שלום

גם מי שלא גר ביהודה ושומרון יכול לחזק את ההתיישבות.…
מעבר להרים

מעבר להרים

אומנם מדור אוכל, אבל מותר לפעמים לגוון ולפתוח בדמיון מודרך…
מחליק בגרון

מחליק בגרון

לא בטוח שהקורא הממוצע יודע להעריך את סדר הגודל של…
ללקק את האצבעות

ללקק את האצבעות

עברו כבר כמה אלפי שנים מאז יצאנו ממצרים ומאז בכל…
דגים רבותיי, דגים

דגים רבותיי, דגים

אם תכתבו בגוגל חיפוש את המילים ׳מסעדת דגים׳, תמצאו בעיקר…
גורמה בבית מלון

גורמה בבית מלון

הכל יודעים שאוכל הוא כבר מזמן לא רק מזון. הסעודה…
בואו לבשל איתי

בואו לבשל איתי

בינינו, זה לא באמת אפשרי ללכת בכל שבוע למסעדה. זאת…
גורמהדרין - פינת חמד:

גורמהדרין - פינת חמד:

אם אתם מהאנשים שקנו כפכפי קרוקס אחרי שזה כבר היה…
חוגגים פסח בבן עמי

חוגגים פסח בבן עמי

אפתח בגילוי נאות: את מסעדת בן עמי אני מכיר מהקרביים…
'גורמהדרין' – המומלצים שלנו

'גורמהדרין' – המומלצים שלנו

בוא האביב וחג הפסח עשו לנו חשק עז לרענן את…
בשורה בחלה: המבשר

בשורה בחלה: המבשר

במרכז המסחרי של אפרת דרום בילתי רבות בימי נערותי. אחרי…
שחור-לבן וצבעוני: סולו קרנה

שחור-לבן וצבעוני: סולו קרנה

״כאן, ממש על הקרקע הזו״, כך על פי העמוד הראשון…
טאבום

טאבום

בתקופה האחרונה יש טרנד שצץ בכל פינה – הפודטראק, ואם…