התישבות

הדרך ארוכה – אבל בסוף ננצח

את התיאורים שאכתוב בשורות הבאות ונשמעים כאילו נלקחו משלטון הטליבאן באפגניסטן, לא הייתי ממליץ לקרוא לפני השינה. ליתר דיוק לא הייתי ממליץ בכלל לקרוא.
אבל לצערי, רק חשיפת הטירוף הזה יכול למנוע הישנות של אירועים כאלו.

אלישע ירד

1
כשישבתי וכתבתי את הטור בשבוע שעבר, לא דמיינתי ששבוע בדיוק לאחר מכן באותה שעה נחווה שוב הרס וגירוש – הפעם, ברוטלי ואלים בהרבה.
גם הפעם התעוררנו כשעשרות שוטרים שועטים לעבר ביתנו בטורים מסודרים, ומקיפים את הבית במבצעיות קרבית – משל היה בית מסתור של מחבלים.
את הציוד האישי והרהיטים לשם שינוי, הם לא ממש טרחו להוציא מהבית שנבנה בנתיים מאז ההרס האחרון, והוא רוסק לחתיכות בכף השופל.
"למה אתה לא הורס להם גם את כביש הגישה?", נזף מפקד היס"מ בנהג הדחפור שהפך את הריסות הבית שוב ושוב עם הכף כדי שחלילה לא יישאר אפילו רהיט או קיר אחד שלם.
נהג השופל מיהר לחרוש ביסודיות את הכביש, ולא שכח לערום תל אדמה בכל כמה מטרים כדי שאף רכב, חלילה, לא יוכל להיכנס לשטח הגבעה.
אפילו מיכה הנביא שניבא את נבואת הזעם "ציון שדה תחרש", לא שיער שמחריבי הארץ יהיו בעצמם יהודים בדור של שיבת ציון.
02
את כוס התרעלה שחוותה הגבעה שלנו, רמת מגרון, חוותה שבעתיים הגבעה הנוספת שהוחרבה באותו בוקר – גאולת ציון.
האלימות המשטרתית שהופעלה באותו בוקר גרמה גם לי, נער גבעות ותיק שראה לצערו לו מעט שוטרים אלימים בחייו, להזדעזע עד עמקי נשמתי.
את התיאורים שאכתוב בשורות הבאות ונשמעים כאילו נלקחו משלטון הטליבאן באפגניסטן, לא הייתי ממליץ לקרוא לפני השינה. ליתר דיוק לא הייתי ממליץ בכלל לקרוא.
אבל לצערי, רק חשיפת הטירוף הזה יכול למנוע הישנות של אירועים כאלו.
ש', תושבת הגבעה, אם לארבעה, נעצרה באלימות מבלי שעשתה דבר, ידיה נאזקו מאחורי גבה והיא הוטחה אל הרצפה בכוח.
כיסוי הראש נתלש מראשה, וכאן רק החל מסע אלימות והשפלה שארך שעות ארוכות.
כל אישה נשואה יודעת מה מבטא תלישת כיסוי הראש. השפלה לשם ההשפלה.
מעל חמישה שוטרים רכנו מעליה כשהם מפליאים בה את מכותיהם במשך רבע שעה. כשתאוות האלימות באה על סיפוקה, הובלה ש' לג'יפ המשטרתי כבולה לעין כל כשהשוטרים מאיצים בה לצעוד יותר ויותר מהר.
תחנוניה שיאפשרו לה לכל הפחות לקחת איתה את ארבעת ילדיה שנשארו לבד, נפלו על אוזניים ערלות.
גם העובדה שארבעה ילדים בני שנה עד שש – כשאחד מהם סובל מנכות, הושארו בשטח, לא ממש עניינה את השוטרים.
בג'יפ חשבה ש' שתוכל סוף סוף למשש את עצמותיה הכואבות, אך כל תזוזה קטנה נענתה בהטחת ראשה ברצפת הרכב.
גם לשירותים לא הורשתה ללכת, ונאלצה לעשות את צרכיה על גופה.
גם שאר המשפחות לא ליקקו דבש. שני תושבים נוספים, אבות לילדים, נעצרו אף הם וחוו אלימות קשה ביותר.
נערות נעצרו ונגררו אל מחוץ לגבעה – כשאחת מהם רגלה נקועה וזועקת לטיפול רפואי.
את השוטרים זה לא ממש עניין, חרף בקשותיו החוזרות ונשנות של חובש שחש למקום וקבע כי חובה לפנות את הנערה לבית החולים או לכל הפחות לחכות לאמבולנס שיעניק לה טיפול בשטח.

03
אתם מן הסתם שואלים את עצמכם: זה לא מייאש? אתם לא מרגישים לפעמים שאתם דופקים את הראש בקיר?
הרי אין לזה בכלל סיכוי, אתם קומץ של יהודים שנאבקים מול כל מערכות המדינה, הרש"פ וחצי ממדינות העולם שמממנות את הבניה הערבית.

אז נכון, באמת בדרך הטבע לפעמים אכן נראה שאין סיכוי לנצח. אבל עם ישראל לדורותיו – בפרט בחג החנוכה, הראה שגם כאשר יראי ה' מעטים ונאבקים מול מערכות גדולות וחזקות מהם בהרבה, מעט האור מצליח לגבור על הררי החושך. כשתלמידי הגר"א והבעש"ט הגיעו לארץ, כשחלוצי העלייה הראשונה והשניה התחילו בעיבוד הדונם הראשון, אף אחד לא חלם שנגיע למצב בו אנו נמצאים היום, אבל הם לא התייאשו וה' סייע בידם.

04
גם היום, כשאנו לכאורה מעטים, אפילו מעטים מאוד, ומולנו עומדים כמעט כל מדינות העולם שמממנות ודוחפות להקמת מדינה פלסטינית.
כשמול הבחורים בגבעות שעמלים לתפוס עוד דונם ועוד דונם, עומדות מערכות משומנות ועתירות תקציבים שמפעילות אלפי כלים ופועלים מדי יום.
למרות שלפעמים הדרך כל כך ארוכה וקשה עד שלא מצליחים לראות את האור בקצה המנהרה, חשוב לזכור שאפילו מעט יהודים שפועלים מתוך אמונה ואהבת הארץ, יכולים בעזרת ה' לנצח במערכה.

עוד במדור זה

שתי סליחות והתנצלות

שתי סליחות והתנצלות

״הוא היה עושהכל שביכולתו להרבות אהבה ואיחוד״ בנר שמיני של…
שתי סליחות והתנצלות

שתי סליחות והתנצלות

סליחה ראשונה.״מה כותבים בטור סוגר שנה? על סליחה, זה ברור.…
המהפחחחה המשפטית

המהפחחחה המשפטית

01
רבות נכתב ונאמר על הרפורמה במערכת המשפט, כאן ובכלל. נדמה כאילו לא משנה כמה נכתוב ונאמר, תמיד יישאר מה להוסיף. אחרי האירוע ההזוי שהיה השבוע באוניברסיטת תל אביב, בהחלט יש עוד מה לכתוב.
אם לא עקבתם: באוניברסיטת תל אביב נערך ביום ראשון פאנל בנושא הרפורמה המשפטית, בחסות תא הסטודנטים ׳לביא׳ של הליכוד ותא ׳כחול לבן׳. הוזמנו ארבעה: פרופסור רבקה ווייל מאוניברסיטת רייכמן וד״ר דייבי דישטניק מאוניברסיטת תל אביב. היו שם גם עורכת הדין יסכה בינה מ׳התנועה למשילות ודמוקרטיה׳, שבין מייסדיה נמנה שמחה רוטמן, חבר הכנסת ויו״ר ועדת החוקה בהווה, שהוזמן אף הוא לאירוע.
סטודנטים נאורים רבים ניסו למנוע את השתתפותו. מה זה ניסו, הגיעו פיזית עד אליו בטרם הצליח להיכנס לאולם שבו נערך הפאנל. אם לא היו סביבו מאבטחים ושוטרים רבים, ייתכן בהחלט שהאירוע המביש היה נגמר בצורה אחרת. כשרוטמן כבר הצליח להיכנס סטודנטים לא נתנו לו לדבר תוך צרחות ״בושה״, ״פשיסט״ ועוד גינויים שימנים רגילים לספוג, כולל הערה מגברת צעירה שדרשה ממנו להוריד את הכיפה.
הד״ר דישטניק ביקש מהסטודנטים הצרחנים שיתנו לו לדבר: ״אני יכול להסביר למה התוכנית המשפטית גרועה לכלכלה״, אמר מי שמזוהה עם השמאל, אבל זעקות הגוועלד נמשכו והוא אמר בעצב למיקרופון: ״זה גול עצמי מפואר״. הייתי כותב כאן על חוסר היכולת שקיים בקרב חלקים בשמאל לקבל דעות שונות, אבל זה לא הזמן, היה שם משהו חמור יותר שנעשה על ידי כמה עורכי חדשות.
02
אחרי אותו ׳גול עצמי מפואר׳ רוטמן עוד אמר כמה מילים, ואז קרה דבר מדהים: הוא הפך לאשם בגלל שדיבר ואמר מילה אסורה. ״ולכן העדפת לקרוא להם מוגבלים״, שח לו עודד בן עמי במהלך ריאיון שקיים עימו, ובעצם טען שיו״ר ועדת החוקה כינה את המפגינים המטורללים – ״מוגבלים״. רוטמן לא נבהל, לא התנצל והסביר כי תיאר את היכולת של המפגינים לטעון – ״אתם מוגבלים בטיעון שלכם״.
השימוש של רוטמן במילה ׳מוגבלים׳ העלים כמעט לחלוטין את האלימות שספג מחוץ לדיווחים שעלו באתרי החדשות הגדולים, והפך אותו לאשם. הכותרות דיווחו על השימוש במילה הנ״ל במקום לדבר על האלימות, כאילו עורכי החדשות נרמלו את מה שעבר חבר הכנסת מהציונות הדתית. כך נהג גם בן עמי בריאיון שערך עם רוטמן ולא התייחס כלל לאלימות באותו אירוע מביש.
03
בטח אתם חושבים שנפלה טעות בכותרת של הטור שלי, ולא כך הדבר. ערוצי התקשורת והעיתונאים הדגולים נוהגים לעשות שימוש בביטוי השגוי ׳המהפכה המשפטית׳.
את אותו ריאיון מדובר בן עמי פתח בהצגת הכנס בתל אביב ככזה שעסק ב׳מהפכה המשפטית׳, אלא שרוטמן ענה לו כמו שצריך, וכמו שצריך לענות בכל הזדמנות. ״אני חייב לתקן אותך״, פתח והסביר רוטמן, ״הכנס לא עסק במהפכה המשפטית אלא בדרכים לתקן את המהפכה המשפטית, אותה מהפכה משפטית שעשה אהרן ברק אי אז בשנות התשעים״.
אהרן ברק ביצע מחטף לילי ושינה את פני מערכת המשפט הישראלית, והיום משום מה מנסים להציג לנו את הרצון לחזור למערכת הישנה כמהפכה משפטית. לכן זו מהפחחחה משפטית מבחינתי.
04
מילה אחרונה: החודשים האחרונים לימדו אותי שהרפורמה נחוצה עם שינויים כאלה ואחרים. היא באמת נחוצה, אבל מה שעוד יותר נחוץ זה שיח מכבד, שיח שיכול להכיל דעות רבות ומגוונות כמו השיח שהצגנו כאן ב׳גילוי דעת׳ בשבוע שעבר. לדעתי שיח שכזה צריך להיות חשוב לכולנו, גם לחלקים בשמאל שלא מוכנים לקבל את המציאות שמשתנה לנגד עינינו, את הדמוגרפיה שעושה את שלה. כשהשיח ישתנה לא נדבר על רפורמה או על מהפכה, נדבר על תיקונים במערכת המשפט. ■

כמו במגילת רות

כמו במגילת רות

שלמה (סולומון) מולוגטה יחגוג בקרוב את יום הולדתו ה-23. הוא…
דבר כזה עוד לא קרה לי

דבר כזה עוד לא קרה לי

01לא בטוח שאני עושה את הדבר הנכון, ולמרות זאת אכתוב…
יש לנו פה הכול

יש לנו פה הכול

כילד וכנער, וגם כחייל, יצא לי לראות פעמים רבות את…
חובת מצוות כיבוד הורים

חובת מצוות כיבוד הורים

לא משנה באיזו שעה של היום, באיזה ערוץ, באיזו במה,…
הטובים למשטרה

הטובים למשטרה

לא משנה באיזו שעה של היום, באיזה ערוץ, באיזו במה,…
לא מתנצל על הסרטון<br>של בנות האולפנה

לא מתנצל על הסרטון
של בנות האולפנה

זה קרה בסוף שבוע שעבר, וזה עדיין מרגיז אותי. כמה…
אלפי תיירים יגיעו לשומרון בפסח לצפות באירוס השומרון הנדיר

אלפי תיירים יגיעו לשומרון בפסח לצפות באירוס השומרון הנדיר

זה קורה פעם בשנה ולמשך מספר שבועות בודדים בלבד: פריחת…
"פורום קהלת אוכלים נזלת"

"פורום קהלת אוכלים נזלת"

01מעולם לא כתבת על אופנה. מצד שני תמיד יש פעם…
קשה היא ההורות כקריעת ים סוף

קשה היא ההורות כקריעת ים סוף

01אין טעם להתחמק מזה. הורות. לכתוב על הורות. אז כמו…
הדיקטטורה הישראלית

הדיקטטורה הישראלית

01שלא ישקרו לכם. מה שקורה היום במדינת ישראל זה דיקטטורה.…
להחזיר את פעולות התגמול לשירות המדינה?

להחזיר את פעולות התגמול לשירות המדינה?

01רצח שני האחים לבית משפחת יניב, הלל מנחם ויגל יעקב…
תגיד לי מה אתה רוצה

תגיד לי מה אתה רוצה

01כשקמה עלינו ממשלת בנט-לפיד לא התחברתי בכלל לקריאות "המדינה היהודית…
כך נוטעים היח״צנים

כך נוטעים היח״צנים

01איזה חג יפה הוא ט״ו בשבט. לרוב הוא מספק לנו…