שמואל יעקובסון

המלך (הירדני) אמר

כיפת הזהב בתוך המון ערבי

01
לאחרונה שוב עולה לתודעה הציבורית ההפקרות בהר הבית. באופן שגרתי, משתוללים מתפרעים ערבים במקום, תוך ירי זיקוקים (שמשום מה, כשהם נורים על ידי מוסלמים יש להם תכונה מיוחדת המונעת מהם להפריע להלומי קרב או לבעלי חיים), זריקת אבנים וסלעים על המתפללים בכותל המערבי, ביזוי היהודים העולים, או יותר נכון המתגנבים, בהשפלה, לסיור על ההר – סיור בו אסור לעצור; אסור להתפלל; אסור להתעטף בטלית; אסור להניף דגל; אסור לסטות מהשביל המותר, ועוד.
המסגד המכונה “המרוחק”, או “הקיצוני” (אלאקצא – מאותו שורש של המילה העברית “קצה”) – ידוע היטב למלומדי האסלאם, כי מצוי בעיר ג’ועארה שבחצי האי ערב, וכי זיהויו עם המסגד בירושלים פשוט אינו אפשרי, שכן לא היה קיים כלל בתקופת ה”נביא” מחמד, שמסופר כי ביקר בו. מכל מקום, על מסגד זה נתלה, לראשונה, דגל היישות המכונה “פלשתין”. הערבים אוגרים בתוכו נשק ואבנים, כשכוחות המשטרה שלנו מונחים שלא להיכנס למקום.
והנה, השבוע, שמענו שה”מלך” עבדאללה מעבר הירדן המזרחי דורש, כי הוא שייקבע בכל הנוגע לעליה להר ולכללים החלים בו.
התחושה היא – אבדן מוחלט של ריבונות. חשוב לדייק: גם בתקופת הממשלות הקודמות, לא יושמה ריבונות מלאה בהר. ממשלת נתניהו נסוגה מדרישתה להציב מגנומטרים בשערי הכניסה. אף ממשלה בעשרות השנים האחרונות לא התירה תפילה, שלא לדבר על בניין בית כנסת על ההר, כפי חזונם של רבים מגדולי ישראל, כגון הרב שלמה גורן, הרב מאיר יהודה גץ והרב מרדכי אליהו זצ”ל. אבל השתוללות רבתי כזו של הצד הערבי, אשר רומס כל סממן ריבונות יהודי – לא היתה.
02
כאן עולה השאלה – מכוח מה מהין ה”מלך” הבדואי של עבר הירדן, שרק במקרה קיבל מהבריטים שליטה בחבל ארץ שהוא חלק מארץ ישראל ההיסטורית, להעלות דרישות בנוגע למקום הקדוש ביותר לעם ישראל? למרבה הצער, ממשלות ישראל, לדורותיהן, נהגו בקוצר ראות בכל הנוגע לריבונות על ההר: החל ממשה דיין, שמסר את השליטה בהר ובמסגד לידי ה”ווקף”, כלומר מוסד ההקדשים, של עבר הירדן. עבור בהסכם אוסלו הידוע לשמצה, בו הובטחה למכונים “פלשתינאים” הגישה להר; חוזה השלום עם ירדן, בו הסכימה מדינת ישראל ליתן “מעמד מיוחד” ל”מלך” עבר הירדן בהר הבית; כלה אפילו בהסכם השלום עם מרוקו – גם שם ניתנה הבטחה דומה. צאו וראו – ממשלות ישראל מחלקות את הריבונות וההשפעה במקום המקודש ביותר ליהודים. בלי הבנה ובלי חשבון.
אותו “מעמד מיוחד” לא הוגדר במדויק, אך כאשר אויבינו מזהים חולשה רעיונית בצד שלנו, הדרישות הולכות ומתגברות. ואם עם ישראל (אשר, למרבה הצער, מחושק מכיוון השמאל בהסכמים ובתפיסות פרוגרסיביות שאינן מייחסות כל חשיבות למקום הקדוש, ומחושק מהכיוון השני, דווקא מצדם של מי שמכנים עצמם שלומי אמוני ישראל, באיסור כולל בכל הנוגע לעליה להר – וזאת למרות שגדולי ישראל בכל הדורות, לרבות הרמב”ם – עלו להר) – אינו מגלה התלהבות יתרה לממש ריבונותו – לצערי, הצפי הוא, שהמצב ילך ויידרדר.
כל מי שמצב הריבונות בהר חשוב מספיק בעבורו; מי שמבין ומפנים את דברי המשורר הנפלא אצ”ג, "מי ששולט בהר הבית, שולט בירושלים. מי ששולט בירושלים שולט בארץ-ישראל” – יוודא בסיבוב הבחירות הבא הצבעה רק למי שמתחייב לאפשר חופש פולחן מלא ליהודים בהר וכן בניין בית כנסת במקום, ביחד עם השלטה מלאה של הריבונות.

עוד במדור זה

דוקא בגלל הבחירות המתקרבות

דוקא בגלל הבחירות המתקרבות

בארץ‭ ‬מתחיל‭ ‬להיות‭ ‬מעניין‭. ‬בעיקר‭ ‬את‭ ‬כותבי‭ ‬וקוראי‭ ‬הטורים‭. ‬הקואליציה‭…
פתח של אולם

פתח של אולם

במלחמת‭ ‬ששת‭ ‬הימים‭ ‬קרה‭ ‬לעם‭ ‬ישראל‭ ‬דבר‭ ‬משמעותי‭ ‬מאד‭. ‬משהו‭…
אל הר הקודש אנו שואפים

אל הר הקודש אנו שואפים

לפני‭ ‬59‭ ‬שנים‭ ‬נחתה‭ ‬עלינו‭ ‬מתנה‭ ‬משמים‭. ‬לא‭ ‬כ"כ‭ ‬ידענו‭…
למה חילונים קיצונים אוהבים רבנים ש״סניקים

למה חילונים קיצונים אוהבים רבנים ש״סניקים

האופנה‭ ‬היום‭ ‬בקרב‭ ‬ציבור‭ ‬מסויים‭ ‬היא‭ ‬להתלונן‭ ‬על‭ ‬כך‭ ‬שהחרדים‭…
זאת האידאולוגיה, תבחרו

זאת האידאולוגיה, תבחרו

כידוע‭, ‬האתר‭ ‬המשמח‭ ‬ביותר‭ ‬את‭ ‬הציבור‭ ‬הימני‭ ‬בארץ‭ ‬הוא‭ ‬האתר‭…
מהי ציונות היום?

מהי ציונות היום?

הפרוייקט הציוני של היום ציונות‭ ‬היא‭ ‬שיבת‭ ‬עם‭ ‬ישראל‭ ‬לציון‭,…
ביד רמה

ביד רמה

יציאת‭ ‬מצרים‭ ‬החלה‭ ‬בי‮'‬‭ ‬בניסן‭, ‬היום‭ ‬בו‭ ‬לקחו‭ ‬ישראל‭ ‬את‭…
שיח חמוצים

שיח חמוצים

‭- ‬אני‭ ‬לא‭ ‬יכול‭ ‬לסבול‭ ‬את‭ ‬כל‭ ‬הבוטים‭ ‬השוטים‭ ‬של‭…
מי מנהל אותנו?

מי מנהל אותנו?

כשקמה‭ ‬המדינה‭, ‬אחוז‭ ‬ניכר‭ ‬ממקימי‭ ‬המדינה‭ ‬היו‭ ‬ניצולי‭ ‬שואה‭, ‬אודים‭…
למדנו לחיות בתודעת נצחון

למדנו לחיות בתודעת נצחון

שבת‭ ‬אחרונה‭ ‬של‭ ‬חדש‭ ‬אדר‭, ‬והשנה‭ ‬בחדש‭ ‬אדר‭ ‬זכינו‭ ‬למחות‭…
הצלחנו להתנחל בלבבות

הצלחנו להתנחל בלבבות

אי‭ ‬שם‭ ‬בתחילת‭ ‬דרכו‭ ‬של‭ ‬מפעל‭ ‬ההתיישבות‭ ‬נולד‭ ‬המושג‭ ‬‮"‬להתנחל‭…
בגדי הלמך החדשים

בגדי הלמך החדשים

עם‭ ‬ישראל‭ ‬מחולק‭ ‬היום‭ ‬לשני‭ ‬מחנות‭. ‬בצד‭ ‬אחד‭ ‬נמצאים‭ ‬ביבי‭…
שאלה מהותית בהבנת זהותנו

שאלה מהותית בהבנת זהותנו

פתאום‭ ‬התהפכו‭ ‬היוצרות‭, ‬בחודשים‭ ‬האחרונים‭ ‬הימין‭ ‬הוא‭ ‬זה‭ ‬שהתעקש‭ ‬לא‭…
לא כי אתה

לא כי אתה

ביד‭ ‬אחת‭ ‬הם‭ ‬מחזיקים‭ ‬שלטים‭ ‬שכתוב‭ ‬עליהם‭ ‬דמוקרטיה‭, ‬וביד‭ ‬השניה‭…
ויקם מלך חדש

ויקם מלך חדש

המלך החמוץ המשנה‭ ‬ליועהמ״שית‭, ‬מר‭ ‬לימון‭, ‬הגיע‭ ‬לישיבת‭ ‬הממשלה‭ (‬מה‭…
לחיות באירוע היסטורי

לחיות באירוע היסטורי

עד‭ ‬לאחרונה‭ ‬היינו‭ ‬משועבדים‭.‬ בכל‭ ‬דבר‭ ‬היינו‭ ‬מוגבלים‭, ‬כי‭ ‬ידענו‭…