שמואל יעקובסון

המלך (הירדני) אמר

כיפת הזהב בתוך המון ערבי

01
לאחרונה שוב עולה לתודעה הציבורית ההפקרות בהר הבית. באופן שגרתי, משתוללים מתפרעים ערבים במקום, תוך ירי זיקוקים (שמשום מה, כשהם נורים על ידי מוסלמים יש להם תכונה מיוחדת המונעת מהם להפריע להלומי קרב או לבעלי חיים), זריקת אבנים וסלעים על המתפללים בכותל המערבי, ביזוי היהודים העולים, או יותר נכון המתגנבים, בהשפלה, לסיור על ההר – סיור בו אסור לעצור; אסור להתפלל; אסור להתעטף בטלית; אסור להניף דגל; אסור לסטות מהשביל המותר, ועוד.
המסגד המכונה “המרוחק”, או “הקיצוני” (אלאקצא – מאותו שורש של המילה העברית “קצה”) – ידוע היטב למלומדי האסלאם, כי מצוי בעיר ג’ועארה שבחצי האי ערב, וכי זיהויו עם המסגד בירושלים פשוט אינו אפשרי, שכן לא היה קיים כלל בתקופת ה”נביא” מחמד, שמסופר כי ביקר בו. מכל מקום, על מסגד זה נתלה, לראשונה, דגל היישות המכונה “פלשתין”. הערבים אוגרים בתוכו נשק ואבנים, כשכוחות המשטרה שלנו מונחים שלא להיכנס למקום.
והנה, השבוע, שמענו שה”מלך” עבדאללה מעבר הירדן המזרחי דורש, כי הוא שייקבע בכל הנוגע לעליה להר ולכללים החלים בו.
התחושה היא – אבדן מוחלט של ריבונות. חשוב לדייק: גם בתקופת הממשלות הקודמות, לא יושמה ריבונות מלאה בהר. ממשלת נתניהו נסוגה מדרישתה להציב מגנומטרים בשערי הכניסה. אף ממשלה בעשרות השנים האחרונות לא התירה תפילה, שלא לדבר על בניין בית כנסת על ההר, כפי חזונם של רבים מגדולי ישראל, כגון הרב שלמה גורן, הרב מאיר יהודה גץ והרב מרדכי אליהו זצ”ל. אבל השתוללות רבתי כזו של הצד הערבי, אשר רומס כל סממן ריבונות יהודי – לא היתה.
02
כאן עולה השאלה – מכוח מה מהין ה”מלך” הבדואי של עבר הירדן, שרק במקרה קיבל מהבריטים שליטה בחבל ארץ שהוא חלק מארץ ישראל ההיסטורית, להעלות דרישות בנוגע למקום הקדוש ביותר לעם ישראל? למרבה הצער, ממשלות ישראל, לדורותיהן, נהגו בקוצר ראות בכל הנוגע לריבונות על ההר: החל ממשה דיין, שמסר את השליטה בהר ובמסגד לידי ה”ווקף”, כלומר מוסד ההקדשים, של עבר הירדן. עבור בהסכם אוסלו הידוע לשמצה, בו הובטחה למכונים “פלשתינאים” הגישה להר; חוזה השלום עם ירדן, בו הסכימה מדינת ישראל ליתן “מעמד מיוחד” ל”מלך” עבר הירדן בהר הבית; כלה אפילו בהסכם השלום עם מרוקו – גם שם ניתנה הבטחה דומה. צאו וראו – ממשלות ישראל מחלקות את הריבונות וההשפעה במקום המקודש ביותר ליהודים. בלי הבנה ובלי חשבון.
אותו “מעמד מיוחד” לא הוגדר במדויק, אך כאשר אויבינו מזהים חולשה רעיונית בצד שלנו, הדרישות הולכות ומתגברות. ואם עם ישראל (אשר, למרבה הצער, מחושק מכיוון השמאל בהסכמים ובתפיסות פרוגרסיביות שאינן מייחסות כל חשיבות למקום הקדוש, ומחושק מהכיוון השני, דווקא מצדם של מי שמכנים עצמם שלומי אמוני ישראל, באיסור כולל בכל הנוגע לעליה להר – וזאת למרות שגדולי ישראל בכל הדורות, לרבות הרמב”ם – עלו להר) – אינו מגלה התלהבות יתרה לממש ריבונותו – לצערי, הצפי הוא, שהמצב ילך ויידרדר.
כל מי שמצב הריבונות בהר חשוב מספיק בעבורו; מי שמבין ומפנים את דברי המשורר הנפלא אצ”ג, "מי ששולט בהר הבית, שולט בירושלים. מי ששולט בירושלים שולט בארץ-ישראל” – יוודא בסיבוב הבחירות הבא הצבעה רק למי שמתחייב לאפשר חופש פולחן מלא ליהודים בהר וכן בניין בית כנסת במקום, ביחד עם השלטה מלאה של הריבונות.

עוד במדור זה

ראש השנה תשפ״ז - כיצד מנצחים בדין?

ראש השנה תשפ״ז - כיצד מנצחים בדין?

עם‭ ‬יד‭ ‬על‭ ‬הלב‭… ‬אלול‭ ‬הזה‭ ‬עף‭ ‬לנו‭… ‬חופשת‭ ‬יולי‭…
ניצבים וילך - האומץ להיות ניצב

ניצבים וילך - האומץ להיות ניצב

פרשתנו‭ ‬פותחת‭ ‬במילה‭ ‬‮'‬נצבים‮'‬‭: ‬‮'‬אַתֶּם‭ ‬נִצָּבִים‭ ‬הַיּוֹם‮'‬‭. ‬הרמב"ן‭ ‬באר‭ ‬את‭…
כי תבוא - האותיות הקטנות שבחוזה

כי תבוא - האותיות הקטנות שבחוזה

סגנון‭ ‬הנאום‭ ‬של‭ ‬משה‭ ‬רבינו‭ ‬בספר‭ ‬דברים‭, ‬מקבל‭ ‬בפרשתנו‭ ‬תפנית‭…
כי תצא - מצוות לאו ליהנות ניתנו

כי תצא - מצוות לאו ליהנות ניתנו

ידועים‭ ‬דברי‭ ‬חז"ל‭ ‬‮'‬רצה‭ ‬הקב"ה‭ ‬לזכות‭ ‬את‭ ‬ישראל‭ ‬לפיכך‭ ‬הרבה‭…
שופטים - לשפוט בצדק

שופטים - לשפוט בצדק

‮'‬שפטים‭ ‬ושטרים‭ ‬תתן–לך‭ ‬בכל–שעריך‭ ‬אשר‭ ‬ה‮'‬‭ ‬א‭-‬להיך‭ ‬נתן‭ ‬לך‭ ‬לשבטיך‭…
ראה - איך שומעים בעיניים?

ראה - איך שומעים בעיניים?

התורה‭ ‬מצווה‭ ‬אותנו‭ ‬‮'‬ראה‭ ‬אנוכי‭ ‬נותן‭ ‬לפניכם‭ ‬היום‭ ‬ברכה‭ ‬וקללה‭,…
עקב - האם אין כאן דרישות מוגזמות?

עקב - האם אין כאן דרישות מוגזמות?

אם‭ ‬היינו‭ ‬צריכים‭ ‬לכתוב‭ ‬‮'‬תקציר‭ ‬מנהלים‮'‬‭ ‬לדרישות‭ ‬שהקב"ה‭ ‬בתורתו‭ ‬דורש‭…
שבת חזון - דברים: לזכור על מנת לתקן

שבת חזון - דברים: לזכור על מנת לתקן

השבוע‭ ‬נתמלא‭ ‬געגוע‭, ‬זכרון‭ ‬וכאב‭ ‬עד‭ ‬כדי‭ ‬מנהגי‭ ‬אבלות‭ ‬על‭…
מטות מסעי: נקמה במדין – למה לא לקרוא לשלום?

מטות מסעי: נקמה במדין – למה לא לקרוא לשלום?

משה‭ ‬רבנו‭ ‬מצטווה‭ ‬לפני‭ ‬מותו‭ ‬לצרור‭ ‬את‭ ‬המדינים‭: ‬‮'‬וידבר‭ ‬ה‮'‬‭…
פינחס: עֹלַת תָּמִיד הָעֲשֻׂיָה בְּהַר סִינַי לְרֵיחַ נִיחֹחַ אִשֶּׁה לה׳

פינחס: עֹלַת תָּמִיד הָעֲשֻׂיָה בְּהַר סִינַי לְרֵיחַ נִיחֹחַ אִשֶּׁה לה׳

הציווי‭ ‬הראשון‭ ‬על‭ ‬הקרבת‭ ‬הקרבנות‭ ‬היה‭ ‬על‭ ‬קרבן‭ ‬התמיד‭, ‬כבר‭…
בלק: כרע שכב כארי וכלביא מי יקימנו

בלק: כרע שכב כארי וכלביא מי יקימנו

הגמ‮'‬‭ [‬ברכות‭ ‬יב‭] ‬אומר‭ ‬שחכמים‭ ‬חשבו‭ ‬להכניס‭ ‬את‭ ‬ברכות‭ ‬בלעם‭…
חקת: מטה ארץ-ישראלי

חקת: מטה ארץ-ישראלי

מצוקת‭ ‬המים‭ ‬של‭ ‬עם‭ ‬ישראל‭ ‬במדבר‭ ‬הביאה‭ ‬לציווי‭ ‬של‭ ‬הקב"ה‭…
קרח: קורח ועדתו - משבר מקור הסמכות

קרח: קורח ועדתו - משבר מקור הסמכות

ההליכה‭ ‬במדבר‭ ‬מלאה‭ ‬תלונות‭ ‬ומשברים‭ ‬מצד‭ ‬עם‭ ‬ישראל‭. ‬משבר‭ ‬חטא‭…
שלח: האם המרגלים לא דיברו אמת?

שלח: האם המרגלים לא דיברו אמת?

בעיצומן‭ ‬של‭ ‬ההכנות‭ ‬לקראת‭ ‬הכניסה‭ ‬לארץ‭. ‬לכאורה‭ ‬נראה‭ ‬נכון‭ ‬וצודק‭…
בהעלותך: מנורה - עולים מדרגה

בהעלותך: מנורה - עולים מדרגה

פרשתנו‭ ‬פותחת‭ ‬בציווי‭ ‬הדלקת‭ ‬המנורה‭. ‬הכהן‭ ‬מדליק‭ ‬את‭ ‬הנרות‭ ‬בין‭…
נשא - שבועות: היום לפני 3338 שנים

נשא - שבועות: היום לפני 3338 שנים

לכל‭ ‬חג‭ ‬האווירה‭ ‬המקדימה‭ ‬לו‭, ‬קישוטי‭ ‬סוכה‭, ‬תחפושות‭, ‬חנוכיות‭, ‬ולחג‭…