כץ ולעניין

המלצה חמה

אני ממליץ לחקות את מנהגי נבחרי העם בנושא הנ”ל ולהמליץ מידי יום על בן או בת זוגכם.

לאחר שנסתיימו הבחירות, ניתן וכדאי ללמוד מהן ביחס ליחסים בכלל ולזוגיות בפרט. בכל ארבעת מערכות הבחירות האחרונות לכנסת ישראל שנערכו בשנתיים האחרונות, שמענו לא מעט מפלגות החוזרות על המנטרה: “רק לא ביבי”. כמעט לא שמענו מאותן מפלגות (לפחות מרובן) מי כן ראוי להיות ראש הממשלה, וחבל, הן דאגו בעיקר לפרסם מי לא ראוי.
חשוב לשים לב כי מפלגות אלה לא רק שסימנו את מי אינן רוצות כראש הממשלה, אלא הגדילו לעשות והציבו אולטימטום: “בשום מצב לא יישבו בממשלה אחת עם בנימין נתניהו”.
לעניות דעתי הפוליטית, הצבת אולטימטום היא מעשה לא חכם ברמה הטקטית וברמה האסטרטגית. הצבת אולטימטום מקטינה את אפשרויות הקואליציה שלך, מצמצמת את כח המשא ומתן שלך מול מפלגות אחרות שלא הציבו אולטימטום.
והגרוע מכל, הצבת אולטימטום גורמת לאנשים שאוהדים אותך, אך אינם בדיוק בדעה שלך ביחס לאולטימטום שהצבת, לחשוב שוב האם להצביע עבורך.
לאנשים שיטענו שרק בהצבת אולטימטום נוקשה חד וברור אתה מראה את נחישותך לדבוק בערכים ובכך להבליט את אמת כוונותיך. אענה שאם הדרך היחידה שלך להראות את נחישותך ואת הדבקות שלך בקיום כוונותיך ואמירותיך היא רק בדרך של אולטימטום, אתה כנראה לא נמצא במקצוע הנכון.
מי שמציב אולטימטום, נכנס לאחר תוצאות הבחירות לשולחן המו”מ ביד קשורה לאחור, והכול בשל הבטחה אשר ניתנה עוד לפני שידע מה תהיינה התוצאות והמציאות לאחר הבחירות.
ואם בפוליטיקה ההצעה שלי, להימנע מאולטימטום, בזוגיות ובחיי נישואין ההצעה שלי היא לאסור לחלוטין שימוש באולטימטומים. למחוק מהלקסיקון הזוגי את האופציה הזו.
חיי זוגיות הם חיים משלימים של שני אנשים אשר בחרו לחיות יחדיו מתוך אהבה, קבלת האחר, הכלה, סבלנות, תשוקה, רצון להקים משפחה, ערכים משותפים ואמונה משותפת על דרך חיים ביחד.
צד אחד המציב אולטימטום כל שהוא, מפר את האיזון והופך את האמון הבסיסי בין בני הזוג לשפה של איומים.
משפטים כמו:
“אם תעשה/י X, אז אני אעשה Y”, או “אני אף פעם לא מוכן לעשות את X”, הם משפטים מסוכנים ורעילים ליחסים בין בני זוג.
ההתניה המיותרת המלווה באיום של תוצאה וודאי אינה רצויה ואינה מקובלת על הצד המאוים (אחרת אין לאולטימטום שום תוקף), והיא שפה של איומים, של חוסר כבוד, חוסר הערכה וחוסר אהבה. אולטימטומים באים בדרך כלל בתוך ויכוח נוקב, חוסר הסכמה משמעותי וחוסר הערכה לדעתו של הצד השני. משום מה, הצבת האולטימטום גורם לאדם לחשוב שרק באמצעות הפעלת איום, יצליח להביא את הצד השני לכבד את רצונותיו.
זוהי חשיבה ילדותית ומסוכנת.
ילדותית – כיוון שיש כלים שונים ודרכים שונות להביע ולשכנע את הצד השני בצדקת דעתך: דו-שיח, פעילות משותפת, חברים, ייעוץ מקצועי, קרבה נפשית וגופנית ועוד. כל אלה עוזרים להרגיע את השיח עם את בן/בת הזוג ומאפשרים לו “לרדת” מהעץ הגבוה שעליו טיפס.
מסוכנת – טבע האדם שאחרי שהוציא מפיו את האולטימטום, קשה לו שבעתיים לוותר, לחזור בו, להתפשר ולהתגמש. האגו, הכבוד העצמי והבושה גורמים לו להתחפר עוד יותר בעמדות שלו ללא רצון או יכולת לקבל את דעת האחר/ת. האדם נעשה בלוק, אטום לשיח, אטום להבנה ואטום לרגשות.
מכאן הדרך לשיפור המצב תהיה הרבה יותר קשה, ותחייב הרבה יותר מאמץ, השקעה, ריצוי, ויתור, הכלה, סבלנות, התפשרות, סליחה, גמישות ועוד.
אף אחד לא רוצה שיעמידו אותו עם הגב אל הקיר, במיוחד לא מצד בן או בת הזוג. אולטימטום הוא הרס של יחסים בין בני אדם בכלל ובין בני זוג בפרט.
המאמר נכתב לפני השבעת הכנסת ומתן המנדט ע”י הנשיא למאן דהוא.

עוד במדור זה

תולדות: גרר- לעד ולעולמי עולמים

תולדות: גרר- לעד ולעולמי עולמים

בפרשיות‭ ‬בחומש‭ ‬בראשית‭ ‬ניתן‭ ‬מקום‭ ‬של‭ ‬כבוד‭ ‬למקומות‭ ‬הליכתם‭ ‬של‭…
חיי שרה - מערת המכפלה: ׳בית החיים׳

חיי שרה - מערת המכפלה: ׳בית החיים׳

יש‭ ‬משהו‭ ‬פלאי‭ ‬בהשתדלותו‭ ‬המרובה‭ ‬של‭ ‬אברהם‭ ‬אבינו‭ ‬לחיפוש‭ ‬מקום‭…
וירא- האם למאמין מותר לשאלות שאלות?

וירא- האם למאמין מותר לשאלות שאלות?

אברהם‭ ‬אבינו‭, ‬ראש‭ ‬המאמינים‭, ‬אשר‭ ‬הגיע‭ ‬לאמונה‭ ‬באלוקים‭ ‬מעצמו‭, ‬הגיע‭…
לך לך - עם של הולכים

לך לך - עם של הולכים

פעמים‭ ‬רבות‭ ‬בפרשתנו‭ ‬מתגלה‭ ‬לנו‭ ‬אברהם‭ ‬בפועל‭ ‬ה‭.‬ל‭.‬ך‭: ‬‮'‬לֶךְ‭ ‬לְךָ‮'‬‭,…
נח - ותשחת הארץ: לפני האלוקים?

נח - ותשחת הארץ: לפני האלוקים?

כבר‭ ‬בתחילתה‭ ‬של‭ ‬התורה‭ ‬מתברר‭ ‬שיש‭ ‬מטרה‭ ‬ויעד‭ ‬לבריאת‭ ‬העולם‭.…
האזינו- סוכות-׳אַסְתִּירָה פָנַי מֵהֶם׳

האזינו- סוכות-׳אַסְתִּירָה פָנַי מֵהֶם׳

לפני‭ ‬שנתיים‭ ‬נוסף‭ ‬לנו‭ ‬עוד‭ ‬יום‭ ‬לימים‭ ‬הנוראים‭, ‬יום‭ ‬שמחת‭…
וילך - יום-הכיפורים: מקווה טהרה לכל ישראל

וילך - יום-הכיפורים: מקווה טהרה לכל ישראל

בעוד‭ ‬ימים‭ ‬ספורים‭ ‬נכנס‭ ‬בעז‭"‬ה‭ ‬ליום‭ ‬הגדול‭, ‬יום‭-‬הכיפורים‭, ‬כשמו‭ ‬של‭…
ראש השנה: מחשבים מסלול מחדש

ראש השנה: מחשבים מסלול מחדש

ראש‭ ‬השנה‭ ‬הוא‭ ‬תקווה‭ ‬חדשה‭, ‬תקווה‭ ‬לשנה‭ ‬טובה‭ ‬ומתוקה‭. ‬אנו‭…
כי תבוא - ׳וְשָׂמַחְתָּ בְכָל־הַטּוֹב׳

כי תבוא - ׳וְשָׂמַחְתָּ בְכָל־הַטּוֹב׳

העולם‭ ‬מתחלק‭ ‬לשניים‭: ‬אלה‭ ‬שבטוחים‭ ‬שמגיע‭ ‬להם‭ ‬הכל‭ ‬ותמיד‭ ‬יתלוננו‭…
כי תצא - כי ה׳ א-להיך מתהלך בקרב מחנך

כי תצא - כי ה׳ א-להיך מתהלך בקרב מחנך

בפרשתנו‭ ‬אנו‭ ‬מצווים‭ ‬לשמור‭ ‬על‭ ‬קדושת‭ ‬המחנה‭. ‬‮'‬כִּֽי–תֵצֵא‭ ‬מַחֲנה‭ ‬עַל–אֹיְבֶיךָ‭…
שופטים- ידינו לא שפכו את הדם הזה...

שופטים- ידינו לא שפכו את הדם הזה...

בסוף‭ ‬פרשתנו‭ ‬אנו‭ ‬נפגשים‭ ‬עם‭ ‬פרשיה‭ ‬תמוהה‭, ‬פרשת‭ ‬עגלה‭ ‬ערופה‭.…
ראה - 'נו, כשזוכים רואים'

ראה - 'נו, כשזוכים רואים'

כמה‭ ‬פעמים‭ ‬בחיינו‭ ‬אומרים‭ ‬לנו‭: '‬הכל‭ ‬תלוי‭ ‬בך‭', '‬הכל‭ ‬תלוי‭…
עקב תשמעו

עקב תשמעו

האם‭ ‬שומעים‭ ‬באוזן‭? ‬לא‭ ‬בטוח‭… ‬פרשתנו‭ ‬פותחת‭ ‬במילים‭: ‬‮'‬וְהָיָה‭ ‬עֵקֶב‭…
דברים- ט׳ האב - מה חסר לנו?

דברים- ט׳ האב - מה חסר לנו?

תשעה‭ ‬באב‭, ‬יום‭ ‬חורבנם‭ ‬של‭ ‬בית‭ ‬המקדש‭ ‬הראשון‭ ‬והשני‭. ‬את‭…
פנחס- הנהגה וענווה – הילכו יחדיו?

פנחס- הנהגה וענווה – הילכו יחדיו?

את‭ ‬מי‭ ‬אמור‭ ‬לשרת‭ ‬המנהיג‭? ‬את‭ ‬עצמו‭ ‬או‭ ‬את‭ ‬העם‭?…
בלק-׳מדוע אתה בוכה?׳

בלק-׳מדוע אתה בוכה?׳

בימים‭ ‬אלו‭ ‬מתחילים‭ ‬ימי‭ ‬הזכרון‭ ‬והאבלות‭ ‬על‭ ‬חורבן‭ ‬בית‭ ‬המקדש‭.…