אלישע בן קימון

המשוואה החדשה

אלישע בן קימון

01
נכון לכתיבת שורות אלה צה״ל נמצא במערכה מול ראשי הג'יהאד האיסלמי ברצועת עזה, 'מגן וחץ'. מכת הפתע שהנחית צה״ל על ארגון הטרור בלילה שבין שני לשלישי כללה סיכול ממוקד של שלושה יעדים בשלושה איתורים שונים במקביל ובתוך שניות בודדות. שלושת המחוסלים בני מוות. אחד מהם היה אחראי הראשי לירי הרקטי לעבר ישראל לפני שבוע וחצי. השני אחראי על הקשר עם פעילי הטרור ביהודה ושומרון. הוא הורה על הוצאת פיגועי ירי נגד חיילים ונגד מתפללים עת ביקרו בקבר יוסף, ואף ניסה לייצר ירי רקטי מאזור צפון השומרון ללב ערי ישראל. והשלישי היה אחראי על העברת הכספים של הארגון ועל הקשר עם חמאס. הוא גם מעורב ברצח בנות משפחת חטואל זכרן לברכה במאי 2004 בציר כיסופים.
02
רוב העיניים נשואות לעזה ולעובדה שהפעולה שביצע צה״ל הגיעה בתגובה לירי הרקטי, אך גורמי ביטחון בכירים מסבירים כי מטרת העל של המבצע הייתה דווקא אחרת. לצד חיזוק ההרתעה, מטרת המבצע הייתה גביית מחיר ויצירת משוואה לג'יהאד האסלאמי דווקא מול התוקפנות שלו ביהודה ושומרון. טארק עז-אדין (אחד מהיעדים) אחראי להכוונת פיגועים באיו ש בסדרי גודל שונים. עד כה לא שילמו מחיר ברצועה על הסלמה באיו״ש, מדובר בשינוי משוואה. למעשה צה״ל מנסה לעשות לארגוני הטרור בעזה את מה שהוא ניסה לעשות במבצע שומר החומות לפני כשנתיים. גורמי הביטחון משתמשים באיחוד הזירות נגד ארגוני הטרור.
״יש כל הזמן הכוונת טרור מעזה ליהודה ושומרון. זה קורה כל הזמן, ומי שמשלם על כך את המחיר הם הפעילים ביו״ש. נוצר מצב של מעין 'חסינות' למחוללי הטרור ברצועה, כל עוד לא מדובר בירי רקטי. מטרת מבצע 'מגן וחץ' היא להציב משוואה חדשה״. כך מסביר לי בשיחה גורם ביטחוני בכיר. מערכת הביטחון ביהודה ושומרון מתוחה עד הקצה. זה לא נראה, אבל מתחת לפני השטח מנסים כל העת גורמי הטרור מעזה להבעיר את הגזרה. לצד המצוד אחר מחבלים שביצעו פיגועי ירי, עדיין מתרחשים מידי כמה ימים אירועי ירי בכמה גזרות ביו״ש, ובהן גזרת שכם ושילה, ששם סובלים התושבים מירי שהולך ומתגבר מאזור הכפר אל מועייר.
03
עד כמה מכווינים טרור לאיו״ש? רק השבוע פירק שב״כ תשתית טרור של ארגון ה'חזית העממית לשחרור פלשתין' שפעלה באזור בית לחם. אחד מאנשיה היה אחראי על הטמנת מטען החבלה באוטובוס בעיר ביתר עילית בחודש מרץ האחרון, פעולה שרק בנס נגמרה ללא נפגעים. בשב״כ הבינו מהר כי מדובר בתשתית, הצליחו לחדור אליה ולפרק אותה מבפנים. גם כאן, כמו בסיפור הג'יהאד האסלאמי, ישנה הכוונה ספציפית מעזה (וגם מלבנון) לבצע פיגועים באיו״ש. במקרה של 'החזית העממית' נעשה ניסיון להבעיר גזרה שנחשבת יחסית שקטה כמו בית לחם. נזכיר כי אותו ארגון הוציא לפועל את פיגוע המטען במעיין דני, שבו נרצחה רינה שנרב ז״ל באוגוסט לפני שלוש שנים וחצי.
צה״ל באיו״ש פעל ופועל נגד המחבלים. אלו שביצעו ונמלטו, אלו שנמצאים רגע לפני ביצוע. אין דירות מסתור. אך עד כה לא נגבה מחיר משולחיהם שנמצאים בגזרות השונות. עם השנים הפכה גזרת יו״ש למגרש המשחקים של ארגוני הטרור, ובו הם מכווינים טרור מעזה ושולחים מחבלים לפגוע בחיילים או באזרחים, ולא משלמים מחיר. כעת מבהיר צה״ל כי תג מחיר ייגבה גם מהם. ■

עוד במדור זה

כתיבה וחתימה (טובה)

כתיבה וחתימה (טובה)

לומדי הדף היומי ובכלל תלמידי חכמי ישראל, למדו כי ישנה מחלוקת עקרונית במסכת גיטין האם הכתיבה כרתי (לשמה), כלומר האם הגט אמור להיות כתוב לשמה של האישה או שמא רק החתימה של העדים אמורה להיות דווקא לשמה של האישה, או שמא עדי מסירה כרתי, דהיינו מסירת הגט היא שצריכה להיות לשמה (דעת התנא רבי מאיר).
הגמרא במסכת גיטין בדף כג עמוד א דנה בעניין זה, ושואלת הכיצד נסביר את דעת רבי מאיר שאמר כי עדי חתימה בלבד צריכים לחתום לשמה ולא לכתוב את הגט לשמה של האישה, ומסבירה הגמרא שאכן, הכתיבה צריכה להיות לשמה, ורבי מאיר התכוון ששמה של האישה בלבד צריך להיכתב עבור האישה הספציפית הזו.
עד כאן למדנות תלמודית.
בימים אלו אנו מברכים איש את רעהו בכתיבה ובחתימה טובה, נשאלת השאלה מה העיקר – האם הכתיבה (כמו שראינו למשל במסכת גיטין לעיל) או דווקא החתימה, שכן אנו יודעים למשל שחוזה שלא נחתם על ידי הצדדים אינו מחייב אותם. החשיבות מתרחבת אף לעניין חשיבות הימים הנוראים – האם בראש השנה יכתבון זה העיקר, או שמא בצום יום כיפור יחתמון חשוב בשל היותו מועד החתימה?
במסכת ראש השנה בדף טז מסבירה הגמרא ואומרת "הכל נידונין בראש השנה וגזר דין שלהם נחתם ביום הכיפורים דברי ר' מאיר, ר' יהודה אומר הכל נידונין בראש השנה וגזר דין שלהם נחתם כל אחד ואחד בזמנו, בפסח על התבואה, בעצרת על פירות האילן, בחג נידונין על המים ואדם נדון בראש השנה וגזר דין שלו נחתם ביום הכיפורים". הגמרא אם כן מחלקת בין כתיבה לחתימה, ומלשונה משתמע שהכתיבה היא הליך הדין, הדיון הענייני שבו ניתן לשנות לטובה או לרעה את פסק הדין אשר ייחתם בסופו של דבר במועד ה'שרירותי' שבו נחתמים ברואיו של הקב"ה.
אלא שהגמרא קוראת ליום הכיפורים 'גמר דין', בשונה מיום החתימה, המועד הטכני שבו נחתם דינו של האדם.
מה אם כן חשוב יותר – יום הכיפורים או ראש השנה? כתיבת הדין שבה ניתן להשפיע על הדיין היושב בדין, או שמא יום הכיפורים חמור הוא שבו נחתמים ברואיו של מלך מלכי המלכים?
כאשר דיין חותם את הדין נעשה טקס, טקסיות החתימה מחייבת את כיבוד המעמד המלכותי המחייב. האדם היודע שביום זה נחתם גזר דינו צריך לנהוג בהתאם. מאידך, בראש השנה, כתיבת האדם היא בהתאם למצוותיו ולתפילותיו כפי שהיו עד לראש השנה ובמהלכו – מאכל, משתה, לימוד ותפילה.
למשל, חוק הירושה מכיר בצוואה בכתב יד, דהיינו הרשומה כולה בכתב ידו של המצווה. צוואה שכזו חייבת להיות בנוסף חתומה על ידו. לחתימה יש אקט מחייב. הכתיבה מעידה על הרצון של המצווה, והחתימה מעידה על גמירות הדעת.
אולם, צוואה בעל פה (למשל כאשר מדובר באדם גוסס 'שכיב מרע'), תהא תקפה כמובן ללא חתימת המצווה, אלא רק על פי עדותם של שני עדים המאשרים את דברי המצווה שנאמרו על פה.
מכאן, לעיתים לחתימה יש תוקף ולעיתים אינה משמעותית כלל. וכן כתב ידו של האדם חשוב כמו חתימה, ולעיתים דבריו שנאמרו בעל פה חשובים יותר מהחתימה עצמה.
גם חוק חתימה אלקטרונית התשס"א 2001 ביטל למעשה את החתימה המסורתית, והפך אותה למעין קובץ מאפיין של האדם המאשר את המסמך האלקטרוני שעליו הוא חותם אלקטרונית.
תפילות הימים הנוראים מלמדות אותנו כי חסדיו של הבורא עם ברואיו לא עברו 'שדרוג', ושעדיין הטקסיות בחתימה קיימת. טקסיות זו מאפשרת לנו לנצל את המעמד לקבלת זכויות רבות ככל הניתן בין כסה לעשור ובעשור עצמו, הוא יום החתימה.
כתיבה וחתימה טובה לכל בית ישראל. ■

מנקים אשליות לפסח

מנקים אשליות לפסח

פסח מתקרב אלינו בצעדי ענק, וביחד איתו כל נשות ישראל…
״מילדים ועד לשר גדול בישראל – החיבה הייתה אותה חיבה״

״מילדים ועד לשר גדול בישראל – החיבה הייתה אותה חיבה״

בליל יום שני האחרון, נר שמיני של חנוכה, ניצחו אראלים…
את המציאות הזאת צריך לשנות

את המציאות הזאת צריך לשנות

ההסכמים הקואליציוניים הולכים ונסגרים, והממשלה צפויה לקום בעוד פחות משבועיים,…
"איפה כל הקצינים שישנים על האף?!"

"איפה כל הקצינים שישנים על האף?!"

בהילולת ל"ג בעומר בקבר רבי שמעון בר יוחאי בהר מירון…
״המוגבלות לא הייתה מגבלה״

״המוגבלות לא הייתה מגבלה״

אמנון ודניאלה וייס הם זוג מוכר – בשומרון בפרט וברחבי…
נשות החיל

נשות החיל

כולנו נחשפנו לתמונת ׳נשות הקואליציה׳, שזכתה לפרסום רב בשל העובדה…
ניפוח מלאכותי של 1.5 מיליון

ניפוח מלאכותי של 1.5 מיליון

לרוב, את יהודה ושומרון אנחנו מזכירים בעניין תשתיות לקויות או…
הגשמת חלום: משלחת ישראלית מיוחדת למונדיאל 2022

הגשמת חלום: משלחת ישראלית מיוחדת למונדיאל 2022

ברחבי העולם וגם כאן בישראל נרשמת התרגשות רבה לקראת מונדיאל…
״רבותיי, יש פה הפקרות״

״רבותיי, יש פה הפקרות״

במוצאי השבת האחרונה אירע פיגוע קשה בחברון שבו נרצח יהודי…
הכסף מועבר בשיטות מאוד מתוחכמות לעזה

הכסף מועבר בשיטות מאוד מתוחכמות לעזה

״אללה אסלאם״, ״איום דאעש״, ״היג’רה״, "דאעש: הדור הבא", "וידויים מדאע"ש",…
חלב פרווה אמיתי

חלב פרווה אמיתי

תעשיית המזון בעולם עומדת להשתנות בשנים הקרובות. זו לא שאלה…
אמת מה נהדר שחלק מחוכמתו ליראיו

אמת מה נהדר שחלק מחוכמתו ליראיו

הרב אברהם אלקנה כהנא שפירא זצ״ל, המוכר כ׳רב אברום׳, העמיד…
"אולי צריך להעריך דתיים-מבית יותר מחוזרים בתשובה"

"אולי צריך להעריך דתיים-מבית יותר מחוזרים בתשובה"

״הפעם הראשונה שבה שמרתי את יום כיפור וצמתי הייתה בגיל…
גם לסיום קשה יש התחלה חדשה

גם לסיום קשה יש התחלה חדשה

לקראת ראש השנה אנשים נוהגים לקבל על עצמם החלטות טובות,…
שגרירת ישראל האחרונה שפגשה את המלכה

שגרירת ישראל האחרונה שפגשה את המלכה

הממלכה המאוחדת של בריטניה הרכינה ראשה בשבוע שעבר, עת נודע…