הרב קוק

הנאום על פסגת הר הצופים

אחת הבקורות הקשות כלפי הרב קוק היתה ביחס להשתתפותו בהנחת אבן הפינה לאוניברסיטה העברית בהר הצופים בירושלים. הרב יצחק הוטנר, מגדולי ראשי הישיבות ותנועת המוסר בארה”ב, הגדיר פעם שלולי היכרותו עם הרב קוק הוא היה חסר 50% מהווייתו הרוחנית. יחד עם זאת, היה לו ויכוח נוקב עם הרב בענין הנ”ל.
כתנאי להשתתפותו בטקס, הובטח לרב קוק שלא תכנס לאוניברסיטה “בקורת המקרא”, כפי שרמז בנאומו החגיגי והבקורתי. הרב הוטנר מספר שהוא ישב פעם אצל הרב, כשהגיע תלמיד מהאוניברסיטה וסיפר על תוכן הרצאה בתנ”ך שזה עתה ניתנה שם, שהיה כולו בקורת המקרא. הרב הביע אכזבה גדולה על הטעייתו.
תחרות סמויה היתה לגבי המוסד הלימודי העליון שיוקם בארץ ישראל המתחדשת וישפיע עליה. הרב קוק חלם על ישיבה מרכזית עולמית בירושלים. ראשי הציונות חשבו על אוניברסיטה עברית בירושלים. מייסד “הדף היומי” הרב מאיר שפירא מלובלין אמר בערוב ימיו שטעה כשמסר את נפשו להקים את הישיבה הגדולה בלובלין במקום בארץ ישראל, שתהווה מגדלור לארץ המתחדשת. המוטיבציה של הרב קוק לצאת לארה”ב למסע גיוס כספים לישיבות (יחד עם ה”דבר אברהם”, רבה של קובנה, ועם רמ”מ אפשטיין, ראש ישיבת חברון), הושפעה גם מהבקורת הבאה שהושמעה כלפיו: פרופ’ אלברט איינשטיין הוציא קול קורא שמכוחו נאספו עבור האוניברסיטה 17 מיליון דולר מרחבי העולם היהודי, בעוד שעבור התכנית של הרב, הישיבה המרכזית העולמית, נאספו בקושי חצי מיליון. וכי לא תהא כוהנת כפונדקית? נסיעתם התרחשה באותה שנה של הנחת אבן הפינה לאוניברסיטה.
למרות זאת, לפעמים אני עובר באוניברסיטה בדיוק במקום שבו נשא הרב קוק את חזונו-תפילתו, ומהרהר: בלי להתייחס למסגרת הלימודים הרשמית ולמחקר התורני הרב שבאוניברסיטה, על היתרונות והחסרונות, ובלי להתייחס להיבט הציוני אלא רק להיבט הדתי, הרי באוניברסיטה בהר הצופים פועלים היום כמה ארגונים מגוונים של הפצת תורה ויהדות על בסיס יומי. קיימים 3 בתי כנסת עם מנייני תפילה, דף יומי ושיעורי תורה, בניצוחו של ר’ אריה סלומון, מטעם האוניברסיטה. ספריות ענק לעיון תורני ומשפט עברי, חברותות, פעילויות תורניות ושבתות לסטודנטים. כאורח המתבונן מהצד עם ‘מדד אובייקטיבי’, אני זוכה לערוך באוניברסיטה מספר אירועים תורניים קבועים בשנה, ושם לב שבכל פעם מצטרפים יותר ויותר סטודנטים, לאו דווקא כאלה שגדלו בבתים עם מסורת. מרבי עקיבא על הר הצופים למדנו עד כמה חזון גדול מצריך אורך רוח…מי יתן.

עוד במדור זה

בחוסן הלאומי של המדינה יש שתי רגליים:<br>צה"ל והשירות הלאומי

בחוסן הלאומי של המדינה יש שתי רגליים:
צה"ל והשירות הלאומי

בכל מקום בשדה החברתי במדינת ישראל שזקוקים ללב אוהב וליד…
לוחמים מדברים

לוחמים מדברים

ברוך: העיקרון המאוד פשוט של המפגשים הוא שאפשר להגיד כל…
עקרונות או קולות?

עקרונות או קולות?

פוליטיקה היא מקום מסובך. במקרים לא מעטים עומד נבחר הציבור…
לו הבחירות היו נערכות היום

לו הבחירות היו נערכות היום

01זה היה בלילה שבין שני לשלישי, 02:55 על השעון, הודעה…
"דמוקרטיה לא מאבדים ביום אחד"

"דמוקרטיה לא מאבדים ביום אחד"

פרופסור אבי בל ״ההופתעתי מעוצמת ההתנגדות לרפורמה. אני חושב שהגנה…
"האם השב''כ יודע מה הוא אומר<br>או לא יודע מה הוא אומר?"

"האם השב''כ יודע מה הוא אומר
או לא יודע מה הוא אומר?"

מעצרים המנהליים עלו שוב לכותרות בעקבות ההתפרעויות בחווארה שהגיעו בתגובה…
״גם אני עשיתי טעויות״

״גם אני עשיתי טעויות״

רגע לפני ההצבעה הראשונה על הסעיפים הראשונים של הרפורמה במערכת…
"יש לנו המון השפעה"

"יש לנו המון השפעה"

למרות נוכחותם של חברי כנסת, כלכלנים בכירים והייטקיסטים במחאות נגד…
הרפורמה במערכת המשפט טובה ליהודים?

הרפורמה במערכת המשפט טובה ליהודים?

לוין סיכם את דבריו: ״כל השינויים האלה אי אפשר לבצע…
לא באתי להיות שר המים

לא באתי להיות שר המים

היום כשאתה צריך להתייעץ על נושא מסוים, אתה מתייעץ איתו?״אני…
אני מוכן לתת קרדיט לציונות הדתית ועוצמה יהודית

אני מוכן לתת קרדיט לציונות הדתית ועוצמה יהודית

ב-17 באוקטובר 2001, ל׳ בתשרי ה׳תשס״ב, בשעה 06:50 בבוקר סיים…
שיעור בגדולה

שיעור בגדולה

לפני כשבוע פרסמה ספריית 'שיבולת' מבית הוצאת 'סלע מאיר' הודעה…
הצעירים סובלים מתת ייצוג בכנסת

הצעירים סובלים מתת ייצוג בכנסת

צבי סוכות, נשוי לחיה ואב לחמש בנות, הוא תושב יצהר…
הכר את המועמד

הכר את המועמד

ד"ר מאיר סיידלר שם: ד"ר מאיר סיידלר בן 64, נשוי+6. 70…
הם הפילו את הממשלה

הם הפילו את הממשלה

למשרדים של מערכת גילוי דעת בירושלים מגיעים ארבעה חברים שכבר…