חברתי

הנהג שלנו הוא קורבן

הם סופגים תקיפות מילוליות ופיזיות, ונאלצים להתמודד עם העומס בכבישים, כשברקע ישנו מחסור חמור בעובדים. נהגי האוטובוס החליטו להפסיק לשתוק ולדרוש תנאי עבודה הולמים – החל מהקטנת החיכוך בין הנהג לבין נוסעים, ועד אכיפה קשה בנוגע לעונשים המוטלים על תוקפי הנהגים - אחרת, הם מזהירים: המצב העתידי של התחבורה הציבורית יהיה בכי רע

בין אם בתחבורה הציבורית ובין אם לאו, שם לב למצב הכבישים במדינה – לאלימות. העומס בדרכים הולך ומחמיר, הפקקים מגיעים לממדים שלא נראו כמותם, ומשך הנסיעה מתארך. למציאות הזו נכנסים נהגי האוטובוסים הציבוריים מידי יום, ומנסים לתמרן בין הזמנים המוקצים לכל קו לבין המציאות בשטח, תוך שהם נתקלים בלקוחות לא מרוצים, בלשון המעטה.
״בתחנה מחכה לי בנאדם עם אלת בייסבול״
יוני קריספין, נהג אוטובוס ויו״ר ועד עובדים נהגי אלקטרה אפיקים המונה כ-2,000 עובדים, מספר על התקיפות שחווה בעצמו: ״עברתי מספר תקיפות במהלך שנות עבודתי. תקיפות מילוליות מתרחשות דבר יום ביומו, ונהגי האוטובוסים הציבוריים, כעובדי ציבור, חווים יום יום את התסכול של הלקוחות – הנוסעים. הנוסעים זורקים את תסכולם מהמצב על הנהג הקרוב. בעבר נכנסתי עם הקו ליישוב חצוי, שבו חלק מהתושבים לא רצו שאוטובוס יעבור בתוך היישוב וחלק אחר דווקא תמך בתחבורה הציבורית. הגיעו כמה רוכבי אופנוע צעירים וחסמו לי את הדרך, כשאני עם נוסעים מבוגרים באוטובוס. הבחורים עלו לאוטובוס והתחילו למשוך אותי החוצה, בהתחלה בכלל לא הבנתי על מה המהומה, הייתי בטוח שהם מזעיקים אותי לעזור לאיזה אדם מבוגר או משהו. אחר כך הבנתי את ההתנהגות, חטפתי מהם קצת מכות וגרירות. אחרי המקרה הזה הודעתי לחברה שאני לא עושה את הקו לאזור הזה״.
בפעם אחרת איחר יוני לקו שהיה צריך להפעיל, עקב העומס הגדול והפקקים. ״יצאתי באיחור לנסיעה הבאה, ובתחנה מחכה לי בנאדם עם אלת בייסבול. הוא עולה לאוטובוס זועם כולו ושואל למה בת הזוג שלו מאחרת לעבודה בגללי, ומפיל את כל האשמה עליי. אני מוצא את עצמי בעמדת התגוננות והתנצלות. אני פונה ומדווח לממומנים עליי שיש עיכוב ושאני מאחר, אבל אין נהג אחר שאפשר לשלוח במקומי״.
קריספין מצביע על בעיות נוספות: ״יש מחסור גדול בנהגים, כמות הנסיעות לא תואמת את המצב בכבישים. עוד משהו שמשפיע זה מצב מגרשי החניה של האוטובוסים, הם לא תמיד ראויים להכיל את כמות האוטובוסים החונים בהם, אז אוטובוסים חונים וחוסמים אחד את השני. יוצא מצב שאתה מגיע שעתיים לפני תחילת הנסיעה כי אתה צריך להזיז ארבעה-חמישה אוטובוסים רק כדי להוציא את האוטובוס שלך. אף אחד לא משלם לך על השעתיים האלה, ואם בסוף כן איחרת הנוסעים לחוצים וכועסים, ואתה חוטף את כל התסכול לפנים״.
אלא שתקיפות הנהגים לא מסתיימות באוטובוס עצמו. החוק מתיר להסיע עד עשרה נוסעים בעמידה, ופעם אחת לאחר שהאוטובוס התמלא סגר יוני את הדלתות. ״אנשים מסמנים לי לעצור ואני מסמן שאני מלא. קיבלתי מלא פרצופים נזעמים. יום שישי אחד הייתי באמצע קניות לשבת עם הילדים, ופתאום מגיע אחד הנוסעים שלא עצרתי לו – הפך לי את כל עגלת הקניות וצעק לעברי 'אתה תלמד לעצור לאנשים בתחנות'. בנאדם בא לעשות קניות עם הילדים, בצורה מכובדת, למה אני צריך לעבור תקל עם בנאדם בתוך סופר אצלי בשכונה?״.

ישראל גנון נהג אוטובוס

ישראל גנון
נהג אוטובוס ויו״ר ארגון הנהגים, הסתדרות לאומית
אחד מבין שלושה נהגים עבר אירוע אלימות בשנה האחרונה. כאשר תוקפים נהג אוטובוס מסכנים בעצם את כלל הציבור. הנהג שנחשף לאלימות נשאר נסער וחסר ריכוז גם לאחר שהאירוע הסתיים

יוני קרסיפין דובר ארגון הנהגים

יוני קרסיפין
נהג אוטובוס, דובר ארגון הנהגים, ההסתדרות הלאומית
הייתי באמצע קניות לשבת עם הילדים, ופתאום מגיע אחד הנוסעים שלא עצרתי לו – הפך לי את כל עגלת הקניות וצעק לעברי
׳אתה תלמד לעצור לאנשים בתחנות׳

המצב הגיע לשפל כזה שיוני ואשתו יוצאים לבלות בעיר אחרת, העיקר שלא לפגוש בנוסעים כועסים. נהגים אחרים מצאו פתרון לבעיה וביקשו לעבוד בעיר אחרת מעיר מגוריהם, בכדי להפריד בין השכנים ובין העבודה.
ניסיונות לשינוי המצב
נהגי האוטובוסים ערכו הפגנות מחאה, קיימו ישיבות בכנסת בנושא התחבורה הציבורית והאלימות נגדם, וביקשו כלים להתמודד עם המצב בכבישים. ״היום זה כבר בכביש עצמו. פעם רק הנהגים היו חוטפים, אבל ברגע שלא עצרו את האלימות שם – היא מגיעה לכל בנאדם. תחסום, תצפור, תיסע לאט – תחטוף״, אומר יוני ומזכיר את יורי וולקוב שנדקר למוות ע״י אופנוען בחודש שעבר, בעת שחצה במעבר חצייה.
ישראל גנון, נהג אוטובוס ויו״ר ארגון הנהגים בהסתדרות הלאומית, מדגיש כי האלימות נגד נהגי האוטובוס מסכנת לא רק את חייהם, אלא גם את חיי הנוסעים ושאר משתמשי הכביש. ״אחד מבין שלושה (!) נהגים עבר אירוע אלימות בשנה האחרונה. כאשר תוקפים נהג אוטובוס מסכנים בעצם את כלל הציבור. רמות האדרנלין בגופו של הנהג שנחשף לאלימות עולות, והוא נשאר נסער וחסר ריכוז גם לאחר שהאירוע הסתיים. מדינת ישראל חייבת להגן על נהגי האוטובוסים ועל נוסעיהם״.
מהם הכלים האפשריים לפתרון?
״הכלי הראשון הוא להגדיר את נהגי האוטובוס כעובדי ציבור״, אומר יוני. ״אחרי שהיה נהג שהותקף בבני ברק ושרפו לו את האוטובוס, חברי הכנסת משה ארבל וינון אזולאי מש״ס התנצלו בשם הציבור והגישו את הצעת החוק לכלול את נהגי התחבורה הציבורית בעובדי הציבור. ברגע שהתיקים במשטרה נגד התוקפים יקוטלגו כתקיפת עובד ציבור, הפרקליטות תהיה חייבת להתערב והענישה תהיה עד שלוש שנות מאסר״.
גם הפרדה מוחלטת בין הנהג לבין הנוסעים עשויה להפחית את האלימות והתקיפות, בד בבד עם ענישה מחמירה נגד כל תוקף. ״ברגע שיכירו באוטובוס כמקום ציבורי, יגבירו את האכיפה נגד כל תוקף. יש נוסעים שאומנם לא תוקפים את הנהג, אבל מטרידים בתוך האוטובוס או מפעילים אלימות כלפי נוסעים אחרים. הנהג הוא זה שצריך להתערב, לעצור את המתרחש, להזמין משטרה – ומוצא את עצמו מתעמת עם התוקף. ברגע שייתנו הכרה למקצוע הנהג ויובילו ענישה מחמירה, זה ירתיע אנשים, רק ככה ילמדו. ׳ללא מוראה של מלכות איש את רעהו חיים בלעו׳״, מסיים קריספין.
גונן מוסיף רשימת פתרונות שהוכנה על ידי הארגון המקצועי של נהגי האוטובוסים וההסתדרות הלאומית, שלדעתו על שר התחבורה העתידי לאמץ. גם הוא קורא להכיר בנהגים כעובדי ציבור באמצעות חקיקה, בכדי להגביר את האכיפה והענישה. בנוסף יש לפעול לשיפור המחיצות המפרידות בין הנהג לבין הנוסעים, הקמת מערך הדרכות חירום לנהגים על הפעולות שאותן יש לנקוט כבר בתחילת אירוע האלימות, הקמת יחידת אבטחה רכובה היכולה להגיע בזמן מהיר לכל אירוע, התקנת מצלמות אבטחה המחוברות למוקד מבצעי, ומתן חוסן נפשי לנהגים על מנת לעצור את הנטישה הגדולה מהענף, ולעזור להם להתמודד עם תופעת האלימות האיומה.

רוב הנהגים חשים חסרי ביטחון
לפי דו״ח אלימות התחבורה הציבורית השנתית של ארגון הנהגים לשנת 2022 שפורסם בכנס התחבורה הציבורית לשנת 2022, עולה כי 4,400 אירועי אלימות נגד נהגים התרחשו עד חודש נובמבר האחרון. עוד עולה כי 41% מנהגי האוטובוסים חוו תקיפה פיזית אחת לפחות במהלך השנה האחרונה. 17% מהנהגים דיווחו כי חוו שלושה מקרי אלימות ויותר. בהשוואה לדו״ח ארגון הנהגים שיצא בשנת 2021, אין שוני באחוזים בכמות הנהגים שהותקפו פיזית, אך מספר התקיפות עלה משמעותית בגלל התגברות הנסיעה באוטובוסים לאחר משבר הקורונה. במספרים מוחלטים, מקרי התקיפה הפיזית בשנת 2022 עמדו כאמור על כ-4,400 מקרי תקיפה, לעומת 3,644 מקרי תקיפה בדו״ח שפורסם בשנת 2021.
בסקר נשאלו הנהגים עד כמה הם מרגישים בטוחים בעבודתם. שיעור גבוה מאוד מהנהגים, 69% (!), מדווחים על חוסר תחושת ביטחון בתפקידם. עם זאת מציג הסקר נתון מעודד, ולפיו 68% מהנהגים דיווחו כי אכן הותקנו מחיצות באוטובוסיהם בינם לבין לנוסעים. 42% מהנהגים שהותקנה עבורם מחיצה מעידים כי היא תורמת לביטחונם, וכמחצית מהנהגים שטרם הותקנה עבורם מחיצה מעריכים שהיא תשפר את תחושת הביטחון שלהם.

״נשארנו רק עם שני נהגים״
ישנו חוט מקשר בין העומס על הנהגים והתנהגות הציבור כלפיהם ובין המחסור החמור בעובדים בתחום. לפי קריספין, זהו סוג של גלגל – העומס והתקיפות גורמים לנהגים לעזוב את העבודה, הדבר מגדיל את הפער בין מספר הנהגים הקיימים לבין מספר הנהגים הדרוש – והעומס על הנהגים שנותרו רק הולך וגדל.
״בשלושת החודשים הראשונים של הנהגים על הכביש, אחרי שהשקענו בהם הכשרה, רישיון ולימודים, עזבו 103 נהגים מתוך 105. נשארנו עם שני נהגים! המשכורת נחמדה, הם ידעו שהם הולכים להיות נהגי אוטובוס, עברו את כל הבדיקות שהמשטרה ומשרד התחבורה דורשים – ובכל זאת הם לא מחזיקים מעמד. הנהגים שנותרו לא עומדים בעומס, וזו המציאות גם בשאר חברות האוטובוסים״.

התשלום באפליקציות אומנם הפחית את החיכוך בין הנהגים לבין קהל הנוסעים, אולם בהתאמה ישנה ירידה בכמות המשלמים. בנוסף הוקמו מחיצות בין הנהג לבי הנוסעים, אך כבר היו מקרים שבהם תוקפים שברו את מחיצת הזכוכית על הנהג.
קריספין מתאר כי משרד התחבורה מפנה את הטיפול בבעיה למשטרה, ואילו המשטרה לא מצליחה לטפל בתקיפות. ״חברת קוים הנחו את הנהגים להתלונן על כל תקיפה. נפתחו 130 תיקים וכולם נסגרו מ׳חוסר עניין לציבור׳. אצלנו בחברה לא ספרתי את התיקים, אבל כל נהג ששלחתי להתלונן אחרי תקיפה והתעניינתי מה מצב התיק – סיפר לי שהתיק נסגר. לנהגים אין כוח לרדוף אחרי המשטרה, ובסופו של יום הפוגע עדיין ממשיך לעלות לקו שלהם״.
לשאלה האם אפשר לקטלג את התוקפים, משיב קריספין כי רוב התוקפים הם צעירים: ״המבוגרים שעולים רק מקטרים, מקסימום מקללים, ונכנסים פנימה. אבל חבר׳ה צעירים יכולים לנתק את מערכות האוויר של האוטובוס כדי שהנהג לא יוכל להמשיך לנסוע. הנהג צריך לקום ממושבו ולסדר את המערכות. אם הנהג העז לשאול את הנער למה עשה את מה שעשה, הוא זוכה לצעקות ׳איך דיברת אליי? תבקש סליחה!׳. נהג מבוגר, בן 40, מול נער בן 16, לא תמיד יש את הכלים להתמודד. אנחנו מנחים את הנהגים שלא להגיב, לא לענות, להמשיך הלאה. לא לקחת ללב, לחזור הביתה בסוף היום לאישה ולילדים, מבלי שיקבלו חלילה טלפון שראש המשפחה מאושפז בבית חולים״.
מה מדיניות החברה במקרים של אלימות נגד הנהגים?
״בעבר ההסתדרות הכללית החליטה לטפל באלימות ורכשה 50,000 ערכות של הגנה עצמית, עם גז מדמיע וכו'. אני התנגדתי לזה״, אומר קריספין. ״בחברה שלי אני לא פותר אלימות באלימות. גז מדמיע בתוך אוטובוס סגור – אני לא יודע על מי הוא ישפריץ ומה יקרה. יש לנו קצין ביטחון שמלווה את מקרי האלימות והתקיפה, אבל הוא קצין אחד על כ-2,000 עובדים, הוא לא מספיק לטפל בהכול. לחברה אין איך לפעול, היא ממליצה לנהגים להגיש תלונה״.
קריספין קורא לממשלה העתידה לקום ולציבור כולו לשמור על התחבורה הציבורית ״אם לא נשמור עליה, לא תהיה לנו תחבורה ציבורית. המערכת הזו נותנת מענה לכל הגילאים, תלמידים, חיילים, מבוגרים, זה אנחנו. אם לא נשמרו על זה אנחנו יורים בבית שלנו״.
קרה שחשבת לעזוב את העבודה?
״המחשבה עוברת, אבל אין לי לאן ללכת. אין מה לעזוב לחברה אחרת – המצב שם בדיוק אותו הדבר. נהג אוטובוס זה המקצוע שלי, אני כבר אחרי גיל 40 ופתאום להתחיל לחפש מקום עבודה זה לא קל. יש לי שישה ילדים, חלקם כבר בשלב של חתונות, אני לא יכול להרשות לעצמי לטלטל את הבית, אז אני סופג ובולע את המציאות הזו. נהג חוזר הביתה עם מכה בפנים ונאלץ להסביר לילד שלו שנוסע זרק עליו חפץ, וכך הילד גדל בתחושה שאין מה לעבוד בתחבורה הציבורית או להשתמש בה״.
קריספין מוצא קשר בין התקיפות והעומס הרב בו נתונים הנהגים לבין בעיות רפואיות שמהן הנהגים החלו לסבול. ״מספר פעמים העדתי בבית הדין לעבודה עבור נהגים שעברו אירועי לב, ותבעו את הביטוח הלאומי בטענה שהאירוע נגרם כתוצאה מהעבודה. תיארתי לשופטים את הסיטואציה שבה נתון הנהג – פתאום דופקים לו על הזכוכית, הוא כבר חושב שחלילה פגע במישהו, דרס מישהו, ומחסיר פעימת לב. בסוף מתברר שזה עוד נוסע עצבני שמוציא על הנהג את התסכול שלו. נהגים מבוגרים כבר לא עומדים בזה. בשנתיים האחרונות ארבעה נהגים מהסניף שלי נפטרו מבעיות לבביות, די, כמה אפשר?״.
התמונה העולה מתיאורי יוני קריספין, ישראל גונן ונהגים נוספים מפחידה. איך ייראה עתיד התחבורה הציבורית בישראל? האם אנו מתקרבים למצב שבו התחבורה הציבורית פשוט תקרוס? אני שוטחת בפני יוני את חששותיי, ושואלת אלו נקודות אור הוא מוצא במצב הנתון.
״העובדה שאני יודע שזה זמני ושזה עתיד להיגמר״, יוני משיב. ״מישהו ירים את הכפפה ויטפל בעומס ובאלימות. אנחנו עוסקים בזה המון, ויש דרישה גבוהה לתחבורה ציבורית. לא יכול להיות שהמצב יישאר כמות שהוא, כי בקצב הזה לא תהיה תחבורה ציבורית״.

עוד במדור זה

קריסת משפט נתניהו: כשהפרקליטות ממציאה עבירות, הדמוקרטיה משלמת את המחיר

קריסת משפט נתניהו: כשהפרקליטות ממציאה עבירות, הדמוקרטיה משלמת את המחיר

כבר פעם שנייה השופטים רומזים לפרקליטות לרדת מסעיף השוחד נגד נתניהו, והסיבה ברורה. הממסד המשפטי, בהיעדר ראיית זהב, מנסה לקבור את האמת תחת עשרות אלפי עמודי פרוטוקול. המשפט הפלילי נועד להיות עסק בינארי ופשוט. כעת, שעון העצר של פרישת השופטת פרידמן-פלדמן מחייב את המערכת להכיר במציאות, והניסיון מלמד שהיא לא תכיר בה. מורה נבוכים לתיק ששינה את פני המדינה.

השבוע‭ ‬התרחש‭ ‬אירוע‭ ‬מכונן‭ ‬בתיקי‭ ‬נתניהו‭. ‬הרכב‭ ‬השופטים‭ ‬בתיקי‭ ‬נתניהו‭ ‬הציע‭ ‬בפעם‭ ‬השנייה‭ ‬לפרקליטות‭ ‬לסגת‭ ‬מאישום‭ ‬השוחד‭ ‬בתיק‭ ‬4000‭ ‬של‭ ‬הסיקור‭ ‬האוהד‭ ‬בוואלה‭. ‬

לפני‭ ‬שנצלול‭ ‬לאירוע‭ ‬המכונן‭ ‬באנו‭ ‬לעשות‭ ‬סדר‭ ‬בסיסי‭ ‬בעובדות‭, ‬ולספק‭ ‬מורה‭ ‬נבוכים‭ ‬יסודי‭ ‬שיסביר‭ ‬כיצד‭ ‬הגענו‭ ‬לאחד‭ ‬המשפטים‭ ‬המנופחים‭, ‬היקרים‭ ‬והמסורבלים‭ ‬ביותר‭ ‬בתולדות‭ ‬מדינת‭ ‬ישראל‭.‬

המשפט‭ ‬הפלילי‭ ‬במהותו‭ ‬הוא‭ ‬עניין‭ ‬בינארי‭ ‬ופשוט‭. ‬המשפט‭ ‬בוחן‭ ‬שאלה‭ ‬עובדתית‭ ‬אחת‭ ‬בלבד‭: ‬העבירה‭ ‬או‭ ‬לא‭. ‬עבירת‭ ‬השוחד‭, ‬בבסיסה‭ ‬ההיסטורי‭ ‬והמשפטי‭, ‬מציגה‭ ‬מנגנון‭ ‬קל‭ ‬להבנה‭. ‬התבנית‭ ‬הקלאסית‭ ‬כוללת‭ ‬קבלת‭ ‬דבר‭ ‬מוגדר‭ ‬תמורת‭ ‬פעולה‭ ‬שלטונית‭ ‬קונקרטית‭ (‬כסף‭ ‬או‭ ‬קשר‭ ‬אינטימי‭ ‬תמורת‭ ‬היתר‭ ‬בניה‭).‬

המורכבות‭ ‬והכשל‭ ‬נוצרים‭ ‬כאשר‭ ‬פקידים‭ ‬מחליטים‭ ‬להמציא‭ ‬תקדים‭ ‬משפטי‭ ‬יש‭ ‬מאין‭ ‬מתוך‭ ‬רצון‭ ‬להדיח‭ ‬ראש‭ ‬ממשלה‭ ‬שהציבור‭ ‬לא‭ ‬רוצה‭ ‬להיפטר‭ ‬ממנו‭ ‬אבל‭ ‬הפקידות‭ ‬כן‭. ‬מערכת‭ ‬האכיפה‭ ‬בישראל‭ ‬בחרה‭ ‬להגדיר‭ ‬יחסי‭ ‬פוליטיקה‭-‬תקשורת‭ ‬ומושג‭ ‬אמורפי‭ ‬וחמקמק‭ ‬כמו‭ ‬‮"‬סיקור‭ ‬אוהד‭/ ‬היענות‭ ‬חריגה‮"‬‭ ‬כעבירת‭ ‬שוחד‭ ‬פלילית‭. ‬הפעולה‭ ‬התקדימית‭ ‬הזו‭ ‬דורשת‭ ‬הוכחות‭ ‬פסיכולוגיות‭, ‬חדירה‭ ‬לנבכי‭ ‬הנפש‭ ‬והתחקות‭ ‬אחר‭ ‬כוונות‭ ‬נסתרות‭. ‬אלו‭ ‬הן‭ ‬פעולות‭ ‬שבית‭ ‬המשפט‭ ‬מתקשה‭ ‬לבצע‭ ‬בהיעדר‭ ‬ראיית‭ ‬זהב‭ ‬חד‭-‬משמעית‭. ‬מטבע‭ ‬הדברים‭, ‬יש‭ ‬יחסי‭ ‬קח‭ ‬ותן‭ ‬מסויימים‭ ‬המקובלים‭ ‬בעולם‭ ‬התקשורת‭ ‬והפוליטיקה‭, ‬ולו‭ ‬מעצם‭ ‬העובדה‭ ‬שהפוליטיקאים‭ ‬זקוקים‭ ‬לאנשים‭ ‬התקשורת‭, ‬ואנשי‭ ‬התקשורת‭ ‬זקוקים‭ ‬לפוליטיקאים‭. ‬ניסיון‭ ‬להכניס‭ ‬את‭ ‬יחסי‭ ‬העבודה‭ ‬הטבעיים‭ ‬בין‭ ‬פוליטיקאים‭ ‬לאנשי‭ ‬תקשורת‭ (‬מי‭ ‬כמוני‭ ‬יודע‭) ‬אל‭ ‬תוך‭ ‬ספר‭ ‬החוקים‭ ‬הפלילי‭ ‬יוצר‭ ‬הפללה‭ ‬של‭ ‬המציאות‭ ‬הרגילה‭ ‬של‭ ‬תחום‭ ‬התקשורת‭. ‬הוא‭ ‬הופך‭ ‬כל‭ ‬איש‭ ‬ציבור‭ ‬לעבריין‭ ‬בפוטנציה‭, ‬ומעניק‭ ‬לפרקליטות‭ ‬כוח‭ ‬בלתי‭ ‬מוגבל‭ ‬להחליט‭ ‬מתי‭ ‬להגיש‭ ‬כתב‭ ‬אישום‭ ‬ומתי‭ ‬להעלים‭ ‬עין‭. ‬כל‭ ‬איש‭ ‬תקשורת‭ ‬יודע‭ ‬מימים‭ ‬ימימה‭ ‬שהוא‭ ‬יכול‭ ‬לפרגן‭ ‬לפוליטיקאי‭, ‬ושבתמורה‭ ‬הוא‭ ‬יקבל‭ ‬חשיפות‭ ‬בלעדיות‭ ‬או‭ ‬הזמנות‭ ‬לסיורים‭ ‬ולהרצאות‭ ‬במסגרת‭ ‬כנסים‭ ‬ממלכתיים‭. ‬זו‭ ‬המציאות‭, ‬היא‭ ‬לא‭ ‬פלילית‭, ‬לא‭ ‬אצלנו‭ ‬ולא‭ ‬בשום‭ ‬מקום‭ ‬אחר‭ ‬בעולם‭. ‬אין‭ ‬אפילו‭ ‬מדינה‭ ‬אחת‭ ‬שמגדירה‭ ‬את‭ ‬היחסים‭ ‬האלה‭ ‬כשוחד‭.‬

למה להגיש כתב אישום חלש

הפרקליטות‭ ‬מבינה‭ ‬היטב‭ ‬את‭ ‬חולשת‭ ‬הראיות‭ ‬שבידיה‭. ‬בהיעדר‭ ‬אקדח‭ ‬מעשן‭ ‬שיכריע‭ ‬את‭ ‬הכף‭, ‬המנגנון‭ ‬המוסדי‭ ‬מפעיל‭ ‬את‭ ‬כלי‭ ‬הנשק‭ ‬העיקרי‭ ‬העומד‭ ‬לרשותו‭: ‬מלחמת‭ ‬התשה‭ ‬בירוקרטית‭. ‬הפקידות‭ ‬שופכת‭ ‬אל‭ ‬תוך‭ ‬אולם‭ ‬הדיונים‭ ‬עשרות‭ ‬אלפי‭ ‬שעות‭ ‬חקירה‭, ‬מאות‭ ‬עדים‭, ‬הררי‭ ‬מסמכים‭, ‬וכתב‭ ‬אישום‭ ‬מסורבל‭ ‬ואפוי‭ ‬למחצה‭. ‬הפרקליטות‭ ‬הגישה‭ ‬כתב‭ ‬אישום‭ ‬שהיא‭ ‬יודעת‭ ‬שהוא‭ ‬לא‭ ‬עומד‭ ‬בשום‭ ‬מבחן‭ ‬משפטי‭. ‬הוא‭ ‬לא‭ ‬נועד‭ ‬לנצח‭ ‬בבית‭ ‬המשפט‭. ‬מטרת‭ ‬ההצפה‭ ‬הזו‭ ‬היא‭ ‬לגרום‭ ‬לראש‭ ‬הממשלה‭ ‬לחתום‭ ‬על‭ ‬עסקת‭ ‬טיעון‭ ‬במסגרתה‭ ‬יתפטר‭, ‬לא‭ ‬ישב‭ ‬יום‭ ‬אחד‭ ‬בכלא‭ ‬ויעביר‭ ‬הרצאות‭ ‬ברחבי‭ ‬העולם‭ ‬במיליונים‭.‬

כלומר‭: ‬הפרקליטות‭ ‬השתמשה‭ ‬בכלים‭ ‬שבידה‭ ‬כדי‭ ‬להשיג‭ ‬השג‭ ‬פוליטי‭. ‬הפלת‭ ‬ראש‭ ‬הממשלה‭ ‬או‭ ‬הגבלת‭ ‬כוחו‭ ‬כאשר‭ ‬הוא‭ ‬עומד‭ ‬בפני‭ ‬משפט‭ ‬ארוך‭ ‬שלא‭ ‬יגמר‭ ‬לעולם‭.‬

מי משלם את המחיר

בינתים‭ ‬מתנהל‭ ‬כאן‭  ‬הליך‭ ‬שטלטל‭ ‬את‭ ‬המערכת‭ ‬הפוליטית‭, ‬והוביל‭ ‬את‭ ‬ישראל‭ ‬למערכות‭ ‬בחירות‭ ‬חוזרות‭ ‬ונשנות‭. ‬התביעה‭ ‬מנהלת‭ ‬את‭ ‬התיק‭ ‬באמצעות‭ ‬תקציב‭ ‬ציבורי‭ ‬בלתי‭ ‬מוגבל‭. ‬אין‭ ‬לה‭ ‬כל‭ ‬תמריץ‭ ‬כלכלי‭ ‬לחסוך‭ ‬בהוצאות‭ ‬או‭ ‬לייעל‭ ‬את‭ ‬ההליך‭. ‬הציבור‭ ‬נושא‭ ‬בעלויות‭ ‬העתק‭ ‬של‭ ‬שעות‭ ‬בית‭ ‬המשפט‭, ‬החוקרים‭, ‬וצוותי‭ ‬התביעה‭, ‬בעוד‭ ‬הפקידים‭ ‬נהנים‭ ‬מחסינות‭ ‬מוחלטת‭, ‬ולא‭ ‬ישלמו‭ ‬שום‭ ‬מחיר‭ ‬על‭ ‬כישלונם‭ ‬המשפטי‭ ‬המהדהד‭. ‬במצב‭ ‬כזה‭ ‬‮–‬‭ ‬אין‭ ‬להם‭ ‬שום‭ ‬תמריץ‭ ‬להיות‭ ‬ישרים‭. ‬להפך‭.‬

כעת‭, ‬מגבלות‭ ‬העולם‭ ‬האמיתי‭ ‬טופחות‭ ‬על‭ ‬פני‭ ‬המערכת‭. ‬ראש‭ ‬ההרכב‭, ‬השופטת‭ ‬רבקה‭ ‬פרידמן‭-‬פלדמן‭, ‬מתקרבת‭ ‬בצעדי‭ ‬ענק‭ ‬למועד‭ ‬פרישתה‭ ‬במרץ‭ ‬28‭. ‬השופטת‭ ‬מביטה‭ ‬על‭ ‬השעון‭ ‬ומבינה‭ – ‬בקצב‭ ‬התנהלותו‭ ‬הנוכחי‭ ‬ועם‭ ‬רשימת‭ ‬העדים‭ ‬האינסופית‭ ‬שעוד‭ ‬נשארה‭, ‬המשפט‭ ‬לא‭ ‬יסתיים‭ ‬עד‭ ‬שתפרוש‭.‬

החלפת‭ ‬שופט‭ ‬באמצע‭ ‬משפט‭ ‬בסדר‭ ‬גודל‭ ‬כזה‭ ‬מנוגדת‭ ‬למשפט‭ ‬צדק‭. ‬שופט‭ ‬חדש‭ ‬שייכנס‭ ‬לתיק‭ ‬ייאלץ‭ ‬ללמוד‭ ‬מאפס‭ ‬עשרות‭ ‬אלפי‭ ‬עמודי‭ ‬פרוטוקול‭, ‬עדויות‭ ‬וראיות‭ ‬שכבר‭ ‬הוגשו‭. ‬ניהול‭ ‬הליך‭ ‬כזה‭ ‬מהווה‭ ‬פגיעה‭ ‬אנושה‭ ‬ביכולת‭ ‬לקיים‭ ‬משפט‭ ‬הוגן‭ ‬כלפי‭ ‬ראש‭ ‬הממשלה‭ ‬בנימין‭ ‬נתניהו‭. ‬

היועמשי"ת‭ ‬בהרב‭-‬מיארה‭ ‬נדרשת‭ ‬להסתכל‭ ‬למציאות‭ ‬בעיניים‭. ‬ניהול‭ ‬הליך‭ ‬ארוך‭ ‬ומנופח‭ ‬שכזה‭ ‬פוגע‭ ‬בתפקוד‭ ‬המערכת‭ ‬כולה‭. ‬השופטים‭ ‬עצמם‭ ‬מבינים‭ ‬את‭ ‬האבסורד‭, ‬ולכן‭ ‬מציבים‭ ‬תמרור‭ ‬אזהרה‭ ‬שני‭ ‬וחד‭-‬משמעי‭ ‬מול‭ ‬נציגי‭ ‬התביעה‭. ‬התיק‭ ‬חסר‭ ‬את‭ ‬המורכבות‭ ‬שמנסים‭ ‬לייחס‭ ‬לו‭. ‬היעדר‭ ‬ראיית‭ ‬זהב‭ ‬מחייב‭ ‬צמצום‭ ‬מהיר‭ ‬של‭ ‬כתב‭ ‬האישום‭ ‬ומחיקת‭ ‬סעיף‭ ‬השוחד‭.‬

מערכת‭ ‬המשפט‭ ‬נדרשת‭ ‬לחזור‭ ‬לממדיה‭ ‬הבסיסיים‭ ‬והטבעיים‭. ‬תפקידה‭ ‬הוא‭ ‬לאכוף‭ ‬חוקים‭ ‬קיימים‭ ‬וברורים‭, ‬ולהימנע‭ ‬מעיצוב‭ ‬הזירה‭ ‬הפוליטית‭ ‬באמצעות‭ ‬תיאוריות‭ ‬משפטיות‭ ‬חדשניות‭ ‬חסרות‭ ‬תקדים‭. ‬התעקשות‭ ‬לנהל‭ ‬משפט‭ ‬ראווה‭ ‬שאין‭ ‬דרך‭ ‬מציאותית‭ ‬לסיימו‭ ‬כהלכה‭, ‬חותרת‭ ‬תחת‭ ‬המטרה‭ ‬שלשמה‭ ‬המערכת‭ ‬קיימת‭. ‬הציבור‭ ‬מזהה‭ ‬היטב‭ ‬את‭ ‬בזבוז‭ ‬הכספים‭ ‬האדיר‭, ‬את‭ ‬האינטרסים‭ ‬המוסדיים‭ ‬ואת‭ ‬היעדר‭ ‬הראיות‭. ‬כעת‭, ‬קבלת‭ ‬המלצת‭ ‬השופטים‭ ‬היא‭ ‬הצעד‭ ‬הרציונלי‭ ‬היחיד‭. ‬דחייתה‭ ‬תקבור‭ ‬תחת‭ ‬הררי‭ ‬הניירת‭ ‬את‭ ‬שאריות‭ ‬האמון‭ ‬שעוד‭ ‬נותרו‭ ‬במוסדות‭ ‬החוק‭ ‬בקרב‭ ‬אזרחי‭ ‬ישראל‭.‬‭ ‬

לתגובות: Tamir@mashma.net

הגאולה מבטלת את האבל

הגאולה מבטלת את האבל

בשבוע‭ ‬שעבר‭ ‬נפגשתי‭ ‬עם‭ ‬הרב‭ ‬ד"ר‭ ‬אליהו‭ ‬זייני‭, ‬ראש‭ ‬ישיבת‭ ‬ההסדר‭ ‬‮"‬אור‭ ‬וישועה‮"‬‭ ‬בחיפה‭, ‬להקלטת‭ ‬פרק‭ ‬מיוחד‭ ‬בפודקאסט‭ ‬שלי‭ ‬על‭ ‬משמעותם‭ ‬של‭ ‬ימי‭ ‬ספירת‭ ‬העומר‭. ‬השיחה‭ ‬גלשה‭ ‬עד‭ ‬מהרה‭ ‬לנושא‭ ‬טעון‭ ‬ומורכב‭: ‬האם‭ ‬ראוי‭ ‬להמשיך‭ ‬ולקיים‭ ‬את‭ ‬מנהגי‭ ‬האבלות‭ ‬המסורתיים‭ ‬של‭ ‬ספירת‭ ‬העומר‭ ‬במציאות‭ ‬של‭ ‬מדינה‭ ‬יהודית‭ ‬ריבונית‭?‬

במהלך‭ ‬השיחה‭, ‬הטיל‭ ‬הרב‭ ‬זייני‭ ‬‮"‬פצצה‮"‬‭ ‬של‭ ‬ממש‭: ‬לו‭ ‬הייתה‭ ‬הסכמה‭ ‬רבנית‭ ‬רחבה‭ ‬לכך‭, ‬היה‭ ‬תומך‭ ‬בביטול‭ ‬מנהגי‭ ‬האבלות‭ ‬של‭ ‬ספירת‭ ‬העומר‭, ‬והופכם‭ ‬לימי‭ ‬ששון‭ ‬ושמחה‭ ‬עבור‭ ‬אלו‭ ‬הנוטלים‭ ‬חלק‭ ‬פעיל‭ ‬בבניין‭ ‬הארץ‭, ‬משרתים‭ ‬בצה"ל‭ ‬ורואים‭ ‬במדינת‭ ‬ישראל‭ ‬את‭ ‬‮"‬ראשית‭ ‬צמיחת‭ ‬גאולתנו‮"‬‭.‬

קביעתו‭ ‬זו‭ ‬של‭ ‬הרב‭ ‬זייני‭ ‬אינה‭ ‬מבוססת‭ ‬על‭ ‬גחמה‭, ‬אלא‭ ‬נשענת‭ ‬על‭ ‬ניתוח‭ ‬מעמיק‭ ‬של‭ ‬המקורות‭ ‬ההיסטוריים‭ ‬וההלכתיים‭ ‬הנוגעים‭ ‬לספירת‭ ‬העומר‭, ‬כפי‭ ‬שהוא‭ ‬מפרט‭ ‬במאמרו‭ ‬המקיף‭ ‬בנושא‭.‬

לטענת‭ ‬הרב‭ ‬זייני‭, ‬התלמוד‭ ‬הבבלי‭ ‬בחר‭ ‬במכוון‭ ‬לטשטש‭ ‬את‭ ‬המימד‭ ‬הלאומי‭-‬מרדני‭ ‬של‭ ‬מרד‭ ‬בר‭ ‬כוכבא‭, ‬ובתוך‭ ‬כך‭ ‬את‭ ‬תפקידם‭ ‬של‭ ‬תלמידי‭ ‬רבי‭ ‬עקיבא‭ ‬כלוחמים‭. ‬מתוך‭ ‬חשש‭ ‬מהשלכות‭ ‬הרות‭ ‬אסון‭ ‬של‭ ‬מרידות‭ ‬נוספות‭ ‬באימפריה‭ ‬הרומית‭, ‬ביקשו‭ ‬חכמי‭ ‬בבל‭ ‬לעצב‭ ‬תודעה‭ ‬גלותית‭ ‬פסיבית‭, ‬שבה‭ ‬הגאולה‭ ‬תגיע‭ ‬בדרך‭ ‬נס‭ ‬ולא‭ ‬באמצעות‭ ‬יוזמה‭ ‬צבאית‭.‬

גישה‭ ‬זו‭ ‬באה‭ ‬לידי‭ ‬ביטוי‭ ‬בהתייחסות‭ ‬למותם‭ ‬של‭ ‬תלמידי‭ ‬רבי‭ ‬עקיבא‭. ‬בעוד‭ ‬שהמקורות‭ ‬הארץ‭-‬ישראליים‭ ‬מתארים‭ ‬אותם‭ ‬כמי‭ ‬שמסרו‭ ‬את‭ ‬נפשם‭ ‬על‭ ‬קידוש‭ ‬השם‭ ‬במסגרת‭ ‬המרד‭ ‬הצבאי‭ ‬נגד‭ ‬הרומאים‭, ‬התלמוד‭ ‬הבבלי‭ ‬מייחס‭ ‬את‭ ‬מותם‭ ‬לעונש‭ ‬משמיים‭ ‬על‭ ‬כך‭ ‬ש"לא‭ ‬נהגו‭ ‬כבוד‭ ‬זה‭ ‬בזה‮"‬‭. ‬

הטשטוש‭ ‬הזה‭ ‬השפיע‭ ‬עמוקות‭ ‬גם‭ ‬על‭ ‬משמעותם‭ ‬של‭ ‬ימי‭ ‬ספירת‭ ‬העומר‭. ‬במקורם‭, ‬היו‭ ‬אלה‭ ‬ימים‭ ‬של‭ ‬תקווה‭ ‬וציפייה‭ ‬לגאולה‭, ‬כפי‭ ‬שמשתקף‭ ‬במצוות‭ ‬הבאת‭ ‬העומר‭ ‬ובהלכות‭ ‬קצירת‭ ‬התבואה‭. ‬אולם‭, ‬בעקבות‭ ‬חורבן‭ ‬בית‭ ‬המקדש‭ ‬ומרד‭ ‬בר‭ ‬כוכבא‭, ‬הפכו‭ ‬ימים‭ ‬אלה‭ ‬לימי‭ ‬אבלות‭ ‬על‭ ‬מותם‭ ‬של‭ ‬תלמידי‭ ‬רבי‭ ‬עקיבא‭.‬

הרב‭ ‬זייני‭ ‬טוען‭ ‬כי‭ ‬במציאות‭ ‬ימינו‭, ‬כאשר‭ ‬אנו‭ ‬זוכים‭ ‬לחיות‭ ‬במדינה‭ ‬יהודית‭ ‬עצמאית‭, ‬יש‭ ‬מקום‭ ‬לשקול‭ ‬מחדש‭ ‬את‭ ‬משמעותם‭ ‬של‭ ‬ימי‭ ‬ספירת‭ ‬העומר‭. ‬הוא‭ ‬סבור‭ ‬כי‭ ‬עבור‭ ‬מי‭ ‬שחיים‭ ‬חיי‭ ‬תורה‭ ‬בארץ‭ ‬ישראל‭, ‬ושותפים‭ ‬באופן‭ ‬פעיל‭ ‬בבניינה‭ ‬ובהגנתה‭, ‬ימים‭ ‬אלה‭ ‬צריכים‭ ‬להיות‭ ‬ימים‭ ‬של‭ ‬ששון‭ ‬ושמחה‭, ‬המבטאים‭ ‬את‭ ‬ההודיה‭ ‬על‭ ‬נס‭ ‬הקמת‭ ‬המדינה‭ ‬ועל‭ ‬הזכות‭ ‬להיות‭ ‬שותפים‭ ‬בתהליך‭ ‬הגאולה‭.‬

עם‭ ‬זאת‭, ‬הרב‭ ‬זייני‭ ‬מבהיר‭ ‬כי‭ ‬ביטול‭ ‬מנהגי‭ ‬האבלות‭ ‬אינו‭ ‬צעד‭ ‬שניתן‭ ‬לעשותו‭ ‬כלאחר‭ ‬יד‭, ‬אלא‭ ‬דורש‭ ‬הסכמה‭ ‬רחבה‭ ‬של‭ ‬גדולי‭ ‬ישראל‭. ‬הוא‭ ‬מדגיש‭ ‬כי‭ ‬האחריות‭ ‬ההלכתית‭ ‬מחייבת‭ ‬זהירות‭ ‬רבה‭ ‬בכל‭ ‬שינוי‭ ‬של‭ ‬מנהגים‭ ‬שהשתרשו‭ ‬במשך‭ ‬דורות‭.‬

אמירתו‭ ‬הנועזת‭ ‬של‭ ‬הרב‭ ‬זייני‭ ‬מעוררת‭ ‬דיון‭ ‬מרתק‭ ‬על‭ ‬היחס‭ ‬בין‭ ‬ההלכה‭ ‬למציאות‭ ‬ההיסטורית‭, ‬ועל‭ ‬משמעותם‭ ‬של‭ ‬ימי‭ ‬ספירת‭ ‬העומר‭ ‬בעידן‭ ‬של‭ ‬גאולה‭ ‬לאומית‭. ‬היא‭ ‬מציבה‭ ‬בפנינו‭ ‬אתגר‭ ‬מחשבתי‭: ‬האם‭ ‬נמשיך‭ ‬לראות‭ ‬בימים‭ ‬אלה‭ ‬ימי‭ ‬אבל‭ ‬על‭ ‬עבר‭ ‬חרב‭, ‬או‭ ‬שמא‭ ‬נשכיל‭ ‬למצוא‭ ‬בהם‭ ‬גם‭ ‬מקום‭ ‬לשמחה‭ ‬והודיה‭ ‬על‭ ‬ההווה‭ ‬והעתיד‭? ‬וכל‭ ‬זאת‭ ‬תוך‭ ‬זהירות‭ ‬גדולה‭ ‬מפני‭ ‬רוחות‭ ‬רפורמיות‭ ‬ביהדות‭ ‬שמבקשות‭ ‬‮"‬להתאים‮"‬‭ ‬את‭ ‬התורה‭ ‬למודרנה‭ ‬תוך‭ ‬ביטול‭ ‬התורה‭ ‬הלכה‭ ‬למעשה‭. ‬

לתגובות: Tamir@mashma.net

האסטרטגיה של איראן

האסטרטגיה של איראן

ביום‭ ‬שישי‭ ‬האחרון‭ ‬מצאתי‭ ‬את‭ ‬עצמי‭ ‬יושב‭ ‬באולפן‭ ‬טלוויזיה‭. ‬שהיתי‭…
הפתק שיקבור את שיטת מפא״י

הפתק שיקבור את שיטת מפא״י

הכנסת מריחה בחירות, וזה הזמן לשנות את כללי המשחק. בכנס…
ההתיישבות היא קו החזית

ההתיישבות היא קו החזית

הכותרות‭ ‬הבוקר‭ ‬מבשרות‭ ‬על‭ ‬‮"‬תוכנית‭ ‬ענק‮"‬‭: ‬10‭ ‬מיליארד‭ ‬שקל‭ ‬יושקעו‭…
מה עומד מאחורי הפגנות השמאל והערבים?

מה עומד מאחורי הפגנות השמאל והערבים?

רבים‭ ‬בתקשורת‭ ‬הימין‭ ‬ניסו‭ ‬לחזות‭ ‬מה‭ ‬תהיה‭ ‬המחאה‭ ‬הבאה‭ ‬של‭…
זעקת הקוזאק הנגזל של המנהיגות הערבית

זעקת הקוזאק הנגזל של המנהיגות הערבית

השבוע‭ ‬יצאו‭ ‬אלפים‭ ‬לרחובות‭ ‬במחאה‭ ‬כואבת‭ ‬ומוצדקת‭ ‬נגד‭ ‬מרחץ‭ ‬הדמים‭…
האח הגדול – עינו פקוחה

האח הגדול – עינו פקוחה

דו״ח מבקר המדינה שנחת השבוע חושף את היקף הריגול המשטרתי…
ויקם מלך חדש

ויקם מלך חדש

המלך החמוץהמשנה‭ ‬ליועהמ״שית‭, ‬מר‭ ‬לימון‭, ‬הגיע‭ ‬לישיבת‭ ‬הממשלה‭ (‬מה‭ ‬הוא‭…
אתם זוכרים את השירים

אתם זוכרים את השירים

01‭ ‬יום‭ ‬אחד‭ ‬חזרתי‭ ‬מהאולפנה‭ ‬עם‭ ‬דיסק‭ ‬שירים‭ ‬‮"‬חסידיים‭ ‬מודרניים‮"‬‭.…
מתגייסים לגיוס

מתגייסים לגיוס

מה‭ ‬אנו‭ ‬חושבים‭ ‬על‭ ‬גיוס‭ ‬לצה"ל‭? ‬ברור‭. ‬כל‭ ‬אחד‭ ‬צריך‭…
להרגיש יהודי, להיראות יהודי, ולהפיץ יהדות

להרגיש יהודי, להיראות יהודי, ולהפיץ יהדות

01‭ ‬ ממש‭ ‬לא‭ ‬ממליצה‭ ‬לצאת‭ ‬מהארץ‭ ‬הטובה‭ ‬שלנו‭, ‬וממילא‭…
הציונות החשמונאית לאן

הציונות החשמונאית לאן

כשהפוליטיקה היא עניין לחילוניםהכל‭ ‬היה‭ ‬מושלם‭. ‬בנינו‭ ‬את‭ ‬המקדש‭. ‬הקרבנו‭…
 ה׳ ילחם לכם, אבל לא תחרישון

 ה׳ ילחם לכם, אבל לא תחרישון

01‭ ‬נרות‭ ‬החנוכה‭ ‬מלאי‭ ‬השמן‭ ‬שמרצדים‭ ‬בחושך‭, ‬מזכירים‭ ‬כמה‭ ‬אור‭,…
בינו בוערים בעם

בינו בוערים בעם

01‭ ‬מפלגת‭ ‬עוצמה‭ ‬יהודית‭  ‬עסוקה‭ ‬בדיונים‭ ‬אינטנסיביים‭ ‬במאמץ‭ ‬להעביר‭ ‬את‭…
דעה מקצועית אובייקטיבית

דעה מקצועית אובייקטיבית

כשהגיע‭ ‬הדרבי‭ ‬הגדול‭ ‬שכולם‭ ‬ציפו‭ ‬לו‭, ‬לא‭ ‬היה‭ ‬שופט‭. ‬אבל‭…