יהדות עכשיו

חיים שלי

מאיר טרבלסי

אוריאל שמחה

עזרה ראשונה בהצלת חיים,
אוריאל שמחה מספר על קורסי העזרה הראשונה שהוא מעביר ונותן עצות מצילות חיים

"המטרה שלי היא שמי שבאים אליי לקורס יצאו עם ערך מוסף ושירגישו 'וואו'. למה? כי זה באמת נושא שחייבים להרגיש בו 'וואו'. מדובר כאן בהצלת חיים, זה לא סתם עוד ידע", במילים אלו פתח אוריאל שמחה את שיחתנו. אוריאל (27) מתגורר בפתח תקווה, נשוי ואב לניתאי, מדריך בכל הארץ קורסי עזרה ראשונה לארגונים, לחברות, למוסדות חינוך ועוד. הוא עוסק בתחום כחמש שנים ובבעלותו חברה להעברת קורסים ששמה 'ניתאי', כשמו של בנו, שהקים לפני כשלוש שנים. לא קשה לשים לב שהנושא זורם לו בדם. מבחינתו, אם אדם אחד שלמד אצלו הצליח להציל חיים, הוא עשה את שלו. זה המסר שהוא מנסה להעביר הן לתלמידיו בקורסים הן לקוראי העלון. תגובות נפוצות שהוא שומע מהקורסים הן בסגנון של 'וואו, לא להאמין שעד עכשיו חייתי בלי הידע החשוב הזה!'
המטרה בקורסי עזרה ראשונה היא להקנות ידע בהצלת חיים, לזהות מצבי חירום, לתת כלים מעשיים ולדעת להתנהל בהתאם: "לעיתים גם מי שיודע רק לזהות מצב חירום יכול להציל חיים ולקרוא לעזרה גם אם הוא לא מגיש אותה", אומר אוריאל, "בארצות הברית בעקבות עליית המודעות למצבי חירום התחילו להכניס את זה באופן יותר אינטנסיבי בחברה. גם בארץ יש מגמה כזו של עלייה, והדבר מבורך. שמעתי מאנשים שהתקשרו אליי, דרך אגב תמיד בשעות הזויות, המון סיפורים שהם עשו החייאה מזיכרונות שלהם בקורס".

המטרה בקורסי עזרה ראשונה היא להקנות ידע בהצלת חיים, לזהות מצבי חירום, לתת כלים מעשיים ולדעת להתנהל בהתאם: "לעיתים גם מי שיודע רק לזהות מצב חירום יכול להציל חיים ולקרוא לעזרה גם אם הוא לא מגיש אותה"

הצלת החיים בוערת בעצמותיו של אוריאל מילדות: "אבא שלי נפטר מהמחלה ל"ע כשהייתי בן 13. אני זוכר את עצמי, ילד שבדיוק חגג בר מצווה, יושב איתו כל החופש הגדול במחלקות בבתי חולים. פשוט ראיתי את אבא שלי שנה שלמה נמק לי מול העיניים עד שנפטר.
"כילד זה רק נטע בי את הזרעים ועדיין לא בא לידי ביטוי. עכשיו כשאני חושב למה אני כל כך משתוקק לעסוק בזה וללמד אחרים להציל חיים אני מגיע למסקנה שזה סוג של כפרה על מה שאולי יכולתי לעשות למען אבא שלי ז"ל. לא שיכולתי לעשות יותר מדי, אבל יש כאן סוג של נחמה בשבילי ללמד אחרים שהנושאים האלו מאוד חשובים".
אתה מפחד מדם?
"האמת שלא. יש אנשים שכן, ויש מי שמתעלפים מלראות טיפת דם. הם יכולים להיות גיבורים בכל תחום, אך אם הם רואים דם או מחט שנכנסת להם לווריד הם עלולים להתעלף. זו תגובה פיזיולוגית".
כאמור, אוריאל שומע מבוגרי הקורס שלו סיפורים על שזכו להציל חיים: "העברתי קורס לנהגי מוניות בתל אביב. שנתיים-שלוש לאחר מכן התקשר אליי אדם בשבע בבוקר ואמר לי: 'שמע, אוריאל, כולי רועד, אתה לא מבין מה קרה כאן עכשיו'. עניתי לו: 'תזכיר לי רק מאיפה אנחנו מכירים?' והוא אמר: 'העברת לנו קורס לפני כמה שנים, אתה בטח לא זוכר'. 'אני באמת לא זוכר', עניתי לו, 'אבל אשמח לדעת מה הסיפור'.
"ואז הוא התחיל לספר: 'נסעתי במונית וראיתי אישה מנופפת בידיה ליד הרכב שלה. עצרתי בצד וניגשתי אליה לראות מה קרה: בעלה שתה יותר מדי ואיבד את ההכרה ואת הנשימה. אוטומטית קפצה לי לראש סכמת ההחייאה, בדקתי הכרה

ונשימה ולא היו לו שתיהן. מייד התקשרתי למד"א, וידאתי שזה מצב שצריך לעשות החייאה והתחלתי לבצע זאת כמו שלימדת אותי. לאחר מכן הגיע למקום חובש של מד"א ואמר לי: "תבורך! הצלת אותו בהחייאה שלך". התקשרתי אליך כי הייתי חייב לשתף, אין לי מילים, הצלתי בן אדם הרגע!'"
אף אוריאל עצמו זכה להציל חיים: "לפני כשלוש שנים נסעתי באופנוע בכבישי תל אביב וראיתי ג'יפ ליד אדם שכוב על הכביש. התברר שהולך רגל ירד לכביש שלא במעבר חצייה, והג'יפ נכנס בו והעיף אותו קדימה. עצרתי את האופנוע בצורה אנכית כדי לחסום את התנועה בכביש וניגשתי לגבר כבן 60 ששכב על הרצפה ללא הכרה. לא היה דימום. ביקשתי מהנהג שיקרא זריז לעזרה והתחלנו לבדוק ולבצע החייאה. תוך כדי ההחייאה נהג הג'יפ צועק מאחוריי: 'אתה מלאך! אלוקים שלח אותך לכאן! אני לא מאמין שאתה עוזר לי ככה'. 

"האירוע נמשך כשתי דקות עד שהגיעו חובש של מד"א ופרמדיק עם ציוד, והמשיכו מכאן לטפל בפצוע. אני זוכר שראיתי למוחרת בכתבה שפינו אותו מורדם ומונשם לבית חולים. הקטע ההזוי הוא שהייתי בדרך לתת שיעור בהגשת עזרה ראשונה. אומנם הגעתי לשיעור מזיע, אך עם הרבה אדרנלין".
הקיץ כבר הגיע. איך אתה ממליץ להיזהר?
"לא קשה לפספס שהקיץ נעשה חם משנה לשנה. מומלץ להקפיד על שהייה במקומות מוצלים וכן על שתיית מים בהתאם לפעילות שעושים כדי להימנע מהתייבשות. לבעלי עור רגיש מומלץ למרוח מקדמי הגנה, משום שקרינת השמש מזיקה מאוד לעור בשהייה ממושכת. אם מרגישים קצת חלשים, כאב ראש או עומס חום, מומלץ לעצור את הפעילות ולנוח במקום קריר ומוצל. מכת חום היא נזק שיכול לקרות לכל אחד, במיוחד למי שעושים פעילות שהם לא רגילים אליה באקלים שאינם רגילים אליו. נוסף על כך חשוב לחזור ולהדגיש לציבור המטיילים לנעול נעליים סגורות ולנקוט זהירות יתרה".

רובנו איננו יודעים לזהות מצבים מסוכנים. כולנו מקווים שלא נצטרך להכיר אותם כלל, אבל אוריאל בכל זאת עושה לנו קצת סדר בראש. ידע נוסף לא יזיק, להפך, הוא יכול להציל חיים:

דום לב.
מצב שבו הלב חדל מלפעום ללא כל התראה מוקדמת. בקורסי עזרה ראשונה לומדים שאם לא מזהים הכרה ונשימה, מתחילים החייאה מייד.

התקף לב.
הסימנים הקלסיים להתקף לב הם לחץ בחזה שמקרין ליד שמאל (לפעמים גם לימין), לצוואר או ללסת התחתונה, צרבת וטעם מתכתי בפה. חובה לקרוא לעזרה בהקדם.

דפיברילטור.
מכשיר עזר בהחייאה הנמצא במקומות ציבוריים. הוא נותן שוקים חשמליים ומשתלב בהחייאה. המכשיר עצמו מתוכנת כך שהוא מסביר בעברית למשתמשים בו מה עליהם לעשות בכל שלב. חובה להכירו ולדעת איך להשתמש בו, זה מציל חיים!

שבץ מוח.
מצב מסכן חיים שבו פעילות המוח נפגעת עקב קריש דם או דימום תוך מוחי. יש שלושה סימנים שאם אנו מזהים אפילו אחד מהם, מדובר בשבץ מוחי, והם:
ידיים – חוסר תזוזה של היד.
חיוך – חיוך עקום או חצי פרצוף משותק.
דיבור – דיבור קטוע, לא ברור, גמגום.
ראשי התיבות שיעזרו לזכור זאת הם יח"ד: ידיים, חיוך, דיבור.
חובה לקרוא מייד לעזרה במקרה כזה. 

החייאה.
סדרת פעולות מצילות חיים הנעשות באדם חסר הכרה וחסר נשימה. מומלץ לכל אדם ללמוד את הידע הזה בהצלת חיים שמעבירים ארגונים שונים. הסירו דאגה מליבכם, היום כבר לא מנשימים מפה לפה.

הכשת נחש.
רצוי להרגיע את הנפגע ולנסות לזהות את הנחש, אך ממש לא לנסות לתפוס אותו. בימינו אפשר גם לצלם אותו. כמובן, יש לפנות את הנפגע פינוי מהיר לבית חולים. חשוב להדגיש: אין למצוץ את הארס, לחתוך את המקום, לקשור חוסם עורקים, לקרר בקרח או לעודד יציאת דם.

מכת חום.
נזק מוחי מסוכן שנגרם עקב שהייה ממושכת בשמש. אם מזהים שלמישהו פנים אדומות, דיבור לא ברור, אפאטיות או אגרסיביות, יש לפנותו מייד למקום מוצל, לתת לו שתייה מרובה ואף לפנותו לבדיקות במידת הצורך.

כתבות נוספות באותה קטגוריה

עוד במדור זה

כתיבה וחתימה (טובה)

כתיבה וחתימה (טובה)

לומדי הדף היומי ובכלל תלמידי חכמי ישראל, למדו כי ישנה מחלוקת עקרונית במסכת גיטין האם הכתיבה כרתי (לשמה), כלומר האם הגט אמור להיות כתוב לשמה של האישה או שמא רק החתימה של העדים אמורה להיות דווקא לשמה של האישה, או שמא עדי מסירה כרתי, דהיינו מסירת הגט היא שצריכה להיות לשמה (דעת התנא רבי מאיר).
הגמרא במסכת גיטין בדף כג עמוד א דנה בעניין זה, ושואלת הכיצד נסביר את דעת רבי מאיר שאמר כי עדי חתימה בלבד צריכים לחתום לשמה ולא לכתוב את הגט לשמה של האישה, ומסבירה הגמרא שאכן, הכתיבה צריכה להיות לשמה, ורבי מאיר התכוון ששמה של האישה בלבד צריך להיכתב עבור האישה הספציפית הזו.
עד כאן למדנות תלמודית.
בימים אלו אנו מברכים איש את רעהו בכתיבה ובחתימה טובה, נשאלת השאלה מה העיקר – האם הכתיבה (כמו שראינו למשל במסכת גיטין לעיל) או דווקא החתימה, שכן אנו יודעים למשל שחוזה שלא נחתם על ידי הצדדים אינו מחייב אותם. החשיבות מתרחבת אף לעניין חשיבות הימים הנוראים – האם בראש השנה יכתבון זה העיקר, או שמא בצום יום כיפור יחתמון חשוב בשל היותו מועד החתימה?
במסכת ראש השנה בדף טז מסבירה הגמרא ואומרת "הכל נידונין בראש השנה וגזר דין שלהם נחתם ביום הכיפורים דברי ר' מאיר, ר' יהודה אומר הכל נידונין בראש השנה וגזר דין שלהם נחתם כל אחד ואחד בזמנו, בפסח על התבואה, בעצרת על פירות האילן, בחג נידונין על המים ואדם נדון בראש השנה וגזר דין שלו נחתם ביום הכיפורים". הגמרא אם כן מחלקת בין כתיבה לחתימה, ומלשונה משתמע שהכתיבה היא הליך הדין, הדיון הענייני שבו ניתן לשנות לטובה או לרעה את פסק הדין אשר ייחתם בסופו של דבר במועד ה'שרירותי' שבו נחתמים ברואיו של הקב"ה.
אלא שהגמרא קוראת ליום הכיפורים 'גמר דין', בשונה מיום החתימה, המועד הטכני שבו נחתם דינו של האדם.
מה אם כן חשוב יותר – יום הכיפורים או ראש השנה? כתיבת הדין שבה ניתן להשפיע על הדיין היושב בדין, או שמא יום הכיפורים חמור הוא שבו נחתמים ברואיו של מלך מלכי המלכים?
כאשר דיין חותם את הדין נעשה טקס, טקסיות החתימה מחייבת את כיבוד המעמד המלכותי המחייב. האדם היודע שביום זה נחתם גזר דינו צריך לנהוג בהתאם. מאידך, בראש השנה, כתיבת האדם היא בהתאם למצוותיו ולתפילותיו כפי שהיו עד לראש השנה ובמהלכו – מאכל, משתה, לימוד ותפילה.
למשל, חוק הירושה מכיר בצוואה בכתב יד, דהיינו הרשומה כולה בכתב ידו של המצווה. צוואה שכזו חייבת להיות בנוסף חתומה על ידו. לחתימה יש אקט מחייב. הכתיבה מעידה על הרצון של המצווה, והחתימה מעידה על גמירות הדעת.
אולם, צוואה בעל פה (למשל כאשר מדובר באדם גוסס 'שכיב מרע'), תהא תקפה כמובן ללא חתימת המצווה, אלא רק על פי עדותם של שני עדים המאשרים את דברי המצווה שנאמרו על פה.
מכאן, לעיתים לחתימה יש תוקף ולעיתים אינה משמעותית כלל. וכן כתב ידו של האדם חשוב כמו חתימה, ולעיתים דבריו שנאמרו בעל פה חשובים יותר מהחתימה עצמה.
גם חוק חתימה אלקטרונית התשס"א 2001 ביטל למעשה את החתימה המסורתית, והפך אותה למעין קובץ מאפיין של האדם המאשר את המסמך האלקטרוני שעליו הוא חותם אלקטרונית.
תפילות הימים הנוראים מלמדות אותנו כי חסדיו של הבורא עם ברואיו לא עברו 'שדרוג', ושעדיין הטקסיות בחתימה קיימת. טקסיות זו מאפשרת לנו לנצל את המעמד לקבלת זכויות רבות ככל הניתן בין כסה לעשור ובעשור עצמו, הוא יום החתימה.
כתיבה וחתימה טובה לכל בית ישראל. ■

מנקים אשליות לפסח

מנקים אשליות לפסח

פסח מתקרב אלינו בצעדי ענק, וביחד איתו כל נשות ישראל מכינות את עצמן למצוות החג: ניקיון הבית מהמסד ועד הטפחות. והשבוע מישהי שאלה אותי: "תגידי, איך אני יכולה לגרום לבעלי לתת יד בניקיונות לפסח?" אז הינה כמה נקודות למחשבה בנושא. (הדברים כתובים בלשון נקבה אבל מותאמים לשני המינים):
1. סליחה על ניפוץ האשליה, אין כזה דבר 'לגרום' לאף אחד. זאת אומרת יש, אבל באמצעות מניפולציה או הפעלת כוח. אני מאמינה שאת רוצה שבעלך ינקה את הבית לא כי את אמרת לו וכי הוא מרגיש שהוא חייב לך טובה, אלא כי הוא רואה בניקיון הבית שותפות של שניכם. מצוות ביעור חמץ היא מצווה של שניכם, בעל ואישה כאחד. לכן הרשו לי לעדכן את השאלה ולשאול אחרת: "איך לאפשר לגרום לבעלי להיות גם הוא שותף בניקיונות הבית?" או לחילופין "איך לא ארגיש לבד בניקיונות הבית לקראת פסח?".
2. תיאום ציפיות – מילת מפתח בלא מעט תחומים זוגיים בכלל, ובפסח בפרט. אם עדיין לא ישבתם ודיברתם על כוס קפה ועוגיות שנשארו ממשלוח המנות לפורים על ההכנות לחג, זה הזמן לעשות זאת. הרבה פעמים אנחנו פועלים על אוטומט או לא מתקשרים את הציפיות שלנו, ובסוף מתאכזבים אחד מהשני. הינה כמה נקודות שכדאי שיעלו בשיחה ביניכם בהקשר לניקיון הבית:
• איך הייתה חוויית ניקיון הבית לפסח בבית של כל אחד מכם? הרבה פעמים אנחנו סוחבים איתנו לחיי הנישואין חוויות עבר שמשפיעות עלינו גם כיום ועלולות להיות טריגריות.
• מה זה אומר 'לנקות את הבית לפסח' עבור כל אחד מכם? האם זה אומר לנקות את הבית מחמץ בלבד, או לנקות את הבית מכל פירור אבק?
• אלו מקומות בבית הכי חשוב לכם לנקות ובאיזה סדר? הרי לא הגיוני להתחיל לנקות את המטבח בעודו פעיל במהלך השבוע.
• אלו סוגי ניקיונות אתם אוהבים יותר ואלו פחות? יכול מאוד להיות שאת לא מתחברת לניקוי המחסן או הרכב, ולבעלך אין בכלל בעיה לעשות זאת.
• מה יאפשר לכם לנקות את הבית בנחת ובשמחה? אם כבר מנקים – אפשר להפוך את החוויה למקרבת ולשמחה.
• במה אתם זקוקים לעזרה אחד מהשני, ואלו דברים אתם מעדיפים לנקות לבד? לפעמים ניקוי בשניים יכול לעזור מאוד, ולפעמים רק להפריע ולהאט את הקצב.
מוזמנים כמובן להוסיף גם שאלות מעצמכם.
3. ראייה מערכתית – אם נסתכל על גוף האדם נראה שיש הבדל בין האיברים השונים ולכל איבר יש את התפקיד שלו. לא דומה התפקיד הידיים לתפקיד הרגליים, המוח או הלב. האם אי פעם ראית שהיד אומרת ללב: "היי חביבי, שים לב שאתה עושה את התפקיד שלך כמו שצריך"? ברור שלא. היד לא מתרכזת בתפקיד של הלב, היא מרוכזת בעצמה ובלעשות את התפקיד שלה על הצד הטוב ביותר. לפעמים בני זוג שוכחים שהם מערכת שלמה ולכל אחד מהם יש את התפקיד שלו. יכול להיות שבעלך לא אוהב לנקות את הבית אבל בהחלט יכול לקחת על עצמו תפקידים אחרים. במקום להיכנס להתחשבנות מה כל אחד עשה, היי מרוכזת בעשייה מדויקת לכוחות שלך. אין מצווה להיות קורבן פסח.
4. עם יד על הלב – מי את מרגישה שבאמת אחראי לניקיונות לפסח? את או בעלך? רגע לפני שאת מבקשת ממנו שיהיה שותף – האם את מוכנה באמת לתת לו את ההזדמנות הזו? האם את מוכנה באמת לסמוך עליו ולשמוח בו, גם אם הוא לא מנקה בדיוק בדיוק כמו שאת רוצה? ■

״מילדים ועד לשר גדול בישראל – החיבה הייתה אותה חיבה״

״מילדים ועד לשר גדול בישראל – החיבה הייתה אותה חיבה״

בליל יום שני האחרון, נר שמיני של חנוכה, ניצחו אראלים את המצוקים והתבשרנו על פטירתו של זקן רבני הציונות הדתית, הרב חיים מאיר דרוקמן זצ״ל. הרב נדבק בנגיף הקורונה בפעם השנייה, מצבו הבריאותי לא היה טוב וכחודש לאחר שחגגו לו יום הולדת 90, הרב נלקח מאיתנו ושב לעולם שכולו טוב. למוחרת יום הפטירה, בעיצומו של ׳זאת חנוכה׳, רבבות מעם ישראל יצאו למרכז שפירא ללוות את הרב למנוחת עולמים. נכחו בה רבים מעם ישראל: תלמידים, בוגרים, חברי כנסת, רבנים ועוד. ההלוויה שודרה כמובן גם בכלי התקשורת השונים לטובת אלו שלא הגיעו.
הרב דרוקמן זצ״ל שימש במספר תפקידים ציבוריים חשובים, ביניהם – ראש ישיבת אור עציון, רב היישוב מרכז שפירא, נשיא איגוד ישיבות ההסדר, ויושב ראש מרכז ישיבות ואולפנות בני עקיבא. בעברו, בין היתר, כיהן כחבר כנסת ולאחר מכן כיהן כראש מערך הגיור במשרד ראש הממשלה. מי שהכיר את הרב ידע שמדובר באישיות רבת פעלים, מלאה באהבת ישראל, שכל כולה למען העם והמדינה.
וכדי להמחיש דבר זה סיפר הרב שמואל אליהו שפעם שאלו את הרב מרדכי אליהו זצ"ל: "איך אפשר לאהוב את כל עם ישראל?", והרב ענה: "זה באמת קשה ולא פשוט. אבל אני מצאתי פתרון: אני אוהב את הרב דרוקמן והוא אוהב את כל ישראל".
״סימניות בכל ספר״
הרב מיכה הלוי, רב העיר פתח תקווה וראש ישיבת ׳עטרת נחמיה׳ בתל אביב, הוא אחד מהאנשים שהכירו את הרב ושראה מקרוב את גדולתו. הרב מיכה כיהן כר״מ בישיבת ההסדר אור עציון וזכה לעבוד עם הרב דרוקמן כתשע שנים. שוחחנו עם הרב הלוי כאשר היה בדרכו ללוויית הרב זצ״ל, והרב שיתף אותנו במעט מגדולת הרב רגע לפני שנפרד ממנו במסע הלוויה.
״הקשר שלי עם הרב דרוקמן החל עוד כשהייתי נער, לפני כ-45 שנים, בתל אביב״, משתף הרב מיכה. ״הרב דרוקמן היה מגיע לשלוחה של מכון מאיר בתל אביב להעביר שיעורים. היו מגיעים מספר לא קטן של נערים, ביניהם אני, ואפשר לומר בפה מלא שהרב עיצב את האישיות שלנו. הוא הפיח רוח של תורה ושל אמונה גדולה. אני זוכר שבשיעורים הרב היה עם הרבה מאוד ספרים, ועם סימניות בכל ספר. הוא היה קורא פסקאות מספרים שונים החל מהתנ״ך, דרך מדרשים וכלה בכל ספרי הרב (קוק) זצ״ל, מדייק במילים הכתובות. היה מדהים לראות תלמיד חכם שמוסר שיעורי תורה בכל רחבי הארץ ומפיץ את התורה הגואלת – תורת הרב צבי יהודה זצ״ל״.
כאמור, הרב מיכה הלוי היה ר״מ בישיבת אור עציון, בזמן שהרב דרוקמן היה במקביל גם ראש הישיבה וגם חבר כנסת: ״אפילו בימים עמוסים שהיו לרב מחוץ לישיבה, הוא לא ויתר והיה מגיע להעביר שיעורים רבים בשעות הלילה המאוחרות לכלל תלמידי הישיבה – החל משיעור א ועד שיעורי ח ובוגרי הישיבה שבאו לשיעור פעם בשבוע. לעניות דעתי הרב העביר עשרות שיעורים בשבוע על אף היותו עסוק בצורכי ציבור, ולכן הוא דמות מרכזית בלימוד התורה של התלמידים ולא רק בעיצוב אישיותם״.

״התייחס לכל אדם כאות בתורה״
איך זה לעבוד עם הרב דרוקמן?
״צריך לדעת שפגישה או שיחת טלפון עם הרב יכולה להתקיים בכל שעה מתוך 24 השעות שיש ביממה. ותמיד בשיחה הרב חד ונמצא בעירנות מוחלטת. למרות כל העיסוקים הרבים שהרב עוסק בהם במקביל – כשאתה מדבר איתו על נושא מסוים הוא ממוקד מאוד באותו עניין כאילו זה הדבר היחיד שכרגע קיים. זה לא ייאמן. הרב נותן את אותו מיקוד גם לעיסוק בבעיה של תלמיד מסוים וגם לעיסוק בעניין ציבורי ברומו של עולם. זה מיוחד וייחודי מאוד״.
ממה זה נובע?
״אני חושב שבראש ובראשונה זה נובע מהתפיסה התורנית שבו, מהתורה שלו. דהיינו, הרב דרוקמן חי את הפסקאות באהבת ישראל שכתובים בספר ׳אורות׳. שם כתוב שאהבת ישראל זה מקצוע גדול בתורה. כלומר, ׳ואהבת לרעך כמוך ואידך זיל גמור׳, זה כל התורה כולה. יש שישים ריבוא אותיות בתורה, וכל אחד הוא אות בתורה. הרב דרוקמן התייחס לכל אדם כאות בתורה. וזה בא מתוך תפיסה של תורה, זה ממש לחיות את אותה פסקה ב׳אורות׳. והכול נובע מהיחס לכלל ישראל, כמו שהפסקאות שם ממשיכות ואומרות שהסנגוריה על ישראל לא תסמא את עינינו לראות את מומיה, ואף על פי כן כולך יפה רעייתי ומום אין בך. דהיינו, להגדיר שכל חולשות וחסרונות שיש בחלק מעם ישראל זה מום עובר, אך כאשר מסתכלים על הכלל, אין מום – ׳כולך יפה רעייתי׳. לאור זאת הרב התייחס ואהב כל אחד״.
השנים הרבות במחיצת הרב דרוקמן זצ״ל השאירו אצל הרב מיכה גם זיכרונות רבים. ״הרמי״ם היו מגיעים מטעם הישיבה לבקר את התלמידים בבסיסים כששירתו בצבא, וגם הרב דרוקמן היה מצטרף. זכור לי אישית פעם או פעמיים שכשהייתה אי הבנה בין חייל לבין מפקד לגבי עניין דתי, הרב היה יודע מצד אחד שהמפקד טועה, ומצד שני שצריך לשמוע בקול המפקד. הרב חינך את התלמידים שיש חובה לציית לדברי המפקד ומצד שני בנקודות מסוימות מאוד שאינן מלמדות על הכלל של משמעת למפקד יש לעמוד על שלהם. כמובן, ׳שלהם׳, הכוונה למה שהתורה אומרת.
אני חושב שכל צמרת צה״ל ראתה את הדברים הללו ברב. מה שלהרבה אנשים זה ׳או-או׳, אצל הרב זה היה מורכבות של עולם אחד״.
״המשפחה הייתה שותפה מלאה״
עם הרב הלוי אנחנו משוחחים בזמן הנסיעה ללוייתו של זקן רבני הציונות הדתית, והרב הלוי אמור כי על הרב דרוקמן צריך לומר את הפסוק ״אבד חסיד מן הארץ, וישר באדם אין״ (מיכה ז, ב). ״הפסוק הזה מלווה אותי בדרך. פירושו של דבר שהרב היה בתורתו חסיד גדול. כל תורתו היא חסד עִם עַם ישראל, ועל זה ׳אבד חסיד׳. בתורה הזאת הוא קירב רבים – גם קירוב ממש וגם קירוב שרבים העריכו ולא זלזלו בתורה בזכות הרב, וזה ׳וישר באדם אין׳ – בעיני בני אדם הרב היה אדם ישר״.
הרב דרוקמן כיהן ושימש בהמון תפקידים במהלך שנותיו ופעילותו הציבורית, כיצד אדם אחד יכול לעשות כל כך הרבה? להספיק כל כך הרבה.
״אין לי ספק שמדובר בסייעתא דשמיא עצומה, שהיא מעבר לטבע. אין לי מילה אחרת. כמובן שהסי1ףיעתא דשמיא הזו מגיעה לאדם שכל כולו מסירות נפש לכלל ישראל. לעבוד במשך שעות רבות ביממה ובקושי לעלות לישון על המיטה זה על טבעי. אני חושב שבמשך שנים רבות המושב של הרב ברכב היה על מצב שכיבה והרב היה ישן בדרכים בין מקום למקום (היה לו נהג, מ״ט). בשאר הזמן הרב היה חוזר לביתו, יכול להיות אפילו בשעה שתיים בלילה, והיה לומד תורה, עונה לטלפונים וקובע פגישות״.

ומשפחתיות הייתה נכנסת בלו״ז?
״אני חושב שכן״, משיב הרב הלוי. ״את זה צריך לשאול את בני המשפחה של הרב. זה נכון שאת כל סעודות השבת היה עושה עם הישיבה, והמשפחה הייתה מצטרפת אליו. המשפחה הייתה שותפה מלאה לחיי הציבוריות שלו״.
האם יש נקודת תפנית בחייו של הרב דרוקמן שבה נהייה לרב גדול ומוכר בציונות הדתית? ניתן להצביע על משהו מסוים שהוביל לדבר?
״אני חושב שזה קרה עוד לפני היותו מפורסם כחבר כנסת. לא מדובר בתפנית מסוימת אלא פשוט מעשיו ותורתו הפכו אותו למי שהוא, עוד במסעות לימוד התורה וההתעסקות הכללית בכלל״.
״אותה החיבה״
מתי הייתה הפגישה האחרונה שלך עם הרב?
״הפגישה האחרונה שלי עם הרב הייתה לפני כחודש בהכתרת הרב דרור טוויל, רבה של שדרות. הוא חיבק ונישק אותי, כמו בכל פעם שנכנסתי אליו. החיבה היתרה שהייתה לרב לכל אחד, אמירת השלום שלו מגיעה לצד יחס כל כך גדול. לכל אחד, מילדים ועד לשר גדול בישראל, הייתה אותה החיבה. פשוט מדהים!״.
לסיום אנחנו מבקשים מהרב מיכה לשתף אותנו בזיכרון מיוחד מהרב דרוקמן. ״אני יודע לומר כר״מ, שבמסיבות חנוכה עם כלל תלמידי הישיבה, התלמידים דיברו והשמיעו את דעותיהם וגם היה נהוג לקיים פולמוס דעות בין הר״מים, ואני ממש זוכר שהרב היה קשוב מאוד. בסוף הדיונים, הרב היה אומר מילים בודדות אחרונות, ובתמצית מדויקת הצליח הרב לומר את המסר שרצה להעביר, לאחר כשלוש שעות של הקשבה! לא נתפס!״.
באופן אישי, מה הכי יחסר לרב מיכה מהרב דרוקמן זצ״ל?
״אהבת ישראל המאוד מיוחדת שלו וחיבורו לכלל העם. הרב היה אומן וידע להוביל את כולם באיזון נכון. אני חושב שאיבדנו מנהיג שהצליח לאזן ולחבר את כל הקצוות כולם, ואת הרוח הזו של הרב חייבים להמשיך״.

את המציאות הזאת צריך לשנות

את המציאות הזאת צריך לשנות

ההסכמים הקואליציוניים הולכים ונסגרים, והממשלה צפויה לקום בעוד פחות משבועיים,…
"איפה כל הקצינים שישנים על האף?!"

"איפה כל הקצינים שישנים על האף?!"

בהילולת ל"ג בעומר בקבר רבי שמעון בר יוחאי בהר מירון…
״המוגבלות לא הייתה מגבלה״

״המוגבלות לא הייתה מגבלה״

אמנון ודניאלה וייס הם זוג מוכר – בשומרון בפרט וברחבי…
נשות החיל

נשות החיל

כולנו נחשפנו לתמונת ׳נשות הקואליציה׳, שזכתה לפרסום רב בשל העובדה…
ניפוח מלאכותי של 1.5 מיליון

ניפוח מלאכותי של 1.5 מיליון

לרוב, את יהודה ושומרון אנחנו מזכירים בעניין תשתיות לקויות או…
הגשמת חלום: משלחת ישראלית מיוחדת למונדיאל 2022

הגשמת חלום: משלחת ישראלית מיוחדת למונדיאל 2022

ברחבי העולם וגם כאן בישראל נרשמת התרגשות רבה לקראת מונדיאל…
״רבותיי, יש פה הפקרות״

״רבותיי, יש פה הפקרות״

במוצאי השבת האחרונה אירע פיגוע קשה בחברון שבו נרצח יהודי…
הכסף מועבר בשיטות מאוד מתוחכמות לעזה

הכסף מועבר בשיטות מאוד מתוחכמות לעזה

״אללה אסלאם״, ״איום דאעש״, ״היג’רה״, "דאעש: הדור הבא", "וידויים מדאע"ש",…
חלב פרווה אמיתי

חלב פרווה אמיתי

תעשיית המזון בעולם עומדת להשתנות בשנים הקרובות. זו לא שאלה…
אמת מה נהדר שחלק מחוכמתו ליראיו

אמת מה נהדר שחלק מחוכמתו ליראיו

הרב אברהם אלקנה כהנא שפירא זצ״ל, המוכר כ׳רב אברום׳, העמיד…
"אולי צריך להעריך דתיים-מבית יותר מחוזרים בתשובה"

"אולי צריך להעריך דתיים-מבית יותר מחוזרים בתשובה"

״הפעם הראשונה שבה שמרתי את יום כיפור וצמתי הייתה בגיל…
גם לסיום קשה יש התחלה חדשה

גם לסיום קשה יש התחלה חדשה

לקראת ראש השנה אנשים נוהגים לקבל על עצמם החלטות טובות,…
שגרירת ישראל האחרונה שפגשה את המלכה

שגרירת ישראל האחרונה שפגשה את המלכה

הממלכה המאוחדת של בריטניה הרכינה ראשה בשבוע שעבר, עת נודע…