כץ ולעניין

ידעת חנותנו

מדבר
שילה כץ

משה רבנו, בניסיונו לשכנע את יתרו חמיו להישאר עם עם ישראל במדבר, הוא אומר לו: "וַיֹּאמֶר אַל נָא תַּעֲזֹב אֹתָנוּ כִּי עַל כֵּן יָדַעְתָּ חֲנֹתֵנוּ בַּמִּדְבָּר וְהָיִיתָ לָּנוּ לְעֵינָיִם" (במדבר פרק י׳ פס׳ ל״א).
ונשאלת השאלה: מה כוונת משה רבנו באומרו "אתה ידעת חנותינו במדבר והיית לנו לעיניים"? מה ידע יתרו שמשה ואחרים לא ידעו?
שמעתי פעם פירוש מופלא: מדרש תנחומא על פרשת בשלח ג׳ אומר על הפסוק "וה׳ הולך לפניהם יומם, את מוצא שבעה ענני כבוד היו, ארבע מארבע רוחות ואחד מלמטה, ואחד מלמעלה, ואחד מהלך לפניהם. כל הנמוך מגביהו, וכל הגבוה מנמיכו, ושורף נחשים ועקרבים, מכבד ומרבץ". כלומר שענני הכבוד ש׳כיסו׳ את עם ישראל מששת צדדיו וליוו את עם ישראל בהליכתם במדבר, היו מיישרים את הגבעות ואת העמקים, מסלקים מזיקים ומסדרים את משטח ההליכה והחנייה בשביל נוחות עם ישראל.
עם ישראל עצמו שהלך בתוך ענני הכבוד לא ראה את המדבר ה׳מקורי׳ ולא ידע על הניסים הללו של הכנת המדבר להליכתם ולחנייתם על ידי ענני הכבוד, וממילא גם לא הודה לקב"ה על כך. לעומתם, יתרו איש המדבר, שהלך ברגליו ממדיין כדי לפגוש את עם ישראל באמצע המדבר, מכיר את נוראות המדבר: קור, חום, שרפים, נחשים, עמקים, הרים, חוסר מים, חוסר צל ועוד, ולכן דווקא ליתרו אומר משה רבינו: "על כן ידעת חנתינו במדבר" – אתה יתרו שיודע ומכיר את המדבר הנורא, יכול להעיר את עיניי ואת עיני עם שראל ולהסביר לנו את הניסים הגדולים שהקב"ה עושה לנו בהליכתנו במדבר ובמציאת החניות המתאימות והנוחות. "והיית לנו לעיניים" אתה שרואה ומכיר הכול, תעיר אותנו ותעורר בנו את הברק בעיניים ואת האמונה בניסי הקב"ה.
"אין בעל הנס מכיר בניסו" ולכן עם ישראל צריך מישהו חיצוני כדי לעורר אותו.
גם בזוגיות לעיתים בני הזוג שוקעים במציאות של חוסר חשק ("מי ייתן מותינו במדבר…", מציאות של ביקורתיות ותלונות ("ויהי העם כמתאוננים…"), מציאות של הווה מבאס והתרפקות על העבר ("זכרנו את השומים…"). החוכמה כיצד לצאת מזה היא לעיתים להכיר בניסים של המציאות הזוגית שלהם.
לא תמיד האדם מכיר בניסו, והוא לעיתים לא יודע כלל על טובתו האישית של "ידעת חנותינו במדבר", הוא לא מצליח להתרומם ולהסתכל במבט על ולראות כמה טוב יש לו…
ולכן במציאות כזו יש לפעמים צורך במישהו אחר – חיצוני, שיהיה לבני הזוג לעיניים – יסביר להם כמה טוב להם, ישיב להם את הברק, את האהבה, את ההסתכלות הנכונה והבריאה על המציאות הזוגית שלהם ביחד.
האדם החיצוני הנ"ל יכול להיות אבא/ אימא, אח/אחות, חבר קרוב או איש מקצוע אשר יתווך להם נכוחה את המציאות העומדת לנגד עיניהם, אך רק בשל קשיי ההווה הם לא מצליחים לראות את הטוב.
בקשת עזרה ממישהו קרוב היא הזדמנות להטבת ההסתכלות על החיים הזוגיים. נצלו זאת.

עוד במדור זה

ושבו בנים לגבולם

ושבו בנים לגבולם

כמו בכל המקומות, גם בישיבה שלנו הנמצאת במתחם קבר רחל,…
ט"ו בשבט

ט"ו בשבט

ט"ו בשבט מיוחד בשנה השמינית: מה מיוחד השנה? לט"ו שבט…
ארמונות החשמונאים הפלשתינים

ארמונות החשמונאים הפלשתינים

לכבוד חנוכה אני לוקח את הטור שלי למקום קצת אחר,…
מי מצטרף לחשמונאים

מי מצטרף לחשמונאים

עקילס: ״האם שמעת על ההכרזה של מתתיהו הכהן – מי…
חברון ב-7 שפות גם במנדרנית:

חברון ב-7 שפות גם במנדרנית:

לאור העלייה הגדולה בכמות התיירים אשר מגיעים מכל העולם ומסין…
המדריך המלא למוצאי שמיטה

המדריך המלא למוצאי שמיטה

שנת השמיטה הסתיימה, המצוות עדיין איתנו. הרב יהונתן קורח ממערכת…
הלוויתן הגדול ביותר בעולם ברצף חגי תשרי

הלוויתן הגדול ביותר בעולם ברצף חגי תשרי

נתחיל בעובדה מדהימה: הלוויתן הכחול הוא היצור הגדול ביותר שחי…
אני לא מתלהב במיוחד מרפורמת הגיור

אני לא מתלהב במיוחד מרפורמת הגיור

בימים שלקראת חג השבועות לא היה לי ספק עם מי…
נאום ליום ירושלים

נאום ליום ירושלים

עם ישראל יקר ואהוב. חג שמח לכולנו, יום חזרתנו לירושלים,…
מי אתה שמעון בן כוסבה?

מי אתה שמעון בן כוסבה?

משיח שקר או דמות של השראה? מי אתה שמעון בן…
מלחמת הקוממיות של מדינת ישראל עדיין לא תמה

מלחמת הקוממיות של מדינת ישראל עדיין לא תמה

לרגל יום הזיכרון, ומיד לאחריו יום העצמאות, בחרנו לשוחח עם…
שואה שלנו?

שואה שלנו?

אברהם איווניר נולד בשנת 1937 בכפר ברהומט שליד העיירה החסידית…
יוצאים לחופשי

יוצאים לחופשי

דני דנון חירות מדינית לכבוד חג הפסח, חג החירות, כתבתי…
לשם מצוות מצה

לשם מצוות מצה

״מצות יהודה״ הוא מפעל מצות ישראלי אשר ממוקם באזור התעשייה…
פורים על ספת הפסיכולוג

פורים על ספת הפסיכולוג

הנרקסיסט: אחשוורוש. תמיד רוצה שהכול יהיה תחת שליטתו, פרפקציוניסט מעצבן…
פרויקט חשבון נפש מגזרי

פרויקט חשבון נפש מגזרי

ערבות הדדית היא שם המשחק // שי רייכנר ערבות הדדית.…