אקטואליה

ילד נהרג ואף אחד לא עומד לדין?

"אנחנו שנה לאחר האירוע כמעט, השוטרים עדיין עובדים כרגיל, זו בושה. ועכשיו היועמ"ש באופן חריג העביר את התיק לטיפולו, זה מטריד מאד, ויש חשש שהעסק יטוייח", מסבירה מוריה מהשומרון, אחת מהמפגינות, "יש פחד אמיתי שהפרשייה הזאת תיקבר ללא כלום. היום זה אהוביה, מחר זה ילד אחר בהתיישבות, ואסור לשתוק", הוסיפה.

בעקבות סירוב הפרקליטות להעמיד לדין את השוטרים ולקראת יום השנה לאירוע בו נהרג אהוביה סנדק ז"ל, המחאה מתחדשת

פרשיית מותו של הנער אהוביה סנדק ז"ל, חזרה השבוע לסדר היום הציבורי בישראל. מאות חסמו במחאה את הכניסה לירושלים, דבר אשר גרר תגובה קשה של המשטרה, שנאלצה להשתמש במכתז"ית, אלות ואף טייזר כדי לפנות את המוחים מהכביש. שבנו לבדוק מדוע התחדשה המחאה דווקא כעת.
נזכיר כי סנדק, נהרג במהלך מרדף משטרתי לפני כ-11 חודשים בבנימין, בעת שניידת בלשים מימ"ר ש"י ניגחה את רכבו, דבר אשר הביא להתהפכות הרכב. ארבעה מחבריו של סנדק נפגעו בתאונה הקשה ואהוביה מצא את מותו.
בימים שלאחר האירוע, פרצה מחאה ציבורית גדולה אשר קראה שלא לטייח את הפרשייה ולהעמיד את השוטרים שגרמו למותו של סנדק לדין. השבוע, כ-11 חודשים לאחר השיב פרקליט המדינה לפנייתם של הוריו של סנדק, אברהם ואיילת, אשר פנו באמצעות עו"ד אריאל עטרי מארגון חוננו, כי ההחלטה בדבר העמדת השוטרים צפוייה להתקבל בקרוב בידי היועמ"ש אביחי מנדלבליט. "זו התנהגות חריגה שמצביעה על כך שכפי שחששנו התנהלות השוטרים בפרשה אחראית למותו של אהוביה", הסביר עו"ד אריאל עטרי.
"אנחנו שנה לאחר האירוע כמעט, השוטרים עדיין עובדים כרגיל, זו בושה. ועכשיו היועמ"ש באופן חריג העביר את התיק לטיפולו, זה מטריד מאד, ויש חשש שהעסק יטוייח", מסבירה מוריה מהשומרון, אחת מהמפגינות, "יש פחד אמיתי שהפרשייה הזאת תיקבר ללא כלום. היום זה אהוביה, מחר זה ילד אחר בהתיישבות, ואסור לשתוק", הוסיפה.
אברהם סנדק, אביו של אהוביה דיבר על הסיבות שהובילו אותם לחזור ולהפגין: "אנחנו באנו לכאן כדי לדרוש מהיועמ"ש מנדלבליט שיעשה דבר אנושי אלמנטרי פשוט. נהרג פה ילד, תעמיד את השוטרים לדין. לא יכול להיות שעם שלם מסתובב ושואל את עצמו מה היה שם באמת, מבלי שבית משפט יבדוק מה היה שם באמת. זהו דבר שהוא בלתי אפשרי", הסביר סנדק.
חיזוק למחאה הגיע מחבר הכנסת איתמר בן גביר יו"ר עוצמה יהודית שנכח בהפגנה. "אני באתי לכאן להשתתף במחאה צודקת מאין כמותה, דין צדק כלפי מי שהרג את אהוביה היקר. ואני רק מתפלא כאן על דבר אחד, המשטרה כאן הפעילה מכת"זית ואני קיבלתי פה סילון מבואש. איך יכול להיות שבהפגנות בלפור לא הפעילו מכתזי"ת ובואש ופה כן, מה קרה, האם לילדים האלה יש דין אחר", תמה חה"כ בן גביר.
גם חבר הכנסת שמחה רוטמן מסיעת "הציונות הדתית" הגיע למקום ומחה על התארכות החקירה: "העובדה היא שחלפה שנה והאנשים שאחראים למותו לא נעצרו וממשיכים בתפקידם, כאשר לא מוגשים כתבי אישום. דם יהודי לא יכול להיות הפקר בצורה הזאת, והפגיעה שימ"ר ש"י עושים וממשיכים הלאה חייבת להיפסק", הוא אמר.

עוד במדור זה

שתי סליחות והתנצלות

שתי סליחות והתנצלות

״הוא היה עושהכל שביכולתו להרבות אהבה ואיחוד״ בנר שמיני של…
שתי סליחות והתנצלות

שתי סליחות והתנצלות

סליחה ראשונה.״מה כותבים בטור סוגר שנה? על סליחה, זה ברור.…
המהפחחחה המשפטית

המהפחחחה המשפטית

01
רבות נכתב ונאמר על הרפורמה במערכת המשפט, כאן ובכלל. נדמה כאילו לא משנה כמה נכתוב ונאמר, תמיד יישאר מה להוסיף. אחרי האירוע ההזוי שהיה השבוע באוניברסיטת תל אביב, בהחלט יש עוד מה לכתוב.
אם לא עקבתם: באוניברסיטת תל אביב נערך ביום ראשון פאנל בנושא הרפורמה המשפטית, בחסות תא הסטודנטים ׳לביא׳ של הליכוד ותא ׳כחול לבן׳. הוזמנו ארבעה: פרופסור רבקה ווייל מאוניברסיטת רייכמן וד״ר דייבי דישטניק מאוניברסיטת תל אביב. היו שם גם עורכת הדין יסכה בינה מ׳התנועה למשילות ודמוקרטיה׳, שבין מייסדיה נמנה שמחה רוטמן, חבר הכנסת ויו״ר ועדת החוקה בהווה, שהוזמן אף הוא לאירוע.
סטודנטים נאורים רבים ניסו למנוע את השתתפותו. מה זה ניסו, הגיעו פיזית עד אליו בטרם הצליח להיכנס לאולם שבו נערך הפאנל. אם לא היו סביבו מאבטחים ושוטרים רבים, ייתכן בהחלט שהאירוע המביש היה נגמר בצורה אחרת. כשרוטמן כבר הצליח להיכנס סטודנטים לא נתנו לו לדבר תוך צרחות ״בושה״, ״פשיסט״ ועוד גינויים שימנים רגילים לספוג, כולל הערה מגברת צעירה שדרשה ממנו להוריד את הכיפה.
הד״ר דישטניק ביקש מהסטודנטים הצרחנים שיתנו לו לדבר: ״אני יכול להסביר למה התוכנית המשפטית גרועה לכלכלה״, אמר מי שמזוהה עם השמאל, אבל זעקות הגוועלד נמשכו והוא אמר בעצב למיקרופון: ״זה גול עצמי מפואר״. הייתי כותב כאן על חוסר היכולת שקיים בקרב חלקים בשמאל לקבל דעות שונות, אבל זה לא הזמן, היה שם משהו חמור יותר שנעשה על ידי כמה עורכי חדשות.
02
אחרי אותו ׳גול עצמי מפואר׳ רוטמן עוד אמר כמה מילים, ואז קרה דבר מדהים: הוא הפך לאשם בגלל שדיבר ואמר מילה אסורה. ״ולכן העדפת לקרוא להם מוגבלים״, שח לו עודד בן עמי במהלך ריאיון שקיים עימו, ובעצם טען שיו״ר ועדת החוקה כינה את המפגינים המטורללים – ״מוגבלים״. רוטמן לא נבהל, לא התנצל והסביר כי תיאר את היכולת של המפגינים לטעון – ״אתם מוגבלים בטיעון שלכם״.
השימוש של רוטמן במילה ׳מוגבלים׳ העלים כמעט לחלוטין את האלימות שספג מחוץ לדיווחים שעלו באתרי החדשות הגדולים, והפך אותו לאשם. הכותרות דיווחו על השימוש במילה הנ״ל במקום לדבר על האלימות, כאילו עורכי החדשות נרמלו את מה שעבר חבר הכנסת מהציונות הדתית. כך נהג גם בן עמי בריאיון שערך עם רוטמן ולא התייחס כלל לאלימות באותו אירוע מביש.
03
בטח אתם חושבים שנפלה טעות בכותרת של הטור שלי, ולא כך הדבר. ערוצי התקשורת והעיתונאים הדגולים נוהגים לעשות שימוש בביטוי השגוי ׳המהפכה המשפטית׳.
את אותו ריאיון מדובר בן עמי פתח בהצגת הכנס בתל אביב ככזה שעסק ב׳מהפכה המשפטית׳, אלא שרוטמן ענה לו כמו שצריך, וכמו שצריך לענות בכל הזדמנות. ״אני חייב לתקן אותך״, פתח והסביר רוטמן, ״הכנס לא עסק במהפכה המשפטית אלא בדרכים לתקן את המהפכה המשפטית, אותה מהפכה משפטית שעשה אהרן ברק אי אז בשנות התשעים״.
אהרן ברק ביצע מחטף לילי ושינה את פני מערכת המשפט הישראלית, והיום משום מה מנסים להציג לנו את הרצון לחזור למערכת הישנה כמהפכה משפטית. לכן זו מהפחחחה משפטית מבחינתי.
04
מילה אחרונה: החודשים האחרונים לימדו אותי שהרפורמה נחוצה עם שינויים כאלה ואחרים. היא באמת נחוצה, אבל מה שעוד יותר נחוץ זה שיח מכבד, שיח שיכול להכיל דעות רבות ומגוונות כמו השיח שהצגנו כאן ב׳גילוי דעת׳ בשבוע שעבר. לדעתי שיח שכזה צריך להיות חשוב לכולנו, גם לחלקים בשמאל שלא מוכנים לקבל את המציאות שמשתנה לנגד עינינו, את הדמוגרפיה שעושה את שלה. כשהשיח ישתנה לא נדבר על רפורמה או על מהפכה, נדבר על תיקונים במערכת המשפט. ■

כמו במגילת רות

כמו במגילת רות

שלמה (סולומון) מולוגטה יחגוג בקרוב את יום הולדתו ה-23. הוא…
דבר כזה עוד לא קרה לי

דבר כזה עוד לא קרה לי

01לא בטוח שאני עושה את הדבר הנכון, ולמרות זאת אכתוב…
יש לנו פה הכול

יש לנו פה הכול

כילד וכנער, וגם כחייל, יצא לי לראות פעמים רבות את…
חובת מצוות כיבוד הורים

חובת מצוות כיבוד הורים

לא משנה באיזו שעה של היום, באיזה ערוץ, באיזו במה,…
הטובים למשטרה

הטובים למשטרה

לא משנה באיזו שעה של היום, באיזה ערוץ, באיזו במה,…
לא מתנצל על הסרטון<br>של בנות האולפנה

לא מתנצל על הסרטון
של בנות האולפנה

זה קרה בסוף שבוע שעבר, וזה עדיין מרגיז אותי. כמה…
אלפי תיירים יגיעו לשומרון בפסח לצפות באירוס השומרון הנדיר

אלפי תיירים יגיעו לשומרון בפסח לצפות באירוס השומרון הנדיר

זה קורה פעם בשנה ולמשך מספר שבועות בודדים בלבד: פריחת…
"פורום קהלת אוכלים נזלת"

"פורום קהלת אוכלים נזלת"

01מעולם לא כתבת על אופנה. מצד שני תמיד יש פעם…
קשה היא ההורות כקריעת ים סוף

קשה היא ההורות כקריעת ים סוף

01אין טעם להתחמק מזה. הורות. לכתוב על הורות. אז כמו…
הדיקטטורה הישראלית

הדיקטטורה הישראלית

01שלא ישקרו לכם. מה שקורה היום במדינת ישראל זה דיקטטורה.…
להחזיר את פעולות התגמול לשירות המדינה?

להחזיר את פעולות התגמול לשירות המדינה?

01רצח שני האחים לבית משפחת יניב, הלל מנחם ויגל יעקב…
תגיד לי מה אתה רוצה

תגיד לי מה אתה רוצה

01כשקמה עלינו ממשלת בנט-לפיד לא התחברתי בכלל לקריאות "המדינה היהודית…
כך נוטעים היח״צנים

כך נוטעים היח״צנים

01איזה חג יפה הוא ט״ו בשבט. לרוב הוא מספק לנו…