כץ ולעניין

"כי בריאת אהבה אני"

שילה כץ

בשבוע שעבר כתבתי על סגנונות של קשר זוגי 'חולה' – סוגים שונים של קשר לא בריא בין בני זוג, בבחינת 'סור מרע'. הפעם אני מבקש לכתוב על הקשר החיובי והבריא, על ה'ועשה טוב'. כיצד אפשר לאפיין זוגיות טובה, מוצלחת, בריאה?

ראשית, הזוג עצמו יקבע אם הזוגיות שבנו יחד טובה, מוצלחת ובריאה לשניהם. הם יודעים יותר מכולם אם שניהם שמחים בקשר ואם שניהם רוצים להמשיכו כפי שהוא.

שנית, כאיש מקצוע אני מבקש לתת כמה קווי יסוד שוודאי ישמשו תשתית מועילה ליצירת קשר בריא, איתן ועמוק.

כנות – קשר בין כל שני אנשים נבנה בין השאר על כנות ואמון מלא ביניהם. חברה יכולה להיבנות ולהתקיים רק אם השותפים לה מקבלים עליהם את חוק האמת. אין צורך לבחון את האחר אם הוא אכן עומד בכך, אלא יש ביטחון בסיסי ואמונה בצדקת האחר (כל עוד לא הוכח אחרת).

בקשר בין בני זוג הדבר מקבל משנה תוקף ועוצמה. קשר זוגי יכול להיבנות בצורה בריאה אך ורק אם יש כנות מלאה ואמת צרופה בין שני בני הזוג. אף אחד מבני הזוג אינו צריך לבחון ולבדוק את יושרו של האחר. אדרבה, צריך לבסס את הקשר על אמונה שלמה שהכנות והיושרה בין שניהם הן בסיס אקסיומטי ללא עוררין. 

חברות – מלשון חיבור. שני בני הזוג חייבים להרגיש את הפסוק "והיו לבשר אחד" לא כמטפורה מליצית אלא כעובדה יום-יומית. אנו חברים בלב ובנפש, מרגישים זה את זה, דואגים זה לזה, חיים זה את זה מרצון להיות יחדיו. החברות בינינו יוצרת משהו משמעותי, אינטימי, משמח, שלם ואמיתי.

התלמוד הבבלי במסכת יבמות (סב ע"ב) מציין את הכלל ההלכתי 'אשתו כגופו' בענייני הלכה שונים. אני רוצה לטעון ש'אשתו כגופו' אינו רק בעניינים הלכתיים אלא גם בעניינים של חיים! חיי זוגיות משמעותם "שלי – שלה הוא" ולהפך בכל ההיבטים האפשריים. אנו שני אנשים שחברו יחדיו על מנת ליצוק תוכן וחיים אחרים, טובים, שמחים, מהנים, שלמים, בריאים וכו'. החיים שלנו יחדיו אינם דומים למה שהיינו טרם התחברנו.

החבירה יחדיו אסור שתהיה מתוך אינטרסנים ותועלתנות אלא מתוך רצון כן למצוא את ההשלמה שלנו.

פרגון – מי לא אוהב לשמוע מילה טובה? מי לא אוהב מחמאה? מי לא נמס מפרגון אמיתי? אז למה אנו ביקורתיים, ציניקנים, חשדנים? 

בבית פנימה, כשאתם לבד עם בני זוגכם, הסירו את כל המסכות של הקשיחות, האגו והפוזה. בבית הסתכלו זה לזה בעיניים ותגידו לבני הזוג שלכם מכל הלב כמה הם מקסימים, כמה כיף לכם יחד, כמה הם חסרים לכם במהלך היום. אל תתקמצנו במחמאות, "כל המרבה הרי זה משובח" ו"כל המוסיף מוסיפין לו מן השמיים".

הקשר בין המילים שתאמרו להרגשות שתרגישו קרוב ביותר (אם הדברים נאמרים באמת). אמנו את עצמכם באמירת פרגון חדש (לפחות אחד) בכל יום. זה לא עולה כסף אבל שווה זהב.

השיח הלבבי והאוהב בין בני זוג מחבר ביניהם חיבור בריא, יציב ומהיר, ורבים מתפלאים מדוע לא הרבו בכך קודם.

שיתוף – שתפו שיתוף מלא ותמידי של הקורה בחייכם. אל תפסחו על שום דבר. דברו זה עם זה, חוו זה את זה, צרו זמן משותף רק לכם, תיהנו מהיחד.

האמינו שכל מה שאתם עוברים מעניין את בני הזוג. הם נמצאים איתכם כי הם רוצים לדעת אתכם ולהכיר את עולמכם, משתוקקים להיות לצידכם, להטות כתף או אוזן קשבת, להשיא עצה או למתוח ביקורת בונה ואוהבת. שתפו אותם בחייכם!

החיים יחד אסור שיהיו פונקציונליים גרידא. החיים יחד חייבים ליצור אחווה אמיתית בין שניכם הכוללת ומקיפה את כל עולמכם. רק משיתוף אמיתי תוכלו להשיג אחווה זו. 

הכותב הוא בעל קליניקת 'מיזוג' – זוגיות. התחדשות. העצמה. 

לתגובות: meezoog1@gmail.com ,054-7002069  

 

עוד במדור זה

שליפות

שליפות

אבא
איש חינוך. אומרים שהקשר לאבא משתקף בקשר עם הקב״ה ואני מאוד אוהב את השם.
אימא
מקור להשראה. מגיל קטן ניווטה בכוחות עצמה את החיים שאותם רצתה ליצור לעצמה.
החצי השני
שותפת האמת שלי. העולם עוד לא גילה את האור של אורה.
המשפחה
הסיבה היחידה שמשאירה אותי כאן. פרויקט החיים הכי משמעותי שבו אני רוצה להצליח.
ילדוּּת
בדיעבד הייתי מעביר אותה קצת אחרת (ואני יודע שזה הדבר הכי לא מחובר ומאמין שיש לומר… סורי).
קנדה
בגיל שמונה יצאתי עם משפחתי לארבע שנות שליחות בקנדה, ואני עדיין לא יודע לומר את המשמעות הפנימית של זה בחיי. באט דיס איז וור איי לוסט מיי יזראלי אקסנט.
שירות צבאי
שלוש שנים בגבעתי. התגייסתי בשנה שבה התחילה האינתיפאדה הראשונה. תקופה מחשלת וטובה בחיי.
הורדת הכיפה
הצעד הראשון האמיץ שעשיתי שכנראה נתן לי הרבה כוח לעשות את הצעד האמיץ הבא, וזה להחזיר את הכיפה על הראש רק שהפעם גדולה יותר ובתוספת זקן ופאות.
סעודה שלישית במרכז הרב
שבע הברכות של אחותי ובעלה בשבת במרכז. בום. פעם ראשונה שהיהדות נראית לי מעניינת ורוחנית.
יצהר
מי שבאמת טעם את הטעם של המקום הזה תמיד יהיה גאה לומר ״אני יצהרניק״.
דובר היישוב יצהר
התקף החרדה (סוג של…) הראשון והאחרון שהיה לי בחיים היה כשמינו אותי לתפקיד הזה. בבת אחת נאלצתי לעבור ממנטליות של רועה צאן ומתבודד מקצועי אל תוך עולם הכרישים והטורפים של התקשורת. ועוד לייצג את היישוב יצהר… עבדתי קשה מאוד להשלים את הפערים המנטליים והידע הדרוש כדי לדברר ישוב כל כך עוצמתי כמו יצהר.
דיסק ׳אבא׳
דיסק מוסיקלי שהוצאתי לפני 22 שנה, ממש בתחילת הז׳אנר של המוסיקה היהודית הלא חסידית. יצירה מוסיקלית נדירה שקיבלתי במתנה בפרק מאוד קצר בחיים שלי. לא הייתי משנה בדיסק הזה שום דבר. עד היום פונים אליי אנשים ומספרים לי על ההשפעה של הדיסק הזה על חייהם ויש כאלו שעדיין מנגנים אותו כיום. מתבייש קצת לומר שהוא לא נמצא בחנויות ולא בספוטיפיי, רק אצלי בבית בפורמט של דיסק. לפני שנתיים לאחר לחץ ובקשות העליתי ליוטיוב שלושה שירים ממנו.
הרפורמה המשפטית
הטריגר שעורר את הבירור הכי נוקב והכי חשוב בחברה הישראלית, שטוב שקרה כי כבר לא היה ניתן יותר להחביאו. תקופת ההתפכחות הקשה והכואבת של הימין ושל הציבור הדתי לאומי, שממנה תצא רק ברכה.
Imagine (דמיין)
סרטון ההסברה הראשון שהוצאתי לעולם באנגלית שהפך לווירלי ברמות נדירות. מרגיש כמו האורות הראשוניים שבעלי תשובה מקבלים שלמעלה מהכלים האמיתיים שלהם. כמובן שבשלב מסוים מסתלקים האורות וצריך לעבוד קשה להחזירם.
בומרנג
ארגון ההסברה שהקמתי בשנת 2016 והיה ארגון ההסברה הראשון שהוקם ביו״ש. יצאתי לדרך ללא מימון וללא ניסיון. לא למדתי קולנוע, צילום, עריכה, הרשתות החברתיות היו זרות לי ומעולם לא הקמתי עמותה. מהתהליך הזה למדתי שכשמגיע הזמן של משהו להיוולד לעולם רק צריך להתחיל ללכת. בלי הרבה חשבונות. אחד הפרקים הכי גאים בחיים שלי.
רחפן
לראות את העולם דרך העיניים של השם. פלאי הטכנולוגיה. מה שפעם היה עולה מאות אלפי שקלים היום נגיש לכל אחד.
מסע הגבעות והחוות ביו״ש
מסע נדיר. סדרה בת 17 פרקים שהפקתי בשנה שעברה, אשר פתחה לראשונה צוהר והזדמנות אמתית להכיר לעומק את האנשים המעצימים שמאחורי מושג הגבעות והחוות. לדעתי כל אזרח בישראל צריך לצפות בסדרה הזו, יהיו דעותיו הפוליטיות אשר יהיו.
מסע אל האחווה הישראלית
המסע הבא שעשיתי לאור המצב החברתי, ובו תיעדתי סיפורי אחווה וקירוב בחברה הישראלית. איזה עם קדוש. הלוואי והייתי יכול להמשיך כל חיי לספר את הסיפורים המעצימים האלו.
תודעה של שפע
גישה, הסתכלות גבוהה על החיים ממבט פנימי עמוק ומאמין שאני מנסה לסגל לעצמי בצורה אקטיבית, ושהוא המודד העיקרי בשבילי להצלחה בחיים. ■

שליפות

שליפות

אבאג׳ק סיאלום. נולד בתוניס ובהמשך היגר בגיל שמונה לצרפת עם…
שליפות

שליפות

אבאגיבור. חושב עליו בכל יום. אבי ז״ל נפצע בקרב עם…
שליפות

שליפות

אבאאינטלקטואל, למדן.אימאהעוגן של המשפחה, מורה בנשמתה, מנהלת בית ספר, בשלנית.…
שליפות

שליפות

אבאזאב. פתח אותי לעולם הכלכלה. משתכנע מכל טיעוני הימין, אבל…
שליפות

שליפות

אבא האבא הכי טוב בחיים, רחמים טסה. אבא שלמדתי ממנו…
שליפות

שליפות

אבא תותח, דוגמה אישית, יציבות, ביטחון, אכפתיות, קשיחות, אהבה, השראה,…
שליפות

שליפות

ההוריםדוד ואסנת. בעלי תשובה, עלו מאוסטרליה מתוך ציונות ואהבה לארץ.…
שליפות

שליפות

אבא אבא עלה מדרום אפריקה בגיל 19-20 אחרי מלחמת ששת…
שליפות

שליפות

אבאאהרן, יליד העיר יזד בפרס. עלה לארץ בשנת 1958. חשמלאי…
שליפות

שליפות

אבאמשה, בן לחלוצי כפר פינס. חקלאי בנשמה.אימאמלי, שורדת שואה שהטביעה…
שליפות

שליפות

אבאאבי היקר משיח. יליד שכונת הבוכרים בירושלים של שנות ה-40,…
שליפות

שליפות

אבאאהרון. אימא שושנה.החצי השני שרית. המשפחהעלמה (9), ינאי (6), ארי…
שליפות

שליפות

אבאגדל במוסקבה ולמד אומנות. עלה לארץ בראשית שנות ה-90.אימאגדלה בברדיצ'ב,…
שליפות

שליפות

אבאהוא ההוכחה שעם הרבה אמונה וכח רצון אפשר להתגבר על…
שליפות

שליפות

אבא יהושע. גדול הדור שלי. ממנו ספגתי אהבה לעם, לארץ…